Alle domeinen

2012 - Februari

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 29.02.2012

Kunt u munt slaan uit een Oscarnominatie?

De Belgische filmindustrie gooit momenteel internationaal hoge ogen. Veel van de producties worden financieel ondersteund door het systeem van de zgn. tax shelter. Wat houdt die tax shelter precies in? Wanneer kunt u met uw vennootschap ook zo’n ‘investering’ in de Belgische audiovisuele sector overwegen? Wat brengt zo’n investering op en op welke termijn mag u een return verwachten?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.02.2012

Kieskeurig met obligaties

Risicoloos beleggen wordt steeds moeilijker. Koopt u bv. tienjarig Duits staatspapier, dan houdt u netto amper 1,25% over. Kan het ook anders?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 29.02.2012

Taks op omzetting aandelen aan toonder

Er zitten nog veel effecten aan toonder in kluizen en er zijn ook nog ± 75.000 familiale nv’s (en patrimoniumvennootschappen) met aandelen aan toonder. Door de nieuwe taks op de omzetting van effecten aan toonder, is het beter dat u met de omzetting niet wacht tot volgend jaar. Hoe houdt u die taks zo laag mogelijk? ­Moeten ook uw Luxemburgse stukken aan toonder tegen eind 2013 omgezet zijn?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 29.02.2012

Hoeveel kost de ‘jaloezietaks’ u extra?

O.a. de bedrijfswagens moeten eens te meer de staatskas spijzen. Hoe ziet de laatste nieuwe regeling er nu precies uit en welke gevolgen heeft ze voor u als bedrijfs­leider? Hoeveel wordt de – in nieuwe staat of tweedehands aangekochte of geleasede – auto van uw vennootschap waarmee u ook privé rijdt, nu precies duurder op fiscaal vlak?

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 29.02.2012

Weg uit Euroland?

Heel wat beleggers hebben het grootste gedeelte van hun aandelenbeleggingen geparkeerd binnen de eurozone. Nochtans is het een uitgemaakte zaak dat de groei binnen deze regio de komende jaren op een laag pitje zal staan. Is het dan nu tijd voor iets anders?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 29.02.2012

Uw familiebedrijf altijd schenken aan 0%?

Door een nieuw Vlaams decreet wordt het sinds begin dit jaar mogelijk om uw familiebedrijf tegen een tarief van 0% te schenken aan bv. uw kinderen. Hoe zit deze nieuwe regeling precies in elkaar? Bestaat er een gelijkaardige regeling in ­Wallonië en Brussel? Welke regels gelden er daar en kunt u als Waalse of ­Brusselse ondernemer ook van de Vlaamse regeling gebruik maken?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 29.02.2012

Uw interesten en dividenden zwaarder belast

Dankzij Di Rupo & co wordt u nu doorgaans zwaarder belast op uw interesten en dividenden. Welke roerende inkomsten ontspringen de dans en hoe zit het voor de interesten en dividenden die u uit uw eigen vennootschap haalt? Zijn ook de opgepotte winsten in uw vennootschap (uw ‘spaarpot’) in fiscaal gevaar? Moet u nu voortaan al uw interesten en dividenden opgeven aan de fiscus?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 28.02.2012

Uw huurder betaalt u telkens te laat...

Uw huurder neemt het niet zo nauw met de datum waarop hij zijn maandelijkse huur aan u moet betalen. Hij betaalt u wel, maar het komt alsmaar later. Is ­daaraan iets te doen?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 28.02.2012

Privé belastbaar voordeel gratis woonst beter afkopen?

Uw privé belastbare voordelen ‘gratis woonst’ en ‘gratis verwarming en elektriciteit’ stijgen vanaf dit jaar fors. Is het dan niet beter om die voordelen in 2012 ‘af te kopen’? Is er nog een andere oplossing mogelijk?

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 28.02.2012

Uw huurder beschadigt de lift bij zijn verhuis...

Huurders veroorzaken regelmatig schade aan de lift of de traphal bij hun ­verhuis. Hoe gaat de vereniging van mede-eigenaars daarmee het best om? Moet u daarvan ook als verhuurder wakker liggen?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 28.02.2012

Wie draait er op voor een bevroren leiding?


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 28.02.2012

Vrijgesteld, meldingsplicht of toch bouwvergunning?

Iets meer dan een jaar geleden werden in Vlaanderen de regels rond de verplichte aanvraag van een bouwvergunning versoepeld. Toch blijken die voor heel wat verwarring te zorgen, zo bleek onlangs in de pers. Wat is er nu van aan?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 28.02.2012

Uw vruchtgebruik geviseerd of valt dat nog wel mee?

De fiscus is zo ‘vriendelijk’ geweest om bepaalde doelgerichte controles, waaronder vruchtgebruikconstructies, aan te kondigen op haar website. Krijgt u nu sowieso problemen met het vruchtgebruik in uw vennootschap of toch niet?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 28.02.2012

Maakt het uit wie de huur betaalt?

Nadat u uw huurder aangesproken heeft omwille van zijn huurachterstal, informeert ineens iemand anders naar uw rekeningnummer om de huur te storten. Gaat u daar zonder meer op in of neemt u het best toch uw voorzorgen?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 28.02.2012

Een spookvennootschap in uw pand?

Een oude vennootschap gebruikt nog steeds het adres van het pand dat u huurt of gekocht heeft en u krijgt nog volop post in uw bus. Hoe lost u dat op?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 28.02.2012

Investeren fiscaal weer iets interessanter...


BELEGGEN - VARIA - 28.02.2012

Betaal minder rv op uw obligaties!

Wie veilig wil beleggen, belegt bv. in individuele obligaties uitgegeven door de Duitse staat, Danone, Delhaize, ... Doordat de rv van 15% naar 21% gestegen is, loont het meer dan ooit de moeite om fiscaal te optimaliseren. Hoe?

PERSONEEL - STUDENTEN - 28.02.2012

Hoezo, uw jobstudent zit nu al aan 50 dagen?

Sinds 2012 geldt er een soepelere regeling voor jobstudenten. Ze mogen immers voortaan 50 dagen per jaar aan het voordelige RSZ-tarief werken. Hoe weet u of ze nog niet aan die grens zitten? Is het nu al nodig om dit na te kijken?

PERSONEEL - ONTSLAG - 28.02.2012

Kunt u mij alstublieft ontslaan?

Een van uw werknemers wilde tijdskrediet vragen, maar door de verstrenging gaat dat nu niet meer. Hij vraagt u daarom of u hem niet wilt ontslaan, zodat hij kan gaan stempelen. Loopt u een risico als u daarop ingaat?

BUROTICA - PC - 28.02.2012

Een halt aan de software-politie…

Valt de software-politie binnen, dan riskeert u dat ze uw zaak platleggen, zo wordt weleens verteld. Kunnen ze dat echt, zonder dat u daartegen iets kunt inbrengen? Een recent cassatie-arrest werpt alvast een nieuw licht op de zaak.

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 28.02.2012

Oei, vanwaar ineens zoveel sociale bijdragen?

Tegen eind maart moet u alweer uw sociale bijdragen voor het eerste kwartaal betaald hebben. In veel gevallen zal u meer moeten betalen dan vorig jaar, ook al is uw inkomen door de crisis niet echt gestegen. Hoe kan dat allemaal?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 28.02.2012

Een superaanbod voor uw klanten…

Het verbod om te verkopen met verlies wordt weldra afgeschaft, zo werd het in de media aangekondigd. Wat is er nu van aan en wanneer kan men u eigenlijk iets of net niets kwalijk nemen? De rechter verduidelijkte onlangs…

AUTO - LICHTE VRACHT - 28.02.2012

Alleen voordelen en geen voordeel?

Door de harde fiscale aanpak van bedrijfswagens is de lichte vracht weer op de voorgrond gekomen. Klopt het effectief dat die niets dan voordelen heeft?

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 23.02.2012

Elektronische aangifte roerende voorheffing


AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 23.02.2012

Het nieuwe ‘voordeel auto’ roept ook veel vragen op...

De nieuwe regeling voor bedrijfswagens roept heel wat vragen op, in die mate dat de fiscus nu zelfs zélf op de meest voorkomende vragen een antwoord geformuleerd heeft. Welke ‘practicalia’ zijn er voor u zoal van belang?

BEROEPSKOSTEN - VOORZIENING - 23.02.2012

Hoe zeker moet u zijn dat uw klant niet zal betalen?

Bij de jaarafsluiting van 2011 legt u een waardevermindering aan voor een vordering die u waarschijnlijk niet meer kunt innen. Moet dat verlies dan ‘zeker’ zijn om fiscaal vrijgesteld te worden? Cassatie zette onlangs de puntjes op de i...

AUTO & TRANSPORT - WOON-WERKVERKEER - 23.02.2012

Woon-werkverkeer bewijzen heeft ook een keerzijde...

Om uw dure privé belastbaar voordeel ‘gratis auto’ te milderen, overweegt u om voor 2012 uw werkelijke beroepskosten te bewijzen en dus ook uw woon-werkverkeer. Wat levert u dat op en is dat wel altijd verstandig?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 23.02.2012

Uw vennootschap opdoeken, ‘cashen’ en herbeginnen?

Voorlopig bedraagt de rv op de zgn. liquidatiebonus nog 10%, maar mogelijk gaat men ook daar binnenkort aan raken. Is het een goed idee om uw vennootschap op te doeken, de reserves te incasseren tegen 10% en te herbeginnen?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 23.02.2012

Beperk de fiscale kosten van uw voordelen van alle aard!

Zoals u weet zijn een aantal VAA (auto, woning, ...) dit jaar fors gestegen. Privé betaalt u dus een pak meer belastingen op wat u ‘gratis’ gebruikt van uw ­vennootschap. Hoe kunt u die belasting wat temperen?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 23.02.2012

Valt de fiscus straks ook uw vruchtgebruik aan?

De nieuwe regering is van plan om de ‘strijd tegen de vruchtgebruikconstructies’ voort te zetten. Wat betekent dat juist en moet u nu vrezen voor het vrucht­gebruik in uw vennootschap?

CONTROLE - 23.02.2012

Is iedereen nu een fraudeur?

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez heeft aangekondigd dat hij de fiscale fraude grondig wil aanpakken. Is fiscaal optimaliseren nu verboden?

E-MAIL - WEBMAIL - 23.02.2012

Een .exe-bestand verplaatsen via Gmail


WEBDIENSTEN - PDF - 23.02.2012

Een webpagina omzetten naar pdf


ONTSPANNING - TELEVISIE - 23.02.2012

Films en video’s op uw tv

Wilt u films of streaming video op uw tv bekijken? U kunt dan uw pc met uw tv verbinden, maar gemakkelijker gaat het als u een multimedia streamer of ­apparaatje koopt dat u met uw tv verbindt. Hoe gaat dit precies en wat kan er?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 23.02.2012

Bescherm uw website tegen spam

Uw klanten moeten u kunnen bereiken. Een duidelijke vermelding van uw e-mailadres op uw website is dus essentieel. Daardoor stelt u zich echter bloot aan ‘spammers’. Kunt u zich hiertegen indekken?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.02.2012

De beste apps voor LinkedIn

Via LinkedIn – nu ook in het Nederlands! – kunt u uw professionele contacten onderhouden en uitbreiden. Er bestaan echter een heleboel apps voor deze sociale netwerksite. Welke zijn zeker de moeite waard?

ZAKELIJK - ONDERNEMEN - 23.02.2012

Zaken doen over de grenzen heen

Wilt u een filiaal van uw onderneming opstarten in het buitenland? Of denkt u eraan om te gaan exporteren? Waar kunt u online terecht voor concrete info over specifieke landen?

OPLEIDING - LESBOEKEN - 23.02.2012

Interactieve lesboeken voor de iPad

Apple heeft zijn iBooks-app uitgebreid met lesboeken met interactieve diagrammen, foto’s, video’s en zelfs 3D-beelden. Met de gratis Mac-toepassing iBooks Author zou u zelf lesboeken kunnen maken. Wat moet u hiervan weten?

SOFTWARE - BROWSER - 23.02.2012

Apps… nu ook voor uw browser

Op smartphones, tablet en op Mac’s kunt u al langer met één klik ‘apps’ i­nstalleren. Nu is het ook de beurt aan browsers en Google Chrome bijt de spits af met de Chrome Web Store. Is dit de moeite waard?

NIEUWS - NIEUWSSITES - 23.02.2012

Nieuws mooier voorgesteld

U heeft wellicht uw favoriete nieuwssites, maar geregeld worden er ook alternatieven gelanceerd. Vaak mikken die op een betere, overzichtelijkere voorstelling van de berichtgeving. Zijn deze de moeite waard?

E-MAIL - WEBMAIL - 23.02.2012

Webmail anders

Er bestaan uitstekende alternatieven voor de ‘grote drie’ webmaildiensten Gmail, Hotmail en Yahoo Mail. Welke underdogs zijn de moeite waard om te proberen? We geven u drie alternatieven.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 23.02.2012

CX.com: de opvolger van Dropbox?

Dropbox is zowat de populairste cloudopslagdienst. Geregeld duiken er echter gelijkaardige services op. Een nieuwe variant is CX.com: biedt die een meerwaarde ten opzichte van Dropbox?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 23.02.2012

Online meeting… professioneel en efficiënt

Soms is het interessant om met collega’s, met klanten of zelfs met familie of vrienden presentaties, documenten of uw hele scherm of desktop via internet te kunnen delen. Met welke diensten kunt u dat precies doen?

OVERHEID - OVERHEIDSDIENSTEN - 23.02.2012

Alles over uw pensioen

De pensioenhervorming in ons land heeft voor iedereen gevolgen. Via welke websites blijft u bij?

GOED OM TE WETEN - ERVEN - 21.02.2012

Uw schoonouders erfrechtelijk uitsluiten?


GOED OM TE WETEN - BANKREKENING - 21.02.2012

Wettelijke samenwoners en hun bankrekening


FINANCIEEL - BELASTINGVERMINDERING - 21.02.2012

U leent bij uw familie, de fiscus sponsort nog steeds…

In Vlaanderen kunt u als jonge (tand)arts geld lenen bij familie of vrienden via de zgn. win-winlening. Blijft zo’n lening nog altijd interessant of gooien de besparings­maatregelen van Di Rupo & co roet in het eten?

GLOBAAL MEDISCH DOSSIER - HUISARTSEN - 21.02.2012

Wat moet er in uw gmd’s zitten volgens de wet?

Stel, een patiënt vraagt een afschrift van zijn gmd (globaal medisch dossier) en ‘verwijt’ u naderhand dat er te weinig in het dossier steekt. Welke stukken moet een gmd eigenlijk bevatten?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 21.02.2012

Is bemiddelen met de fiscus een goed idee of niet?

Omdat u niet akkoord ging met de afrekening van de fiscus, heeft uw boekhouder een zgn. bezwaarschrift ingediend. Omdat u daarvan nog niets gehoord heeft, stelt uw boekhouder voor om naar de ‘fiscaal bemiddelaar’ te stappen. Doen?

FISCALE AFTREK - AUTO - 21.02.2012

Ook iets veranderd als u geen bvba heeft?

U hoort momenteel vanalles vertellen over het minder interessante fiscale ­regime van beroepsmatig gebruikte wagens. Geldt dat ook als u geen vennootschap heeft? Hoe ziet uw fiscale aftrek er dan uit en hoe kunt u hem optimaliseren?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - ONTSLAG - 21.02.2012

Pensioenclausule en onreglementair ontslag

Stel, een ziekenhuisovereenkomst bepaalt dat ze van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Betekent dit dan ook dat ze niet vroeger ­beëindigd kan worden door het ziekenhuis? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGCONTROLE - 21.02.2012

U zal niet meer ontwijken...

U heeft wellicht ook vernomen in de media dat de regering-Di Rupo het ontwijken van belastingen wil bestrijden. Wat houdt dit eigenlijk in?

BUROTICA - PC - 20.02.2012

Kopiëren zonder ‘rommel’


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 20.02.2012

Neemt u de werkelijke of de gemiddelde brandstofkosten?

Heeft u een eenmanszaak, dan mag u uw aftrekbare brandstofkosten even­tueel ook be­rekenen op basis van de gemiddelde prijs per liter. Eens kijken of dit ­interessant is, nu de gemiddelde prijzen voor 2011 bekendgemaakt zijn...

BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 20.02.2012

Zijn er nog fondsen zonder rv?

Fondsen zonder Europees paspoort ontspringen de fiscale dans, alhoewel ­bankiers er nauwelijks reclame durven voor maken. Betaalt u niet graag roerende voorheffing, dan heeft u dus nog altijd een alternatief... Hoe zit dat precies?

BTW - AUTOKOSTEN - 20.02.2012

Nieuwe regels btw-aftrek op privé gebruikte aankopen

Zit u in vennootschap en bent u btw-plichtig, dan gelden er voortaan nieuwe regels in verband met de recupereerbaarheid van de btw op aankopen van uw vennootschap die u ook (deels) privé gebruikt, zoals uw auto. Hoe zit dat?

ADVIESHOEK - 20.02.2012

Uw aandelen aan toonder zijn ‘omgezet’: wat nu?

Heel wat nv’s hebben de afgelopen maanden hun aandelen aan toonder om­gezet op naam of zullen dat nog doen. Wat moet u concreet doen na uw bezoek bij de notaris en hoe vernietigt u de toonderaandelen correct?

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 20.02.2012

Kunt u uw praktijkruimte degressief afschrijven?

Koopt u een gebouw om uw praktijk in onder te brengen, dan kan het interessant zijn om daarop ‘degressief’ af te schrijven. Wat houdt dat precies in? Kan dat ook voor een gebouw waarin u ook woont? Een recent arrest licht dit toe...

VOORDEEL AUTO - 20.02.2012

‘Jaloezietaks’ alweer gewijzigd

Zit u in vennootschap, dan is de nieuwe berekeningswijze voor uw ‘voordeel auto’ alweer aangepast. Wordt uw auto nu goedkoper? Hoe zit het precies?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.02.2012

Lening niet nodig, interest niet aftrekbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 20.02.2012

Nog snel investeren voor u stopt?


BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 20.02.2012

Brengt uw spaargeld dankzij Di Rupo minder op?

Di Rupo & co hebben de roerende voorheffing op spaarproducten verhoogd. Valt ook uw spaarboekje onder die verhoging? Wanneer is het nu 15%, 21% of 25%? Wanneer betaalt u 4% extra? Hoe zit het bij een Tak 21 en een Tak 23?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 20.02.2012

Minder successierechten, toch alles te zeggen hebben!

Via een zgn. gesplitste aankoop van bv. een appartement samen met uw ­kinderen, kunt u behoorlijk wat successierechten besparen. Deze techniek heeft echter ook nadelen. Bestaat er een alternatief dat daaraan tegemoetkomt?

ONROEREND GOED - AFSCHRIJVINGEN - 20.02.2012

De opknapbeurt van uw woning wel of niet afschrijven?

Zit u in een eenmanszaak en schrijft u niet af op het beroepsmatige deel van uw woning, dan is de winst bij een latere verkoop ervan belastingvrij. Wat doet u dan met een opknapbeurt van uw woning in 2011? Afschrijven of beter niet?

BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 20.02.2012

Te zwaar belast op uw buitenlandse interesten?

Heeft u rekeningen in het buitenland, dan worden uw privé roerende inkomsten (interesten en dividenden) meestal niet daar, maar wel in België belast. België belast u daarop, volgens Europa, echter te zwaar. Hoe zet u dat recht?

KORT & BONDIG - 20.02.2012

Kent u deze al... ?


ONROEREND GOED - 20.02.2012

Beknibbeld op uw hypothecair krediet

Vanaf 2014 valt de fiscale aftrek die nu geldt voor hypothecaire kredieten weg. Commotie alom in de pers, maar wat is er nu precies van aan?

PENSIOEN - 20.02.2012

Nieuwe voorwaarden voor vervroegd pensioen

Een werknemer van minstens 60 jaar kan reeds vóór zijn 65 jaar met vervroegd pensioen gaan, ten minste als hij voldoende loopbaanjaren telt. Deze voorwaarden werden verstrengd door de regering Di Rupo. Hoe zit dit nu in elkaar?

LOON - INDEXATIES - 20.02.2012

Indexering van de minimumlonen op 1 februari


MAALTIJDCHEQUES - 20.02.2012

Gevolgen als u te veel of te weinig cheques toekent

Het aantal maaltijdcheques moet in principe gelijk zijn aan het aantal gewerkte dagen. Geeft u meer of minder maaltijdcheques, dan kunnen zij onderworpen worden aan RSZ-bijdragen en belastingen. Hoe kunt u zo’n sanctie vermijden?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 20.02.2012

Nieuw belastbaar voordeel en eigen bijdrage: quid?

Sinds de regering Di Rupo wordt het belastbaar voordeel van de firmawagen berekend in functie van de cataloguswaarde i.p.v. de woon-werkafstand. Welke gevolgen heeft dit als de werknemer een zgn. eigen bijdrage betaalt?

AANWERVEN - UITZENDARBEID - 20.02.2012

Geen voorbarige beloften doen aan interims!

Stel, u deelt een nieuwe interim mee dat de kans reëel is dat hij na afloop van de interimopdracht een ‘vast contract’ zal krijgen. Hij vraagt u echter om dat ook op papier te zetten. Mag u daarop ingaan of is dat gevaarlijk?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 20.02.2012

Geen kandidaten genoeg, dus we stoppen ermee?

Niet alle bedrijven die de procedure voor de sociale verkiezingen opgestart ­hebben, moeten ook effectief verkiezingen houden. Dat is bv. niet het geval als er onvoldoende kandidaten blijken te zijn. Hoe moet u dan te werk gaan?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - ONTSLAGBRIEF - 20.02.2012

Wat is het juiste adres voor de ontslagbrief?

Stel, u moet iemand ontslaan (om dringende reden) en u stelt vast dat er op bepaalde documenten een ander adres voorkomt dan wat in zijn ­contract staat. Naar welk adres stuurt u dan de ontslagbrief? Een recent arrest licht toe...

ALTERNATIEF BELONEN - 20.02.2012

€ 100 voor op de ‘vloer’ of op café?

Bent u op zoek naar een kleine opslag van € 100 per jaar die u ook maar € 100 kost? Het Hof van Cassatie geeft u de pap in de mond: een drankvergoeding...

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 16.02.2012

Die tien jaar is om voor uw klant er erg in heeft...

Uw klant spreekt u aan over werken die u bijna tien jaar geleden uitvoerde. Is hij dan sowieso ‘op tijd’ en draait u dus op voor alle kosten of ontspringt u mogelijk toch nog de dans? Wat is daarbij voor u van belang?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 16.02.2012

Hoe duur is het nu voor slechte betalers?

Het officiële interesttarief dat geldt voor wie een factuur te laat betaalt, is gedaald ten opzichte van vorig jaar. De wettelijke interestvoet is vreemd genoeg ge­stegen. Wat verandert er nu eigenlijk voor wie úw facturen te laat betaalt?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 16.02.2012

Vertraagd door de vele ijsdagen…

Onlangs kon er, door de vele ijsdagen op rij, op heel wat ruwbouwwerven niet gewerkt worden, wat binnenkort niet zonder gevolgen blijft voor de planning van de binnenafwerking. Hoe reageert u en welke klanten contacteert u nu dan?

RECHT - VESTIGINGSWETGEVING - 16.02.2012

Uw officiële vakbekwaamheid onder de loep…

Onlangs zette de rechter een collega-aannemer, die aangesproken werd voor gebreken aan werken die hij uitgevoerd had zonder de nodige vakbekwaamheid, uit de wind. Waarom is die uitspraak niet alleen daarom voor u van belang?

BTW - MEDECONTRACTANT - 16.02.2012

Notaris duurder, dus moet u voortaan anders factureren

Doet u een beroep op een notaris of een gerechtsdeurwaarder, dan rekent die sinds dit jaar btw aan. Dat wil zeggen dat u zelf ook anders moet factureren als u een notaris of gerechtsdeurwaarder als klant heeft. Wat verandert er precies?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 16.02.2012

Uw VAPZ-premie nu volledig storten?

Wie het geld heeft liggen, betaalt volgens zijn ver­zekeraar of sociale kas het best de volledige VAPZ-­premie voor 2012 nu al. Is dat altijd de beste optie?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 15.02.2012

Voordeel bijboeken op uw rekening-courant?


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 15.02.2012

Moet u zelf nakijken of het pand ‘vrij en onbelast’ is?

In een compromis zet u als vastgoedmakelaar dat het pand ‘vrij en onbelast’ verkocht wordt. Mag u dat er zomaar inzetten of moet u vooraf zelf controleren of er nog een hypotheek is? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

FISCAAL - LIJFRENTE - 15.02.2012

Verkoop op lijfrente nog op uw lijf geschreven?

Met al die karige pensioenen, zit de verkoop van een woning op lijfrente weer in de lift! Hoe zit het echter met de fiscale aspecten van een lijfrente sinds de ‘blijde intrede’ van Di Rupo? Waarop moet u desgevallend als verkoper zeker letten?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 15.02.2012

Wie kan er precies commissaris van de rekeningen zijn?

Sinds 1 september 2010 moet er in elk appartementsgebouw verplicht een zgn. commissaris van de rekeningen aangeduid worden. Wie komt er hiervoor in aanmerking? Recentelijk sprak het Grondwettelijk Hof zich hierover uit...

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 15.02.2012

Geen rokers in uw huurpand…

Onlangs was er in de pers commotie rond de vaststelling dat steeds meer ­verhuurders rokende huurders weren. Mag dat eigenlijk wel, zo’n rookverbod in uw huurcontract en hoe zorgt u ervoor dat het effectief nut heeft?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 15.02.2012

Boom weg wegens overhangende takken?

Hangen de takken van uw buur over uw perceel, dan kunt u hem vragen om zijn bomen te snoeien. Kunt u ook zo ver gaan dat hij die bomen moet omhakken? Recentelijk sprak Cassatie zich hierover uit...

WONINGHUUR - VARIA - 15.02.2012

Binnenkort de familie Flodder als buren…

Een huurpand is verkocht aan een sociale huisvestingsmaatschappij. De zittende huurder wil zo snel mogelijk weg en is geïnteresseerd in een pand dat u te huur stelt. Hoe komt hij er qua opzeg het snelst en het goedkoopst van af?

VERKOOP - COMPROMIS - 15.02.2012

Alle kosten nu voor de verkoper?

Bij de verkoop van een pand werden de kosten die daarbij kwamen kijken, standaard aangerekend aan de koper. Sinds 1 januari 2012 mag dat niet meer...

VRUCHTGEBRUIK - 15.02.2012

Zit er een turbo op úw vruchtgebruik?

In het regeerakkoord staat letterlijk dat het zgn. turbo­vruchtgebruik bestreden zal worden. Wat bedoelt men daarmee echter? Moet u zich zorgen maken?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 15.02.2012

Mag uw vennootschap nu ook al niet meer te veel lenen?

Als het van Di Rupo en co afhangt, zullen de interesten van uw vennootschap nog maar aftrekbaar zijn als er voldaan is aan een verstrengde zgn. thin-cap-regeling. Wat is dat voor iets en moet ook u daar nu van wakker liggen?

AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 15.02.2012

Naar de notaris om er via een opbod uit te geraken…

Een 50/50-verdeling van de aandelen kan voor de nodige problemen zorgen en steeds vaker gebeurt dat ook. Geraakt u eruit via een opbodprocedure bij de notaris? Wat houdt dat dan in en wat zet u dan op papier?

KAPITAAL - VERHOGING - 15.02.2012

Akkoord met kapitaalverhoging, maar wat nu verder?

U heeft met de andere vennoten van uw bvba beslist om het kapitaal te verhogen. Moet die afspraak ergens ‘genotuleerd’ worden, in afwachting dat u bij de notaris passeert om alles officieel te maken? Wat is daarbij van belang?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 15.02.2012

Het interim- en tussentijds dividend ontrafeld...

Naast een interimdividend bestaat er ook nog zoiets als een tussentijds dividend. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen die twee en klopt de bewering dat een tussentijds dividend niet mogelijk zou zijn in een bvba?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 15.02.2012

Aangifte in de roerende voorheffing nu ook elektronisch

Sinds begin dit jaar kan uw vennootschap de aangifte in de roerende voorheffing ook elektronisch indienen. Hoe zit dat in elkaar? Biedt dit voordelen tegenover een aangifte op papier en waarop moet u letten?

KORT & KRACHTIG - 15.02.2012

Uiterst interessant om te weten...


ONKOSTENVERGOEDING - 15.02.2012

Forfaitair, dus verdoken loon?

De forfaitaire onkostenvergoeding is voor sommigen een vorm van misbruik die dringend aangepakt moet worden. Hoe verdedigt u zich?

RECHT - BETALING - 15.02.2012

Alles moet met de kaart betaald worden…


HANDELSPRAKTIJKEN - KORTINGEN - 15.02.2012

Sperperiode: nog niets beslist…


VERZEKERINGEN - BA-UITBATING - 15.02.2012

Draait u op voor de schade aan de auto van uw klant?

De auto van uw klant raakte op uw parking beschadigd en hij komt daarvoor bij u aankloppen. Draait u daarvoor effectief op en bent u dan verzekerd? Hoe zit dat als er iets van uw klant in uw zaak gestolen wordt of beschadigd raakt?

PERSONEEL - AANWERVEN - 15.02.2012

Een bruggepensioneerde nu een ‘voordelige’ kandidaat?

U bent hopeloos op zoek naar een extra werkkracht voor in uw zaak. Sinds kort is een bruggepensioneerde mogelijk ook een interessante kandidaat. Wat is er aan de regelgeving gewijzigd om die mensen over de streep te trekken?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 15.02.2012

Laat uw schilder niet tegelen…

Voert een aannemer werken uit die hij eigenlijk niet mag aanpakken, dan heeft u het voor een deel zelf gezocht als er daarmee iets mis is, zo zei Cassatie onlangs. Hoe kunt u echter weten welke werken uw aannemer allemaal mag uitvoeren?

RECHT - LEVERING - 15.02.2012

Een extra korting, boven op de commerciële geste…

U heeft serieuze klachten. Toch scheept uw leverancier u af met een nietszeggend antwoord en een minimale ‘commerciële geste’. Moet u het daarbij laten? Een rechter vond onlangs alvast van niet en zei wat er daarbij van belang is.

HORECA - BTW-BONNETJE - 15.02.2012

Btw-bonnetje, in afwachting van de geregistreerde kassa

In de regeerverklaring van Di Rupo & co worden de plannen i.v.m. de invoering van een geregistreerde kassa hernomen. Zit alles in een stroomversnelling? Wat zijn in afwachting de aandachtspunten rond dat btw-bonnetje?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 14.02.2012

Is dat ‘zonder korting’ inclusief of exclusief btw?


PERSONEEL - AANWERVEN - 14.02.2012

Een goede kandidaat, maar nog geen startdatum...

U wilt iemand in dienst nemen, maar de juiste startdatum is nog niet duidelijk. Hij wil echter wel graag zekerheid dat hij bij u kan beginnen. Hoe pakt u dat slim aan, zodat u nadien niet in de problemen komt?

SLECHTE BETALERS - VERHOGINGSBEDING - 14.02.2012

Hoezo, mijn schadebeding moet wederkerig zijn?

Onlangs verklaarde een rechter het schadebeding van uw collega ongeldig omdat het zgn. niet-wederkerig was. Waarover gaat dat nu weer? Moet u dan uw algemene voorwaarden daarvoor aanpassen?

BANK - VARIA - 14.02.2012

Optimaliseer de spaarbescherming!

De bescherming van spaargeld ten belope van max. € 100.000 roept niet alleen ongerustheid op, maar ook heel wat ‘inhoudelijke’ vragen. Hoe werkt dit bv. in geval van meerdere rekeningen en meerdere (mede)titularissen?

BTW - AUTOKOSTEN - 14.02.2012

Al zekerheid over btw-aftrek auto’s?

De btw op autokosten is in principe slechts aftrekbaar ten belope van het beroepsgedeelte. Sinds wanneer is dat zo en is al bekend hoe u dit moet toepassen?

TIJDSKREDIET - 14.02.2012

Di Rupo snoeit in het tijdskrediet van uw werknemers...

Het was de bedoeling van de nieuwe regering om serieus te besparen op de uitkeringen voor tijdskrediet. Is dat gelukt en is de regeling vanaf 1 januari 2012 inderdaad strenger geworden?

In welke gevallen kunnen uw werknemers voortaan in tijdskrediet gaan en krijgen ze uitkeringen van de RVA? Kunt u het tijdskrediet nog altijd weigeren als het u niet goed uitkomt?

Voor wie gelden de strengere spelregels? Gelden ze ook voor werknemers die nu al in tijdskrediet zijn of die onlangs tijdskrediet gevraagd hebben?


WETTELIJK PENSIOEN - 14.02.2012

Op welke leeftijd kunt u door de nieuwe Pensioenwet nog in vervroegd pensioen als zelfstandige?

Er was de laatste maanden nogal wat commotie rond de nieuwe Pensioenwet die nog op het eind van vorig jaar gestemd werd. Werknemers en ambtenaren klagen steen en been dat ze langer zullen moeten werken in de toekomst. Hoe zit dat eigenlijk voor u als zelfstandige?

U heeft mogelijk ook geen zin om te blijven werken tot uw 65ste. Kunt u dan nog altijd vervroegd uitstappen? Vanaf welke leeftijd zal u in de toekomst effectief pensioenuitkeringen kunnen ontvangen en welke loopbaan moet u dan achter de rug hebben? Wat zijn voor u de gevolgen daarvan, indien u uw zelfstandige activiteit toch vroeger stopzet?


TAX SHELTER - 14.02.2012

Het overschot aan cash in uw vennootschap beleggen in de volgende Oscarnominatie?

De Belgische filmindustrie doet het momenteel goed en gooit zelfs internationaal hoge ogen. Veel van de producties worden financieel ondersteund door het systeem van de zgn. tax shelter. Wat houdt die tax shelter precies in en waarom investeerden Belgische ondernemingen de afgelopen jaren honderden miljoenen in de Belgische filmindustrie?

Wanneer kunt u met uw vennootschap ook zo’n ‘investering’ in de Belgische audiovisuele sector overwegen? Wat brengt zo’n investering op en op welke termijn mag u een return verwachten? Hoe begint u er in het voorkomende geval concreet aan?


SUBSIDIES - 14.02.2012

Uw vragen rond de overdracht van uw vennootschap op maat opgelost, dankzij nieuwe Vlaamse subsidies

Eind 2011 lanceerde de Vlaamse overheid haar masterplan ‘bedrijfsoverdracht’. Er wordt geld vrijgemaakt om u als bedrijfsleider op weg te zetten in de voorbereiding van de overdracht van uw bedrijf. Wat houdt dat aanbod dan concreet in?

Mogelijk is zo’n overdracht de eerste twee jaar bij u nog niet aan de orde en heeft u nu nog geen idee welke richting die overdracht in uw geval uitgaat. Waarom is het dan nu toch al hét moment om het een en ander uit te klaren en u daarbij, mét financiële steun van de Vlaamse overheid, bij te laten staan door een of meerdere specialisten?


AANDELEN AAN TOONDER - 14.02.2012

De nieuwe taks op de omzetting van aandelen aan toonder: waarop letten?

Naar schatting zouden er nog ongeveer 1,5 miljoen effecten aan toonder in de kluizen zitten. Er zijn ook nog ± 75.000 familiale nv’s (en patrimoniumvennootschappen) met aandelen aan toonder. Wie nog effecten aan toonder bezit, heeft nog tijd tot eind 2013 om deze ‘om te zetten’.

Door de nieuwe taks op de omzetting van effecten aan toonder die Di Rupo & co uit hun hoge hoed getoverd hebben, is het echter beter dat u met de omzetting niet wacht tot volgend jaar.

Waarop moet u letten als u uw effecten die u aanhoudt als belegging laat omzetten? Hoe zit het precies bij de omzetting van uw aandelen aan toonder van uw eigen familie- of patrimoniumvennootschap en hoe houdt u die nieuwe taks zo laag mogelijk? En moeten ook uw Luxemburgse stukken aan toonder tegen eind 2013 omgezet zijn?


ROERENDE VOORHEFFING - 14.02.2012

De nieuwe spelregels van Di Rupo & co voor uw interesten en dividenden

Zoals u weet heeft de regering-Di Rupo de belastingen op roerende inkomsten (interesten en dividenden) nogal grondig gewijzigd sinds 1 januari 2012. Het komt erop neer dat u meestal op dergelijke inkomsten voortaan meer belastingen betaalt.

Sommige roerende inkomsten ontspringen echter de dans. Welke? En hoe zit het voor de interesten en dividenden die u uit uw eigen vennootschap haalt? Verandert er daarvoor iets? Zijn ook de opgepotte winsten in uw vennootschap (uw ‘spaarpot’) in fiscaal gevaar?

Ook inzake de al dan niet verplichte aangifte van uw roerende inkomsten is er het een en ander veranderd. Moet u nu voortaan al uw interesten en dividenden opgeven aan de fiscus? Wat moet u daarover weten?


SUCCESSIEPLANNING - 14.02.2012

Kunt u uw familiebedrijf voortaan altijd schenken aan 0%?

Door een nieuw Vlaams decreet wordt het sinds begin dit jaar mogelijk om uw familiebedrijf tegen een tarief van 0% te schenken aan bv. uw kinderen. Hoe zit deze nieuwe regeling juist in elkaar?

Bestaat er een gelijkaardige regeling in Wallonië en Brussel? Welke regels gelden er daar en kunt u als Waalse of Brusselse ondernemer ook van de Vlaamse regeling gebruik maken?

Door het nieuwe decreet zal de schenker in bepaalde gevallen nog zeven jaar in plaats van drie jaar moeten blijven leven om successierechten te vermijden. Wanneer is dat precies het geval?


AUTO - 14.02.2012

Hoeveel laat de ‘jaloezietaks’ van Di Rupo u extra betalen voor uw bedrijfswagen?

Zoals u ongetwijfeld weet, heeft de nieuwe regering frontaal de aanval ingezet op de bedrijfswagens, die eens te meer de staatskas moeten spijzen. Nauwelijks was de inkt van de nieuwe wettekst die een stuk van het begrotingsgat moet dichtrijden, droog, of de nieuwe regeling werd alweer gewijzigd, ‘om een aantal achterpoortjes te sluiten’...

Hoe ziet de laatste nieuwe regeling er nu precies uit en welke gevolgen heeft ze voor u als bedrijfsleider? Hoeveel wordt de – in nieuwe staat of tweedehands aangekochte of geleasede – auto van uw vennootschap waarmee u ook privé rijdt, nu precies duurder op fiscaal vlak?


E-MAIL - SPAM - 13.02.2012

Nog een tijdelijk adresje graag

Wegwerpadressen zijn ideaal om te vermijden dat u bij elke registratie op een site zomaar uw echte e-mailadres moet prijsgeven. We zetten de mogelijkheden op een rijtje, zodat u minder kans loopt op ongewenste mails.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 13.02.2012

Tabel omzetten naar html


WEBDIENSTEN - VARIA - 13.02.2012

Slim tekst kopiëren


EIGEN WEBSITE - VIDEO - 13.02.2012

Zet YouTube-materiaal naar uw hand


SOFTWARE - NETWERK - 13.02.2012

Zet een tijdelijk draadloos netwerk op in Windows 7

Wilt u bestanden overzetten van één pc naar een andere, maar is er geen usb-stick of (draadloos) netwerk voorhanden? Dan is een tijdelijk ‘ad-hoc’-netwerk een goede oplossing. Hoe zet u een dergelijk netwerk op in Windows 7?

ZAKELIJK - TIJDSBEHEER - 13.02.2012

Waar bent u hoelang mee bezig?

Wilt u een beter inzicht in uw tijdsbesteding of in die van uw medewerkers? Dat kan via enkele specifieke tools. Wij testten er twee voor u uit: ManicTime en RescueTime.

ZAKELIJK - MARKETING - 13.02.2012

Zijn QR-codes iets voor u?

U ziet ze steeds vaker: de QR-codes of ‘geblokte’ opvolgers van de klassieke streepjescode. Hiermee mikken adverteerders en bedrijven op smartphone-gebruikers. Iets voor u?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 13.02.2012

Geotags: kan het soms ook zonder?

Met geotagging worden geografische data in uw foto’s opgeslagen. Handig, maar misschien vindt u het bij bepaalde foto’s eerder storend. Hoe kunt u zelf beslissen of bij uw foto’s automatisch de locatie opgeslagen zit?

SOFTWARE - BEVEILIGING - 13.02.2012

Volg uw apparaten op de voet

Bent u bang dat uw dure smartphone of laptop gestolen wordt of dat u deze verliest? Installeer dan het gratis Prey op het toestel, zodat u daarna te allen tijde via de webdienst kunt nagaan waar uw apparaten zich bevinden.

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 13.02.2012

BitTorrent schakelt over naar magnet links

BitTorrent blijft nog steeds een veelgebruikte manier om via een p2p-netwerk bestanden uit te wisselen. De grote torrentsites zullen binnenkort allemaal over­schakelen naar het gebruik van zgn. magnet links. Wat betekent dit voor u?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 13.02.2012

Live Documents: beter dan Google Docs?

Google Docs is de meest populaire online kantoorsuite, maar zeker niet de enige. Vrij nieuw is Live Documents, dat beweert geheel compatibel te zijn met MS Office én krachtiger dan Google Docs. Wat mag u hiervan verwachten?

WEBDIENSTEN - KNIPSELDIENST - 13.02.2012

Uw Evernote-knipsels beter gebruiken

U kunt met het praktische Evernote webknipsels verzamelen, syn­chro­niseren tussen toestellen en delen met anderen. Wist u dat ook andere applicaties ­kunnen samenwerken met uw Ever­note-account? We bekijken de handigste.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 13.02.2012

Handige Google Maps-mashups

Google Maps is dé online plek voor wie op zoek is naar kaarten en route­beschrijvingen. Steeds meer websites combineren deze info met eigen ­gegevens tot zgn. mashups. Wij zochten er enkele interessante voor u uit.

VARIA - VASTGOED - 13.02.2012

Vastgoed in een nieuw kleedje

Het Belgische web heeft een aantal nieuwe en ­vernieuwde vastgoedwebsites. Een update…

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 10.02.2012

We zullen hier eens snel uw bestanden kopiëren...

Tegenwoordig mag uw controleur ‘actief’ op zoek gaan naar informatie die hij nodig heeft bij zijn controle. Wil dat ook zeggen dat hij zonder meer bestanden op uw pc mag inkijken en zelfs kopiëren? Kunt u daartegen iets doen?

BTW - BTW-AFTREK - 10.02.2012

Voortaan ook btw betalen aan uw notaris


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 10.02.2012

Wanneer zijn de kosten van een opleiding aftrekbaar?

Wilt u zich bijscholen, dan komen daar naast het cursusgeld ook nog een hoop andere kosten bij, zeker als de opleiding in het buitenland is. Hoe zit het dan met de aftrek van die kosten? De Rulingcommissie sprak zich onlangs nog eens uit...

VOORZIENING VAKANTIEGELD - 10.02.2012

Nieuwe bedragen voorziening vakantiegeld


BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 10.02.2012

Voortaan vaker ‘intracommunautaire opgave’ indienen?

Sinds 1 januari 2012 is het ‘drempelbedrag’ gewijzigd i.v.m. de periodieke in­diening van de zgn. intracommunautaire listing, waardoor sommigen nu vaker zo’n listing moeten indienen. Geldt dat ook voor u? Wat moet u hierover weten?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 10.02.2012

Een ‘gesplitste aankoop’ voor een nieuwbouw?

Een klassieke methode om successierechten te besparen is de ‘gesplitste aankoop’ waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de naakte eigendom. Kan dat ook voor een ‘nieuwbouw’? Hoe pakt u dat concreet aan?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 10.02.2012

Bijkomende heffing ook op een ‘superdividend’?

Een ‘superdividend’ wordt soms gebruikt om op een fiscaalvriendelijke manier geld uit uw vennootschap te halen. Voortaan betaalt u echter op dividenden boven een bepaald bedrag een bijkomende heffing. Wanneer is dat (niet) zo?

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 10.02.2012

Hoe zit dat precies met die bijkomende heffing van 4%?

Vanaf dit jaar ‘mag’ u een bijkomende heffing van 4% betalen als bepaalde ­roerende inkomsten een grensbedrag overschrijden. Hoe wordt die heffing ­precies berekend en moet u nu steeds uw roerende inkomsten aangeven?

VOORDEEL AUTO - 10.02.2012

Voordeel auto alweer gewijzigd

De inkt van het Staatsblad was nog niet droog, of Di Rupo & co hadden de berekening van het voordeel auto alweer aangepast. Wat is er nieuw?

GOED OM TE WETEN - ENERGIEAFTREK - 07.02.2012

Voor dakisolatie geen wijzigingen?


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 07.02.2012

Uw partner er ook bij betrekken?


RECHT - AUTO - 07.02.2012

Verkocht, in de staat waarin het zich bevindt...

Als u bv. een auto tweedehands verkoopt, kan er daarmee weleens iets mis zijn. Kunt u zich daar vooraf tegen indekken, u bent tenslotte toch geen ‘beroeps­verkoper’, of kan de koper zich nog tegen u keren?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 07.02.2012

Beschikbare tijd in het OK: heeft u ook rechten?

Stel, de directie van het ziekenhuis besluit te knagen aan uw operatietijd, terwijl u in feite net meer tijd zou willen. Kan men zomaar ‘raken’ aan uw beschikbare tijd in het OK of heeft u als arts ook rechten op dat vlak?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 07.02.2012

Een verkeerde gesplitste aankoop alsnog ‘herstellen’?

Er duiken steeds vaker ‘gesplitste aankopen’ van vastgoed op die destijds niet helemaal volgens de spelregels gebeurd zijn. Kan een dergelijke gesplitste ­aankoop nog ‘hersteld’ worden en zo ja, hoe?

ACCREDITERING - TANDARTSEN - 07.02.2012

Aandachtspunten voor het laatste jaar van uw cyclus

Voor heel wat tandartsen is 2012 het laatste jaar van hun vijfjarige accrediteringscyclus. Is dat bij u ook het geval, waarop moet u dan letten opdat u aan alle ‘wettelijke’ voorwaarden zou voldoen? Wat als dat niet het geval zou zijn?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 07.02.2012

Inzage gegeven is gegeven, dus weg beroepsgeheim?

Als de fiscus bij een controle stukken uit de medisch dossiers wil inkijken, kunt u dat weigeren door het beroepsgeheim in te roepen. Wat als u dat niet deed en u een bijkomende aanslag kreeg? Een recent vonnis licht toe...

BELEGGINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 07.02.2012

Hoeveel rv betaalt u door Di Rupo op uw spaargeld?

Di Rupo & co hebben de roerende voorheffing op spaarproducten verhoogd. Wanneer is het nu 15%, 21% of 25%? Wanneer betaalt u die 4% extra? Hoe zit het bv. bij een Tak 21 en een Tak 23?

BELASTINGCONTROLE - 07.02.2012

Dubbel aantal controles dit jaar?

Onlangs lanceerde de fiscus een persbericht waarin hij aankondigde het aantal belastingcontroles te ­zullen verdubbelen. Waarover gaat het hier?

ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 06.02.2012

Nog extra voordeel voor groene investering?


ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 06.02.2012

Betaal de factuur van uw aannemer niet ‘blind’…

Laat u werken uitvoeren door een aannemer, dan verliest u de zgn. inhoudingsplicht het best niet uit het oog. Daar is dus helemaal niets aan gewijzigd. We zetten daarom een aantal veelgestelde vragen daarover nog eens op een rij.

AUTO - FISCALE AFTREK - 06.02.2012

Trek vooral niet te weinig autokosten af!


AUTO - FISCALE AFTREK - 06.02.2012

Fiscale gevolgen van een total loss of van een diefstal

Stel dat de auto die u ook voor uw zaak gebruikt, gestolen wordt of dat u een ongeval heeft en dat de schade niet meer hersteld kan worden. Wat gebeurt er dan op fiscaal vlak? Kunt u dat verlies dan (voor een deel) ‘recupereren’?

BTW - LISTING - 06.02.2012

Hoezo listing te laat? Dat is toch pas tegen eind maart?

Een collega kreeg onlangs bericht van de Btw dat zijn listing nog niet ingediend was. Moet dat voortaan dan veel vroeger, vroeg hij ons, want dat is normaal gezien toch pas tegen eind maart? Even ophelderen...

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 06.02.2012

Meer toekennen omdat u meer verdiend heeft?

U doet al jaren een toekenning van een meewerkinkomen aan uw partner. Mag u het bedrag van die toekenning laten stijgen in functie van een (aanzien­lijke) verhoging van uw inkomsten? Een recent vonnis licht toe...

FISCALE CONTROLE - 06.02.2012

Méér en lastiger controles, ook bij u?

Recentelijk kondigde de fiscus extra aanwervingen én controles aan en bovendien krijgt ze van de regering een extra troef in handen. Oei, ergens op letten?

BUROTICA - INTERNET - 06.02.2012

Hoe slimmer webpagina’s afdrukken?


BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 06.02.2012

Blijft het interessant dat de bvba de energie betaalt?

Betaalt uw bvba uw privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan is dat sinds kort wat minder interessant geworden, omdat de regering-Di Rupo het zgn. belastbaar voordeel verhoogd heeft. Kunt u dat nu beter privé betalen?

ADVIESHOEK - 06.02.2012

Hoe uw ‘voorlopige’ successieplanning opdoeken?

Schenkingen tussen echtgenoten zijn steeds herroepbaar en worden vaak gebruikt als ‘voorlopige’ successieplanning voor familiebedrijven en portefeuilles. Hoe doet u zo’n herroeping concreet op een goedkope manier?

RECHT - (VER)BOUWEN - 06.02.2012

Moet u uw aannemer achter de veren zitten?

Was u er in 2011 nog tijdig bij, dan geniet u, ondanks de afschaffing ervan door Di Rupo, dit jaar toch nog de energieaftrek van 40%. Nu wordt er her en der gezegd dat de aannemer dan wel tijdig klaar moet zijn met de werken. Klopt dat?

BELASTINGEN - CONTROLE - 06.02.2012

Is een computer hetzelfde als een kast?

Komt de fiscus op bezoek, dan mag hij in principe alle ‘stukken’ inkijken die van belang zijn voor de controle. Hij mag daarvoor nu zelfs eigenhandig uw kasten en schuiven opentrekken. Geldt hetzelfde voor uw pc?

BELASTINGEN - CONTROLE - 06.02.2012

Houd uw spaarrekening privé!

Om te vermijden dat men inzage vraagt in een privérekening, doet u er beter geen beroepsmatige verrichtingen mee. Betekent dit dan dat u helemaal geen geld van of naar uw spaarrekening mag overschrijven? Een arrest licht toe...

BEROEPSKOSTEN - 06.02.2012

Polis GI: aftrekbaar voor bvba?

Betaalt uw bvba de premie van uw polis gewaarborgd inkomen (GI)? Denk er dan aan dat een recente circulaire de aftrekbaarheidsvoorwaarden verduidelijkt...

SLECHTE BETALERS - 03.02.2012

Meteen een deurwaarder langs sturen

De NMBS stuurt meteen een deurwaarder langs bij zwartrijders. Kunt u uw slechte betalers zo ook ­dwingen om met geld over de brug te komen?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 03.02.2012

Bijgestuurde ‘voordeel auto’, ook voor uw camionette?

De ‘nieuwe’ regeling van de jaloezietaks op uw ‘voordeel auto’ werd eind januari 2012 al bijgestuurd. Doet u daarmee nu uw voordeel en moet u daar als aannemer ook voor uw camionette van wakker liggen?

RECHT - WTCB - 03.02.2012

Een korting op uw WTCB-factuur?!


VASTGOED - WONINGFISCALITEIT - 03.02.2012

Afschaffing fiscale aftrek hypothecair krediet


RECHT - LEVERANCIER - 03.02.2012

Even checken hoe betrouwbaar uw ICT-leverancier is…

Het succes van uw zaak hangt meer en meer af van hoe goed uw informatica werkt en uw communicatie intern en extern op punt staat. Hoe vindt u echter een betrouwbare ICT-partner? Helpt het nieuwe eTIC-Handvest u op weg?

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 03.02.2012

Uw mannen laten stempelen en dan weer terugroepen?

Door de onduidelijkheid over welke steunmaatregelen blijven bestaan, staan vele klanten op de rem en heeft u mogelijk tijdelijk minder werk. Kunt u uw ­mannen dan laten stempelen? Kunt u hen ook terugroepen indien nodig?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - BOUWVERGUNNING - 03.02.2012

Is werken mét een bouwvergunning ook al niet veilig?

Uw collega voerde werken uit conform een geldige bouwvergunning. Die werd nadien vernietigd en daardoor moest zijn klant volgens de rechter zijn facturen niet meer betalen. Hoe kunt u zo’n problemen voorkomen?

OFFERTES & CONTRACTEN - GARANTIE - 03.02.2012

U garandeert (niet) meer dan de fabrikant…

Bij klanten die vooral oog hebben voor de kwaliteit van de materialen en/of toestellen die u plaatst, is het handig als u een waarborg van de fabrikant kunt uitspelen. Van belang is hoe u dat doet, zo waarschuwde de rechter…

BRUGPENSIOEN - 02.02.2012

Het brugpensioen na Di Rupo: veel veranderd?

De naam van het brugpensioen werd veranderd door de regering-Di Rupo, maar is er inhoudelijk ook iets veranderd? We gaan uit van individueel brugpensioen op 58 of 60 jaar... Welke voorwaarden zijn er sinds 1 januari van toepassing?

ONTSLAG - RVA - 02.02.2012

Ontslaguitkering voor arbeiders: praktische modaliteiten

De extra crisispremie die gepaard gaat met het ontslag van een arbeider, is sinds 1 januari 2012 helemaal ten laste van de RVA. Het gaat nu dus om een ontslaguitkering (uit de sociale zekerheid). Moet u daarvoor dan nog iets doen?

LOON - KLEIN VERLET - 02.02.2012

Het werk verlaten na een overlijdensbericht...

Stel, een werknemer wordt, terwijl hij aan het werk is, plots gebeld met de ­boodschap dat bv. zijn vader overleden is. Als hij de rest van deze dag afwezig blijft, gaat het dan om klein verlet of gewaarborgd dagloon?

LOON - PROEFPERIODE - 02.02.2012

Hoe formuleert u een loonsverhoging na de proeftijd?

Soms wordt er in het contract voorzien dat het brutoloon stijgt na afloop van de proeftijd. Als er in dezelfde maand een indexatie en/of sectorverhoging van de brutolonen plaatsvindt, welke gevolgen heeft dat dan?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 02.02.2012

Dag x: let the games begin...

De zgn. dag x van de sociale verkiezingen valt tussen 7 en 20 februari. Deze dag x vormt de start van de eigenlijke verkiezingsprocedure. Waarop moet u ­letten als u het bericht inzake dag x afficheert?

AANWERVEN - DISCRIMINATIEWET - 02.02.2012

Wat is een risicofunctie voor werknemers met diabetes?

Als werkgever mag u een (kandidaat-)werknemer niet discrimineren vanwege een chronische ziekte of handicap (bv. diabetes, epilepsie, …). Ingevolge een recent arrest gaat dit verder dan u zou denken. Waarop moet u letten?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 02.02.2012

VAA firmawagen: wat een kermis...

De kans dat de BV (bedrijfsvoorheffing) op het belastbaar voordeel van de firmawagen niet juist berekend werd in januari, is reëel. Wat zijn de gevolgen?

VENNOOTSCHAP - AUTO - 01.02.2012

Regeling ‘voordeel auto’ al bijgestuurd…


PERSONEEL - ONTSLAG - 01.02.2012

Uw ‘eigen mensen’ graaien in de kassa...

Sinds kort moet u meer en meer beducht zijn voor diefstallen door eigen personeel. Kunt u uw werknemer in zo’n geval op staande voet ontslaan en hoe pakt u dat het best aan? Een rechter verduidelijkte onlangs het een en ander…

HORECA - BTW - 01.02.2012

De btw-verlaging in de horeca…

Onlangs stelden een aantal van uw collega’s ons vragen waaruit blijkt dat de regeling rond de btw-verlaging in de praktijk niet altijd optimaal toegepast wordt. Laat ú misschien ook een voordeel liggen?

FISCAAL - BTW - 01.02.2012

Kosten van eten en drinken: de Btw is hardleers!

Al meermaals heeft het Hof van Cassatie beslist dat de btw op de kosten van eten en drinken gemaakt in het kader van bv. een opendeurdag, aftrekbaar is. Onlangs heeft de Btw zijn visie op deze rechtspraak bekendgemaakt...

HANDELSPRAKTIJKEN - WEDSTRIJD - 01.02.2012

Met uw actie inspelen op de Oscarnominaties…

Binnenkort worden de winnaars van de Oscars bekendgemaakt. Een aantal kanshebbers lopen nu in de zalen en een collega wilde daarop inspelen. Hoe zet u een actie op poten, zonder tegen de regels te zondigen?

BINNENLANDSE DAGVERGOEDING - 01.02.2012

Alsnog dagvergoedingen voor 2011 opnemen?


BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 01.02.2012

Voortaan altijd 25% belasting op een dividend?

‘Dankzij’ de regering-Di Rupo I is niet alleen de belasting op interesten, maar ook die op dividenden verhoogd. Geldt vanaf dit jaar voor alle dividenden dan een roerende voorheffing (rv) van 25%? Wat met de bijkomende heffing van 4%?

AFSCHAFFING AANDELEN AAN TOONDER - 01.02.2012

Beperk de taks op de omzetting van toondereffecten!

U heeft in uw kluis nog aandelen, kasbons, ... aan toonder als belegging, of de aandelen van uw eigen (patrimonium)vennootschap zijn aan toonder. Binnenkort moet u die ‘omzetten’, maar daar wordt u nu wel op belast. Wat doet u?

AFTREKBARE BTW - 01.02.2012

Btw en VAA: maak de juiste keuze voor uw auto!

Gebruikt u ‘gratis’ bv. een auto, woning, gsm, ... van uw vennootschap, dan heeft dat gevolgen voor de btw-aftrek op die uitgaven bij uw vennootschap. Onlangs heeft de Btw daarbij verdere toelichting gegeven. Hoe haalt u daaruit voordeel?

INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 01.02.2012

Haal nog 1x alles uit de interne pensioenvoorziening!

U kunt in uw vennootschap niet alleen via een groepsverzekering een fiscaal interessant extra pensioen opbouwen, maar ook via een ‘interne pensioenvoorziening’. Nu zou de regering dat laatste afschaffen. Wat betekent dat voor u?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 01.02.2012

Is ook uw vennootschap fiscaal gezien de sigaar?

Een aantal fiscale maatregelen van Di Rupo & co werden eind vorig jaar al in wetten gegoten. Met welke nieuwe belastingen wordt uw vennootschap al zeker opgezadeld en wat komt er nog aan? Of valt het al bij al nog mee?

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 01.02.2012

Interesten blijven beter dan loon!

Sinds dit jaar worden ook heel wat roerende ­inkomsten zwaarder belast. Wat betekent dat concreet voor de verschillende interesten die u ontvangt?