MAATSCHAP - 18.10.2012

Maatschap als alternatief voor de gesplitste aankoop van onroerend goed?

In het kader van de successieplanning werden heel wat aankopen van onroerend goed gedaan door middel van een zgn. gesplitste aankoop. Hierbij kopen de ouders het vruchtgebruik van een onroerend goed en de kinderen de blote eigendom om zo de successierechten op dat onroerend goed te vermijden.

Sinds 1 juni 2012 staat de gesplitste aankoop echter op de ‘zwarte lijst’ van de fiscus wanneer er met het oog op de aankoop van blote eigendom vooraf geld geschonken wordt aan de kinderen.

Een mogelijk alternatief voor zo’n gesplitste aankoop is de aankoop via een maatschap. Hoe zit dat nu precies?

aankoop onroerend goed

Gesplitste aankoop

Tot nu toe was het zo dat, wanneer u van plan was om bv. een appartement aan zee te kopen, u zelf het vruchtgebruik van dat appartement kon kopen, terwijl uw kinderen de blote eigendom kochten. Het benodigde geld om die blote eigendom te kopen, kon u dan voorafgaandelijk aan uw kinderen schenken via een bankgift of via een notariële schenking in België of in het buitenland (bv. Nederland).

Voordelen

Op die manier was u er immers zeker van dat u, als vruchtgebruiker, levenslang in het appartement kon blijven wonen. Bij een verhuur van het appartement waren de huuropbrengsten ook voor u.

Na uw overlijden en het overlijden van uw echt­geno(o)t(e), kwam het vruchtgebruik dan definitief ten einde en werden uw kinderen volle eigenaar van het appartement. Het voordeel van deze techniek was dat uw kinderen hierbij geen ­successierechten moesten betalen op het pand. Uw vruchtgebruik doofde immers uit en dit werd niet belast in de successie­rechten.

Zwarte lijst

Sinds 1 juni 2012 staat deze techniek echter onder druk vanwege de fiscus. In het kader van de zgn. a­ntimisbruikbepaling heeft de fiscus een standpunt ingenomen met betrekking tot de technieken van s­uccessieplanning die volgens hem nog toegelaten zijn of niet meer kunnen. De gesplitste aankoop met voorafgaandelijke schenking van het geld om de blote eigendom mee te betalen, staat op de zwarte lijst en kan bijgevolg volgens de fiscus niet meer. Doet u dit toch, dan zou de fiscus bij uw overlijden het fictie­artikel 9 W. Succ. kunnen toepassen en toch de waarde van de volle eigendom van dit appartement bij uw erfgenamen belasten in de successierechten.

Maatschap als alternatief?

Vooral voor roerend vermogen

Een maatschap is eigenlijk een heel eenvoudige vennootschaps­vorm. In tegenstelling tot bv. een nv of een bvba heeft de maatschap echter geen zgn. rechtspersoonlijkheid, wat inhoudt dat de maatschap niet zelf kan optreden. De leden van de maatschap bezitten dan ook in feite het vermogen van de maatschap in onverdeeldheid en dit in verhouding tot hun inbreng in de maatschap.

Een maatschap wordt doorgaans gebruikt om bv. een effectenportefeuille of de aandelen van een vennootschap in onder te brengen. Op die manier is het immers mogelijk om als zaakvoerder van de maatschap de touwtjes in handen te houden met betrekking tot de portefeuille (bv. beslissingen over de beleggingen) en ook de inkomsten te behouden, zonder dat u ook nog eigenaar hoeft te zijn van hetgeen de maatschap bezit, behoudens bv. 1%.

Ook bruikbaar voor onroerend vermogen?

Een maatschap kan in dit kader echter ook perfect gebruikt worden om onroerend vermogen in onder te brengen. Aangezien een maatschap transparant is, zijn het in feite de maten (lees: vennoten) van de maatschap die het onroerend goed in onverdeeldheid bezitten.

De maatschap oprichten

Hierbij zijn er twee scenario’s mogelijk. Ofwel richt u samen met uw kinderen de maatschap op. U schenkt hen dan voorafgaandelijk het nodige kapitaal om het pand mee aan te kopen. Uzelf brengt dan enkel uw know-how in of een paar euro. Ofwel richt u eerst zelf de maatschap op, samen met uw echtgeno(o)t(e). Het ingebrachte kapitaal is dan gelijk aan de aankoopprijs van het pand. Nadien moet u wel nog 99% van de delen van deze maatschap schenken aan uw kinderen. Dit kan enkel notarieel, aangezien u de delen van een maatschap niet kunt overdragen via handgift of bankgift.

Kinderen worden eigenaar

Het is de bedoeling dat de maatschap met haar k­apitaal het onroerend goed in volle eigendom aankoopt. In feite zijn het, door de transparantie van de maatschap, de kinderen die bv. voor 99% eigenaar zijn van het onroerend goed. Er zijn bij deze aankoop dan ook 10% (Vlaanderen) of 12,5% (Brussel en W­allonië) r­egistratierechten verschuldigd, net zoals bij de ­gesplitste aankoop.

In de personenbelasting zijn het ook de k­inderen die als eigenaar aanzien worden. Dit heeft bv. g­evolgen voor wat betreft de onroerende voorheffing en de b­elastbaarheid in de personenbelasting. Bij een g­esplitste aankoop zijn het steeds de vruchtgebruikers die fiscaal als eigenaars aanzien worden.

Huurinkomsten

Wanneer het appartement verhuurd wordt, zijn de huurinkomsten voor uw kinderen. Zij zullen dan ook doorgaans belast worden op basis van het kadastraal inkomen x 1,4. Wenst u het huurgeld zelf nog verder te ontvangen, dan kunt u bij de schenking aan de kinderen een (facultatieve) last inbouwen, waardoor zij een bedrag dat ongeveer overeenstemt met de netto­huur aan u moeten afstaan. U betaalt hierop geen belastingen,­ aangezien het gaat om de uitvoering van de last.

Ouders blijven levenslang de baas

In de statuten van de maatschap moet u opnemen dat u en uw echtgeno(o)t(e) levenslang zaakvoerder blijven van de maatschap. Hierdoor blijft u levenslang de baas over alles wat zich in de maatschap bevindt, zoals het appartement aan zee. Uw kinderen hebben daar voorlopig niets over te zeggen.

Dit heeft dan ook als voordeel dat u het appartement op gelijk welk moment kunt verkopen. Is er bv. een ander appartement dat u meer bevalt, dan kunt u dit perfect kopen met de opbrengst van het vorige a­ppartement. Bij een gesplitste aankoop had u steeds het akkoord nodig van uw kinderen-blote eigenaars. De maatschap biedt dus nog een bijkomend voordeel ten opzichte van de gesplitste aankoop.

Bij uw overlijden

U kunt voorzien dat de maatschap van rechtswege eindigt bij het overlijden van zowel uzelf als van uw echtgeno(o)t(e). Op dat moment worden uw kinderen rechtstreeks (dus zonder het tussenniveau van de maatschap) eigenaar van het appartement.

Er zijn hierbij geen successierechten verschuldigd. Het appartement verandert immers niet van eigenaar. Eventueel wordt het 1% dat u nog bezat in de maatschap wel onderworpen aan de successierechten. De financiële gevolgen hiervan zullen echter beperkt zijn.

ADVIEZEN

  • De gesplitste aankoop van bv. een appartement aan zee, waarbij uzelf het vruchtgebruik koopt en uw kinderen de blote eigendom om successierechten te vermijden, staat op de ‘zwarte lijst’ van de fiscus wanneer u voorafgaandelijk het benodigde geld schenkt aan de kinderen.
  • Als alternatief kan er gedacht worden aan een maatschap. U (of uw kinderen) brengt het kapitaal onder in een maatschap en de maatschap koopt nadien het appartement in volle eigendom. Aangezien uw kinderen voor 99% eigenaar zijn van de maatschap, zijn zij ook voor 99% eigenaar van het appartement.
  • U en uw echtgeno(o)t(e) blijven levenslang de zeggenschap binnen de maatschap uitoefenen. Bovendien kunt u beslissen om het appartement te verkopen en een nieuw appartement aan te kopen. Bij een g­esplitste aankoop had u hiervoor steeds de toestemming nodig van de kinderen-blote eigenaars.
  • U kunt bedingen dat uw kinderen u een bedrag afstaan dat ‘toevallig’ min of meer gelijk is aan de huur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878