STUDENTENARBEID - 25.05.2012

Heel de zomer dezelfde student?

Een student langer dan één maand tegen een goedkoop RSZ-tarief tewerkstellen in de zomer? Dankzij de 50 dagenregel kan het nu... Hoe werkt het?

Van twee aparte blokken... Vóór 1 januari 2012 kon u een bepaalde student 46 dagen per jaar tegen een laag RSZ-tarief tewerkstellen. Die 46 dagen konden echter niet allemaal in het ‘groot verlof’ gesitueerd worden. De wet bepaalde nl. dat het ging om twee afzonderlijke blokken van 23 dagen, waarvan één blok sloeg op de zomervakantie (lees: van 1 juli t.e.m. 30 september) en het andere blok op de andere maanden van het jaar. In de zomervakantie kon u één en dezelfde student dus maximaal 23 dagen – ± één maand dus – ‘RSZ-vrij’ tewerkstellen.

... naar één flexibel blok. Begin 2012 werd de zgn. 50 dagenregel ingevoerd, waardoor studenten 50 dagen per jaar tegen een laag RSZ-tarief mogen werken. Het voordeel is dat er nu geen sprake meer is van twee blokken, maar dat u die 50 dagen vrij over het jaar mag verdelen. U kunt ze dus bv. allemaal in het ‘groot verlof’ situeren, waardoor u één en dezelfde student ruim twee maanden aan één stuk goedkoop kunt inzetten.

Tip. U kunt vrij met de student overeenkomen gedurende welke weken u hem zal tewerkstellen. Het kan bv. gaan om één lange periode van 1 juli t.e.m. 7 september (in de vijfdagenweek), maar het kan evenzeer gaan om verschillende van elkaar gescheiden periodes.

Aandachtspunt 1. Een student langer dan één maand tewerkstellen in de zomer is enkel mogelijk als hij in 2012 nog niet te veel gewerkt heeft. Net zoals in het verleden komen de reeds gepresteerde dagen van de voorbije maanden (lees: van 1 januari t.e.m. 30 juni) immers in mindering van het saldo van de 50 dagen die u nog mag gebruiken.

Aandachtspunt 2. Zelfs de dagen die de student na de zomer nog zal presteren, komen in mindering van uw saldo voor in de zomer. Dat is het geval als een andere werkgever al een contract gesloten heeft met uw student voor na de zomer en die dagen ook al gereserveerd heeft. Welke werkgever eerst is voor de 50 dagenregel wordt nl. bepaald door de volgorde van aangeven via Dimona. Gelukkig kunt u dit tegenwoordig ook controleren dankzij de nieuwe elektronische databanken...

Een student die in 2012 nog niet gewerkt heeft, kunt u ruim twee maanden – 50 dagen – in de zomer laten werken. Check wel eerst of er nog voldoende saldo is en of een andere werkgever hem niet gereserveerd heeft.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878