FISCAAL - 28.08.2012

Inbrekers en andere criminelen buiten houden…

Voor inbrekers is België een paradijs, zo blokletterden de kranten onlangs. Al te vaak komen ook overvallen op handelszaken in het nieuws. In welke mate helpt de fiscus u nog om criminelen buiten te houden?

In de pers…

Paradijs voor inbrekers. Criminelen hebben vorig jaar in ons land in bijna 70.000 woningen ingebroken. De politie en het parket dringen aan op actie. U zou niet liever hebben…

Gratis adviseurs ‘werkloos’. Ook dat stond onlangs in de kranten. Bij de lokale politie staan zgn. technopreventieadviseurs ter beschikking, al wordt op hen in de praktijk amper een beroep gedaan. Niets houdt u echter tegen om uw woning gratis te laten inspecteren. Die adviseur kan dan pijnpunten blootleggen en u uitleggen hoe u inbrekers kunt buiten houden. Meestal komt dat neer op een aantal investeringen in (extra) beveiliging.

Let op! De inbraken pieken in de donkere wintermaanden. Als u tegen de winter uw woning en/of handelspand beter beveiligd wilt hebben, moet u er nu dus werk van maken…

Nog steeds fiscale steun?

Ongeacht wat u beveiligt? U kunt op fiscale steun rekenen als u van plan bent om uw woning te beveiligen én als u investeringen wilt doen om criminelen af te schrikken om uw zaak als doelwit te nemen. De regels zijn echter anders in het ene dan in het andere geval. Qua fiscale transparantie is België zeker geen paradijs…

Uw handelspand beveiligen? Voor de beveiliging van de zgn. beroepslokalen geldt nog steeds de verhoogde investeringsaftrek.

Tip 1. Dit jaar is die iets hoger dan in 2011. Als u in 2012 investeert en daarvoor een factuur ontvangt, mag u dit jaar buiten de normale afschrijving (berekend op 100% van de kosten) 22,5% extra fiscaal in rekening brengen (20,5% in 2011).

Tip 2. Het is niet omdat een investering (bv. de beveiliging van uw zaak op de benedenver­dieping met een alarminstallatie en/of camera’s) ook de privé gebruikte ruimtes (bv. het erboven gelegen appartement) ten goede komt, dat u de verhoogde investeringsaftrek verliest omdat de beveiliging niet alleen op de beroepslokalen zou slaan.

Uw privéwoning beveiligen? Ook een aantal specifieke beveiligingsinvesteringen die u dit jaar doet aan uw privéwoning kunt u (kan uw boekhouder) volgend jaar in uw belastingaangifte in rekening brengen. De belastingvermindering is wel teruggeschroefd van (maximaal) 50% voor de uitgaven gedaan in 2011 tot slechts 30% in 2012.

Tip. Terwijl u € 710 kon inbrengen in 2011, is dat bedrag dit jaar opgetrokken tot € 730.

Uw beveiliging kost te veel? Kost de beveiliging van uw privéwoning meer dan € 2.500 (x 30% is immers meer dan € 730), dan kunt u geen overdracht genieten van het overschot naar een volgend aanslagjaar.

Tip. Krijgt u dus een offerte van een installateur voor een hoger bedrag, probeer dan om met hem af te spreken om dit jaar slechts een deel van zijn factuur te moeten betalen en het saldo pas begin volgend jaar. Kwestie van uw investeringskosten fiscaal optimaal te kunnen inbrengen…

Zgn. gemengd pand beveiligen? Woont en werkt u in één pand, dan vraagt u het best aparte facturen voor de beveiliging van uw privédeel en voor de beveiliging van uw zaak. De kosten van de beveiliging van uw zaak leveren u fiscaal trouwens meer op dan die van uw privéwoonst.

Voor de beveiliging van uw privéwoonst zowel als voor uw zaak is er nog fiscale steun, al gelden er andere regels. Houd er rekening mee dat de belastingvermindering voor de privébeveiliging beperkt is tot max. € 730 per jaar. Het kan dus interessant zijn om de betaling te spreiden over twee jaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878