SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 30.05.2012

Meerdere computers efficiënt bedienen

Gebruikt u soms meerdere pc’s tegelijkertijd, bijvoorbeeld een laptop en een desktop, twee laptops of een Mac en een pc? Met de juiste soft- of hardware is het mogelijk om alles met één toetsenbord of muis te bedienen. Hoe precies?

Eén scherm, meerdere pc’s

Gebruikt u meerdere desktop-pc’s, dan is het relatief eenvoudig om ze allemaal op één scherm, één muis en één toetsenbord aan te sluiten. Dat kan met een stukje hardware dat KVM (keyboard video mouse) heet. Op zo’n KVM-switch sluit u uw monitor, muis en toetsenbord aan en daarna legt u kabels van de KVM naar de muis-, toetsenbord-, en monitorpoorten van uw pc’s. Dit zijn er minimaal twee, maar kunnen er ook tientallen zijn. Een KVM heeft u al vanaf € 30, bv. van Belkin (http://www.belkin.com) of Newstar (http://www.newstar.eu). Let op! Koop een KVM-switch met DVI-poorten als uw monitor en grafische kaarten via DVI verbonden worden. Er zijn namelijk nog veel oudere KVM’s met VGA-poorten op de markt.

Software

Combineert u een laptop en een desktop-pc? Dan is een KVM ook nuttig als u uw laptop extern kunt verbinden met het grote scherm op uw bureau. Is dat niet het geval of wilt u geen geld investeren in een hardware switch, dan kan software uitkomst bieden. Heeft elke pc een monitor (of gaat het om laptops), dan is er ShareMouse (http://www.keyboard-and-mouse-sharing.com), een gratis pakket voor zowel Mac als Windows. Met ShareMouse bedient u alle pc’s met één muis en kunt u op alle computers met alle aangesloten toetsenborden typen. Bovendien kunt u kopiëren en plakken tussen computers en zelfs bestanden van één computer naar een andere kopiëren door het eenvoudig te verslepen. Het volstaat om ShareMouse op elke computer te installeren, waarna het programma automatisch de andere computers ontdekt. Tip. Uiteraard moeten de computers op hetzelfde netwerk zitten. In de instellingen van ShareMouse kunt u ook instellen dat inactieve monitoren automatisch dimmen en kunt u sneltoetsen toewijzen. Let op! ShareMouse is niet gratis als u het op meer dan twee computers gebruikt of als ShareMouse vindt dat u een Power User bent, bijvoorbeeld omdat Photoshop of AutoCad op een pc geïnstalleerd is. Dan moet u € 23 per computer betalen voor een licentie!

Synergy

Heeft u meer dan twee computers en wilt u geen geld uitgeven aan ShareMouse, dan is er nog het volledig gratis pakket Synergy (http://www.synergy-foss.org). U moet eerst de Synergy Server installeren op de ‘hoofd’-pc. Daarna installeert u Synergy Client op de andere pc’s. U moet vervolgens op de hoofd-pc de pc’s handmatig toevoegen en dan kunt u aan de slag. Er is ook een versie voor Mac, SynergyKM (http://sourceforge.net/projects/synergykm/).

Nog meer opties biedt het gratis Input Director (http://www.inputdirector.com), maar dat is er wel alleen voor Windows. Het biedt erg veel mogelijk­heden, zoals het delen van klemborden tussen de pc’s, het opzetten van meerdere ‘masters’ of hoofd-pc’s, enz.

Teamviewer

Wilt u gewoon zo nu en dan een andere computer besturen vanaf uw computer of bevindt de andere computer zich buiten uw eigen netwerk, dan is onze favoriet het gratis pakket Teamviewer (http://www.teamviewer.com). Let op! Beveilig dit wel met een goed wachtwoord!

Heeft u meerdere computers, dan is ShareMouse (gratis tot twee pc’s) ideaal om ze met één toetsenbord en muis te bedienen. Synergy is een goed alternatief, zeker als u meer dan twee computers gebruikt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878