Alle domeinen

2023 - April

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 28.04.2023

Keuzebeding updaten met een zorgvolmacht?


BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 28.04.2023

Hoeveel investeringsaftrek krijgt u in 2023?

Voor gewone investeringen geniet u sinds 2023 een eenmalige investeringsaftrek (IA) van ‘slechts’ 8% i.p.v. 25%. Voor eenmanszaken bestaat er daarnaast echter ook nog de gespreide IA die voor 2023 17,5% bedraagt i.p.v. 10,5%. Wat betekent dat voor uw vennootschap of eenmanszaak? En kiest u dan altijd het best voor de gespreide IA als u een eenmanszaak heeft?

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 28.04.2023

Asymmetrische toebedeling liquidatiereserves?

Heel wat vennootschappen leggen om fiscale redenen liquidatiereserves aan. Maar wat als er aandeelhouders zijn die (management)vennootschappen of maatschappen zijn?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 28.04.2023

Welke papieren mag u in 2023 verticaal klasseren?

U wilt eerstdaags ‘grote kuis’ houden in uw archief. Welke papieren van welke jaren mag u dan ‘verticaal klasseren’? Wat moet u nog bijhouden zo u in 2023 een belasting- of btw-controleur op bezoek zou krijgen?

BELEGGEN - FONDSEN - 28.04.2023

Fondsen met bodembewaking: de moeite waard?

Volgens uw bankier kunt u door te beleggen in ‘fondsen met bodembewaking’ eventuele verliezen beperken. Hoe zit dat precies in elkaar en doen deze fondsen wat ze beloven? Hoe wordt u fiscaal belast op de opbrengst?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 28.04.2023

Wettelijke interestvoet 2023 laattijdige betaling!


LOON - AUTEURSRECHT - 27.04.2023

Werknemer naast loon ook auteursvergoeding toekennen?

Stel, een werknemer creëert iets tijdens zijn werk dat auteursrechtelijk beschermd is, bv. een originele tekst, een website, ... U kunt hem dan naast zijn loon mogelijk ook een auteursvergoeding geven. Is dat dan sociaal en fiscaal voordelig?

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 27.04.2023

Fiscale premie voor een opleiding?

Wanneer uw werknemers opleidingen volgen, kunt u daarvoor in sommige gevallen een fiscale premie krijgen. Hoe zit dat precies en wat wijzigde er?

WERKLOOSHEID - RVA - 27.04.2023

Werknemer klust bij als flexi, wat bij tijdelijke werkloosheid?

Meer en meer werknemers klussen occasioneel ‘s avonds of in het weekend bij als ‘flexi’ of als ‘extra’ in de horeca. Hoe zit dat dan als u zo’n werknemer in tijdelijke werkloosheid zou plaatsen? Is de uitkering cumuleerbaar met hun loon als flexi?

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 27.04.2023

Werknemer bekritiseert uw bedrijf = een dringende reden?

Een van uw werknemers uit scherpe kritiek en spreekt op een denigrerende manier over uw werkwijze tegen een klant. Kan een dergelijk feit in aanmerking komen voor een ontslag om dringende reden? Wat vond de rechter?

AANWERVEN - SCHOOLVERLATER - 27.04.2023

Wordt uw jobstudent/schoolverlater toch een dure vogel?

Een werkgever wilde een schoolverlater vast in dienst nemen vanaf juli. Die vroeg om vooraf in de zomermaanden te kunnen werken als jobstudent. Dat zou dan immers zowel voor hem als voor zijn werkgever voordeliger zijn. Wat ging er mis?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - BIJBEROEP - 27.04.2023

Bijberoep combineren met uitkering tijdelijke werkloosheid?

Stel, uw werknemer heeft een bijberoep dat hij regelmatig ‘s avonds in de week of in het weekend uitoefent als zelfstandige of als werknemer. In sommige gevallen kan hij zo’n activiteit combineren met uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid. Er gelden daarvoor dan wel heel erg strikte voorwaarden...

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 27.04.2023

Een groepsverzekering met eindvervaldag op 60 jaar?

Een werknemer is bijna 60 jaar en merkt op dat in zijn of haar contract van aanvullend pensioen de uitkering voorzien is op 60 jaar. Hij wil echter nog vele jaren blijven werken. Is een aanpassing van het groepsverzekeringscontract nodig en hoe zorgt hij ervoor dat hij een fiscaal voordelige uitbetaling krijgt?

AANWERVEN - premie - 27.04.2023

Premie voor oudere werknemers in Vlaanderen?


ONKOSTENVERGOEDINGEN - 27.04.2023

Kilometer-, dag- en thuiswerkvergoedingen: fiscale regels en bedragen in 2023

Ondernemingen kunnen aan werknemers en bedrijfsleiders forfaitaire onkostenvergoedingen toekennen voor verplaatsingen met een eigen voertuig, voor reis- en verblijfkosten tijdens binnen- en buitenlandse verplaatsingen en voor thuiswerk. Onder bepaalde voorwaarden en tot bepaalde bedragen worden die vergoedingen fiscaal niet als loon beschouwd, zonder dat daarover vooraf aan de fiscus een akkoord gevraagd moet worden. Wat zijn die voorwaarden en bedragen anno 2023?

PERSONEEL - 27.04.2023

Vakantie en ziekte vanaf 2024: Europese richtlijn eindelijk geïmplementeerd

Welke regels inzake vakantierechten gelden er momenteel voor wie in de loop van het jaar ziek wordt en tot het einde van het jaar ziek blijft? Wat gebeurt er met de vakantierechten van een werknemer die tijdens zijn vakantie ziek wordt? Welke wijzigingen brengt de implementatie van een EU-richtlijn (richtlijn 2003/88/EG, 04.11.2003) vanaf 2024 met zich mee? Wijzigt er ook iets voor de vakantierechten die u en uw collega’s in het vakantiedienstjaar 2023 opbouwen voor vakantiejaar 2024?

PERSONEEL - 27.04.2023

Overdracht onderneming: gevolgen voor het personeel?

Naar aanleiding van de zaak van Delhaize waarbij in maart 2023 tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd werd om 128 winkels in beheer van zelfstandigen te laten overgaan, is er al heel wat inkt gevloeid over cao 32bis. Wanneer en in welke mate behouden de werknemers na de overdracht effectief hun loon- en arbeidsvoorwaarden? Is dat anders wanneer de verkrijger onder een ander paritair comité ressorteert?

BELASTINGEN - 27.04.2023

Fiscale nettowaarde van een vennootschap: belang en berekening

De boekhoudkundige nettowaarde van een vennootschap is gelijk aan haar boekhoudkundig eigen vermogen, vastgesteld volgens de Belgische boekhoudnormen. Maar wat is de fiscale nettowaarde van een vennootschap? In welke context is die fiscale nettowaarde relevant?

RECHT - 27.04.2023

Uw bedrijfswagen wordt te laat geleverd?

Als u als consument een auto bestelt, beschermt de wet u in belangrijke mate tegen prijsstijgingen of een laattijdige levering. Wat zijn de rechten van het bedrijf wanneer een bedrijfswagen of een ander voertuig zoals een bestelwagen niet op tijd geleverd wordt? Kan de verkoper van het voertuig de prijs aanpassen als de catalogusprijs van het voertuig tussen het tijdstip van de bestelling en de levering stijgt?

BELASTINGEN - 27.04.2023

Voordeel alle aard goedkope leningen: referentierentevoeten voor aanslagjaar 2023

Voor een aantal voordelen alle aard voorziet het KB/WIB 92 in een forfaitaire waardering. Dat is onder meer het geval voor goedkope of renteloze leningen die door de vennootschap verstrekt worden aan de bedrijfsleider of aan een werknemer. Wanneer is er sprake van zo’n belastbaar voordeel alle aard en hoe wordt het voordeel dan begroot? Onlangs werden de rentevoeten voor aanslagjaar 2023 gepubliceerd (KB 17.02.2023, BS 03.03.2023, ed. 2) die als toetssteen dienen om te bepalen of er sprake is van een voordeel. Moeten die forfaits altijd gevolgd worden, zelfs wanneer de betrokkene kan aantonen dat de werkelijke waarde van het voordeel lager ligt?

BTW - 27.04.2023

In 2022 in de EU betaalde btw voor 1 september 2023 terugvorderen

De beroepsmatige in andere EU-landen betaalde btw is net als de Belgische btw recupereerbaar. Hoe recupereert u die buitenlandse btw? Waarmee moet u daarbij zoal rekening houden? En hoe zit dat met de teruggave van de Britse btw sinds de brexit?

PERSONEEL - 27.04.2023

Op hoeveel vakantie heeft een pas afgestudeerde werknemer recht?

Nu de zomer eraan komt, krijgt u wellicht van werknemers die vorig jaar na hun studies in dienst gekomen zijn de vraag op hoeveel vakantie ze dit jaar rech hebben. Hoe worden de vakantierechten van een werknemer bepaald? Wanneer heeft een jongere daarnaast recht op jeugdvakantie of aanvullende vakantie?

OVERNAME - 27.04.2023

Een overname via een ‘asset deal’: aandachtspunten

Een overname kan op twee manieren gestructureerd worden. Ofwel koopt u de aandelen van de vennootschap via een ‘share deal’ of aandelentransactie, ofwel koopt u het handelsfonds van de vennootschap of een onderdeel daarvan, een zgn. bedrijfstak. Wat zijn de voornaamste aandachtspunten wanneer u voor zo’n ‘asset deal’ opteert?

AUTEURSRECHTEN - FISCALE FICHES - 27.04.2023

Auteursrechten: fiches indienen vóór 01.05.2023!

Kende uw onderneming (eenmanszaak of vennootschap) of VZW in 2022 zgn. auteursrechtenvergoedingen toe, dan moet u hiervoor vóór 1 mei 2023 de nodige fiches 281.45 opmaken en indienen. Hoe zit dat juist en wat als u dit niet (tijdig) doet?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 26.04.2023

Moet u ook garantie geven aan de nieuwe eigenaar?

Nadat een woning waar u eerder werken deed, verkocht werd, komt de koper vragen dat u bepaalde gebreken onder garantie herstelt. Moet u daartoe dan overgaan? En is de oorspronkelijke eigenaar ook verantwoordelijk?

6%-BTW-TARIEF - TUINWERKZAAMHEDEN - 26.04.2023

Tuinwerkzaamheden voor een particulier: welk btw-tarief?

Met de terugkeer van het mooie weer zullen uw particuliere klanten zeker vragen om tuinwerkzaamheden uit te voeren, zoals de bouw van een tuinhuisje of de aanleg van een terras, enz. Moet u dergelijke werkzaamheden factureren met 6% of 21% btw? Laten we eens kijken...

AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 26.04.2023

Hoelang heeft de bouwheer om een gebrek te melden?

Enkele jaren nadat u werken heeft uitgevoerd, vraagt de klant u een aantal zaken onder garantie te komen herstellen. Kunt u in zo’n geval zeggen dat de garantietermijn voorbij is? Kunt u hierover afspraken maken in uw algemene voorwaarden?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 26.04.2023

Moet u altijd garantie geven op wisselstukken?

Bij een herstelling moet u weleens wisselstukken gebruiken. Moet u de klant dan twee jaar garantie op die onderdelen geven? Wanneer wel en wanneer niet? Moet u ook garantie geven op wisselstukken die de klant zelf kocht en die u plaatste?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 26.04.2023

Geen bewijs zonder schriftelijk contract?

Een klant beweert dat u nooit een contract met hem had en weigert te betalen. Wat doet u dan? En wat zei het Hof van Cassatie hier recent over?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 26.04.2023

Klant betaalt na aanmaning enkel het factuurbedrag...

U stuurt een aanmaning naar een slechte betaler waarin u meteen ook interesten en een schadevergoeding wegens te late betaling vraagt. Hoe dan reageren als de klant enkel het factuurbedrag stort? Kunt u de invorderingskosten ook verhalen?

VZW - BTW - 25.04.2023

Moet uw VZW meer btw betalen op gas en elektriciteit?

Op 16 maart 2023 werd de permanente verlaging van de btw op gas en elektriciteit naar 6% goedgekeurd. De definitieve regeling heeft echter een impact op uw VZW. Wat werd er precies beslist? En hoe zit het nu eigenlijk met dat verlaagde tarief?

VZW - WERKING - 25.04.2023

Als bestuurder geld lenen aan uw VZW?

Uw VZW heeft het moeilijk om bij de bank een lening te krijgen. Die wil dat wel toestaan, maar enkel tegen onredelijke voorwaarden. Kunt u als bestuurder dan geld lenen aan uw VZW? Waar moet u zo allemaal rekening mee houden?

VZW - BOEKHOUDING - 25.04.2023

Welke boekhouding moet uw VZW voeren?

Uw VZW is verplicht om een bewijskrachtige boekhouding te voeren. Er bestaat voor VZW’s echter een eenvoudige kasboekhouding en een dubbele boekhouding. Welke boekhouding is op uw VZW van toepassing en waar hangt dat van af?

VZW - WERKING - 25.04.2023

Als VZW rekening houden met de handelshuurwetgeving?

Uw VZW huurt een pand waarin ze haar activiteit ontwikkelt. Kan in dat geval de handelshuurwetgeving van toepassing zijn op de huurovereenkomst? Wat als de handelshuur ten onrechte toegepast werd?

HUUR - 25.04.2023

Verder in zee gaan met de huurder van een gekocht pand?

U koopt een onroerend goed dat verhuurd is en u wilt de lopende huur voortzetten. Moet u dan een nieuw huurcontract met de huurder sluiten? Hoe zorgt u ervoor dat de huurder de huur voortaan aan u betaalt? Welke stappen moet u ondernemen om de huurwaarborg op uw naam te laten zetten? Moet de huurder ook de eventuele huurachterstallen aan u betalen? Kunt u daarover een regeling treffen? Wordt u partij bij eventuele procedures die tussen de verkoper en de huurder hangende zijn?

BELEGGEN - 25.04.2023

Nu goud (bij)kopen?

De goudprijs zit sinds het begin van 2023 in de lift. Beschermt goud u effectief tegen inflatie? Is het nu een goed moment om uw portefeuille aan te vullen met wat goud, of wacht u het best toch nog even af? Hoe pakt u dat dan het best aan?

SUCCESSIEPLANNING - 25.04.2023

Minder successierechten voor vrienden en samenwonenden in Brussel

Brussel heeft twee maatregelen aangekondigd in de successierechten die tegemoet moeten komen aan maatschappelijke tendensen en moderne samenlevingsvormen. In de eerste plaats wil de Brusselse regering het vanaf 1 januari 2024 mogelijk maken om een dierbare iets na te laten tegen een gunsttarief van 3%. Daarnaast wil de gewestregering louter feitelijk samenwonende partners in de successierechten gelijkschakelen met gehuwden en wettelijk samenwonende partners.

SCHENKING - 25.04.2023

Schenking: gegeven is gegeven, of toch niet altijd?

Is een schenking altijd definitief of kunt u deze nadien soms toch nog herroepen? Wanneer kunt u de schenking nog in vraag stellen wegens onwaardigheid van de begiftigde? Wat zijn uw rechten als schenker als de begiftigde de aan de schenking gekoppelde lasten niet nakomt? Geldt er een andere regeling tussen echtgenoten? Wat houdt een beding van terugkeer in dat u bij een schenking kunt voorzien?

RECHT - 25.04.2023

Een procedure voeren tegen de aannemer?

Wanneer u met een aannemer in zee gaat, rijzen er achteraf weleens discussies over de kwaliteit van de uitgevoerde werken. Met welke kosten moet u rekening houden als u een procedure voor de rechtbank start tegen uw aannemer? Op welk extra budget moet u rekenen als er door de rechtbank een deskundige aangesteld wordt? Riskeert u als u de zaak verliest ook op te draaien voor de kosten van de advocaat van de aannemer? Welke mogelijkheden bestaan er om de kosten te beperken?

BELEGGEN - 25.04.2023

Private equity: toprendement?

Een aantal banken promoten de laatste jaren fondsen die in private equity beleggen: enkel voor gegoede klanten en hoge opbrengsten gegarandeerd. Wat blijft daarvan over in 2023?

MEDE-EIGENDOM - 25.04.2023

Appartement: wie mag algemene vergadering bijwonen?

Mag u naar de algemene vergadering van mede-eigenaars in een appartementsgebouw iemand meenemen om u bij te staan? Wie mag er aanwezig zijn als een appartement meerdere eigenaars heeft of wanneer er een vruchtgebruiker en een blote eigenaar is? Mogen huurders ook op die vergadering aanwezig zijn? Aan wie kunt u een volmacht geven om in uw plaats op de vergadering aanwezig te zijn? Zijn er ook grenzen aan het aantal volmachten dat een persoon kan krijgen?

ONKOSTENVERGOEDING - 25.04.2023

Belastingkrediet voor uw kilometervergoeding?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 25.04.2023

Logementsvergoeding voor buitenlandse zakenreizen?

Als u voor zaken in het buitenland bent en de hotelfactuur privé betaalt, kan uw vennootschap u een ‘logementsvergoeding’ betalen. Voor haar is die vergoeding aftrekbaar en u wordt er niet op belast. Toch is dit normaal gezien niet interessant. Waarom niet?

BEROEPSKOSTEN - 25.04.2023

Zakenrelaties op uw privéfeest, kosten aftrekbaar voor BV?

Stel, binnenkort geeft u een groot feest voor de trouw van een van uw kinderen. Als ondernemer kunt u dan niet anders dan de goede zakenrelaties van uw BV uit te nodigen op de huwelijksreceptie. Zijn die kosten dan (deels) aftrekbaar? Wat vinden de fiscus en de rechtspraak daarvan? Hoe pakt u dit het best aan?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 25.04.2023

Rc-schuld beter omzetten in een lening met vaste looptijd?

Stel, u heeft een hoge rekening-courantschuld bij uw BV en wordt dus privé belast op een duur voordeel gratis lening. Uw boekhouder stelt daarom voor om deze rekening-courantschuld om te zetten in een goedkopere lening met vaste looptijd. Kan dat zomaar en welke spelregels moet u dan naleven?

ONROEREND GOED - 25.04.2023

Uit onverdeeldheid treden met uw vennootschap

Cassatie heeft op 6 januari 2023 een beslissing genomen over het te betalen registratierecht als een vennootschap en haar aandeelhouders de onverdeelde eigendom van een pand beëindigen. Welke gevolgen heeft die beslissing voor u?

LIQUIDATIERESERVES - 25.04.2023

Aparte aandelen voor vennootschappen-aandeelhouders?

Uw BV heeft zowel natuurlijke personen als andere vennootschappen als aandeelhouders. Wist u dat u er dan met het oog op de uitkering van liquidatiereserves baat bij kunt hebben om voor beide soorten aandeelhouders ook twee soorten aandelen te creëren?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - 25.04.2023

Het best even wachten om een woning via uw vennootschap te kopen?

U overweegt om via uw vennootschap een woning te kopen/bouwen. Wegens een mogelijke toekomstige wijziging van de waardering van voordelen alle aard (VAA) in verband met een woning, wacht u daar wellicht nog beter even mee. Een woordje uitleg...

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 25.04.2023

Hoe bewijst u de aftrekbaarheid van managementfees?

Een vennootschap betaalt aan twee andere vennootschappen managementvergoedingen. De fiscus weigert de aftrek van die vergoedingen omdat de aftrekbaarheid ervan niet bewezen zou zijn en krijgt gelijk van de rechter op 21 februari 2023. Wat kunt u hiervan onthouden?

FISCALE CONTROLE - 25.04.2023

Belastingverhoging van 50%?


JAARREKENING - 25.04.2023

Publicatie jaarrekening VOF of CommV?


AANDELENOPTIES - 24.04.2023

Aandelenopties: stilzwijgen is aanvaarden

De laatste jaren controleert de Bijzondere Belastinginspectie steeds meer (multinationale) ondernemingen die aan Belgische werknemers ‘equity grants’ toekennen. Deze controles komen er onder meer naar aanleiding van de introductie van ficheverplichtingen en inhoudingsplicht voor bedrijfsvoorheffing bij toekenning van voordelen door buitenlandse moederondernemingen. In een recent geschil omtrent deze problematiek nam de Brusselse rechtbank van eerste aanleg een belangrijk standpunt in omtrent het belastbaar tijdstip van de ‘equity grant bij uitstek’, met name aandelenopties.

INTERNATIONAAL - 24.04.2023

‘Global Anti-Base Erosion’-aangifte vanaf 2024 verplicht?

In juli 2021 ging er een schok door het internationale fiscale landschap: ca. 130 landen hebben dan een akkoord bereikt over de grondige hertekening van de internationale fiscaliteit op wereldschaal. Pillar 2 beoogt een wereldwijde vennootschapsbelasting van minimaal 15%. Een stand van zaken.

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 24.04.2023

Vergroening van de autofiscaliteit – welke stimuli zijn mogelijk voor ondernemingen die investeren in laadpalen?

De ingrijpende hervorming van de autofiscaliteit is sinds begin dit jaar in voege, waarbij de eerste echt grote stap genomen wordt op 1 juli 2023 met hernieuwde aftrekpercentages voor kosten van ‘salariswagens’. De hervorming introduceert echter ook fiscale stimuli voor laadpalen. Wij leiden u door de bomen wetgeving en pogen het fiscale bos te verhelderen.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.04.2023

Voorziening vakantiegeld in tijden van inflatie

Net als voorgaande jaren heeft de fiscus de grenzen vastgesteld waarbinnen de voorziening vakantiegeld als beroepskost aftrekbaar is. In sectoren waar de loonindexering jaarlijks gebeurt en deze pas ten volle voelbaar is geworden sinds januari 2023, zal de aangelegde voorziening niet volstaan om de werkelijke kost te dekken. Hoe gaat u hiermee het best om?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 24.04.2023

Toegang sportinrichting: welke voorwaarden voor het toepassen van het verlaagde btw-tarief van 6%?

Ingevolge het arrest van het Hof van Justitie van 22 september 2022 (zaak C-330/21, The Escape Center BVBA) heeft de Administratie onlangs haar circulaire (nr. 2022/C/118, 21.12.2022) gepubliceerd aangaande de voorwaarden om het btw-tarief van 6% te kunnen toepassen op het verlenen van toegang tot sportinrichtingen. Het administratieve standpunt wordt immers gewijzigd waarbij ook de begeleiding onder dit verlaagde tarief valt. Wat zijn de voorwaarden en heeft u een recht op teruggaf als u in het verleden verkeerdelijk het tarief van 21% in plaats van 6% heeft toegepast?

BTW - BTW-CONTROLE - 24.04.2023

Kan de Btw u nalatigheidsinteresten aanrekenen als u een btw-tegoed heeft?

Wanneer u een schuld heeft aan de Btw en die niet op tijd betaalt, kan de Btw u in principe nalatigheidsinteresten aanrekenen. Hoe zit het echter als u nog een tegoed heeft op uw rekening‑courant (rc) bij de Btw? Wat heeft Cassatie daarover op 22 december 2022 beslist?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 24.04.2023

Hoeveel huur vraagt u in 2023 het best aan uw vennootschap?

De revalorisatiecoëfficiënt voor 2023 werd bekendgemaakt en bedraagt 5,37. Hoeveel huur mag u zich dan toekennen zonder risico op herkwalificatie in loon? Wat als u meer vraagt?

BTW - TOEVALLIGE BTW-PLICHTIGE - 24.04.2023

Als particulier uw woning met btw verkopen, hoe werkt dat?

Stel, u heeft vorig jaar een nieuwbouwwoning gekocht of gebouwd. Nu – een jaar later – zou u die nieuwbouwwoning weer willen verkopen. Kan dat dan met toepassing van btw en hoe gaat dat dan in zijn werk?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 24.04.2023

Verkoop landbouwgrond tegen 10% in Vlaanderen


GEMEEN HUURRECHT - 24.04.2023

Opzeg ‘gemene huur’ na afloop termijn?

Stel, u heeft jaren geleden een huurcontract gesloten voor een kantoor, magazijn, garage, ... voor een bepaalde termijn van bv. drie jaar die intussen afgelopen is. Wanneer kunt u zo’n contract dan opzeggen?

GEMEEN HUURRECHT - pacht - 24.04.2023

Het Grondwettelijk Hof wijzigt het Waalse Pachtdecreet

Sinds 2020 bestaan er in het Waals gewest specifieke pachtregels zoals het feit dat een schriftelijke pacht in principe na 36 jaar eindigt. Die spelregel geldt ook voor contracten die al van vóór 2020 bestonden. Voor mondelinge pachtcontracten ligt dat echter anders. Wat zei het Grondwettelijk Hof daar onlangs over?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 24.04.2023

Volmacht om ‘tegen’ te stemmen in de Appartementswet

Op de algemene vergadering van mede-eigenaars geeft een mede-eigenaar bij zijn volmacht de opdracht om tegen een bepaald agendapunt te stemmen. De lasthebber volgt dat echter niet en stemt toch voor. Wat is het gevolg?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 24.04.2023

Uw aannemer is intussen failliet, maar u heeft vochtprobleem?

Stel, u heeft een nieuwbouwappartement gekocht, maar enige tijd nadien merkt u ernstige gebreken op waarvoor u normaal gezien zou kunnen aankloppen bij de aannemer. Wat echter indien die aannemer intussen failliet ging?

WONINGHUUR - WAARBORG - 24.04.2023

Huurwaarborg van twee of drie maanden bij woninghuur?

Sluit u een nieuw woninghuur- of studentencontract, dan vraagt u aan uw huurder uiteraard het best om een extra garantie in de vorm van een huurwaarborg te storten. Welke huurwaarborg mag u precies vragen in ieder gewest en welke wijziging is er op komst in het Waals gewest?

REGISTRATIERECHTEN - TEKORTSCHATTING - 24.04.2023

Uw woning verkopen tegen een vriendenprijsje?

Een woning wordt tegen een prijs die ver onder de normale marktprijs ligt verkocht, bv. omdat het gaat om een verkoop aan de dochter van de verkoper. Hoe vermijdt u in dat geval nadien problemen met de fiscus?

WONINGHUUR - WAALS GEWEST - 24.04.2023

Heeft huurder recht op extra premie in Wallonië?


VERZEKERINGEN - AUTO - 24.04.2023

Auto-ongeval met een buitenlander, hoe wordt dat geregeld?

Een van uw collega’s raakte in Mechelen betrokken in een verkeersongeval met een auto met Duitse nummerplaat. Uw collega zijn auto was beschadigd en hij vroeg zich af hoe de schade geregeld zou worden en hoelang dat zou duren...

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 24.04.2023

Prijsstijging voor een aankoop op plan, kan dat zomaar?

U wilt privé een huis of appartement op plan kopen. Is de prijs die u dan met de promotor daarvoor afspreekt hoe dan ook ‘vast’ of kan de verkoper prijsstijgingen van materialen of aannemers te allen tijde en onbeperkt aan u doorrekenen?

VENNOOTSCHAP - ONTSLAG EN BENOEMING - 24.04.2023

Een nieuwe bestuurder benoemen zonder aandelen?

U bent van plan om een bijkomende bestuurder te benoemen in uw vennootschap. Wat is er daarbij dan van belang voor u en hoe pakt u dat het best aan? Moet de nieuwe bestuurder dan ook aandeelhouder worden?

HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 24.04.2023

Een meervoudig stemrecht invoeren bij statutenwijziging?

Is uw BV opgericht voor 1 mei 2019, dan moet u voor 1 januari 2024 haar statuten laten aanpassen aan het hervormde vennootschapsrecht. Mogelijk kan het dan interessant zijn om af te wijken van de gewone regeling ‘één aandeel is één stem’. Hoe zit dat precies en waarom kan dat nuttig zijn?

BELASTINGCONTROLE - 24.04.2023

Geen deftige uitleg, dus belastingverhoging van 50%?

Een collega kreeg na afloop van een controle een belastingverhoging van 50% opgelegd, omdat hij het een en ander niet had kunnen verklaren. Mag dat zomaar?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 19.04.2023

Welke liquidatiereserve is in 2023 uitkeerbaar tegen 5%?

Als uw vennootschap in het verleden een liquiditeitsreserve aangelegd heeft, dan kan ze die in principe na vijf jaar tegen 5% uitkeren. Afhankelijk van de vennootschapsvorm moet deze uitkering wel een balans- en/of liquiditeitstest doorstaan. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - TANTIÈME - 19.04.2023

Heeft u voldoende loon opgenomen?

Uw boekhouder zegt dat u nu het best een tantième opneemt omdat uw loon van 2022 te laag is. Doet u dat niet, dan zou uw vennootschap uitgesloten zijn van het verlaagde tarief vennootschapsbelasting! Hoe zit dat?

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 19.04.2023

Wanneer kunnen uw bejaarde ouders fiscaal ten laste zijn?

Een man vermeldt in zijn belastingaangifte voor 2016 zijn bejaarde moeder als persoon ten laste. De fiscus was het daarmee niet eens, maar kreeg ongelijk van de rechter. Even kijken waarover de discussie ging...

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.04.2023

Schuld van dochtervennootschap betaald: aftrekbaar?

Een Belgische NV heeft meerdere dochtervennootschappen in het buitenland. In 2015 betaalt ze de schuld van één daarvan en neemt ze die betaling in kosten. De fiscus weigert de aftrek. Is de rechter het daarmee eens?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 19.04.2023

Meubels en materieel inbrengen in of verkopen aan BV?

U heeft een BV en privé bezit u meubilair en materieel dat u nooit beroepsmatig heeft gebruikt, maar aan uw vennootschap zou willen overdragen. U kunt dat doen door ze in te brengen in ruil voor aandelen, of door ze te verkopen. Wat zijn de juridische en fiscale verschillen tussen beide opties en wat doet u het best?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 19.04.2023

‘Uitbreng’ plus schenking bespaart successierechten!

Door goederen uit de huwgemeenschap te halen en vervolgens te schenken, kunt u een aanzienlijk bedrag aan successierechten besparen. Hoe werkt dat precies, en is dat geen ‘fiscaal misbruik’? Een recent cassatiearrest verduidelijkt...

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 18.04.2023

Minder afleiding door e-mail

Binnenstromende e-mailberichten zorgen vaak voor te veel afleiding. Hoe kunt u dat vermijden?

SOFTWARE EN WEBDIENSTEN - CHAT - 18.04.2023

Voer uw WhatsAppgesprekken zo veilig mogelijk

WhatsApp is op zich al veilig: het biedt standaard end-to-endversleuteling van berichten, zodat deze alleen gelezen kunnen worden op het toestel van de ontvanger(s). Kunt u uw gesprekken nog extra beveiligen?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 18.04.2023

Uw zakenrelaties onder de loep

U wilt meer weten over uw klanten, leveranciers of concurrenten? Welke websites helpen u daarbij?

SOFTWARE - BROWSER - 18.04.2023

Hoe spaart u de batterij van uw laptop?

De gebruiksduur van uw laptop staat of valt met de batterijstatus. Met enkele eenvoudige handelingen kunt u een groot verschil maken.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 18.04.2023

Is een aparte wachtwoordmanager te prefereren?

Een heleboel mensen gebruiken de ingebouwde wachtwoordmanager van hun browser om wachtwoorden te laten onthouden. Volstaat dat of is een aparte wachtwoordmanager beter?

SOFTWARE - ONLINE OPSLAG - 18.04.2023

Al uw cloudaccounts op één plek verzameld

Misschien gebruikt u meerdere clouddiensten voor de online opslag van uw bestanden. Biedt een overkoepelende tool u dan een beter overzicht?

GRONDIG ONDERZOCHT - PERSONEEL - 18.04.2023

Neuzen in de patiëntendossiers is een dringende reden

Een verpleegkundige-diensthoofd van een ziekenhuis heeft, zo blijkt uit onderzoek van de ‘logins’, regelmatig in elektronische patiëntendossiers geneusd zonder dat er een professionele reden was. Het ziekenhuis ontslaat haar om dringende reden. Was dat terecht? Een recent vonnis van november 2021 licht toe...

ERELOON - NIET-BETALING - 18.04.2023

Patiënt overleden en nog niet betaald: alles verloren?

Als een patiënt (onverwacht) overleden is en u nog erelonen verschuldigd is, kunt u die in principe verhalen op zijn erfgenamen. Geen leuke job, maar stel dat het bedrag te hoog is om het zo te laten, hoe werkt dat dan?

PATIËNTENWENK - ZIEKTEATTEST - 18.04.2023

Ziek worden nadat vakantie begonnen is: attest of niet?

Ingevolge een aanpassing van de wetgeving van maart 2023 zou een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, voortaan een ziekteattest voor zijn werkgever nodig hebben. De voorbije weken kon u haast niet naast dergelijke (media)berichten lezen/horen. Nochtans klopt dit niet! Hoe zit het dan wel?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 18.04.2023

GMD op papier en remgeldverlaging patiënten


GOED OM TE WETEN - ORDE - 18.04.2023

Huisarts gaat elders werken en laat dat weten


PATIËNTENDOSSIER - 18.04.2023

Ook na GDPR nog persoonlijke notities!

Een patiënte wilde ook inzage in de zgn. persoonlijke notities die een arts in haar dossier had gemaakt. Ze riep daarvoor de GDPR in. Wat zei de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit) daarover op 06.12.2022?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALEN - 17.04.2023

Moet uw vennootschap verplicht voorafbetalingen doen?

Voorafbetalingen zijn voorschotten op de vennootschapsbelasting die uw vennootschap verschuldigd is. Bent u verplicht die te betalen? En wat als u het niet doet?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - ACTUALITEIT - 17.04.2023

Moet uw vennootschap een Reprobel-aangifte indienen?

De meeste vennootschappen ontvingen onlangs een e-mail van Reprobel waarin hen gevraagd werd een aangifte in te dienen. Volgens deze e-mail is deze aangifte wettelijk verplicht. Waarover gaat het precies? En moet uw vennootschap hier inderdaad rekening mee houden?

THUISWERK - 17.04.2023

Thuiswerk controleren: wat kan (niet)?

Sinds de coronacrisis is thuiswerk het nieuwe normaal geworden. Sommige werkgevers hebben daardoor het gevoel de controle over hun werknemers kwijt te zijn en zoeken naar manieren om na te gaan of hun werknemers wel effectief aan het werk zijn en niet met privézaken bezig zijn tijdens de werkuren. Bepaalde software kan daarbij helpen, maar mag u dat zomaar gebruiken? Zijn er geen betere manieren om de efficiëntie van de werknemers tijdens het thuiswerk na te gaan?

TESTAMENT - 17.04.2023

Notarieel testament: regels nu verder vereenvoudigd

In een testament kiest u zelf uw erfgenamen en bepaalt u wat zij van u zullen erven. Hiermee is het een van de belangrijkste documenten die u tijdens u leven kunt opstellen. Welke soorten testamenten bestaan er zoal? Kunt u uw testament gewoon thuis rechtsgeldig neerpennen? Wat zijn dan de risico’s? Vele testators kiezen voor de veiligheid van het notariële testament, maar dan moeten ze rekening houden met de kosten én een aantal bijzondere vormvereisten. Recent heeft de wetgever enkele van die bijzondere plichtplegingen afgeschaft.

TWEEDE PIJLER - 17.04.2023

Groepsverzekering of IPT: berekening 80%-regel opnieuw gewijzigd

De stortingen in uw IPT of groepsverzekering zijn voor uw vennootschap slechts aftrekbaar binnen de grenzen van de 80%-regel. Naar aanleiding van de gelijkschakeling van de berekening van het wettelijk pensioen van zelfstandigen met dat van werknemers, had de fiscus de berekening van die 80%-regel herzien waardoor u plots (veel) minder extralegaal pensioen kon opbouwen. Nadat er eerder al in een circulaire een beperkte tolerantie voorzien werd voor de in 2021 en 2022 te veel betaalde premies, heeft de fiscus nu ook zijn standpunt over de berekening voor 2021 aangepast.

SUCCESSIEPLANNING - 17.04.2023

Minder gekende risicotermijnen van 3 of 5 jaar

Dat de schenker na een hand- of bankgift nog drie (vijf) jaar in leven moet blijven is goed gekend, evenals het feit dat u tussen twee schenkingen van vastgoed het best ook drie of vijf jaar wacht. Maar in welke andere gevallen speelt er nog een risicoperiode van drie (vijf) jaar waar u het best rekening mee houdt?

ONROEREND GOED - 17.04.2023

Werken aan een pand dat u privé en voor uw zaak gebruikt: wat met de btw?

Stel dat er werken in onroerende staat uitgevoerd worden aan een pand dat u als bedrijfsleider deels beroepsmatig en deels privé gebruikt. Hoe moet de aannemer dan factureren? Met btw of met verlegging van heffing? Onder welke voorwaarden kan het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing zijn? Tot slot, in welke mate kan de btw dan in aftrek gebracht worden?

STATUTEN - 17.04.2023

Statuten aanpassen: ook bepalingen inzake dividenden?

Bij de invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) werd voorzien dat alle vennootschappen die op 1 mei 2019 reeds bestonden, hun statuten in overeenstemming moeten brengen met de bepalingen van het WVV en dit uiterlijk op 1 januari 2024. Welke wettelijke bepalingen gelden specifiek inzake dividenden? Welke verschillen bestaan er tussen de BV en NV? Neemt u het best statutaire bepalingen op inzake dividenden?

MEERWAARDEN - 17.04.2023

Gedeeltelijk abnormale meerwaarde belast

Het hof van beroep van Gent (Gent, 28.06.2022) oordeelde recent dat de meerwaarde gerealiseerd naar aanleiding van de verkoop van aandelen niet belastbaar is als beroepsinkomen. Deze aandelen behoorden immers tot het privévermogen. Bijzonder echter is het feit dat het gedeelte van de meerwaarde die de belastingplichtige proportioneel te veel ontvangen heeft in verhouding tot zijn participatie wél aangemerkt wordt als divers inkomen zoals bedoeld in artikel 90, 9° WIB 92.

VENNOOTSCHAP - 17.04.2023

Wat doet u met uw holding wanneer u met pensioen gaat?

U heeft ooit een holdingvennootschap opgericht waarin u de aandelen van een of meerdere andere vennootschappen heeft ondergebracht en die u eventueel ook gebruikt als managementvennootschap. Over enkele jaren gaat u met pensioen. Wat u dan doet met uw holding, verschilt naargelang er een opvolger is, een externe overnemer, of geen van beiden.

FISCALE REGULARISATIE - 17.04.2023

Bewijs herkomst van vermogen en fiscale regularisatie anno 2023

Mede onder toenemende druk van de bankensector voelen meer en meer belastingplichtigen zich genoodzaakt om zich (opnieuw) te wenden tot het Contactpunt Regularisaties. Van de belastingplichtige wordt immers het bewijs gevraagd dat zijn vermogen zijn ‘normaal belastingregime’ heeft ondergaan.

BELEGGEN - FONDSEN - 14.04.2023

Verzekeringsfonds altijd fiscaal voordeliger?


ACTUALITEIT - PERSONEEL - 14.04.2023

Nieuwe kilometervergoeding sinds 01.04.2023


PENSIOEN - LEVENSVERZEKERING - 14.04.2023

Extra sparen voor uw pensioen nu dat uw lening voor uw woning (bijna) afbetaald is?

Is uw lening voor uw woning (bijna) afbetaald, dan is dat volgens uw bankier het ideale moment om met langetermijnsparen te starten. U zou zo uw fiscaal voordeel kunnen verderzetten. Klopt dat en wanneer begint u daar het best mee?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 14.04.2023

Successieplanning: meer mogelijkheden met vruchtgebruik?

Wie een vruchtgebruikconstructie met zijn vennootschap heeft, denkt ook het best eens aan successieplanning. Het nieuwe goederenrecht zorgt er nu trouwens voor dat u meer mogelijkheden heeft...

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 14.04.2023

Uw interne pensioenvoorziening wel of niet externaliseren?

Heeft u in uw vennootschap nog een interne pensioenvoorziening staan, dan kunt u die ‘externaliseren’. Waarom zou u dat doen? En hoe zit het dan met de 80%-regel voor aanvullende pensioenen?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 14.04.2023

Het best investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

De woningmarkt maakt steeds meer de ommekeer naar een huurmarkt waardoor de huurprijzen stijgen. Investeren in vastgoed lijkt dan ook een goede keuze. Maar investeert u dan het best in nieuwbouw of in een bestaand vastgoed?

BELASTINGEN - BUITENLAND - 14.04.2023

Frans onroerend goed uiterlijk 30.06.2023 aangeven bij Franse fiscus!

Bent u eigenaar van een Frans onroerend goed voor residentieel gebruik, dan bent u verplicht om tegen 30 juni 2023 een aangifte in te dienen bij de Franse fiscus met de identiteit van de gebruikers. Waarvoor dient die aangifteverplichting? En valt ook uw onroerend goed onder deze aangifteverplichting?

wettelijke kinderbijslag - 13.04.2023

Jobstudenten en behoud kinderbijslag in de drie gewesten

Sinds 1 januari 2023 werd het federale jaarlijkse quotum voor studentenarbeid verhoogd van 475 naar 600 uur per jaar. Heeft dat voor de ouders van de jobstudenten gevolgen voor de sinds enige jaren geregionaliseerde ‘kinderbijslag’?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 13.04.2023

Kunt u de GPS-tracking gebruiken als bewijs van fraude?

Stel, u vermoedt dat een werknemer ‘prikfraude’ pleegt en dus minder uren werkt dan hij aangeeft. Mag u de gegevens van de GPS-tracking van de bedrijfswagen dan gebruiken als bewijs daarvan? Of is dat in strijd met het recht op privacy?

ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 13.04.2023

Geldt de verkorte opzeg vanaf 65 jaar ook bij direct ontslag?

Er bestaat een verkorte opzeg die u kunt toepassen indien uw werknemers de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar bereikt hebben. Een abonnee vroeg ons of die verkorte opzeg ook toegepast kan worden bij een ontslag op staande voet waarbij u een opzeggingsvergoeding betaalt. Hoe zit dat precies in elkaar?

OPLEIDING - VARIA - 13.04.2023

Opleidingsplan gewoon zelf bijhouden


ONDERBREKING LOOPBAAN - OUDERSCHAPSVERLOF - 13.04.2023

Periode thuisblijven of minder werken voor de kinderen?

Stel, uw werknemer wil een bepaalde periode thuisblijven of minder werken voor de kinderen. Neemt hij dan het best ouderschapsverlof (OV) of tijdskrediet (TK)met het motief ‘zorg voor een kind’? Is het van belang dat de werknemer voor 1 juni 2023 een aanvraag indient?

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - VARIA - 13.04.2023

Speciaal personeelsregister voor interims?


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 13.04.2023

Fietsvergoeding, maar ook helm of trui?

Stel, u kent uw werknemer een fietsvergoeding toe voor zijn woon-werkverkeer. Mag u hem dan ook nog bv. een fietshelm, een fietstrui of een fietstas toekennen of is dat ‘inbegrepen’ bij die vergoeding?

SUBSIDIES - FISCALE SUBSIDIES - 13.04.2023

Uw loonkost verhoogt, want de ploegenpremie is te laag?

Een werkgever stelde vast dat zijn loonkost aanzienlijk toegenomen was. Volgens zijn sociaal secretariaat kwam dat doordat de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid niet meer toegepast werd. Zijn ploegensysteem voldeed immers niet langer aan de voorwaarden. Is daar iets aan te doen?

JOBSTUDENT - FISCAAL - 13.04.2023

Blijft jobstudent met 600 uur fiscaal ten laste van ouders?

Vanaf dit jaar mag een student tot 600 uur werken zonder RSZ-bijdragen te moeten betalen. Blijft die student dan ook nog wel fiscaal ten laste van zijn ouders?

VZW - BELASTINGEN - 13.04.2023

Bedrijfswagens in de VZW: ook hier elektrische wagens voordeliger?

U heeft al wel gehoord van de vergroening van de autofiscaliteit en dat dat grote wijzigingen met zich meebrengt op het vlak van de aftrekbaarheid van autokosten. Maar is dat ook van belang voor uw VZW die aan de rechtspersonenbelasting onderworpen is?

VZW - WERKING - 13.04.2023

Flexijobs sinds 1 januari 2023 ook voor uw VZW?

Sinds 1 januari 2023 is het aantal sectoren waar flexijobbers ingezet kunnen worden verder uitgebreid. Nu komen ook een aantal minder commerciële sectoren in aanmerking. Kan uw VZW als gevolg ook een beroep doen op flexijobbers? En wat houdt dat statuut precies in?

VZW - WERKING - 13.04.2023

Het extern VZW-dossier: wat is dat precies?

Uw VZW moet verplicht een aantal documenten bijhouden. Een van die documenten is het zgn. extern VZW-dossier. Wat houdt deze formaliteit precies in? En voor wie stelt uw VZW dat extern VZW-dossier precies op?

VZW - WERKING - 13.04.2023

Wat moet uw VZW allemaal in het intern VZW-dossier opnemen?

VZW’s moeten op de maatschappelijke zetel van de organisatie een intern VZW-dossier bijhouden. Wat kunt u daar allemaal in vinden? En wat is het verschil met het extern VZW-dossier?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 13.04.2023

Referentievoeten voor leningen toegestaan in 2022 zijn bekend!

Als uw vennootschap een lening toekent aan haar bedrijfsleider of aan een werknemer, dan is er sprake van een belastbaar voordeel wanneer de verschuldigde rente lager ligt dan de referentievoet. Hoeveel bedragen die referentievoeten voor inkomstenjaar 2022?

RECHT - 13.04.2023

Zelf de pen vasthouden bij het opmaken van een contract op maat?

Bij het sluiten van een belangrijke overeenkomst met een klant, leverancier of dienstverlener werkt u het best met een contract op maat. Waarom is het beter om in dat geval zelf ‘de pen te houden’? Wat kost het als u voor de opmaak van zo’n overeenkomst een beroep doet op een advocaat? Welke zaken vermeldt u het best in zo’n overeenkomst? Hoe gaat u te werk als u toch een uitgewerkt contractvoorstel krijgt van de andere partij?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 13.04.2023

Hoe kostneutraal is de vierdagenwerkweek?

Spoiler alert: niet. Het is contra-intuïtief. En toch, de 40 urenwerkweek gespreid over vier werkdagen (hierna ‘vierdagenwerkweek’) is duurder voor de werkgever. Bovendien verdienen werknemers die per uur betaald worden (doorgaans arbeiders) op jaarbasis minder, omdat ze in een vierdagenwerkweek nu eenmaal minder uren presteren. Hoe dat komt? Wel, vaak wordt er één niet te onderschatten factor uit de vergelijking gehaald: de feestdagen. In dit advies gaan we daar dieper op in.

PERSONEEL - FISCAAL - 13.04.2023

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen!

Indien uw collega’s voor zaken naar het buitenland gaan, kunt u de kleine kosten forfaitair terugbetalen. Sinds 15 februari 2023 is dat soms wat meer...

RECHT - 13.04.2023

Uw algemene voorwaarden aanpassen aan het nieuwe verbintenissenrecht?

Moet u nu uw algemene voorwaarden aanpassen aan het nieuwe verbintenissenrecht dat op 1 januari 2023 in werking getreden is? Welke aanpassingen kunt u dan zoal aanbrengen? Is het mogelijk om dat allemaal zelf te doen of doet u daarvoor beter een beroep op de diensten van een advocaat of jurist? Wat zegt de nieuwe wet over de tegenstrijdigheid van algemene voorwaarden als elke contractspartij andere algemene voorwaarden heeft?

BTW - HERZIENING BTW - 13.04.2023

Hoeveel btw aanrekenen en herzien bij verkoop van een auto uit uw wagenpark?

Bent u btw-plichtig en verkoopt u een auto, dan moet u niet alleen btw aanrekenen op slechts de helft van de verkoopprijs, maar heeft u in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.04.2023

Interestvoet bij laattijdige betaling in 2023!


HANDELSPRAKTIJKEN - KORTINGSBON - 12.04.2023

Waarmee rekening houden als u een kortingsbon wilt geven?

U wilt aan uw klanten bij een aankoop een kortingsbon geven die ze kunnen gebruiken bij een volgende aankoop. Is dat onbeperkt toegelaten? Met welke wettelijke voorschriften moet u dan rekening houden?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 12.04.2023

Als een klant niet welkom is

Een collega-restauranthouder weigerde onlangs politici nog binnen te laten in zijn restaurant. Is dat wel toegelaten? Kunt ook u sommige mensen de toegang tot uw winkel of horecazaak zomaar ontzeggen of moet u rekening houden met bepaalde regels?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 12.04.2023

Contract bepaalde duur met uw leverancier nog opzeggen tegen einddatum?

U sloot een overeenkomst voor een bepaalde duur met een IT-firma of andere leverancier. Moet u die dan opzeggen tegen de normale einddatum ervan? Wordt de overeenkomst anders stilzwijgend verlengd?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 12.04.2023

Vergelijkende reclame: wat mag u ‘vergelijken’?

U wilt reclame maken waarbij u wat u verkoopt gaat vergelijken met wat concurrenten aanbieden. Wat zijn de spelregels ter zake? Mag u alle kenmerken van wat u verkoopt vergelijken of zijn er op dat vlak grenzen?

RECHT - BETALING - 12.04.2023

Mag u cashgeld weigeren?

Sommige winkeliers en horeca-uitbaters laten hun klanten niet meer toe om cash te betalen in hun zaak. U overweegt om ook in uw winkel of horecazaak cashbetalingen niet meer toe te laten. Is dat wel mogelijk?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 12.04.2023

Verkeerde prijs op uw webshop, en dan?

U vermeldt bij een product op uw webshop een verkeerde prijs. Bent u in dat geval verplicht om het product ook effectief tegen die prijs te verkopen? Gelden dezelfde regels als u een foutieve prijs vermeldde in een online folder?

ONKOSTENVERGOEDING - 12.04.2023

Kilometervergoeding voor motorfiets?

Nu de winter achter de rug is, bent u van plan om uw motorfiets te gebruiken voor uw woon-werkverkeer en/of voor zuiver professionele verplaatsingen. Kunt u dan een kilometervergoeding opnemen uit uw BV?

PRIVÉFISCALITEIT - 12.04.2023

Voorstel vereenvoudigde aangifte in eBox?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 12.04.2023

Welke plichten en rechten bij een fiscale controle?

Als de fiscus bij u langskomt voor een controle ter plaatse, bent u verplicht om uw medewerking te verlenen. U heeft echter niet enkel plichten, maar ook rechten. Wat zegt de rechtspraak over het evenwicht tussen beide?

BTW - ONROEREND GOED - 12.04.2023

Wanneer levert een verbouwing een nieuw gebouw op?

Als u of uw vennootschap een gebouw verbouwt, kan dat eventueel weer nieuw worden voor de Btw. Wat is het belang daarvan en wanneer is er sprake van een nieuw gebouw volgens de Btw en volgens het Europees Hof van Justitie?

Vennootschapsbelasting - tarief - 12.04.2023

Nog snel een tantième toekennen voor verlaagd tarief 2022?

Uw boekhouder heeft u laten weten dat u in 2022 te weinig loon opgenomen heeft voor het verlaagde tarief vennootschapsbelasting. Wat zijn daarvoor ook alweer de voorwaarden en kunt u daar nú dan nog iets aan doen?

AANDEELHOUDERS - RECHTEN EN PLICHTEN - 12.04.2023

Wat met de aandelen van een overleden aandeelhouder?

U bent niet de enige aandeelhouder in uw BV. Stel dat uw compagnon overlijdt, wat gebeurt er dan met zijn aandelen? Volgen zijn erfgenamen hem dan automatisch op als aandeelhouder? Kunt u zich daartegen verzetten?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 12.04.2023

Hoeveel vrijstellen van welk dividend?

In 2022 heeft u een dividend opgenomen uit uw BV. Hoe zit het dan ook alweer met die vrijstelling van belasting daarop? Akkoord, uw boekhouder regelt dat wel allemaal, maar het is toch altijd handig als u zelf ook kunt nagaan dat alles correct aangegeven wordt.

BEDRIJFSLEIDER - 12.04.2023

Een werknemer tot bestuurder benoemen?


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 12.04.2023

Km-vergoeding voor tweede kwartaal 2023


FISCAAL - SCHENKING - 12.04.2023

Een bankgift door de ouders laten opsplitsen, kan fiscaal voordeliger zijn!

Als ouders een bankgift doen aan hun kinderen, wordt zo goed als altijd noch de overschrijving, noch het bewijsdocument ‘opgesplitst’ en gebeurt de schenking als één geheel. Nochtans is ‘opsplitsen’ meestal beter. Waarom is dat zo?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 12.04.2023

Wanneer geen 10% belastingverhoging?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 12.04.2023

Niet-betwiste facturen innen via de rechtbank of de gerechtsdeurwaarder?

Als een professionele klant een factuur niet betaalt, kunt u die soms ook innen via een gerechtsdeurwaarder. Wanneer kan dat precies en wat zijn de voor- en nadelen van die procedure ten opzichte van een dagvaarding via de rechtbank?

AUTO - FISCALE AFTREK - 12.04.2023

Pas na 1 juli 2023 uw auto bestellen: is dat wel altijd zo nadelig voor de gewijzigde autofiscaliteit?

Langs alle kanten hoort u zeggen dat als u een nieuwe auto wilt, dat u die dan het best bestelt voor 1 juli 2023. Is het dan fiscaal gezien echt zo’n slechte zaak als u wacht tot na 1 juli of hangt dat ervan af welke auto u op het oog heeft?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 12.04.2023

Statutenwijziging: wat doen met het onbeschikbaar eigen vermogen van uw BV(BA)?

Sinds de invoering van het nieuwe vennootschapsrecht zijn het kapitaal en de wettelijke reserve van uw BV(BA) omgevormd tot het zgn. onbeschikbaar eigen vermogen. Wist u dat u bij de aanpassing van uw statuten aan dat hervormde vennootschapsrecht die onbeschikbaarheid kunt opheffen? Waarom is dat nuttig?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 12.04.2023

Een pensioenvriendelijk extraatje?

Het voorbije boekjaar 2022 was een goed jaar voor uw vennootschap en u wilt uzelf een bonus toekennen via een tantième. Is dat de beste manier of doet u het beter anders als u ook een groepsverzekering heeft?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER KILOMETERVERGOEDING - 11.04.2023

Kilometervergoeding: tarief 2de kwartaal 2023 is gekend!

Werknemers en bedrijfsleiders van een vennootschap die met hun eigen auto beroepsverplaatsingen doen kunnen hiervoor een kilometervergoeding ontvangen die belastingvrij is en vrij van RSZ/sociale bijdragen. Sinds 1 april 2023 moet u rekening houden met een iets lager bedrag. Hoe zit dat juist?

HANDELSHUUR - VARIA - 07.04.2023

Vandalen beschadigen uw handelspand, wie draait ervoor op?

Stel, er wordt ingebroken in het handelspand dat u verhuurt en de dubbele deur en de rolluiken zijn vernield of vandalen breken die af. Wie moet de herstelkosten dragen? De rechter sprak zich onlangs uit...

WONINGHUUR - INDEXERING - 07.04.2023

Woninghuur en niet-indexering: wat als het jaar om is?

In de drie gewesten bestaat er een regeling waarbij de indexering van de huurprijs voor huurwoningen die ‘energieverslindend’ zijn gedurende één jaar bevroren wordt. Hoelang geldt dat nog en wat indien die termijn afgelopen is?

REGISTRATIERECHTEN - ABATTEMENT - 07.04.2023

Brussels abattement na aktedatum aanvragen?

Vanaf 1 april 2023 kunt u in Brussel een hoger abattement verkrijgen op de aankoop van een Brusselse gezinswoning. Er is vanaf dan ook een bijkomend renovatieabattement voorzien. Kunt u dat abattement ook nog na de akte laten toepassen en wat als u nog niet precies weet of en hoeveel u wilt renoveren?

BRUSSELS GEWEST - ENERGIEVERPLICHTING - 07.04.2023

Renolution-plan en EPC-certificaat in Brussel


VERKOOP - COMPROMIS - 07.04.2023

Koper vraagt of wijzigingen mogelijk zijn

Stel, u krijgt als verkoper/vastgoedmakelaar een vraag van een kandidaat-koper over bijkomende (ver)bouwmogelijkheden of bv. de mogelijkheid voor een autostaanplaats in de tuin. Hoe gaat u daarmee om?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 07.04.2023

Uw handelshuurder woont stiekem toch in uw handelspand?

Een handelshuurder had zonder dat de verhuurder het wist zijn domicilie geplaatst in het handelspand. Het pand was daar nochtans totaal niet geschikt voor. Bij een controle door de stad wordt het volledige pand onbewoonbaar verklaard en wordt zijn handelshuurcontract nietig verklaard. Kan zoiets dan inderdaad gebeuren, vroeg een abonnee ons, en is er iets aan te doen?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 07.04.2023

Een mede-eigenaar die alles alleen kan beslissen?

Stel, één mede-eigenaar bezit meerdere kavels en krijgt dan ook nog volmachten van andere mede-eigenaars. Kan het zijn dat hij daardoor zoveel stemmen heeft op de vergadering dat hij uiteindelijk als een ‘dictator’ alleen beslissingen kan nemen?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 07.04.2023

Hoe geeft u uw tweede verblijf aan in de personenbelasting?

Binnenkort moet u de aangifte indienen voor de personenbelasting. Hoe zit dat dan precies voor uw tweede verblijf of een woning die u verhuurt? Hoe moet u die aangeven en welke aftrekken zijn er mogelijk?

WAALS GEWEST - ENERGIEVERPLICHTING - 07.04.2023

Verplicht energielabel voor Waalse woningen?


BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 07.04.2023

Arbeidsgeneesheer, ook met btw nu?

Medische prestaties zonder therapeutisch doel zijn onderworpen aan btw. Hoe zit dat voor de prestaties van een arbeidsgeneesheer? Wat zegt de Btw?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.04.2023

Werkzaamheden rondom het huis: 6% of 21% btw?

Nu de lente in het land is, is het ook weer de tijd van werken rondom het huis, nl. in de tuin, aan het terras buiten, enz. Is voor die werken het btw-tarief van 6% of 21% van toepassing? Waarop moet u letten?

BTW-CONTROLE - BEVOEGDHEDEN - 07.04.2023

Een btw-controle ter plaatse, zonder dat u er zelf bent?

Elke btw-plichtige is verplicht om btw-controleurs vrije toegang te verlenen tot de beroepslokalen om de nodige vaststellingen te laten doen. Betekent dit dat u vooraf akkoord moet gaan en/of dat u daar zelf bij aanwezig moet zijn?

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 07.04.2023

Verbouwd of vernieuwbouw: grote btw-gevolgen!

Wanneer wordt een verbouwd oud gebouw beschouwd als een nieuw gebouw voor de Btw en waarom is dat van belang? Zijn de Belgische regels conform de Europese rechtspraak? Wat heeft de rechter hier recentelijk over beslist?

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 07.04.2023

Btw-aftrek van 100% als u uw auto verhuurt?

De aftrek van btw op autokosten is zoals bekend beperkt tot maximaal 50%. Klopt het dat deze beperking niet geldt als u die auto verhuurt en dat u op die manier een btw-aftrek bekomt van 100%? Even kijken...

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 07.04.2023

Creatief vastgoed verkopen en toch recht op btw-aftrek?

Soms wordt een gebouw verkocht met btw en de bijhorende grond met registratierechten. Hoe zit het dan met de aftrek van btw op publiciteitskosten, administratiekosten, enz.? Kan die dan nog volledig in aftrek gebracht worden?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 07.04.2023

Btw verlegd, sinds 01.01.2023 ook voor buitenlandse btw‑plichtigen?

Verricht u werken in onroerende staat in België voor een btw-plichtige klant, dan moet u factureren met btw verlegd. Sinds 1 januari 2023 zijn deze regels gewijzigd en zal er nog meer ‘verlegd’ moeten worden. Even kijken...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.04.2023

Doet een slotenmaker ook werk in onroerende staat?

Zijn de prestaties van een slotenmaker te beschouwen als werk in onroerende staat? Welke regels gelden er dan voor btw-plichtige en particuliere klanten en wat is er van belang in een grensoverschrijdende context? Even kijken...

BTW-TARIEF - TARIEFWIJZIGING - 07.04.2023

Renoveren binnenkort duurder?

In de plannen van de minister van Financiën is er ook een hervorming voorzien van de btw-tarieven. Welke impact zou dat desgevallend hebben?

BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 07.04.2023

Altijd een verlengde aangiftetermijn?

Vanaf aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) zijn de indieningstermijnen voor de aangifte in de personenbelasting gebaseerd op een nieuw criterium: de aard van de inkomsten en de complexiteit van de aangifte. Wat betekent dat voor u?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 07.04.2023

Gewestelijke starterspremie belastbaar?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 07.04.2023

Weer meer te kopen met ecocheques

Onlangs werd de lijst van producten die met ecocheques gekocht kunnen worden weer uitgebreid. Hoog tijd dus om de ecocheque weer eens onder de aandacht te brengen. Wat is het alweer, voor wie is het, en vooral, wat kunt u ermee kopen? Even kijken…

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 07.04.2023

Vrijstelling buitenlandse onroerende inkomsten


CONTROLE EN BETWISTINGEN - BEZWAARSCHRIFT - 07.04.2023

Bezwaartermijn voor aanslagen uit 2022?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 07.04.2023

Forfaitaire of reële kosten aftrekken?

Sinds januari 2018 kunt u als zelfstandige met winst kiezen voor de aftrek van forfaitaire beroepskosten. Wat is het verschil en welk regime is voor u het meest interessant?

AFTREKBARE KOSTEN - ZAKENREIS - 07.04.2023

Forfaitaire buitenlandse dagvergoeding ook voor u?

Gaat uw werknemer beroepsmatig naar het buitenland, dan mag u hem een forfaitaire buitenlandse dagvergoeding toekennen. Op 15 februari 2023 werd een nieuwe landenlijst gepubliceerd waarin per land kostenvergoedingen meegedeeld worden. Kunt u van dat forfait ook gebruikmaken in uw eenmanszaak?

REPROBEL - AANGIFTE - 06.04.2023

Reprobel: aangifte indienen uiterlijk 15.04.2023 of 15.05.2023!

Alle ondernemingen (eenmanszaken,vennootschappen en VZW’s) moeten een ‘reprobel-aangifte’ indienen om zich in de regel te stellen voor het digitale en papieren hergebruik van auteursrechtelijk beschermde werken. Afhankelijk van het moment waarop Reprobel u heeft aangeschreven, is de aangiftedeadline 15 april of 15 mei. Hoe zit dat juist?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 05.04.2023

Uw rekening-couranttegoed belastingvrij schenken?

Wie (een stuk van) zijn rekening-courant (rc) wil schenken, moet in principe naar de notaris en zal dus schenkbelasting betalen. Maar er bestaat in de praktijk sinds kort ook een techniek zonder notaris en zonder schenkbelasting...

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 05.04.2023

Hoe vraagt u een kadastraal uittreksel aan?


AUTO EN TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 05.04.2023

De ‘vergroening’ voor de auto’s van uw werknemers

Zoals u weet is de autofiscaliteit grondig gewijzigd door de zgn. Vergroeningswet van eind 2021. Welke gevolgen heeft deze wet voor de auto’s van uw zaak of vennootschap waarmee uw werknemers rijden, voor kilometervergoedingen en vergoedingen voor woon-werkverkeer met de auto, en voor de CO2 -bijdrage?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 05.04.2023

Een pro-rata-(S)VAPZ-premie voor een starter of voor wie stopt als zelfstandige?

Premies die u betaalt in het kader van uw (sociaal) VAPZ zijn fiscaal aftrekbaar, maar daar staat een limiet op. Hoeveel bedraagt de maximale aftrek voor 2023? Hoeveel premie is aftrekbaar als u een starter bent of dit jaar stopt als zelfstandige? En wat is het verschil tussen een gewoon en een sociaal VAPZ?

AANGIFTE - BTW - 05.04.2023

Waarom moet uw btw-aangifte sinds 2023 zeker tijdig ingediend worden?

Sinds 2023 kan het laattijdig indienen van een btw-aangifte niet enkel leiden tot een boete maar ook de verjaringstermijn verlengen. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - GOODWILL - 05.04.2023

Gespreide taxatie voor meerwaarde op goodwill?

Een notarisvennootschap verkoopt goodwill en wil de volledige meerwaarde op de verkoop gespreid laten belasten. De fiscus weigert dat omdat een deel van de goodwill opgebouwd zou zijn door de vennootschap zelf en er nooit afschrijvingen op geboekt zouden zijn. Hoe zit dat en wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 05.04.2023

Huur (gedeeltelijk) niet aftrekbaar als beroepskosten?

Een arts huurt een deel van een pand als kantoor. De fiscus erkent het beroepsgebruik van de gehuurde ruimtes, maar weigert de helft van de huurprijs omdat die hoger lag dan de marktprijs en de verhuurder een vennootschap van de arts is...

PATIENTENWENK - ZELFSTANDIGEN - 04.04.2023

Vanaf 2023 ook TNW-traject mogelijk voor zelfstandigen

Loontrekkenden die langdurig arbeidsongeschikt zijn, kunnen al langer door een ‘terug-naar-werk’-(TNW)-coördinator opgeroepen worden en/of spontaan in een TNW-traject stappen. Ingevolge aangepaste wetgeving kan dat sinds begin 2023 ook voor uw patiënten-zelfstandigen. Wat houdt die regeling nu weer precies in?

GOED OM TE WETEN - BTW - 04.04.2023

Zelfstandige arbeidsartsen: soms toch btw?


ORDE - RIJBEWIJS - 04.04.2023

Wat als een patiënt weigert zijn rijbewijs in te leveren?

Stel, een patiënt is niet meer geschikt om auto te rijden en er is hem al gezegd dat hij zijn rijbewijs moet inleveren. Toch doet hij dat niet... en u weet dat. Hoe moet u dan handelen als zijn behandelende (huis)arts? De Nationale Raad van de Orde der Artsen helpt u op weg (in een update van 19 januari 2023 van haar FAQ).

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 04.04.2023

Toezicht op aangestelde of aansprakelijk voor diens fout?

Een gynaecoloog verliet na een dispuut met een vroedkundige het ziekenhuis. Er waren nl. tegen zijn instructies in pijnstillers gegeven nadat de bevalling al ingeleid was. Uiteindelijk liep het mis bij die bevalling. Wie werd er aansprakelijk gesteld in een vonnis van juni 2019, en wat moet u daarvan onthouden?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 04.04.2023

RIZIV-sociaal statuut 2022: gegevens opgeladen


VENNOOTSCHAP - ORDE - 04.04.2023

Van BVBA naar BV tegen 2024: weg met de deontologische beperkingen

Tegen eind 2023 moeten oude BVBA’s zich omvormen tot BV’s. Voor artsenvennootschappen kan deze statutenwijziging zelfs een paar buitenkansjes bieden vanuit deontologisch oogpunt. Welke precies?

NASLAGWERKEN - ENCYCLOPEDIE - 04.04.2023

Is Wikipedia vandaag de dag nog wel relevant?

Iedereen heeft het over ChatGPT als de informatiebron bij uitstek. Maar wat mag u vandaag de dag dan nog verwachten van Wikipedia, dat onlangs een make-over kreeg?

ZOEKEN - INTERNET - 04.04.2023

Helpt AI u om beter te zoeken op het web?

Generatieve AI, zoals ChatGPT, kan ook zorgen voor betere antwoorden bij zoektochten op het web. We geven een paar voorbeelden van waar zoeken met behulp van AI nu al mogelijk is.

VARIA - VASTGOED - 04.04.2023

Zo beheert u uw vastgoed online

Verhuurt u vastgoed, dan is een goede opvolging essentieel. Deze online tools helpen u daarbij.

GEZONDHEID - VARIA - 04.04.2023

Zo helpt u uw geheugen

Als zelfstandige of ondernemer moet u honderd-en-een zaken onthouden. Met deze online tools en tricks kunt u uw geheugen alvast een handje helpen.