HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 29.08.2012

Wanneer moet u ook de prijs per kilo vermelden?

Onlangs kwam in de media dat de economische inspectie vorig jaar tijdens controles o.m. bij bakkers vaak vaststelde dat de zgn. prijs per meeteenheid niet vermeld werd. Waar gaat dat over en wanneer moet u die precies vermelden?

Controles op prijsaanduiding

Hoeveel kost het? Krijgt u controle van de economische inspectie, dan zal ze ook nagaan of u alle prijzen correct vermeldt. Veelal volstaat een prijs per stuk. Voor losse producten (bv. appelen en ander fruit aangeboden in bulk) moet u in principe de prijs per meeteenheid opgeven.

Dubbele prijsaanduiding nodig? In veel gevallen moet u inderdaad niet alleen aangeven hoeveel iets kost per stuk, maar ook hoeveel dit betekent per kilo, (vierkante of kubieke) meter of liter. De economische inspectie stelde bij controles vast dat o.m. veel bakkers dit niet correct doen.

Prijs plus gewicht volstaat niet? Dat is soms inderdaad het probleem. Het volstaat bv. niet dat u als bakker enkel uw broden oplijst telkens met hun gewicht en hun prijs. U moet ook vermelden, minstens in kleine lettertjes, hoeveel de prijs van uw broden per kilogram is.

Wanneer (ook) prijs per meeteenheid?

In uw horecazaak? Neen, gelukkig niet. In de horeca moet u dit niet doen, tenminste niet voor etenswaren en drank die ter plekke geconsumeerd worden. Op uw kaart mag u dus gewoon de prijs per stuk vermelden (bv. de prijs per glas/flesje zonder te vermelden hoeveel de prijs per liter is).

Niet in kleine winkels? Neen, al gelden voor grote winkels andere regels en dat leidt tot misverstanden. Het is zo dat u in een zaak met een nettoverkoopsoppervlakte van hoogstens 150 m² geen prijs per meeteenheid moet vermelden, maar enkel voor voorverpakte producten. Voor losse producten moet zo’n prijs per meeteenheid wel.

Tip. Ook in grote winkels moet voor voorverpakte niet-voedingsmiddelen in principe geen prijs per meeteenheid vermeld worden, tenzij voor enkele uitzonderingen zoals wasmiddel en shampoo.

Ook in reclame. Als voor bepaalde producten in uw winkel een prijsaanduiding per meeteenheid verplicht is, dan is dat ook zo in de reclame die u maakt met/voor die producten.

Heel wat uitzonderingen op de regel. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken… Voor producten die u verkoopt in een automaat (bv. drankblikjes en zelfs brood) is zo’n (extra) prijsaanduiding per meeteenheid niet nodig. Ook wijn mag u in flessen van 75 cl verkopen zonder de prijs per liter te vermelden. Ook als u een assortiment aanbiedt (bv. een mand met streekproducten of een bereide verse schotel) volstaat het dat u alleen aangeeft wat de totale prijs is.

Uitzonderingen per categorie. Als bakker, ­slager, groentewinkel, e.d. raadpleegt u het best de zgn. lijst III waarin de uitzonderingen zijn opgesomd per categorie nl. fruit, groente, vlees, gevogelte en wild, zeevruchten, gebak en diversen.

Voorbeelden. In uw groentewinkel mag u bv. mango’s enkel per stuk prijzen en bosbessen per schaaltje. Jonge wortelen mogen per bussel geprijsd worden. Als bakker moet u wél voor uw brood (ook) een prijs per meeteenheid afficheren, maar niet voor de taarten, sandwiches en pistolets. Als slager moet u in principe werken met prijzen per meeteenheid, maar mag u bv. ossestaarten wel per stuk prijzen.

U kunt de lijst van uitzonderingen downloaden via http://middenstand.indicator.be – code MI 04.10.04.

Is uw zaak kleiner dan 150 m², dan moet u alleen voor voorverpakte producten geen prijs per meeteenheid vermelden. Als bakker is een dubbele prijsaanduiding nodig voor uw brood. Gebruik onze lijst om te checken voor welke producten al dan niet (ook) een prijs per meeteenheid nodig is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878