HAND- EN BANKGIFT - 20.08.2012

Handgift mogelijk toch frauduleus?

Eerst geld schenken aan uw kinderen om daarna samen met hen een pand te kopen, is in bepaalde gevallen ook misbruik, zei de fiscus onlangs. Pardon?

U het vruchtgebruik, zij de naakte eigendom? Het is inderdaad deze zgn. gesplitste aankoop die in een bepaald geval onder vuur ­genomen wordt door de fiscus. Typisch voor zo’n gesplitste aankoop is immers dat bij het overlijden van de ouders het vruchtgebruik uitdooft en de kinderen volle eigenaar worden van het pand zonder dat daarop successierechten verschuldigd zijn. Ergens logisch dus dat er van deze techniek veelvuldig gebruik gemaakt wordt...

Eerst geld voor die naakte eigendom schenken? Dat hoorde daar meestal inderdaad ook bij. Van belang bij zo’n gesplitste aankoop is immers dat ieder zijn eigen deel betaalt of m.a.w. dat de kinderen zelf de prijs voor de aankoop van de naakte eigendom op tafel leggen. Om dat mogelijk te maken, werd er dan dikwijls eerst een handgift gedaan van het nodige geld door de ouders aan de kinderen en klaar was Kees...

Eerst schenken is fiscaal misbruik, zegt de fiscus nu! Dat staat nl. in een circulaire van 19 juli. Eerst geld schenken aan de kinderen om hen zo toe te laten de naakte eigendom te kopen van een pand waarvan u zelf het vruchtgebruik koopt, is voortaan m.a.w. een voorbeeld van fiscaal misbruik aldus de fiscus en zal niet meer aanvaard worden.

Let op! De fiscus kan de gesplitste aankoop dan negeren en uw kinderen na uw overlijden toch successierechten laten betalen op het pand.

Wat is ‘eerst’ schenken? Dat is inderdaad de vraag. De fiscus zegt immers niet hoeveel tijd er tussen de schenking en de aankoop moet ­liggen om geen fiscaal misbruik meer te hebben. Hij heeft het alleen over de zgn. eenheid van opzet of m.a.w. zodra de aankoop van de naakte eigendom het doel is van de schenking, is er sprake van misbruik.

Tip 1. Hoe meer tijd tussen de schenking en de gesplitste aankoop, hoe moeilijker voor de fiscus om de eenheid van opzet te bewijzen.

Tip 2. Met een gesplitste aankoop op zich heeft de fiscus dus geen ­probleem, noch met een schenking of een handgift. Het is alleen de ­combinatie van beide die voortaan problemen geeft, tenminste als de schenking eerst gebeurt. Een gesplitste aankoop gevolgd door een schenking lijkt volgens die circulaire dus geen probleem.

Een gesplitste aankoop met uw kinderen kan nog altijd, maar dan zonder hen vooraf het geld voor de naakte eigendom te schenken. Laat dus voldoende tijd tussen de schenking en de gesplitste aankoop.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878