ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 23.08.2012

Successieplanning zonder iets te doen...

Om in Vlaanderen uw zaak te kunnen schenken tegen 0%, moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn, waaronder het verkrijgen van een positief attest. Dit attest geeft echter ook op een ander vlak zekerheid. Hoe zit dat precies?

Uw zaak schenken

Tegen 0%. Sinds begin dit jaar kunt u uw eenmanszaak in Vlaanderen inderdaad schenken tegen een gunsttarief van 0%. Vereist is enkel dat het gaat om een zgn. nijverheids-, handels-, ambachts- of landbouwbedrijf of een vrij beroep dat door de schenker (u dus…) persoonlijk uitgeoefend of geëxploiteerd wordt.

Zijn er voorwaarden voor de begiftigde? Dat wel ja, wat had u gedacht… Uw zaak moet na de schenking nog minstens drie jaar voortgezet ­worden. De begiftigde, bv. uw zoon of dochter, hoeft dit echter niet persoonlijk te doen. Dat biedt dus ook mogelijkheden.

Wat is dat met dat ‘positief attest’? Dat is kortweg een van de voorwaarden om het 0%-tarief te kunnen genieten. De schenking moet nl. nota­rieel gebeuren én de notaris moet daarbij een origineel attest van de fiscus voegen waarin bevestigd wordt dat uw zaak aan alle voorwaarden voldoet om het gunsttarief van 0% te kunnen genieten. Dit attest wordt afgeleverd door de Vlaamse Belastingdienst.

Ook voor successie?

Ook een gunstregeling, maar een andere. Ook als u niets doet en uw zaak gewoon laat ­vererven bestaat er inderdaadeen gunstregeling. Die houdt kortweg in dat er slechts 3% successierechten op betaald moeten worden door de langst­levende echtgenoot en uw kinderen in plaats van de normale tarieven die kunnen oplopen tot 27%. Andere ­erfgenamen dan deze in rechte lijn betalen 7%, ook veel minder dus dan de ‘gewone’ tarieven.

Ook zo’n attest nodig? Jawel. Ook dan moet de fiscus m.a.w. bevestigen dat uw zaak aan de ­nodige voorwaarden voldoet om die verminderde successierechten te genieten.

Vraag nu reeds zo’n attest aan!

Waarom zou u dat doen? Kortweg, om zeker te zijn. Vraagt u nu immers een attest aan om uw zaak zogezegd weg te schenken tegen 0%, dan weet u dat aan alle voorwaarden voldaan is én dat uw erfgenamen in het voorkomende geval dus ook slechts 3% of 7% successierechten moeten betalen. Door het attest voor een schenking te vragen, weet u m.a.w. dat u geen verdere successieplanning hoeft te doen. De voorwaarden zijn immers dezelfde voor het gunsttarief inzake schenkingen als in­zake successierechten.

Ik moet dus doen alsof? Inderdaad! U doet alsof u uw zaak nu wilt schenken, maar het schenken zelf doet u niet. Het is u dus louter om het attest te doen. Het verkrijgen van een positief attest verplicht u m.a.w. tot niets.

Concreet. U kunt het aanvraagformulier voor de vrijstelling van de schenkingsrechten vinden op onze website. Samen met de nodige bewijsstukken moet u dit overmaken aan de Vlaamse Belastingdienst. U ontvangt dan binnen de 60 dagen het antwoord van de fiscus.

Let op! Het attest is maximaal vier maanden geldig. Bij een schenking na deze vier maanden of bij een overlijden moet u dus sowieso een nieuw attest aanvragen.

U kunt het aanvraagformulier downloaden van http://belastingen.indicator.be – code BT 18.19.04.

Vraag een attest aan om te zien of u uw zaak kunt schenken tegen 0%, zelfs al bent u dat niet van plan. U weet dan immers ook zeker dat, als u niet schenkt, uw kinderen max. 3% successierechten betalen. De voorwaarden daarvoor zijn immers dezelfde en het bekomen van zo’n attest verplicht u op zich tot niets.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878