AUTO - FISCALE AFTREK - 06.02.2012

Trek vooral niet te weinig autokosten af!

Algemene aftrekbeperking autokosten. U weet dat uw autokosten slechts aftrekbaar zijn ten belope van 75% van het beroepsgedeelte. Gebruikt u uw auto voor 20% privé en voor 80% beroepsmatig, dan geeft dat dus een fiscale aftrek voor uw autokosten van 60%.

Let op! Dit geldt inmiddels ook voor uw brandstofkosten. Die zijn niet langer voor 100% van het beroepsgedeelte aftrekbaar.

Niet voor alle autokosten! Veel uitzonderingen zijn er wel niet meer, maar diegene die er zijn, onderwerpt u dan het best niet aan die ­beperking natuurlijk. Even kijken welke u zeker moet onthouden.

Financiële kosten en mobiel bellen. De financiële kosten blijven net zoals vroeger nog steeds voor 100% fiscaal aftrekbaar voor wat het beroepsgedeelte betreft. Bent u m.a.w. een lening aangegaan voor de aankoop van uw auto of leaset u een auto, dan zijn de interesten en de andere financiële kosten die u betaalt volledig aftrekbaar. Ook de fiscale aftrek van de kosten die u maakt om in uw auto mobiel en handenvrij te kunnen bellen, hoeft u niet te beperken.

Tip. Concreet gaat het dan niet alleen over de gsm zelf, maar ook over de levering en de plaatsing van uw carkit. Vraag aan de garage om ­daarvoor een aparte factuur op te maken. Zo vermijdt u om die kosten over dezelfde kam te scheren als de ‘gewone’ autokosten.

Parking. Maakt u kosten om uw klanten en/of uw personeel te laten parkeren in de buurt van uw bedrijf of kantoor, dan zijn deze kosten ook volledig aftrekbaar (bv. de huur van ‘gereserveerde’ parkeerplaatsen). Let op! Parkeert u ook uw eigen auto op zo’n gehuurde parkeerplaats, dan is die huur in principe wel weer een beperkt aftrekbare autokost.

De financiële kosten, de installatie van een carkit en de parking voor uw klanten/personeel zijn voor 100% aftrekbaar. Het is nu meer dan ooit van belang om die facturen niet onder de ‘gewone’ autokosten te boeken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878