AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 05.03.2012

Welkom bij de club...

Onlangs was er beroering over de fiscale aftrek van het lidgeld van een golfclub. Is er dan iets gewijzigd of was het eerder een ongelukkig voorbeeld?

Kan het lidgeld van een club fiscaal wel aftrekbaar zijn? ­Absoluut.Aftrekbaar zijn immers alle uitgaven die u doet om belastbare inkomsten te behouden of te verwerven. Ook het lidgeld van een club of een vereniging kunnen daar dus onder vallen als u het beroepsmatige karakter van uw lidmaatschap kunt bewijzen. Dat laatste is uiteraard niet voor iedereen hetzelfde. Even kijken welke clubs er zoal zijn...

Uw lidgeld bij de beroepsvereniging. Geen probleem uiteraard, dat zou er nog moeten aan mankeren... Het lidgeld van een beroeps­vereniging is m.a.w. 100% fiscaal aftrekbaar. U bent daar immers lid van om professioneel mee te zijn en te blijven en niet om u ‘s zondags te amuseren met vrouw en kinderen...

Een privévereniging, maar gelinkt aan uw beroep. U bent dan bv. als garagist van het merk x lid van de club van x-liefhebbers of als groot- en kleinhandelaar in wijnen en likeuren lid van een wijndegustatieclub. U ‘moet’ dan uiteraard geen lid zijn van die clubs, maar het spreekt voor zich zelf dat u daar professioneel uw voordeel mee doet. Ook hier zal de fiscale aftrek van uw lidgeld dus doorgaans geen probleem zijn, zeker niet als u ook effectief gefactureerd heeft aan die club of aan leden ervan.

Een privévereniging voor de contacten. Dat zijn de moeilijkste natuurlijk... Het gaat dan in het algemeen om verenigingen waarvan u lid bent niet alleen omwille van haar activiteit, maar ook en soms vooral omwille van de contacten die u daar heeft met de andere leden en die u beroepsmatig van dienst kunnen zijn. Concreet gaat het dan bv. om een serviceclub of een bepaalde sportvereniging, maar in feite geldt het voor om het even welke vereniging die u de gelegenheid biedt om al dan niet lokaal te netwerken, zoals dat heet.

Is het lidgeld daarvan fiscaal een probleem? Ja en neen. Het beroepsmatige karakter hiervan kan zeker ook aanvaard worden, maar doorgaans niet voor 100%. De aftrek ervan spontaan beperken tot een bepaald gedeelte is in dit geval dus wel aan te raden. Is het nu door de afschaffing van deze beperkte aftrek dat men de begroting wil redden?

In principe is het lidgeld van elke club fiscaal aftrekbaar als en in de mate dat het beroepsmatig is. Hoe directer dus de link met uw activiteit, hoe beter. Is er alleen een indirecte link, beperk dan het best zelf reeds de aftrek.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878