PERSONEEL - STUDENTEN - 28.02.2012

Hoezo, uw jobstudent zit nu al aan 50 dagen?

Sinds 2012 geldt er een soepelere regeling voor jobstudenten. Ze mogen immers voortaan 50 dagen per jaar aan het voordelige RSZ-tarief werken. Hoe weet u of ze nog niet aan die grens zitten? Is het nu al nodig om dit na te kijken?

Een soepelere regeling...

50 dagen per jaar. De nieuwe regeling voorziet inderdaad dat jobstudenten vanaf 2012 50 dagen per kalenderjaar voor u mogen werken aan het voordelige RSZ-tarief. Het maakt niet uit in welke periode ze die 50 dagen werken. Voordien mochten jobstudenten 23 dagen werken buiten de zomermaanden én 23 dagen in de zomermaanden. Dat systeem is nu dus voorgoed verleden tijd. Door die nieuwe regeling mogen uw jobstudenten dus iets meer dagen werken én is het systeem flexibeler.

Niet enkel dagen bij u tellen mee...Dat blijft ook nu wel een aandachtspunt. Om die 50 dagen te bekijken, tellen ook de periodes mee dat de ­studenten bij andere werkgevers gewerkt hebben. U kijkt dus het best na hoeveel die student ­voordien al gewerkt heeft bij andere werkgevers, zodat hij in totaal niet meer werkt dan 50 dagen.

Let op! Overschrijdt hij de 50 dagen, dan betaalt u immers de ‘volle pot’ aan RSZ en is de jobstudent niet meer voordelig voor u.

Hoe kijkt u dit na?

Nieuw systeem hiervoor... Dat is alvast goed nieuws. Voordien bestond er hiervoor immers niet echt een goed systeem. Sinds 1 januari 2012 is er hiervoor wel een waterdichte regeling.

Vraag student vooraf een attest. Uw student kan hiervoor terecht op een specifieke website (http://www.studentatwork.be). Vraag aan uw ­student vóór hij bij u zijn studentencontract tekent om op deze website een attest af te drukken met het aantal dagen waarop hij dit jaar al gewerkt heeft. Hierdoor weet u dus voortaan zeker hoeveel dagen de student nog bij u kan werken.

Tip. Op het attest dat de student u bezorgt, staat telkens ook een code van zes cijfers. Daarmee kunt u eventueel ook zelf via de website van de RSZ (http://www.socialezekerheid.be) nagaan hoeveel dagen de student nog kan werken.

‘Reserveren’ via de Dimona-aangifte. Doet u een Dimona-aangifte voor uw jobstudent, dan moet u voortaan ook telkens exact aangeven welke dagen de jobstudent bij u zal werken. Vanaf het moment dat u of uw sociaal secretariaat voor bepaalde dagen een Dimona-aangifte doet, krijgt u onmiddellijk een bevestiging van de RSZ of deze dagen al dan niet nog binnen de ‘pot’ van 50 dagen vallen. Is dat het geval, dan bent u gerust, die dagen zijn dan m.a.w. voor u ‘gereserveerd’. Werkt die student dan nog tussendoor voor andere werkgevers, dan is dit m.a.w. vanaf dan niet meer uw zaak.

Nu ook al een attest vragen?Uiteindelijk ­hebben die studenten nu toch nog geen 50 dagen ge­­werkt... U vraagt toch het best ook nu al aan voor studenten die bv. in de paasvakantie bij u ­willen werken.

Nu al aan 50 dagen? Dat kan. Juist doordat het in het nieuwe systeem mogelijk is om te ‘reser­veren’, kan een jobstudent al van in het begin van het jaar aan zijn 50 dagen zitten. Bij wijze van spreken kan dit al op 1 januari het geval zijn. Ook al heeft de jobstudent die dagen nog niet effectief gewerkt, als ze vastliggen door een Dimona-aan­gifte, tellen ze immers nu al mee.

Tip. Om zeker te zijn dat jobstudenten aan het goedkope tarief bij u kunnen werken, vraagt u hen dus ook nu al, vóór ze bij u beginnen, een dergelijk attest.

Vraag uw jobstudenten ook nu al om u een attest te bezorgen met het aantal dagen dat ze dit jaar al gewerkt hebben. Doordat het in de nieuwe regeling mogelijk is om een jobstudent te ‘reserveren’ via de Dimona-aangifte, is het immers goed mogelijk dat ze nu al aan 50 dagen zitten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878