Alle domeinen

2023 - Januari

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 31.01.2023

Uw vennootschap betaalt uw sociale bijdragen: wat dan met een teruggave?

Uw vennootschap betaalt uw privé sociale bijdragen. Onlangs heeft ze evenwel van het sociaal verzekeringsfonds een terugbetaling aan sociale bijdragen ontvangen. Hoe zit dat dan fiscaal gezien voor u privé en voor uw vennootschap?

ZAKENDOEN - WEBSITE - 31.01.2023

Is uw website wettelijk volledig in orde?

U heeft al langer een website voor uw BV, maar daar nooit iets mee gedaan. Nu zou u daarmee toch actief willen zijn, maar is die wettelijk nog wel up-to-date?

PRIVÉFISCALITEIT - 31.01.2023

Uw kind kan 600 uur als jobstudent werken!


ONKOSTENVERGOEDING - 31.01.2023

Km-vergoeding voor eerste kwartaal 2023


VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 31.01.2023

Hoeveel premies voor uw groepsverzekering/IPT in 2023?

Wegens de verhoging van het wettelijke pensioen voor zelfstandigen in 2021, moet u de zgn. 80%-grens voor de aftrek van uw premies van een groepsverzekering/IPT anders berekenen. De fiscus heeft hierover in 2022 twee circulaires gepubliceerd, en op 16 januari 2023 nog een derde. Wat staat daarin?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGSAFTREK - 31.01.2023

Hoeveel investeringsaftrek in 2023?

Als uw vennootschap nieuwe investeringen doet, kan ze recht hebben op de gewone of eventueel een bijzondere investeringsaftrek (IA). Het tarief van de eerste is in 2023 lager dan in 2022, maar voor de bijzondere IA geldt het omgekeerde. Even kijken hoe dat zit...

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 31.01.2023

Hoeveel voordeel alle aard auto in 2023?

De zgn. referentie-uitstoot om uw voordeel alle aard auto (VAA) voor 2023 te berekenen en het minimumbedrag van dat voordeel zijn bekend. Op welk bedrag wordt u in 2023 belast als u gratis privé met de auto van uw vennootschap rijdt?

VZW - BELASTINGEN - 31.01.2023

Wanneer wordt uw VZW onderworpen aan de vennootschapsbelasting?

De meeste VZW’s zijn onderworpen aan de rechtspersonenbelasting. Toch hangt het af van welke activiteiten uw VZW voornamelijk uitoefent om te bepalen welk belastingstelsel van toepassing is. De fiscale wetgeving hanteert immers eigen, objectieve criteria om uit te maken of een VZW aan de vennootschapsbelasting onderworpen is. Wat die criteria zijn, leggen we hieronder uit.

VZW - BESTUUR - 31.01.2023

De zetel van uw VZW verplaatsen via het bestuursorgaan?

De statutaire bepalingen van een VZW vermelden vaak dat “de zetel van de vereniging verplaatst kan worden, bij eenvoudig besluit van het bestuursorgaan”. In de praktijk komt er echter vaak heel wat meer kijken bij zo’n ‘eenvoudige’ zetelverplaatsing. Bovendien nemen de verschillende verplicht te doorlopen stappen al snel de nodige tijd in beslag, en brengen ze ook een kostenplaatje met zich mee.

ONROEREND GOED - 31.01.2023

Oplevering nieuwbouw of renovatie: hoe aanpakken?

Als u in zee gaat met een aannemer voor een nieuwbouwproject of voor een verbouwing, dan heeft er op het einde van de werken een oplevering plaats. Wat houdt dat precies in en wat zijn de gevolgen? Moet er dan altijd gewerkt worden met een voorlopige en een definitieve oplevering? Wat moet u precies doen bij een dergelijke oplevering en welke documenten moeten er opgemaakt worden? Kan zo’n oplevering ook stilzwijgend plaatsvinden en wanneer is dat precies het geval?

BELEGGEN - 31.01.2023

Termijnrekening: 5% rente?

Begin 2023 hebben heel wat banken aangekondigd dat de rente op spaarboekjes stijgt. Zijn termijnrekeningen, en dan vooral in dollar, een beter alternatief?

VERZEKERINGEN - 31.01.2023

Problemen met uw huurder: biedt een verzekering rechtsbijstand soelaas?

Steeds meer eigenaars worden geconfronteerd met conflicten met hun huurder, over de betaling van de huur of over schade die ze niet via de huurwaarborg kunnen recupereren. Kan een verzekering rechtsbijstand dan tussenkomen om de kosten van uw advocaat en van een expert te dekken?

SUCCESSIEPLANNING - 31.01.2023

Gesplitste aankoop: wat bij overlijden van een ouder-vruchtgebruiker?

Bij een gesplitste aankoop in het kader van een successieplanning kopen de ouders meestal het vruchtgebruik van een onroerend goed en de kinderen de blote eigendom. Hoe verzekeren de ouders zich dan het best zodat de langstlevende het volledige vruchtgebruik van het vastgoed bekomt? Waarom is de conventionele aanwas te verkiezen boven de wettelijke aanwas?

BELASTINGEN - 31.01.2023

Antimisbruikbepalingen effectentaks: wat zegt het Grondwettelijk Hof?

Als een effectenrekening tijdens een referentieperiode een gemiddeld saldo heeft hoger dan € 1.000.000, dan is een effectentaks van 0,15% verschuldigd. Bij de invoering van die taks heeft de wetgever de algemene antimisbruikbepaling van toepassing gemaakt en een specifieke antimisbruikbepaling ingevoerd, beide met terugwerkende kracht. Wat zei het Grondwettelijk Hof daarover onlangs?

BELEGGEN - 31.01.2023

Uw beleggingen in 2022: wat een jaar...

Het hoeft geen betoog, 2022 was voor uw beleggingen een jaar om snel te vergeten. Het voorbije jaar werd duidelijk dat heel wat beleggingsactiva met elkaar gecorreleerd zijn en dat het dus heel moeilijk was om uw rendement veilig te stellen door te diversifiëren. 2022 was ook het jaar waar de cryptowinter wellicht ingezet werd.

WONINGHUUR - 31.01.2023

Kosten van de gemene delen: wat kunt u doorrekenen aan uw huurder?

Als eigenaar van een appartement moet u mee betalen in de kosten die betrekking hebben op de gemene delen van het gebouw. In welke mate kunt u deze kosten doorrekenen aan uw huurder? Kunt u daarover afspraken maken in de huurovereenkomst? Zijn de spelregels die daaromtrent gelden in de verschillende gewesten dezelfde? Kunt u vragen dat de syndicus de kosten opsplitst tussen u en uw huurder en uw huurder eventueel een rekening stuurt voor zijn deel?

RELATIEBREUK - 31.01.2023

Betalen aan uw ex voor uw professionele vennootschap?

Moet u voor uw aandelen in de vennootschap waarin u uw beroepsactiviteit uitoefent aan uw ex een vergoeding betalen wanneer het tot een echtscheiding komt? Wat is daarbij het belang van uw huwelijksstelsel? Hoe wordt die vergoeding bepaald? Maakt het een verschil of u scheidt door onderlinge toestemming of via de rechtbank? Riskeert u soms ook een vergoeding te moeten betalen voor aandelen die eigen zijn?

FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 30.01.2023

In 2023 mag u meer interesten op uw rc-tegoed vragen!

Leent u privé geld uit aan uw vennootschap via rekening-courant (rc), dan mag u voor die lening interesten vragen aan uw vennootschap. Hoeveel precies wordt ieder jaar wettelijk bepaald. Hoeveel is dat dan voor inkomstenjaar 2023 en wat met het voorbije jaar 2022? Wat gebeurt er als u meer interesten vraagt dan wettelijk toegestaan is?

AUTO - FISCALE AFTREK BRANDSTOFKOSTEN - 30.01.2023

Hoe uw aftrekbare brandstofkosten als eenmanszaak berekenen voor 2022?

De gemiddelde brandstofkosten van 2022 die u voor uw eenmanszaak kunt gebruiken om uw aftrekbare tankkosten te berekenen, zijn bekend. Tijd dus om na te gaan of u zo niet méér kunt inbrengen dan wanneer u al uw facturen optelt...

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 30.01.2023

Waarom ook sommige privéfacturen bijhouden?


VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 30.01.2023

Wat doen met uw bijkomende kosten van 2022?

In 2022 heeft uw vennootschap een machine gekocht en daarbij voor € 5.000 aan zgn. bijkomende kosten betaald. Die kosten kunt u afschrijven of ineens in de kosten steken. Is het ene beter dan het andere?

SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 30.01.2023

Sinds 1 januari 2023 meer interesten te ontvangen van slechte betalers

Sinds 1 januari 2023 zijn de interestpercentages die u kunt aanrekenen aan uw klanten die te laat betalen sterk gestegen. Om welke percentages gaat het en gelden die sowieso? Heeft het zin om uw algemene voorwaarden aan te passen?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 30.01.2023

Uw belastingen betalen: wanneer bent u te laat en hoeveel kost u dat dan?

Als u uw belastingaanslag ontvangt, staat daar ook een betaaldatum op. De fiscus heeft evenwel laten weten dat er voor sommige aanslagbiljetten een foutje gemaakt werd! Welk dan en wat riskeert u eigenlijk als u te laat zou betalen?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 30.01.2023

Hoeveel km-vergoeding sinds 1 januari 2023?


HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 30.01.2023

Wie zorgt dat pand in orde is bij aanvang van handelshuur?

Stel, u wilt als verhuurder een handelspand verhuren dat eigenlijk een renovatie nodig heeft voordat de huurder het kan gebruiken voor zijn zaak. Kan dat of moet het bij aanvang helemaal in orde zijn?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 30.01.2023

Woninghuur opzeggen om te renoveren?

Stel, als eigenaar van een huurwoning bent u van plan om die woning grondig te renoveren. Kunt u om die reden uw huurder een opzeg geven en wanneer? Hoe zit dat precies in de verschillende gewesten?

BTW - VRUCHTGEBRUIK - 30.01.2023

Btw op nieuwbouw recupereren via vruchtgebruik?

U verkoopt een nieuwbouwwoning aan een zaakvoerder van een vennootschap. Die zegt dat hij meteen een vruchtgebruik met btw zal vestigen ten voordele van zijn vennootschap voor het kantoor/de praktijkruimte. Zo zou hij dan een deel van de btw kunnen recupereren. Klopt dat? En hoe werkt dat precies?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 30.01.2023

Voordeel gratis woonst gestegen in 2023


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 30.01.2023

Kunt u als mede-eigenaar een vroegere beslissing aanvechten?

U wilt als mede-eigenaar graag een bepaalde beslissing die de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars (VME) in het verleden genomen heeft weer in vraag stellen. Kunt u die beslissing dan opnieuw laten agenderen en desnoods nadien aanvechten bij de vrederechter?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 30.01.2023

Brand in de woning tijdens renovatiewerken, verzekerd?

Stel, u laat renovatiewerken uitvoeren in uw woning, maar terwijl die werken nog bezig zijn, breekt er een brand uit of ontstaat er waterschade. Zal uw brandverzekeraar tussenkomen en u vergoeden? Of heeft u een andere verzekering nodig?

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 30.01.2023

Uw buur wil een ruimere uitweg aanleggen over uw perceel

Stel, er is ooit een recht van uitweg vastgelegd en een zandpad loopt over uw perceel. Uw buur wenst zijn recht te veranderen: hij wil bv. de doorgang verharden, zodat hij er met de auto kan overrijden in plaats van enkel met een landbouwvoertuig. Kan dat zomaar? Onlangs sprak een rechter zich daarover uit...

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 30.01.2023

Vlaamse premie om zelf dakisolatie te plaatsen


VERKOOP - VARIA - 30.01.2023

Uw garage aangekocht in nieuwbouw ruilen met een andere?

U heeft onlangs een nieuwbouwappartement met garage aangekocht. Nu blijkt dat u toch liever een andere garage zou hebben. Kunt u die nog ruilen met de promotor? En hoe wordt dat belast?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 26.01.2023

Vrijstelling doorstorting bv voor nacht- en ploegenarbeid, onderzoek en opleiding

Normaal gezien moet een werkgever de bedrijfsvoorheffing (bv) die hij inhoudt op de lonen van zijn werknemers integraal doorstorten aan de fiscus, maar onder bepaalde voorwaarden kan hij een vrijstelling van doorstorting (van een deel) van de bv genieten. Sommige van die vrijstellingen gelden enkel voor specifieke sectoren, bv. de bouw of de horeca. Op andere vrijstellingen kunnen in principe alle werkgevers een beroep doen, en van die algemene vrijstellingen komen in dit advies die voor nacht- en ploegenarbeid, voor onderzoek en voor opleiding aan bod.

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN - 26.01.2023

In welke mate is de btw op elektrische voertuigen en laadpalen recupereerbaar?

Het bedrijfswagenpark wordt in een sneltempo elektrisch. Daarnaast stellen heel wat bedrijven ook elektrische fietsen te beschikking van hun medewerkers. Hoe zit het met de btw-aftrek voor elektrische wagens en (elektrische) fietsen? En welke btw-regels moeten in acht genomen worden bij de installatie van een laadpaal? Waarop moet u letten?

REORGANISATIE - 26.01.2023

Belaste reorganisatie: hoe verwerken in uw aangifte vennootschapsbelasting?

Een reorganisatie die niet gebeurt wegens doorslaggevende niet-fiscale motieven is belastbaar. De fiscale gevolgen en de boekhoudkundige verwerking van zo’n belaste reorganisatie verloopt echter niet parallel. Hoe springt u daarmee om in uw aangifte vennootschapsbelasting?

CSRD - 26.01.2023

Corporate Sustainability Reporting Directive: ook voor u nieuwe rapporteringsverplichting?

Een van de hulpmiddelen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren, is klanten, investeerders, werknemers en andere belanghebbenden beter te informeren over de duurzame prestaties van bedrijven. In dat kader hebben het Europees Parlement en de Europese Raad in november 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) goedgekeurd en zullen de lidstaten vervolgens die richtlijn moeten implementeren binnen de 18 maanden in nationaal recht. Waarmee moet u in die context zoal rekening houden?

KLOKKENLUIDERS - 26.01.2023

Klokkenluiderswetgeving van kracht vanaf 15 februari 2023

De Europese richtlijn omtrent de bescherming van klokkenluiders is eindelijk in Belgische wetgeving omgezet. De wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector is op 15 december 2022 gepubliceerd in het Staatsblad. Wat betekent dat nu voor de werkgevers?

KLEINE VENNOOTSCHAPPEN - 26.01.2023

Beoordeling groottecriteria vennootschap na wijziging op niveau van verbondenheid

Om te beoordelen of een vennootschap als klein aangemerkt kan worden, wordt rekening gehouden met de vraag of de betrokken vennootschap al dan niet verbonden is aan andere vennootschappen, aangezien de groottecriteria op geconsolideerde basis beoordeeld worden. Wanneer een vennootschap haar verbondenheid met andere vennootschappen verliest, kan dat een impact hebben op haar omvang. De CBN heeft daarvoor reeds duidelijke richtlijnen verstrekt (CBN-advies 2017/10) . Onlangs werden die echter in vraag gesteld door het hof van beroep te Gent.

REORGANISATIE - 26.01.2023

Een belaste fusie of splitsing: soms voordelig?

Wanneer Belgische vennootschappen betrokken zijn in een reorganisatie zoals een fusie, splitsing of inbreng van bedrijfstak, is het meestal de bedoeling dat de verrichting belastingvrij uitgevoerd kan worden. Kan een belaste reorganisatie soms ook haar voordelen hebben? Wat zijn dan een aantal belangrijke aandachtspunten voor de praktijk? Wat is er veranderd sinds de invoering van het WVV?

BEDRAG - KM-VERGOEDING - 26.01.2023

Km-vergoeding: overzicht van de officiële bedragen voor 2022!

Werkgevers kunnen hun personeel en bedrijfsleiders voor beroepsverplaatsingen met hun privé-auto een km-vergoeding toekennen die belastingvrij en vrij van RSZ is. Wat moet u hierover weten en wat zijn de officiële belastingvrije km-vergoedingen voor 2022?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 25.01.2023

Aangifte vennootschap of bedrijfsleider gewijzigd?

De fiscus past bij een vennootschap de aanslag geheime commissielonen (AGC) toe op niet-aangegeven voordelen alle aard (VAA) van de bedrijfsleider. Voor de rechtbank zegt de bedrijfsleider dat het bericht van wijziging waarmee de aanslag aangekondigd werd slecht gemotiveerd was, omdat hij eruit had afgeleid dat zijn eigen aangifte gewijzigd zou worden. Wat vond de rechter van dat argument?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 25.01.2023

Hoeveel VAPZ maximaal storten in 2023?

Uw verzekeraar zegt dat u van uw (S)VAPZ-premie eigenlijk minder dan 40% zelf betaalt. De overige 60% zou u besparen op sociale bijdragen en personenbelasting. Is dat inderdaad zo en hoeveel kunt u storten?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 25.01.2023

Hoeveel investeringsaftrek (IA) in 2023?

Voor nieuwe investeringen van 12.03.2020 tot en met 31.12.2022 bedroeg het tarief van de gewone IA 25%. Sinds 01.01.2023 is dat maar 8% meer. Dit betekent dat de bijzondere IA, en voor eenmanszaken de gespreide aftrek weer interessant worden. Wat zijn de tarieven van die IA voor aanslagjaar (aj.) 2024?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 25.01.2023

Wat is er nu gewijzigd aan de auteursrechtenregeling?

Eind 2022 werd een wet goedgekeurd die de bijzondere fiscale regeling voor auteursrechten wijzigt (Programmawet, 26.12.2022, BS 30.12.2022) . Wat is er nu precies veranderd en waarover is er ook binnen de fiscus nog discussie?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 25.01.2023

Hoe een in de aangifte vergeten vrijstelling toch nog bekomen?

Een vennootschap vergeet om in haar aangifte de vrijstelling te vragen van gewestelijke subsidies. Volgens de fiscus is dit geen materiële vergissing en is daarom een zgn. ambtshalve ontheffing van de overbelasting niet mogelijk. Kreeg hij gelijk van de rechter?

PERSONEEL - VARIA - 25.01.2023

Vakantiegeld 2023, hoeveel provisie boeken?

Bij het afsluiten van het boekjaar 2022 moet u/uw boekhouder een provisie voor het vakantiegeld van 2023 aanleggen. Hoeveel is dat? En welke bezoldigingen komen in aanmerking voor de berekening?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 25.01.2023

Vrijgezel en fiscale successieplanning via de ouders?

Als een vrijgezel overlijdt, dan betalen de broers en de zussen 55% tot 65% erfbelasting. U kunt dat fiscaal optimaliseren via een omweg langs de ouders als die nog leven. Maar hoe doet u dat zonder dat er sprake is van fiscaal misbruik?

WEBDIENSTEN - TAAL - 24.01.2023

Hoe kunt u ChatGPT nu al zinvol gebruiken?

ChatGPT is een intelligente chatbot die op nagenoeg iedere vraag een bruikbaar en vaak coherent antwoord kan geven. Hoe kunt u deze chatbot praktisch inzetten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.01.2023

Doe meer met wegwerp-e-mailadressen

Wegwerpadressen komen in veel situaties van pas. Waar kunt u deze inschakelen en hoe komt u het makkelijkst aan zulke adressen?

SOFTWARE - OFFICE - 24.01.2023

Een powerpointvoorstelling met uzelf in beeld

Meestal dient een powerpointpresentatie ter ondersteuning van een live uiteenzetting. U kunt in uw slideshows echter ook uzelf als spreker integreren, zodat u niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Hoe doet u dat?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.01.2023

Wat bent u met de Meta Business Suite?

Meta Business Suite is een handige, gratis beheertool voor uw zakelijke Facebook- en Instagram-accounts. Hoe gebruikt u deze optimaal?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.01.2023

Waarom komt uw e-mail niet aan?

Het komt niet vaak voor, maar het kan wel eens gebeuren: een e-mailbericht dat u verstuurt, kan niet worden afgeleverd. Wat kan de oorzaak zijn en wat kunt u eraan doen?

TELEFONIE - GSM EN SMARTPHONE - 24.01.2023

Welke telecomformule voor uw zaak?

Bestetarief.be, de onafhankelijke online vergelijker voor telecomtarieven, is nu ook beschikbaar voor zelfstandigen en kmo’s. Interessant?

GOED OM TE WETEN - ERELOON - 24.01.2023

Stavaza supplementenverbod ambulante zorg


PERSONEEL - SUBSIDIES - 24.01.2023

Welke voorwaarden vanaf 2023 voor de Vlaamse Impulseo?

Op 01.01.2023 is het besluit over de nieuwe Vlaamse Impulseo in voege getreden. Dat is in principe pas van toepassing vanaf loonkosten 2023/aanvraag 2024, maar wat moet u daar buiten het feit dat het ook voor verpleegkundigen geldt, toch nu al over weten? Wat zijn de belangrijkste verschillen met de oude regeling?

PATIENTENWENK - LOONTREKKENDEN - 24.01.2023

Vanaf 2023 sancties binnen het TNW-traject langdurig zieke

Op 1 januari 2023 zijn er sancties ingevoerd voor langdurig zieke loontrekkenden die niet zouden meewerken aan een zgn. terug-naar-werktraject (TNW-traject) van het ziekenfonds. Waaruit bestaan die sancties en op wie zijn ze van toepassing?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 24.01.2023

Kunt u verhaal uitoefenen op de leverancier van protheses?

Stel, jaren na de plaatsing van een prothese begint de patiënt er last van te krijgen en dat blijkt aan het materiaal van de prothese te liggen. Als die patiënt u en/of het ziekenhuis dagvaardt, kunt u uw aansprakelijkheid dan nog doorschuiven naar de firma vanwaar de prothese komt? Een recent vonnis licht toe...

AANSLAGBILJET - BETAALTERMIJN - 24.01.2023

Rechtzetting betaaltermijn voor aanslagbiljetten pb aj. 2022 verstuurd tussen 16.01.2023 en 26.01.2023!

De fiscus heeft op zijn website aangekondigd dat er op de aanslagbiljetten personenbelasting (pb) voor aj. 2022 met een verzendingsdatum tussen 16.01.2023 en 26.01.2023 een verkeerde vervaldatum vermeld staat. Wat moet u hierover weten?

BETALINGSACHTERSTAND - INTERESTVOET - 23.01.2023

Wettelijke interestvoet voor 2023 is gekend!

De nieuwe percentages voor de wettelijke interestvoet en de interestvoet zijn gekend. Wat moet u hierover weten?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 20.01.2023

Aandelenoptie als sleutel in de ‘war for talent’?

Gelet op de hoge loonlasten in België gaan werkgevers vaak op zoek naar een methode om hun werknemers op een alternatieve manier te verlonen, gedreven door de zoektocht naar een betere bruto-nettoverhouding. Afhankelijk van het gekozen alternatief resulteert dit ook in een alineëring van de doelstellingen van de werkgever en werknemer. Dit is zeker het geval bij aandelenopties.

BELEGGEN - 20.01.2023

ELTIF: fiscaal vriendelijk beleggen in de reële economie

Sinds 7 februari 2022 (wet van 21.01.2022) heeft België een belastingregime ingevoerd voor de fiscale behandeling voor Europese langetermijnbeleggingsinstellingen (European Long Term Investment Fund of ELTIF). Deze gereglementeerde beleggingsvennootschappen laten Belgische en buitenlandse beleggers toe om fiscaal vriendelijk te investeren in de reële economie.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.01.2023

Compensatieverbod bij laattijdige indiening aangifte vennootschapsbelasting

De recente reparatiewetgeving maakt dat het meer dan ooit cruciaal is om uw aangifte vennootschapsbelasting tijdig in te dienen. Waarover gaat het?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.01.2023

Hoeveel VAA auto in 2023?

De zgn. referentie-uitstoot, die van belang is voor de berekening van het voordeel alle aard (VAA) gratis auto, daalt weer fors. Wat is de impact van deze daling op het VAA auto in 2023?

AUTEURSRECHTEN - 20.01.2023

Auteursrechten: non, non, rien n’a changé... ?

Op 22 december 2022 werd in De Kamer het ontwerp van Programmawet aangenomen. Deze wet bevat een update van het fiscale regime van de vergoedingen voor cessie of concessie van auteursrechten. Daarmee komt er een einde aan wekenlang gekibbel omtrent de draagwijdte van het ‘nieuwe’ regime. Of de goedkeuring ook rechtszekerheid inhoudt, moet nog blijken.

BTW - BTW-AANGIFTE - 20.01.2023

Nieuwe verjaringstermijnen inzake btw vanaf 2023!

Op 10.11.2022 heeft de Kamer het wetsontwerp aangenomen waarbij onder meer de verjaringstermijnen inzake btw en de bewaringstermijn van boeken en stukken aangepast werd. Zo wordt de verjaringstermijn wegens laattijdige of niet-indiening van btw-aangiften op vier jaar gebracht ten opzichte van de huidige drie jaar. In geval van fraude wordt de zevenjarige termijn op tien jaar gebracht. Een en ander heeft tot gevolg dat ook de bewaringstermijn voor boeken en stukken verlengd wordt tot tien jaar. Voorts worden ook de nalatigheidsinteresten inzake btw aangepast (BS 30.11.2022) .

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 20.01.2023

Hoeveel VAA gratis woonst in 2023?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap die ook uw nutsvoorzieningen betaalt, dan kost u dat privé voor 2023 behoorlijk meer. Hoeveel?

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 20.01.2023

Hoeveel interesten voor 2022 en 2023 op uw rc-tegoed?

Misschien heeft u in 2022 uw vennootschap wat extra geld toegestopt, om zo de liquiditeitsproblemen op te lossen. Bij het afsluiten van het boekjaar 2022 moet uw boekhouder bepalen wat de marktconforme interest is die u zich mag toekennen op uw rekening-couranttegoed. Hoeveel is dat en wat als uw vennootschap u te veel interesten toekent? En hoeveel mag u voor 2023 toekennen?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.01.2023

Hoeveel sociale bijdragen voor 2023?

Binnenkort ontvangt u van uw sociaal verzekeringsfonds een uitnodiging om uw voorlopige sociale bijdragen (als zelfstandige in hoofdberoep) te betalen voor het eerste kwartaal 2023. Hoe worden deze berekend? En moet u die niet aanpassen aan uw geschat inkomen voor 2023?

VASTGOED - HUUR - 20.01.2023

Hoe een huurherkwalificatie in bedrijfsleidersloon vermijden?

Verhuurt u aan uw vennootschap een (deel van een) gebouw, dan kan er soms een fiscale herkwalificatie zijn. Wanneer is dat zo? Wat zijn de fiscale gevolgen van zo’n herkwalificatie? En draait u daar privé voor op of is dat uw vennootschap?

PENSIOEN - VAPZ - 20.01.2023

Stijgende rente op uw VAPZ?

Stort u het best al uw volledig VAPZ-premie zoals uw verzekeraar of sociale kas dat promoot, of wacht u het best nog even nu de rente stijgt?

BTW - AFTREKBAARHEID - 20.01.2023

Sinds 01.01.2023 nieuwe regels voor gemengde btw-plichtige!

Als u een gemengde btw-plichtige bent, kunt u de btw op aankoopfacturen slechts beperkt recupereren. Wat verandert er vanaf 2023 als u de btw op basis van het werkelijke gebruik recupereert?

SUCCESSIERECHTEN - AANGIFTE - 20.01.2023

Meer buitenlandse successierechten verrekenbaar!

Heeft u bezittingen in het buitenland, dan moeten daarop bij uw overlijden meestal ook successierechten betaald worden. Mogen deze in mindering gebracht worden van de Belgische successierechten? Er is goed nieuws op dit gebied...

BELEGGEN - INTERESTEN - 20.01.2023

Uw spaargeld beleggen bij de Deposito- en Consignatiekas?

In diverse media kon u onlangs lezen dat u sinds kort ook kunt sparen bij de overheid. Wat is het verschil met een ‘klassiek’ spaarboekje en een termijnrekening. Hoeveel bedraagt de interest? En hoe zit dat fiscaal gezien?

BELEGGEN - BEURSTAKS - 20.01.2023

Optimaliseer de beurstaks bij trackers (ETF’s)!


BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 20.01.2023

Sinds 01.01.2023 weer wat meer dagvergoeding!


GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AUTO KOPEN VIA DE VENNOOTSCHAP - 20.01.2023

Welke auto aankopen met uw vennootschap?

U heeft al wel gehoord van de vergroening van de autofiscaliteit en dat dat grote wijzigingen met zich meebrengt op het vlak van aftrek van autokosten. Maar wat moet u daarover zeker weten en waarmee moet u zoal rekening houden wanneer u een nieuwe auto wilt aanschaffen met uw vennootschap?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 20.01.2023

Waarom zou u een liquidatiereserve aanleggen?

Uw vennootschap maakt winst en bij de bespreking van de jaarcijfers stelt uw boekhouder voor om een zgn. liquidatiereserve aan te leggen. Wat houdt dat precies in en welke gevolgen heeft dat voor u op korte en de wat langere termijn?

STUDENTENARBEID - 19.01.2023

Jobstudent voor 600 uur ‘boeken’?

In 2023 en 2024 kan een jobstudent 600 uur per jaar goedkoop werken. Wilt u zeker zijn dat hij goedkoop zal zijn, dan kunt u de uren nu al ‘reserveren’ door een Dimona ‘STU’. Is het een goed idee om dat al vroeg te doen?

ARBEIDSDUUR - VIERDAGENWEEK - 19.01.2023

Een vierdagenweek, dus een RSZ-vermindering?

Werkgevers die een vierdagenwerkweek invoeren, kunnen al heel erg lang een RSZ-vermindering – een zgn. doelgroepvermindering – krijgen. Een abonnee vroeg zich af of die vermindering ook geldt voor de vierdagenweek zoals voorzien is door de arbeidsdeal?

RSZ - RSZ-VERMINDERINGEN - 19.01.2023

Tijdelijke maatregelen om loonkost te temperen


ONTSLAG - TERMIJNEN - 19.01.2023

Zaterdag blijft een werkdag door nieuwe wet


LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 19.01.2023

Hoe een forfaitaire onkostenvergoeding bewijzen?

Zoals u weet, kunt u bepaalde onkosten vrij van RSZ en belastingen forfaitair maandelijks terugbetalen aan uw werknemers, maar de RSZ bekijkt dat met argusogen. Hoe u goed indekken? Onlangs moest de rechter zich daarover uitspreken...

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 19.01.2023

Wie kan een ontslag om dringende reden geven in een VZW?

Stel, er moet dringend een ontslag om dringende reden gegeven worden aan een van de werknemers. Mag de directeur dan de ontslagbrief wel ondertekenen? Wie is er bevoegd om een werknemer te ontslaan? Is dat specifiek in een VZW?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 19.01.2023

Hoger VAA voor bedrijfswagen, ook voor u van belang?

Werknemers die hun bedrijfswagen ook privé gebruiken, worden belast op het voordeel alle aard. Dat zal in 2023 hoger liggen dan in 2022 doordat de referentie-uitstoot gedaald is. Hoe zit dat en is dat ook als werkgever een extra kost?

ARBEIDSDUUR - UURROOSTER - 19.01.2023

Hoe ‘werkt’ de vierdagenweek voor wie in 40 urenweek zit?

Stel, u krijgt de vraag van een werknemer om gebruik te maken van de regeling rond de vierdagenweek die onlangs door de arbeidsdeal ingevoerd werd, en u wilt daar op ingaan. Hoe wordt dat dan aangepakt indien uw werknemers momenteel 40 uur per week werken, gespreid over vijf dagen en daarvoor ADV-dagen krijgen?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - ZORGVERLOF - 19.01.2023

Welke spelregels gelden er voor het nieuwe zorgverlof?

Stel, het kind of een ouder van een werknemer wordt plots ziek en hij wil daarvoor onverwacht thuisblijven van het werk. Kan dat? Daarvoor bestond de regeling ‘familiaal verlof’ (verlof om dwingende redenen) en sinds 10 november 2022 zijn er per jaar ook vijf dagen zorgverlof mogelijk. Wat is precies het verschil?

VZW - BELASTINGEN - 18.01.2023

De bewaringsplicht voor de fiscale documenten van uw VZW is verlengd

Sinds 1 januari 2023 moet uw VZW haar boekhouding en alle documenten met betrekking tot de belastingen en eventueel de btw langer bijhouden. Tegelijk werden ook andere termijnen van de fiscale procedureregels zoals de controle- en bezwaartermijn verlengd.

VZW - BELASTINGEN - 18.01.2023

Uw VZW ontvangt een legaat: wat komt daar bij kijken?

Een VZW kan de begunstigde zijn van een legaat, een schenking bij testament. Anders dan voor de aanvaarding van sommige giften is voor de aanvaarding van een legaat geen machtiging door de minister van Justitie vereist.

VZW - BESTUUR - 18.01.2023

Wat kan uw VZW zoal opnemen in haar intern reglement?

De statuten zijn het fundament van uw VZW en bevatten een heel aantal verplichte vermeldingen. Als aanvulling op die statuten kan uw VZW ook een intern reglement opstellen met zaken van meer praktische aard. Wat kunt u daarin zoal opnemen?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 17.01.2023

Ook als zelfstandig bedrijfsleider meer netto over?

Door de automatische loonindexering stijgt het loon van heel wat werknemers in 2023 en houden ze ook meer netto over. Hoe zit dat voor u als bedrijfsleider?

ONKOSTENVERGOEDING - 17.01.2023

Meer dagvergoeding sinds 01.01.2023


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 17.01.2023

Uw loon als bedrijfsleider in een buitenlandse vennootschap

U overweegt om bestuurder of zaakvoerder te worden van een buitenlandse vennootschap. Hoe zit het dan fiscaal gezien met het loon dat u van die vennootschap krijgt? Is dat belastbaar in dat buitenland, in België of in beide landen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 17.01.2023

In 2023 een niet volledig elektrische auto kopen?

De auto van uw vennootschap is (zo goed als) afgeschreven. Een volledig elektrische auto ziet u momenteel nog niet zitten. Wat doet u in het licht van de ‘vergroening’ dan het best? Uw auto nog niet vervangen, vervangen door een auto met enkel een verbrandingsmotor of vervangen door een hybride?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 17.01.2023

Btw niet aftrekbaar omdat de factuur niet in orde is?

Facturen moeten volgens de btw-wetgeving een aantal verplichte vermeldingen bevatten. Kan de Btw de aftrek weigeren als sommige van die vermeldingen ontbreken? Wat heeft het Hof van Cassatie hierover op 25 november 2022 beslist?

REKENING-COURANT - 17.01.2023

Wanneer is de interestvoet in 2023 overdreven?

Interesten die u uit uw vennootschap haalt, zijn voor haar niet aftrekbaar in de mate dat de interestvoet overdreven is. Wanneer is dat in 2023 het geval?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 17.01.2023

Kostprijs publicatie jaarrekening in 2023?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 17.01.2023

Kosten van een inbraak in aftrek nemen?

De winter is jammer genoeg het ideale seizoen voor inbrekers. Wat als er in uw zaak ingebroken wordt? Hoe zorgt u er dan voor dat de fiscus de aftrek aanvaardt van de kosten die daar het gevolg van zijn?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 17.01.2023

Ook in februari nog solden geven?

Tegen eind januari is een deel van de goederen die u in solden plaatste nog niet verkocht. Kunt u ook nog in februari verdergaan met de solden? Zijn er eigenlijk nog andere mogelijkheden om die goederen tegen een verminderde prijs te verkopen?

RECHT - VOORSCHOT - 17.01.2023

Het voorschot houden als de bestelling niet afgehaald wordt?

Een klant bestelt in uw winkel een product dat u niet in voorraad heeft en betaalt een voorschot. Kunt u dan het voorschot behouden als de klant de bestelling niet afhaalt? Welke voorzorgen neemt u in zo’n geval maar beter? Wat kunt u eisen?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 17.01.2023

Uw stock zelf goedkoop aankopen in China?

Op allerhande websites ziet u weleens dat er goedkoop Chinese producten aangeboden worden. Wat als u die nu eens zelf rechtstreeks uit China laat komen om ze door te verkopen in uw winkel? Met wat moet u rekening houden?

HANDELSPRAKTIJKEN - GETROUWHEIDSKAART - 17.01.2023

Korting geven aan trouwe horecabezoekers?

Als horecazaak overweegt u om te gaan werken met een getrouwheidskaart waardoor klanten die bv. tien keer langskomen, korting krijgen bij hun elfde bezoek. Is dit wel mogelijk? Met welke spelregels moet u daarbij dan rekening houden?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 17.01.2023

Exclusiviteit bekomen van uw leverancier, wat kan?

U verkoopt al vele jaren producten van een bepaald merk en heeft daar ook een belangrijk cliënteel voor. Wat kunt u dan doen als uw leverancier ook gaat leveren aan een dichte concurrent? Hoe kunt u latere discussies op dat vlak vermijden?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 16.01.2023

Kostprijs in 2023 voor publicatie jaarrekening?


AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 16.01.2023

Elektrische auto kopen in 2023: hoe zit dat fiscaal gezien?

Het autosalon heeft u doen watertanden om dit jaar via uw vennootschap een elektrische auto te kopen. Was er daarvoor nu ook al iets gewijzigd inzake de fiscale aftrekbaarheid of niet? Hoe wordt u daar privé op belast en wat als u thuis die auto oplaadt aan een laadpaal ter beschikking gesteld door uw BV?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 16.01.2023

Binnenlandse dagvergoedingen sinds 1 januari 2023...

Door de hoge inflatie werden in 2022 de zgn. binnenlandse dagvergoedingen meermaals geïndexeerd en ook sinds 1 januari 2023 geldt weer een hoger bedrag, zo blijkt uit een circulaire van 4 januari 2023. Voor wie is zo’n dagvergoeding nu ook alweer van toepassing en wanneer kunt u die precies toepassen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 16.01.2023

Verklikking bij de fiscus leidt tot inzage in uw bankrekening?

Voor 2022 heeft de fiscus 2.558 meldingen ontvangen van burgers die iemand verklikken. Dat zijn er weer wat meer dan in 2021, zo blijkt uit gegevens van de FOD Financiën. Maar wat doet de fiscus met die verklikkingen en geeft hem dat het recht om het zgn. CAP te raadplegen en uw bankrekeningen in te kijken?

ONROEREND GOED - VLAAMS GEWEST - 16.01.2023

Hoe zit het met de renovatieplicht bij aankoop van een Vlaamse woning sinds 1 januari 2023?

U of een van uw kinderen wilt een niet zo energiezuinige woning of appartement kopen in Vlaanderen. Hoe zit het dan met de renovatieverplichting die de Vlaamse overheid sinds 1 januari 2023 oplegt? Voor welke woningen geldt die verplichting? Wat is daarbij voor u als koper van belang en wat zijn de sancties?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 16.01.2023

Het kadastraal inkomen is weer geïndexeerd


SUCCESSIEPLANNING - 16.01.2023

Schenking met voorbehoud vruchtgebruik: wat bij overlijden van een ouder?

Ouders wensen een (on)roerend goed aan hun kinderen te schenken, met voorbehoud van vruchtgebruik. Zij wensen dat bij het overlijden van de eerste echtgenoot, de langstlevende over het volledige vruchtgebruik zou kunnen beschikken. Verkrijgt de langstlevende het vruchtgebruik op basis van de wet of moet dit bedongen worden in de schenkingsakte?

ONROEREND GOED - 16.01.2023

Een onroerend goed in vruchtgebruik-blote eigendom: wie betaalt de kosten?

Wanneer een onroerend goed in vruchtgebruik toebehoort aan een persoon, terwijl de blote eigendom aan een andere persoon toebehoort, dan is er sprake van een gesplitste eigendom. Hoe komt zo’n gesplitste eigendom tot stand? Wie moet dan welke kosten betalen? Wat als een van beide partijen zijn verplichtingen niet nakomt? Kunt u een gesplitste eigendom beëindigen door het vruchtgebruik om te zetten?

SUCCESSIEPLANNING - 16.01.2023

Generation skipping via levensverzekering

Onze levensverwachting blijft stijgen, waardoor we ook langer wachten met het overdragen van vermogen. Vaak hebben uw kinderen dan zelf al een vermogen opgebouwd, dus kan het zinvol zijn om uw kleinkinderen te betrekken in uw successieplanning. Dit wordt ook wel ‘generation skipping’ genoemd. Waar moet u op letten als u een levensverzekering wilt gebruiken in het kader van uw generation skipping? Hoe zal de fiscus deze levensverzekering onderwerpen aan de erfbelasting of successierechten?

BEWIJS - 16.01.2023

Nieuw bewijsrecht sinds 1 november 2020: wanneer van toepassing?

Reeds sinds 1 november 2020 geldt inzake het bewijsrecht Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek. Intussen zijn meer dan twee jaar verstreken, een ideale gelegenheid om de principes te herhalen. Wat houdt dit nieuwe bewijsrecht in? Wat is bewijslast? Welke bewijsmiddelen zijn er? En wanneer zijn de nieuwe bewijsregels van toepassing?

REPUTATIESCHADE - 16.01.2023

Uw bedrijf komt (onterecht) negatief in de pers: wat zijn uw rechten?

Het bedrijf komt op een negatieve manier in de krant of op televisie. Kunt u dan een ‘recht van antwoord’ vragen, als die negatieve publiciteit volgens u onterecht is? Hoe gaat u daarbij precies te werk? Gelden er verschillende regels naargelang van het medium waarin het bedrijf negatieve aandacht krijgt? Kunt u daarnaast eventueel ook een schadevergoeding vragen aan de krant of de zender die foutieve informatie verspreidde? Met welke spelregels moet u daarbij zoal rekening houden?

BEROEPSKOSTEN - 16.01.2023

Tweede verblijf: zijn de kosten aftrekbaar bij uw vennootschap?

Opdat de kosten die een vennootschap maakt, fiscaal aftrekbaar zouden zijn, moet voldaan zijn aan een aantal voorwaarden, waaronder de vereiste dat de kosten gedaan of gedragen moeten zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden (art. 49 WIB) . Wanneer die kosten verband houden met een tweede verblijf aan zee, moet u met specifieke wettelijke bepalingen rekening houden, zoals recent werd verduidelijkt door het Hof van Cassatie (Cass., 21.10.2022) .

ONROEREND GOED - 16.01.2023

Beëindiging onverdeeldheid onroerend goed met uw vennootschap: registratierecht?

Wanneer u samen met een of meerdere andere personen of vennootschappen eigenaar bent van een onroerend goed, en die onverdeeldheid beëindigt, moet er een registratierecht betaald worden, het zgn. verdeelrecht. Is dat een onverdeeldheid met een vennootschap waarvan u aandeelhouder bent, dan is echter in principe het hogere verkooprecht verschuldigd, maar daar is wel een uitzondering op. Hoe zit dat precies?

GEMENGDE BTW-PLICHTIGEN - 16.01.2023

Nieuwe regels voor gemengde btw-plichtigen sinds 1 januari 2023

Als uw vennootschap ook activiteiten uitoefent waarover u geen btw moet aanrekenen, zoals de verhuur van onroerend goed bestemd voor bewoning, dan bent u een gemengde btw-plichtige. Als u bij uw aangifte nu al de methode van het werkelijke gebruik toepast om te bepalen welke btw u kunt recupereren, dan moet u dat vóór 1 juli 2023 laten weten aan de Btw. Wat is daarbij van belang en wat zijn de mogelijke gevolgen?

FAMILIECHARTER - 16.01.2023

Familiebedrijf: nu een familiecharter opmaken om later problemen te vermijden?

België telt ongeveer een 750.000 familiebedrijven. Op dit moment heeft al 10% van de familiebedrijven een familiecharter waarin duidelijke afspraken gemaakt worden voor de toekomst. Welke afspraken worden er dan precies gemaakt in zo’n familiecharter? Heeft zo’n document een loutere morele waarde of kan het ook juridisch afgedwongen worden?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 16.01.2023

Overstromingsrisico bij verkoop in Vlaanderen vanaf 2023

Verkoopt u een gebouw gelegen in Vlaanderen vanaf 1 oktober 2023, dan wijzigt de informatieverplichting over het wateroverlastrisico. Wat moet u dan precies opnemen in de publicatie en het compromis en wanneer?

BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 16.01.2023

Wat wijzigt in de Brusselse Renolution-premie?


VOORKOOPRECHT - 16.01.2023

Een ‘authentiek’ voorkooprecht

Een huurder (of iemand anders) wil graag een zgn. voorkeurrecht, voorkooprecht of aankoopoptie afspreken voor het geval het pand in de toekomst verkocht zou worden. Wat is er hier gewijzigd sinds 1 juli 2022?

GEMEEN HUURRECHT - OPZEGTERMIJN - 16.01.2023

Hoe beëindigt u een gemene huur van bepaalde duur?

Stel, u verhuurt een magazijn of kantoorruimte voor drie jaar op basis van een huurovereenkomst van gemeen recht. Wat als de huurder na het verstrijken van die termijn het magazijn nog een tijd verder bleef gebruiken? Hoe kunt u als verhuurder de huur dan nog stopzetten?

REGISTRATIERECHTEN - FISCAAL MISBRUIK - 16.01.2023

Uw ‘verhinderend bezit’ omzeilen voor lager verkooprecht?

Om het goedkope tarief van 3% verkooprecht in Vlaanderen te krijgen (in plaats van 12%) mag de koper nog geen woning of bouwgrond bezitten. Hoe zou u daar een mouw aan kunnen passen, en wat heeft Vlabel daar onlangs over gezegd? Hoe zit het in de andere gewesten?

ACTUALITEIT - VASTGOED - 16.01.2023

In Brussel sinds 23.12.2022 woningen in ‘openbaar beheer’?

Stel, u bezit een woning in Brussel die om bepaalde redenen al lang leegstaat of ongeschikt verklaard werd. Sinds 23 december 2022 riskeert u in dat geval dat ze sneller in ‘openbaar beheer’ genomen wordt. Wat betekent dat precies en hoe kunt u dat voorkomen? Bestaat dat ook in de andere gewesten?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 16.01.2023

Lagere notariskosten sinds 1 januari 2023 voor alle verkopen?

Veel kopers vragen zich af hoeveel extra kosten ze moeten betalen bij de notaris boven op de verkoopprijs. Klopt het dat een notaris sinds 1 januari 2023 minder kost dan voorheen? In welke gevallen is dat zo?

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 16.01.2023

Hoeveel meer aandelen voor appartement met een terras?

Stel, in de basisakte van een appartementsgebouw is de verdeling van de aandelen gebeurd volgens de nettovloeroppervlakte van de appartementen. Een mede-eigenaar vraagt zich af of dat wel correct toegepast is voor zijn terras. Mag die oppervlakte volledig meegeteld worden of enkel voor bv. 1/3?

WONINGHUUR - INDEXERING - 16.01.2023

Renovatiepremies 2023 Vlaanderen en Wallonië


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 16.01.2023

Hoeveel sociale bijdragen in 2023 betalen?

Binnenkort zal u van uw sociale kas een afrekening ontvangen voor de sociale bijdragen over het eerste kwartaal 2023. De kans dat dat bedrag afwijkt van wat u in 2022 elk kwartaal betaalde, is groot. Moet u dat zomaar aanvaarden of laat u dat bedrag het best aanpassen? Wat zijn uw mogelijkheden?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 16.01.2023

Preventie en gevolgen van inbraak fiscaal bekeken…

De winter is de ideale periode voor inbrekers. Welke fiscale voordelen bestaan er eigenlijk momenteel nog voor preventieve maatregelen, en hoe en wanneer kunt u kosten van een inbraak fiscaal in aftrek nemen als u slachtoffer wordt?

BTW - VERPLICHTINGEN - 16.01.2023

Welke btw-regeling voor 2023 en hoe kiest u daarvoor?

Als btw-plichtige onderneming valt u in principe onder de normale regeling, maar er zijn ook bijzondere regelingen mogelijk. Welke zijn dat nog in 2023 en welke procedure moet u volgen om van zo’n bijzondere regeling gebruik te maken?

SOCIAAL STATUUT - UITKERINGEN - 16.01.2023

20 dagen vaderschapsverlof, ook voor u?


BTW - MEDECONTRACTANT - 16.01.2023

Foutief ‘btw verlegd’: wie aansprakelijk?

Uw aannemer factureert met ‘btw verlegd’ (zonder btw). Op zijn factuur staat een extra vermelding over verlegging van heffing. Waar gaat dat eigenlijk over?

ONROEREND GOED - VARIA - 16.01.2023

Hoe vraagt u een kadastraal uittreksel aan?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 16.01.2023

Gunstregeling studentenarbeid in de zorg voor heel 2022


AFTREKBARE KOSTEN - 16.01.2023

Wanneer investeert u het best?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 16.01.2023

Fiscaal woonplaatsattest nodig?


BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 16.01.2023

Tot 600 uur werken als jobstudent: nog fiscaal ten laste?

Vanaf dit jaar mag een student tot 600 uur werken zonder RSZ-bijdragen te moeten betalen. Kunt u dan uw kind ook nog wel fiscaal ten laste houden? Is er een gevaar om de kinderbijslag te verliezen?

BTW - AANGIFTE - 16.01.2023

Laattijdige btw-aangifte: vanaf 2024 niet enkel een boete!?

Dient u uw btw-aangifte niet of te laat in, dan kunt u daarvoor beboet worden. Er ligt een wetsontwerp op tafel waarbij de Btw vanaf 2024 echter nog strenger zal optreden. Wat zou er dan precies veranderen en waar houdt u dus het best rekening mee?

ONROEREND GOED - PRIVÉ- EN BEROEPSGEBRUIK - 16.01.2023

Beroepsgebruik verboden in uw huurcontract?

U wilt een woning huren die u gedeeltelijk ook voor uw zaak zou gebruiken. De eigenaar wil echter in het huurcontract laten zetten dat beroepsgebruik van de woning verboden is. Hoe zit dat fiscaal gezien en hoe gaat u daarmee om?

WIN-WINLENING - WETTELIJKE INTERESTVOET - 13.01.2023

Win-winlening: wettelijke intrestvoet 2023 is gekend!

Bij een ‘win-winlening’ kunnen Vlaamse kmo’s (ook zelfstandigen en vrije beroepers) goedkoop aan startkapitaal of bijkomende liquide middelen komen door te lenen bij een particulier (bv. een vriend of een familielid) uit het Vlaams gewest.

RECHT - 12.01.2023

Naar de rechtbank: wanneer heeft u recht op een rechtsplegingsvergoeding?

De kosten van een procedure voor de rechtbank kunnen oplopen. Kunt u van de tegenpartij een vergoeding vragen voor de kosten van uw advocaat? Hoe wordt die rechtsplegingsvergoeding bepaald en wie heeft er recht op? Kunt u ook zo’n vergoeding vragen als de andere partij verstek laat gaan? Gelden er bijzondere regels als er meer dan twee partijen bij het proces betrokken zijn? Met welke bedragen moet u rekening houden? Kunt u bij een complexe procedure een hoger bedrag vorderen?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 12.01.2023

Sinds 1 januari 2023 hebben vaders en meeouders recht op 20 dagen geboorteverlof in plaats van 15 dagen!

Sinds 1 januari 2023 is het zgn. vaderschapsverlof in geval van de geboorte van een kind opgetrokken van 15 naar 20 dagen. Dat geldt niet alleen voor loontrekkenden, maar ook voor wie in het statuut van zelfstandige werkt. Wat verandert er precies en wie betaalt er voor die extra dagen?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 12.01.2023

De consumptiecheques: kroniek van een aangekondigde dood

De kogel is nog niet helemaal door de kerk en het is nog koffiedik kijken. Eén ding staat evenwel vast: wat begon als een idee van Fernand Huts begin oktober 2022, zal uitmonden in een werkgeverspremie van € 500 of € 750 boven op de indexering, wellicht in de vorm van consumptiecheques. Hoewel dat bij velen als onverwacht aanvoelt (gelet op de torenhoge indexeringen), was dat nochtans te voorspellen. Met dit advies willen we werkgevers wapenen voor de toekomst om de voortekenen te herkennen en die zo snel mogelijk in te calculeren in de budgettering.

RECHT - 12.01.2023

De woning van de bedrijfsleider beschermen tegen schuldeisers

De bedrijfsleider wil vermijden dat de schuldeisers van de onderneming bij financiële moeilijkheden beslag zouden leggen op zijn woning. Over welke mogelijkheden beschikt hij om dat te doen? Kunnen ook bestuurders en zaakvoerders hun gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren? Wat houdt die verklaring van onbeslagbaarheid concreet in en hoe pakt u dat praktisch aan? Geldt zo’n verklaring voor alle zakelijke rechten en dus ook bv. voor een blote eigendom? Hoe zit het als de bedrijfsleider het pand ook deels voor zijn beroep gebruikt? Wat gebeurt er met de bescherming als de bedrijfsleider de woning verkoopt of zijn zelfstandige activiteit stopzet?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 12.01.2023

Hoeveel interesten mag u in 2023 toekennen op een rekening-couranttegoed?

Heeft uw baas een rekening-couranttegoed (rc-tegoed), dan mag u hem daarvoor een marktconforme interest toekennen. Sinds het zomerakkoord bestaan daar echter regels voor. Hoeveel bedraagt het tarief? En wat zijn de spelregels?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 11.01.2023

Boekwaarde lager dan marktwaarde: onderwaardering?

Uw vennootschap krijgt een belastingcontrole en de controleur stelt vast dat de boekwaarde van sommige in 2022 of eerder gekochte investeringen lager is dan de marktwaarde. Kan hij dan een ‘onderwaardering van activa’ belasten?

BTW - 6% - 11.01.2023

Is het voor de Btw een verbouwing of een nieuwbouw?

Voor verbouwingswerken aan een woning van ten minste tien jaar oud is een btw- tarief van 6% mogelijk, op (ver)nieuwbouw betaalt u 21%. Hoe wordt het onderscheid gemaakt en wat als blijkt dat u in werkelijkheid grondiger moet verbouwen dan gepland? Wat heeft Cassatie hierover op 21 oktober 2022 beslist?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 11.01.2023

Is er wel een VAA als de interestvoet marktconform is?

Een bestuurder leent van zijn vennootschap tegen een interestvoet die lager is dan het tarief voor het VAA gratis lening. Hij meent dat er geen VAA belastbaar is, omdat de toegepaste interestvoet marktconform is. Krijgt hij gelijk van de rechter?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 11.01.2023

Hoe het minimale VAA auto correct toepassen?

Eerstdaags moet uw fiscale fiche 281.20 voor 2022 ingediend worden met onder andere ook uw voordeel alle aard (VAA) gratis auto. Hoe groot is dat voordeel als u meer dan één auto ter beschikking had of met twee verschillende auto’s gereden heeft?

BEDRIJFSLEIDER - ONKOSTENVERGOEDING - 11.01.2023

Oeps, dagvergoeding 2022 vergeten!

Uw collega had het net over de belastingvrije dagvergoeding die hij zich in 2022 uitgekeerd heeft. U bent dat helemaal uit het oog verloren. Bent u te laat?

WERKNEMERS - THUISWERKVERGOEDING - 11.01.2023

Hogere thuiswerkvergoeding sinds 1 januari 2023!

Zoals u ondertussen wellicht weet, kunnen werknemers die regelmatig thuiswerken daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. Naar aanleiding van de recentste indexaanpassing kunt u als werkgever sinds 1 januari 2023 opnieuw een iets hoger bedrag belastingvrij toekennen, alsook vrij van RSZ.

SOFTWARE - OFFICE - 10.01.2023

Effectief PowerPoint gebruiken

Als u een (online) vergadering houdt, gebruikt u ongetwijfeld vaak PowerPoint om iets toe te lichten. Hier zijn enkele tips om PowerPoint efficiënter in te zetten.

SOFTWARE - BROWSER - 10.01.2023

De nieuwste functies in Chrome

Het afgelopen jaar was Google Chrome alweer de meest populaire browser in ons land. Niet verwonderlijk, want Google Chrome krijgt geregeld updates die hem sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker maken. Wat is er nieuw in de laatste versie?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 10.01.2023

Adverteren op een andere website: een goed idee?

Door te adverteren op externe websites kunt u mogelijk nieuwe klanten bereiken. Hoe werkt zulke ‘affiliate marketing’ precies en is zoiets het overwegen waard?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 10.01.2023

Verplichte info op uw website

Heeft u een website voor uw bedrijf of zaak, dan bent u wettelijk verplicht om daar specifieke gegevens op te vermelden. Hoe zit dat precies?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 10.01.2023

Productiever werken met Gmail dankzij CloudHQ?

CloudHQ verzamelt ruim 60 verschillende apps voor Gmail-gebruikers. Helpen deze u om het nieuwe jaar productiever in te zetten? Wij probeerden er drie voor u uit.

PATIENTENWENK - LOONTREKKENDEN - 10.01.2023

Hoe werkt medische overmacht 2.0 voor werknemers?

Als een patiënt-werknemer langdurig arbeidsongeschikt is, kan er een procedure opgestart worden om zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens medische overmacht. Sinds 28 november 2022 werd die procedure losgekoppeld van het zgn. re-integratietraject (RIT) en kent ze een ‘eigen verloop’. Hoe zit dat in elkaar?

PERSONEEL - SUBSIDIES - 10.01.2023

Krachtlijnen van de nieuwe Vlaamse Impulseo vanaf 2023

Op 29.12.2022 is het Vlaams besluit met de nieuwe Impulseo verschenen die de oude, ‘federale’ in Vlaanderen vervangt. De nieuwe regeling is in voege getreden op 01.01.2023. Wat zijn naast het feit dat nu ook verpleegkundigen in aanmerking komen de belangrijkste verschillen met vroeger inzake Impulseo II en III?

GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 10.01.2023

Premies schuldsaldoverzekering als beroepskosten?

Een kiné (zonder venootschap) bracht premies van een schuldsaldoverzekering als beroepskosten in. De controleur personenbelasting weigerde de aftrek, omdat voor zulke premies enkel een belastingvermindering mogelijk zou zijn. Wat zei de rechter hierover?

ASSOCIATIE - CONTRACT - 10.01.2023

Hoe werkt geboorteverlof voor zelfstandigen in associaties?

Op 1 januari 2023 werd het zgn. vaderschaps- of meeouderschapsverlof (n.a.v. de geboorte van een kind) verhoogd tot 20 dagen. Ook een zelfstandige heeft daar recht op, maar wat als die, zoals bij artsen vaak het geval is, niet alleen maar in een samenwerkingsverband werkt (en de erelonen gepoold worden)?

ORDE - ASSOCIATIE - 10.01.2023

Niet-arts toegestaan in artsen-BV(BA)!

De Orde heeft eind 2022 haar principieel bezwaar tegen samenwerkingsvormen waarin niet-artsen participeren, expliciet laten varen. Wat betekent dat concreet?

BELEGGEN - 10.01.2023

Nu cryptomunten kopen?

De koersen van de cryptomunten zijn in 2022 in elkaar gestuikt. Een ideaal instapmoment?

SUCCESSIEPLANNING - 10.01.2023

Wettelijk stelsel: hoe eigen (roerende) goederen afgescheiden houden?

Hoewel de meerderheid van de Belgen gehuwd is onder een gemeenschapsstelsel, beschikken de partners vaak ook nog over een eigen vermogen. Wat is dan het belang van de kwalificatie van goederen als eigen of gemeenschappelijk? Hoe kunt u het eigen karakter van goederen aantonen? Wat zei het Hof van Cassatie daarover onlangs?

RECHT - 10.01.2023

Een levenslange garantie van uw aannemer?

Sommige aannemers geven om commerciële redenen een zeer ruime garantie. Kan de aannemer dan voorwaarden koppelen aan die langere garantie? Waarop moet u letten als u zo’n extra garantie krijgt? Wat gebeurt er met de garantie als de aannemer uiteindelijk stopt of failliet gaat? Welke regels gelden er voor de toestellen die de aannemer bij u installeert? Welke garantie moeten aannemers u minimaal geven? Kunnen ze die garantie beperken in het contract of in hun algemene voorwaarden?

ONROEREND GOED - 10.01.2023

In een appartement een beroepsactiviteit laten uitoefenen?

Wat zijn de aandachtspunten als uw huurder of de koper van uw appartement in het pand een beroepsactiviteit wil uitoefenen? Hoe kunt u een clausule in de statuten van het gebouw die zo’n activiteit verbiedt laten wijzigen? Wat kunt u ondernemen als de algemene vergadering van mede-eigenaars weigert u daarin te volgen?

SUCCESSIEPLANNING - 10.01.2023

Wie beslist over de schenking van de aandelen van uw vennootschap?

Aandelen, verkregen door gehuwden onder een gemeenschapsstelsel zoals het wettelijke stelsel, kunnen eigen of gemeenschappelijk zijn, of onder de ‘titre-finance’-regeling vallen, waarbij de lidmaatschapsrechten en de vermogenswaarde van aandelen gesplitst worden. Wanneer is de ‘titre-finance’-regeling van toepassing? Wie mag dan over de schenking van de aandelen beslissen?

BELEGGEN - 10.01.2023

Duitse aandelen: stoomt de Europese locomotief door?

De Duitse economie was gedurende vele jaren de sterkhouder voor de rest van de eurozone. Na een aantal mindere kwartalen als gevolg van COVID-19, presteerde de grootste economie uit de eurozone opnieuw behoorlijk. De vraag is in welke mate dit het geval blijft, nu de gastoevoer vanuit Rusland gedecimeerd werd...

RECHT - 10.01.2023

Uw nieuwe auto wordt maar niet geleverd?

Wat zijn uw rechten als consument als de verkoper van uw nieuwe wagen de leveringstermijn niet respecteert? Kunt u de verkoop dan laten ontbinden? Moet u de verkoper een bijkomende termijn geven om de wagen alsnog te leveren? Kan de verkoper de prijs dan aanpassen wanneer de catalogusprijs van het voertuig intussen gestegen is? Kunt u daarover in de verkoopovereenkomst andere afspraken maken? Hoe beveiligt u zich extra tegen een laattijdige levering als u een wagen koopt die de verkoper in stock heeft?

ONROEREND GOED - 10.01.2023

Aankoop appartement op plan: eerst betalen, dan pas de sleutel?

Als u een appartement op plan koopt, dan staat in de verkoopovereenkomst en in de akte meestal dat u de sleutel pas krijgt nadat alles betaald is. Is zo’n clausule geldig? Kan de promotor dan weigeren om de sleutels te overhandigen? Heeft u dan recht op een schadevergoeding? Wat onderneemt u het best als bij de voorlopige oplevering blijkt dat er gebreken zijn of niet-uitgevoerde werken?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.01.2023

Uw klant kreeg geen lening, dus het contract gaat niet door?

Een klant voor wie u een nieuwbouw zou zetten of een verbouwing zou doen krijgt geen lening. Kan hij om die reden dan nog onder het contract uit? Welke afspraken kunt op dat vlak maken met de klant?

RECHT - GEBREKKIGE LEVERING - 09.01.2023

“U heeft betaald, dus uw opmerkingen komen te laat”?

Een bouwheer laat u, nadat hij uw factuur heeft betaald weten toch niet helemaal tevreden te zijn van de door u uitgevoerde werken. Kunt u dan zeggen dat hij met zijn opmerkingen te laat komt? Welke contractuele afspraken kunt u daaromtrent maken?

RECHT - ONDERHOUDSCONTRACT - 09.01.2023

Een ‘verlengbaar’ onderhoudscontract laten tekenen?

De toestellen die u als aannemer bij een klant plaatste, hebben een geregeld onderhoud nodig. Kunt u met de klant een onderhoudscontract daarvoor sluiten? Kunt u meteen voorzien dat dit telkens stilzwijgend verlengd wordt?

BTW - FACTURATIE - 09.01.2023

Foutief ‘btw verlegd’: niet meer aansprakelijk

Factureert u ten onrechte met ‘btw verlegd’ aan een btw-plichtige klant, dan komt de Btw bij u aankloppen. Sinds 1 januari 2023 is dat echter gewijzigd voor zover uw factuur dan een bepaalde vermelding bevat.

FACTUUR - VARIA - 09.01.2023

Werken met bestelbons in uw toonzaal?

Als aannemer heeft u ook een toonzaal waarin u bouwmaterialen verkoopt. Kunt u dan aan (particuliere) klanten die daar een bestelling plaatsen, een voorschot vragen? Moet u in dat geval een bestelbon afleveren en wat moet daar precies instaan?

LASTIGE KLANTEN - ADVOCAAT - 09.01.2023

Voor jaren ‘onderweg’ bij een procedure tegen een bouwheer?

Een klant betaalt – ondanks een ingebrekestelling – uw facturen niet, zodat u overweegt om naar de rechtbank te stappen. Hoelang duurt zo’n procedure dan? Welke stappen kan uw advocaat ondernemen om de duurtijd in te korten?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 09.01.2023

Discussies vermijden over ‘extra’ werken bij een verbouwing

Zeker bij een verbouwing gebeurt het maar al te vaak dat er tijdens de werken onverwachte problemen opduiken. Hoe vermijdt u discussies over uw factuur als er extra werken nodig zijn? Welke voorzorgen kunt u maar beter nemen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 09.01.2023

Vanaf wanneer kan uw vennootschap u dividenden uitkeren onder het VVPR-bis-regime?

Als uw vennootschap u dividenden uitkeert, zal u daarop in principe 30% roerende voorheffing (rv) betalen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u echter een verlaagd tarief van 20% of 15% rv genieten conform de VVPR-bis-regeling (‘verlaagde voorheffing’/’précompte réduit’). Een van die voorwaarden is dat u een aantal boekjaren de winst moet reserveren.

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - Verzekeringen - 09.01.2023

Gestart met een vennootschap: verzekering gewaarborgd inkomen nodig?

Als u door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, kan dat tot gevolg hebben dat uw vennootschap geen inkomsten meer genereert en niet meer in staat is om u als bedrijfsleider een bezoldiging uit te betalen. De verzekering gewaarborgd inkomen biedt daarvoor een oplossing. De verzekering is wel niet verplicht. Wanneer is het dan toch nuttig om ze af te sluiten?

LEVERING - UITVOER - 09.01.2023

Hoeveel tijd om uit te voeren uit de Europese Unie?

Goederen die verkocht worden om uitgevoerd te worden, zijn vrijgesteld van btw. Vereist is uiteraard wel dat die goederen dan ook effectief uitgevoerd worden. Hoeveel tijd heeft u daarvoor?

RECHT OP BTW-AFTREK - BTW-EENHEID - 09.01.2023

Btw-eenheid: toch eens overwegen of net niet?

Een nieuw jaar doet ook nadenken over optimalisatiemogelijkheden. Is een zgn. btw-eenheid daar ook een van? Wat zijn de voorwaarden om deel uit te maken van zo’n btw-eenheid en welke voor- of nadelen biedt dat?

BTW-BEREKENING - VARIA - 09.01.2023

Inkomsten van de club: vrij van btw of toch niet?

De meeste verenigingen zijn opgericht als VZW en genereren diverse soorten inkomsten. Sommige van die inkomsten zijn vrij van btw, andere echter niet. Hoe zit dat precies en waar moet u op letten?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.01.2023

Grondig verbouwd of een nieuwbouw voor de Btw?

In bepaalde gevallen zal een verbouwd oud gebouw inzake btw beschouwd worden als een nieuw gebouw. Waarom is dat van belang en klopt de Belgische praktijk wel met wat Europa daarover zegt?

BTW-TARIEF - VARIA - 09.01.2023

Verlaagd tarief bij sportinrichtingen: nieuw standpunt!

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor het recht op toegang tot sportinrichtingen is door toedoen van Europese rechtspraak uitgebreid. Wat heeft de Btw daar recentelijk over beslist en wat moet u daarover weten?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 09.01.2023

Zonnepanelen en doorverkopen van stroom, btw-plichtig?

Wie met zijn zonnepanelen méér elektriciteit opwekt dan dat hij verbruikt, kan dat overschot ‘verkopen’ aan het net of eventueel aan anderen via het zgn. energiedelen. Wordt men daardoor dan btw-plichtig?

BTW-TARIEF - VARIA - 09.01.2023

Snoep en een speeltje: nieuwe btw-grens

Een zakje snoep met daarin ook een speelgoedje of m.a.w. een verrassingszakje kent een eigen btw-regime. Wat werd hieraan recentelijk gewijzigd?

DIENSTEN - VRIJSTELLINGEN - 09.01.2023

Btw en dienstencheques: iets gewijzigd?

Welke btw-regels zijn precies van toepassing op het gebruik van dienstencheques en wat heeft de Btw hier recentelijk over beslist? Even kijken...

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 09.01.2023

Een standplaats op een beurs bouwen of huren: quid btw?

Wat zijn de toepasselijke btw-plaatsbepalingsregels in verband met beurzen, tentoonstellingen en soortgelijke evenementen in een b2b-context? Waarop moet u ter zake letten? Even kijken wat er van belang is...

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 09.01.2023

Hoeveel VAA gratis woonst en meubels in 2023?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan kost u dat privé voor 2023 weer een beetje meer. Hoeveel meer? Hoe zit dat als uw vennootschap u ook gratis meubels ter beschikking stelt? En kunt u de fiscale prijs drukken?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 09.01.2023

Bankgift in blote eigendom?


BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 09.01.2023

Hoger VAA gratis elektriciteit en verwarming in 2023

Betaalt uw vennootschap het privéverbruik aan verwarming en elektriciteit van het onroerend goed dat ze u ter beschikking stelt, dan moet u een voordeel alle aard aanrekenen. Hoeveel bedraagt dat voor 2023? En wat met de btw?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 09.01.2023

Privé tweede woning kopen in 2023 fiscaal interessanter dan in 2024!

Wie privé een tweede woning koopt en daarvoor een lening sluit, kan een federale belastingvermindering genieten. Hoeveel bedraagt die vermindering? En hoe zit dat als u na 2023 een tweede, derde, ... woning koopt?

BELEGGEN - FONDSEN - 09.01.2023

Passief beleggen of beleggen in een actief beheerd fonds?

In de meeste gevallen haalt passief beleggen het van actief beleggen. Wanneer kiest u het best voor actief en wanneer voor passief? Of heeft u beter een mix van beide? Hoe zit dat fiscaal gezien?

BELEGGEN - TAK 26 - 09.01.2023

Tak 26 voor uw liquidatiereserves?


DAGVERGOEDING - BINNENLANDSE VERPLAATSINGEN - 06.01.2023

Hogere dagvergoeding sinds 01.01.2023!

Sinds 1 januari kan u als bedrijfsleiders opnieuw een iets hogere dagvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Om hoeveel gaat het en wat zijn de spelregels?

INDEXERING - VENNOOTSCHAPSBIJDRAGE - 06.01.2023

Vennootschapsbijdrage: regeling jaarlijkse indexering gepubliceerd in het Staatsblad!

Vennootschappen moeten in principe jaarlijks vennootschapsbijdrage betalen. De Programmawet van 26.12.2022 wijzigt het moment waarop de betaling uitgevoerd moet worden naar 31.12 (i.p.v. 30.06) en voert een automatische indexering in. Wat moet u hierover weten?

ARBEIDSDUUR - VARIA - 06.01.2023

Welke gevolgen heeft vierdagenweek voor werknemer?

De wet die de arbeidsdeal vastlegt, voorziet dat voltijdse werknemers sinds 20 november 2022 kunnen vragen om hun werk – dat ze normaal gezien spreiden over vijf (of soms zelfs zes dagen) – te mogen verrichten in vier dagen. Stel dat ze voor dat systeem kiezen, dan heeft dat echter wel wat gevolgen voor hen...