Alle domeinen

2023 - Augustus

OPLEIDING - EDUCATIEF VERLOF - 31.08.2023

Betaald educatief verlof: nieuwe regels in Brussels gewest

Stel, uw werknemer vraagt Vlaams opleidingsverlof of educatief verlof aan. Onder welke voorwaarden dat kan, hangt dan af van het gewest waarin zijn werkgever gevestigd is. Voor werkgevers in Brussel zal er vanaf schooljaar 2023-2024 het een en ander veranderen. Hoe zit dat precies?

PENSIOEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 31.08.2023

Uitbetaling groepsverzekering: wat zijn de mogelijkheden?

De uitbetaling van de groepsverzekering van uw werknemers kan in één keer of periodiek. Wat zijn de fiscale gevolgen om voor de ene of de andere optie te kiezen?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 31.08.2023

Een sollicitant weigeren, omdat hij dakloos is?


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 31.08.2023

Hoe duur wordt bedrijfswagen in 2027?

Indien u na 30 juni 2023 nog een bedrijfswagen bestelt op benzine of diesel of een hybride, gelden de nieuwe ‘groene regels’. Wat is er dan van belang indien u de totale kostprijs wilt berekenen?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 31.08.2023

Was uw ontslagen werknemer al dan niet beschermd?

Uw werknemer vraagt na zijn ontslag een beschermingsvergoeding, bv. als preventieadviseur. U vindt eigenlijk niet dat de werknemer volledig aan de voorwaarden voor de bescherming voldeed, maar wilt voorkomen dat het een rechtszaak wordt door alvast een deel van de vergoeding te betalen. Is dat een goed idee? Wat zei de rechter daar onlangs over?

STAGIAIRS - VARIA - 31.08.2023

De ene stagiair is de andere niet…

Een nieuw academiejaar staat voor de deur en weer heel wat studenten zijn dan op zoek naar een stageplaats. Welke spelregels gelden er als een student zich spontaan bij u aanbiedt om enkele weken stage te lopen?

LOON - LOONKOSTEN - 31.08.2023

Sinds 1 juli 2023: Vlaamse premie ‘individueel maatwerk’

Stel, uw werknemer herstelt van kanker en kan dus nog niet volop aan de slag. In Vlaanderen kon u voor werknemers met zo’n arbeidsbeperking voorheen soms de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) verkrijgen. Vanaf 1 juli wijzigt die (samen met andere premies) in de premie ‘individueel maatwerk’. Hoe zit dat?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 31.08.2023

Stelsel innovatiepremies verlengd tot eind 2024


AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 31.08.2023

Welke formaliteiten voor aanwerving van een asielzoeker?

In uw zoektocht naar extra arbeidskrachten komt u als werkgever mogelijk terecht bij asielzoekers. Die kunt u immers redelijk eenvoudig in dienst nemen zonder al te veel formaliteiten. Een werkgever sprong onlangs op die kar, maar mispakte zich. Wat ging er mis?

BUITENLANDSE BTW (EU) - TERUGBETALING - 31.08.2023

Vraag vóór 30.09.2023 de terugbetaling van buitenlandse btw (EU) aan!

Wenst u de btw te recupereren die u betaald heeft in een andere EU-lidstaat, dan moet u hiervoor tijdig een verzoek indienen. Waar moet u aan denken en hoeveel tijd heeft u?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 30.08.2023

Als de bouwvergunning er niet komt...

U sluit een (onder)aannemingscontract af voor werken op een werf waarvoor een bouwvergunning vereist is. Wat gebeurt er met die overeenkomst als de vergunning niet volgt of alsnog in vraag gesteld wordt?

PERSONEEL - OPLEIDING - 30.08.2023

Veiligheidsopleiding bouwsector voor alle medewerkers

Sinds 1 april 2022 was het al verplicht om arbeiders die u aanwerft een basisveiligheidsopleiding te laten volgen. In welke mate is die verplichting intussen uitgebreid? Bestaan er ook uitzonderingen op de regel?

AANSPRAKELIJKHEID - OPLEVERING - 30.08.2023

Meer vragen omdat de werken langer duren kan niet zomaar

U maakte een offerte op waarbij u rekening hield met een aantal ‘mandagen’ werk dat een onderaannemer nodig zou hebben op de werf. Naderhand blijkt die inschatting te laag. Kunt u de bouwheer dan alsnog een hogere rekening sturen?

LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 30.08.2023

Welke schadevergoeding als de klant het contract annuleert?

Kunt u in uw algemene voorwaarden een clausule opnemen die de klant verplicht een forfaitaire vergoeding te betalen als die het contract deels (annuleert)? Zijn er andere spelregels naargelang de klant een particulier of andere ondernemer is?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 30.08.2023

Een minnelijke schikking... bij de rechtbank?

Bij een discussie met een klant, hoofd- of onderaannemer eindigt de zaak weleens voor de rechtbank. Maar wist u dat u ook daar nog altijd tot een regeling kunt komen en dat rechtbanken dat ook weleens faciliteren?

BTW - CONTROLE - 30.08.2023

Verlengde verjaringstermijn bij toepassing van de btw-zomerregeling?

Sinds 1 januari 2023 kan het te laat indienen van een btw-aangifte niet alleen een boete opleveren, maar ook de verjaringstermijn verlengen. Als u nu gebruik heeft gemaakt van de btw-zomerregeling (‘btw-faciliteiten’) met betrekking tot de indieningstermijn van uw btw-aangifte voor het tweede kwartaal van 2023, valt u dan automatisch onder de toepassing van de verlengde verjaringstermijn? Eens kijken hoe dat zit...

RECHT - 30.08.2023

Van energieleverancier veranderen?

Kunt u voor uw privécontracten zomaar van energieleverancier veranderen als u niet meer tevreden bent of elders een goedkoper contract kunt sluiten? Welke formaliteiten moet u dan naleven? Moet u een opzegtermijn respecteren? Kan uw huidige energieleverancier een verbrekingsvergoeding van u vragen? Gelden er verschillende regels naargelang van welk soort contract u met de leverancier sloot? Hoe komt u te weten of er goedkopere contracten voor u op de markt zijn?

BELEGGEN - 30.08.2023

Nu beleggen in India?

Het is een kwestie van tijd voordat het aantal inwoners in India hoger is dan het aantal inwoners in China. Kan een belegging in India een turbo zetten op uw portefeuille?

BELEGGEN - 30.08.2023

Beleggen in dierenvoeding en dierenwelzijn?

Huisdieren maken deel uit van ons dagelijks bestaan. Of het nu een hond of een kat is, of een hamster, steeds meer gezinnen hebben een huisdier. En daar wordt behoorlijk wat geld aan gespendeerd. Kunt u hier ook in beleggen?

MEDE-EIGENDOM - 30.08.2023

Notulen algemene vergadering van mede-eigenaars: aandachtspunten

Moeten er steeds notulen gemaakt worden van de algemene vergadering van mede-eigenaars? Wie maakt de notulen op? Wat moet er precies in die notulen opgenomen worden? Kunt u uw opmerkingen laten vermelden? In welke taal worden de notulen opgesteld? Kunt u een vertaling vragen? Wat kunt u doen als u meent dat de notulen niet correct zijn? Krijgt u een kopie van de notulen? Bent u verplicht om de notulen over te maken aan uw huurder?

SUCCESSIEPLANNING - 30.08.2023

Schenking onder ontbindende voorwaarde overlijden begiftigde

Door de hervorming van het verbintenissenrecht is het opletten geblazen voor schenkingen onder de ontbindende voorwaarde van overlijden van de begiftigde. Optioneel bedongen clausules kunnen voor schenkingen vanaf 1 januari 2023 onder de erfbelasting vallen. Hoe kunt u die erfbelasting eenvoudig vermijden door een correcte redactie van de clausules?

WONINGHUUR - 30.08.2023

Uw huurder vertrekt niet bij het einde van de huur: wat nu?

Welke stappen kunt u ondernemen als uw huurder bij het einde van de opzegtermijn niet spontaan vertrekt? Kunt u al op voorhand naar de rechtbank gaan als u vreest dat hij het pand niet spontaan zal verlaten? Kunt u een vergoeding vragen van de huurder die ten onrechte langer in het pand blijft wonen? Waarom maakt u het best tijdig duidelijk aan de huurder dat hij wel degelijk moet vertrekken? En welke stappen kunt u ondernemen als de huurder wel vertrekt maar zijn domicilie niet wijzigt?

RECHT - 30.08.2023

Wanneer kan uw aannemer ‘meerwerken’ aanrekenen?

Wanneer is er bij een bouw- of verbouwproject sprake van meerwerken? Kan de aannemer u steeds vragen om die extra prestaties te vergoeden? Hoe moet hij de meerwerken bewijzen? Welke vergoeding mag de aannemer vragen? Wat zijn uw rechten en plichten als u een aantal werken die in het contract staan uiteindelijk niet door uw aannemer laat uitvoeren en er dus ‘minwerken’ zijn?

SUCCESSIERECHTEN - BRUSSEL - 30.08.2023

Brussel: invoering vriendenerfenis en gelijkschakeling samenwonenden met gehuwden/WS!

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de Ordonnantie tot modernisering van de successierechten goedgekeurd op 30.06.2023. Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een familielid (bv. broer of zus), vriend, enz. iets na te laten tegen een gunsttarief van 3% (tot € 15.000). Ook komt er vanaf dan in de successierechten een gelijkschakeling van feitelijk samenwonende partners met gehuwden en wettelijk samenwonende partners (WS). Wat moet u hierover weten?

VZW - BTW - 29.08.2023

Moet uw VZW btw aanrekenen op gratis kledij met merknaam sponsor?

Uw VZW omvat een amateurwielerclub die gesponsord wordt door enkele lokale handelaars. Die handelaars bieden uw club nu gratis wielerkledij aan waar hun logo op staat. Levert uw VZW dan een reclamedienst waarop btw verschuldigd is?

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.08.2023

Vrijwilligers mogen event van uw VZW bewaken

Uw VZW organiseert elk jaar een fuif waarop leden en sympathisanten uitgenodigd worden om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Mag ze dan voor de bewaking een beroep doen op haar vrijwilligers? Onder welke voorwaarden wel of niet?

VZW - BESTUUR - 29.08.2023

Via managementvennootschap VZW besturen?

U staat op het punt om een bestuursmandaat op te nemen in een VZW. Is het dan te overwegen dat te doen via een zgn. managementvennootschap? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

VZW - BELASTINGEN - 29.08.2023

VZW moet ook buitenlandse onroerende goederen aangeven

Is uw VZW eigenaar van onroerende goederen in het buitenland, dan moeten die sinds 2021 onder bepaalde voorwaarden aangegeven worden bij de fiscus. Is dat altijd het geval en hoe moet u die aangifteplicht voldoen?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - RECHT VAN OPSTAL - 29.08.2023

Welke fiscale regels gelden er bij het einde van opstalrecht?

Zo uw vennootschap als opstalhouder een pand gebouwd heeft op een grond van u privé, wordt u daarvan automatisch eigenaar bij het einde van het opstalrecht. Welke fiscale gevolgen heeft dit voor u privé en voor uw vennootschap en welk registratierecht betaalt u op de verkrijging van het gebouw?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VERBOUWINGSWERKEN - 29.08.2023

Uw BV doet verbouwingswerken in gehuurd pand?

Uw vennootschap doet grondige inrichtings- of verbeteringswerken aan een gehuurd pand. Op welke termijn moet uw BV die kosten dan afschrijven? Is dat over de looptijd van het huurcontract of de zgn. economische gebruiksduur? En hoe zit dat precies op het einde van de huur?

AANDELEN - AANDELENREGISTER - 29.08.2023

Is het aandelenregister van uw BV in orde?

Uw BV moet een aandelenregister hebben. Wat moet er in dat register staan, welke vorm moet het hebben en waarvoor dient het eigenlijk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AUTOKOSTEN - 29.08.2023

Wat zijn de fiscale gevolgen van een auto-ongeluk?

U heeft een ongeval met de auto van uw BV. Zijn de kosten van de herstelling dan aftrekbaar? Is er belasting verschuldigd op de schadevergoeding van de verzekering bij een ‘perte totale’? Zijn er gevolgen voor u privé? Maakt het hierbij uit of het ongeval tijdens een beroepsmatige dan wel een privéverplaatsing gebeurde?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 29.08.2023

Betaalt uw BV u de elektriciteit voor uw auto terug?

U rijdt sinds kort voor zowel uw beroeps- als privéverplaatsingen met een plug-inhybride of elektrische auto van uw vennootschap die u ook bij u thuis oplaadt. Stel dat uw vennootschap u een vergoeding betaalt voor die laadkosten, moet u daarvoor dan een voordeel alle aard (VAA) aangeven en zo ja, hoeveel?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - CONTROLE - 29.08.2023

Mag de controleur binnen zonder bellen?

Gaat een belastingcontroleur die zonder te bellen of te kloppen een bedrijfsgebouw binnengaat zijn boekje te buiten? Wat zei de rechter daarover op 12.06.2023?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 29.08.2023

Lening aan uw BV als alternatief voor staatsbon of spaarboekje?

De recentste staatsbon biedt een netto-interest van 2,81% en sommige spaarboekjes binnenkort wellicht ook. Kunt u die opbrengst ook krijgen op een lening aan uw vennootschap?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 29.08.2023

Vraag om inlichtingen over iemand anders?


WET BREYNE - CONTRACT - 28.08.2023

Verkoop onder Wet Breyne: wanneer laatste schijf betalen?

Stel, u koopt een sleutel-op-de-deurappartement of -woning waarbij de promotor/verkoper een voorschot vraagt. In dat geval valt de verkoop onder de zgn. Wet Breyne (Woningbouwwet). Dat betekent ook dat de promotor niet eender wanneer betalingen kan vragen. Wat zei de rechter daar onlangs over?

WONINGHUUR - KOSTEN - 28.08.2023

Zonnepanelen, dus een hogere huurprijs?

Stel, u overweegt om als verhuurder zonnepanelen aan te brengen op het dak van uw huurwoning. Mag u de huurder daarvoor dan nadien een vergoeding vragen?

BTW - 6%-TARIEF - 28.08.2023

Discussie met uw tuinaannemer over het btw-tarief...

Voor werken in de tuin is het niet altijd duidelijk of het tarief van 6% of dat van 21% geldt. Welk tarief geldt, hangt af van de concrete omstandigheden en is soms voor discussie vatbaar. Hoe zit dat precies en hoe gaat u daarmee om?

VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 28.08.2023

Als vastgoedmakelaar binnenkort beter beschermd?

De ministerraad keurde op 2 juni 2023 een wetsontwerp goed dat de organisatie van het beroep van vastgoedmakelaar wijzigt. Als de wet er komt, wijzigen de voorwaarden voor een zgn. erkende vastgoedvennootschap. Hoe zit dat?

ONROEREND GOED - VRUCHTGEBRUIK - 28.08.2023

Nieuwe omzettingstabellen vruchtgebruik


BTW - 6%-TARIEF - 28.08.2023

Tarief van 6% voor elektriciteit van VME?


FISCAAL - LOKALE BELASTINGEN - 28.08.2023

Tweedeverblijfstaks op uw vakantiewoning aan zee ongeldig?

Een eigenaar van een appartement aan zee dat hij als tweede verblijf gebruikt, moet daar jaarlijks een tweedeverblijfstaks op betalen. Onder welke voorwaarden is een dergelijke belasting geldig? Wat zei de rechter daar onlangs over?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 28.08.2023

Voor de verkoop van het appartement beslist, wie betaalt?

Na het sluiten van de compromis van een appartement komt nog een afrekening, bv. een bijdrage voor een nieuwe lift. Is het dan aan de koper of aan de verkoper om dat te betalen? Onlangs sprak een rechter zich uit...

FISCAAL - VARIA - 28.08.2023

6%-btw-tarief op sloop en heropbouw bijna afgelopen

Op het einde van 31 december 2023 loopt het tijdelijke btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw af. Wat is precies het gevolg? Is er sprake van een verlenging? Wat zijn de criteria voor de toepassing van het tarief?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 28.08.2023

Klant gaat sowieso niet betalen: geen factuur?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 28.08.2023

Verkeerde ‘kolom’ in genderneutrale aangifte?


SLECHTE BETALERS - AANMANING - 28.08.2023

Twee nuttige weetjes over de wet inzake schulden van uw particuliere klanten

Op 1 september 2023 treedt de nieuwe wet inzake schulden van de consument in werking. Geldt die dan meteen ook voor contracten van vóór die datum? En wist u dat u als kmo de interesten retroactief kunt rekenen? Hoe zit dat precies?

AUTO - FISCALE AFTREK - 28.08.2023

Herstellingskosten auto tijdens uw vakantie: is dat een aftrekbare beroepskost of een loutere privé-uitgave?

Tijdens uw voorbije vakantie in het buitenland heeft de airco van uw auto het begeven en u heeft die ter plaatse laten herstellen. Kunt u die factuur dan aftrekken in uw vennootschap of zaak of kan dat niet, omdat u die kosten tijdens uw vakantie gemaakt heeft?

BANK - KREDIET - 28.08.2023

Uw neergelegde jaarrekening gebruiken om met uw bankier rond de tafel te zitten?

Uw jaarrekening over 2022 is neergelegd en dus kan ook uw bank nakijken hoe uw vennootschap ervoor staat. Tijd om ook zelf even te bekijken of er op basis van uw cijfers geen zaken zijn die u binnenkort het best met uw bank opneemt.

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 28.08.2023

Uw algemene voorwaarden in een andere taal?

U doet zaken met klanten die anderstalig zijn. Is het dan nodig om uw algemene voorwaarden ook te vertalen in een taal die de klant begrijpt? Hoe gaat u daarbij te werk en wat riskeert u als u dat niet doet?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.08.2023

Winst bij verkoop van een investering niet in één keer belastbaar, maar gespreid in de tijd?

Uw vennootschap kan een pand nog dit jaar met een serieuze winst verkopen. Dat betekent echter ook dat uw BV daarop dan in 2024 veel belastingen moet betalen, tenzij ze ervoor kiest om die winst gespreid te laten belasten. Wanneer kan dat en wat moet u daarvoor dan (het best) doen?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 23.08.2023

Nieuwe tablet, smartphone of laptop op kosten van uw BV, hoe zit dat fiscaal?

U heeft een nieuwe smartphone, tablet of laptop gekocht op kosten van uw BV, dat u ook deels privé zal gebruiken. Hoe zit dat dan met de fiscale aftrekbaarheid, uw voordeel alle aard (VAA) en de btw-aftrek?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 23.08.2023

Uw loon verminderen: welke implicaties heeft dit fiscaal gezien en hoe zit dat met uw sociale bijdragen?

U denkt eraan om uw activiteit en uw loon af te bouwen. Kunt u dan blijven rijden met uw bedrijfswagen en uw andere voordelen behouden? Dalen uw belastingen en uw sociale bijdragen dan ook? En heeft de verlaging van uw loon ook gevolgen voor het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 23.08.2023

Eindvervaldag van uw polis gewaarborgd inkomen aanpassen?

De eindvervaldag van een polis gewaarborgd inkomen (GI) ligt vaak lager dan de wettelijke pensioenleeftijd, bv. al op 60 jaar en soms nog lager. Moet u dat aanpassen, nu men verwacht dat u langer werkt en later met pensioen gaat?

CONTROLE EN GESCHILLEN - AMBTSHALVE ONTHEFFING - 23.08.2023

Welke termijn om ambtshalve ontheffing te vragen?

Een belastingplichtige dient een verzoek in tot ambtshalve ontheffing van een belastingaanslag. Volgens de fiscus is het verzoek te laat en daarom onontvankelijk, en de rechter is het daarmee eens. In welke gevallen is een ambtshalve ontheffing mogelijk en binnen welke termijn moet u die vragen?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 23.08.2023

U en uw vennootschap gratis in pand van uw ouders?

U woont gratis samen met uw ouders in hun woning en uw vennootschap heeft er ook een kantoor – of opslagruimte – waarvoor ze geen huur moet betalen. Welke fiscale gevolgen heeft deze situatie voor u, uw ouders en uw vennootschap?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 23.08.2023

VAA belast bij einde opstal, wat vindt Cassatie daarvan?

Een vennootschap heeft op een grond van haar bedrijfsleiders een gebouw opgetrokken. Wanneer ze vereffend wordt en dus de opstalovereenkomst eindigt, betaalt het echtpaar aan de vennootschap de boekwaarde van het gebouw. De fiscus belast het verschil met de werkelijke waarde als een voordeel alle aard (VAA) voor de bedrijfsleiders. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 22.08.2023

Cookies op uw website?

Met cookies verzamelt u info over de bezoekers van uw website. U moet zich dan wel aan strikte, juridische regels houden.

ZOEKEN - VARIA - 22.08.2023

Google Lens: zoeken met uw camera

Een minder bekende app van Google is Google Lens. Welke handige toepassingen heeft deze beeldherkenningsapp?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 22.08.2023

Google My Maps versus Google Maps

Google Maps kent u, maar Google My Maps, met zijn gepersonaliseerde kaarten, is veel minder bekend. Wij testten de mogelijkheden voor u uit.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 22.08.2023

Gratis wifi voor uw klanten: een goed idee?

Bijna al uw klanten hebben vandaag de dag een smartphone met internetverbinding op zak. Is gratis wifi in uw zaak of bedrijf dan een must?

E-MAIL - WEBMAIL - 22.08.2023

Nieuws van Gmail

Gmail blijft voor velen de favoriete e-mailapplicatie. Wat zijn de laatste nieuwtjes over Gmail?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 22.08.2023

Problemen met een externe harde schijf?

Het wordt aanbevolen om vaak genoeg een back-up te maken van uw harde schijf op een externe harde schijf. Maar wat moet u doen als deze externe harde schijf plots hapert?

ZIEKENFONDS - ERELOON - 22.08.2023

Supplementeninfo aan ziekenfondsen?

Op 1 september 2023 treedt een KB in voege dat u zou verplichten om eAttest en eFact te gebruiken én u zou opleggen om aangerekende supplementen aan het ziekenfonds mee te delen. Klopt dat?

RIZIV - HUISARTSEN - 22.08.2023

Praktijkpremie huisartsen: aangepaste criteria voor 2023

Voor het gebruik van zgn. e-diensten van het RIZIV hebben huisartsen recht op een praktijkpremie. Eind juni werden de te behalen criteria of drempelwaarden voor 2023 bepaald. Wat is er nieuw en hoeveel moet u er precies ‘behalen’?

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTS - 22.08.2023

Pesten op het werk ook van toepassing op ziekenhuisartsen?

U heeft ongetwijfeld al wel eens gehoord dat werknemers van bedrijven klacht kunnen neerleggen wegens pesten op het werk door een collega of een leidinggevende. Speelt deze wetgeving eigenlijk ook in de context van ziekenhuisartsen?

PERSONEEL - LOON - 22.08.2023

Een goedkope koopkrachtpremie voor artsenpersoneel?

Tot eind 2023 kunnen werkgevers aan hun personeel een zgn. koopkrachtpremie (tot € 750 per persoon) toekennen. Omdat uw (huis)artsenpraktijk normaal gezien onder PC 330/04 ressorteert, kunt u ook helemaal zelf beslissen om dat al of niet te doen. Is dat interessant, en zo ja, wat moet ervoor gebeuren?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 18.08.2023

Investeren in een studio of drieslaapkamerappartement?

Wie belegt in vastgoed, doet dat meestal in een appartement met één of twee kamers of studentenkoten. Maar heeft u ook al eens gedacht aan een investering in een studio of een appartement met drie slaapkamers?

SCHENKING - MAATSCHAP - 18.08.2023

Vervangt de nieuwe ‘bierroute’ nu de ‘kaasroute’?

Nu de zgn. kaasroute (via Nederlandse notaris) fiscaal geen voordeel meer oplevert, duikt de zgn. bierroute (via maatschap en zonder notaris) op om roerende goederen te schenken zonder schenkbelasting. Is deze techniek al 100% sluitend?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 18.08.2023

Zijn terugbetaalde sociale bijdragen belastbaar?

Heeft u in 2022 meer sociale bijdragen teruggekregen dan betaald, dan is het verschil soms belastbaar, maar soms ook niet...

VENNOOTSCHAP - MAATSCHAP - 18.08.2023

De formaliteiten bij oprichting van een maatschap

De maatschap wordt vaak gebruikt als controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een (vastgoed)vennootschap, maar ook als samenwerkingsverband tussen vrije beroepers of als superaandeelhoudersovereenkomst…

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 18.08.2023

Geen erfbelasting voor de volgende twee generaties?


BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 18.08.2023

Een forfaitaire dagvergoeding of werkelijke maaltijdkost?

Uw vennootschap kan u een zgn. dagvergoeding betalen voor als u ‘op de baan bent’ en onderweg iets eet. Maar wat als de werkelijke kosten hoger zijn dan de vergoeding en wat als u niet alleen gaat eten, maar samen met uw klant?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 18.08.2023

30.09.2023: deadline om in 2022 betaalde EU-btw terug te vragen!

Heeft u in 2022 in een andere EU-lidstaat btw betaald voor beroepsmatige uitgaven, dan kunt u die in principe terugvorderen. Dat loopt echter niet via uw gewone btw-aangifte. Hoe recupereert u die buitenlandse btw dan?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 18.08.2023

Hoeveel aftrekbare VAPZ-premie in het jaar dat u als zelfstandige start of stopt?

Premies die u betaalt in het kader van uw (sociaal) VAPZ zijn fiscaal aftrekbaar, maar daar staat een limiet op. Hoeveel premie is maximaal aftrekbaar als u een starter bent of dit jaar stopt als zelfstandige?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 18.08.2023

Raad van State vernietigt DAC 6-KB inzake progressieve geldboetes

De Europese richtlijn 2018/822 van 05.06.2018 inzake ‘een verplichte uitwisseling van inlichtingen m.b.t. mogelijke agressieve fiscale planningstechnieken met een grensoverschrijdend karakter’ (beter bekend als DAC 6) werd door een wet van 20.12.2019 (BS 30.12.2019) in de Belgische wetgeving omgezet. Indien de intermediair of belastingplichtige niet voldoet aan zijn rapporteringsplicht, heeft de Belgische wetgever administratieve geldboetes voorzien gaande van € 1.250 tot € 100.000 (KB 20.05.2020) . Op 10.05.2023 heeft de Raad van State het KB van 20.05.2020 vernietigd. Wat moet u hierover weten?

FINANCIERING - 18.08.2023

Hoe wordt een converteerbare lening of obligatie belast?

Om een bepaald project te financieren, kan een vennootschap overwegen om een converteerbare lening of obligatie uit te geven. Wat is dat precies en met welke fiscale aandachtspunten moet u dan rekening houden?

RIJKSINWONERSCHAP - 18.08.2023

Asielzoekers in het wachtregister: fiscaal inwoner of niet?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft opnieuw een grote instroom aan vluchtelingen op gang gebracht. Daarbij stelt zich de vraag wat hun fiscale statuut is na hun aankomst in België. Wie is fiscaal rijksinwoner van België? Wat is het fiscale statuut van asielzoekers die ingeschreven zijn in het wachtregister? Onder welke voorwaarden kunnen zij dan de persoonsgebonden aftrekposten genieten?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 18.08.2023

Fiscus licht de particuliere belastingvermindering voor laadpalen (opnieuw) verder toe in nieuwe circulaire!

Met het verstrijken van de eerste deadline (15 juli 2023) van de aangifte personenbelasting kwamen ook de eerste praktische vragen naar boven in verband met de belastingvermindering voor de aankoop van een laadstation door particulieren. Net op tijd, maar eigenlijk te laat, kwam de fiscus nog met enkele verduidelijkingen in de vorm van een circulaire.

BTW - BTW OP AUTO’S - 18.08.2023

Verkoop wagen: btw 21% of 10,5%?

Wanneer een vennootschap of eenmanszaak de wagen die gebruikt werd in het kader van een economische activiteit verkoopt, is de btw over deze verkoop opeisbaar. Aangezien de wetgever de aftrek van de btw in de meeste gevallen heeft beperkt tot 50% (of zelfs lager wegens gemengd gebruik en volgens de door de Administratie aangereikte drie methodes), staat de Administratie toe dat bij deze verkoop de verschuldigde btw gerekend moet worden op de helft van de verkoopprijs. Dit is ook zo wanneer slechts 35% van de initiële btw gerecupereerd kon worden. Is deze administratieve toegeving in alle gevallen toepasselijk of zijn er uitzonderingen voorzien? Hierna volgt een overzicht.

VZW - BELASTINGEN - 17.08.2023

Thuiswerkvergoeding, ook voor uw VZW?

Sinds 1 april 2020 kunnen werknemers die regelmatig thuiswerken een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. Komt het personeel van uw VZW daar ook voor in aanmerking? En wat zijn de spelregels?

VZW - WERKING - 17.08.2023

Nieuw doel of voorwerp vereist statutenwijziging van uw VZW

Uw VZW wil iets anders gaan doen dan wat in haar doel of voorwerp omschreven is. Is dat dan zomaar mogelijk? Kan uw VZW een algemene voorwerpomschrijving opnemen?

VZW - BESTUUR - 17.08.2023

Hoe iemand handtekeningsbevoegdheid geven in uw VZW?

U wilt uw vertrouwenspersoon en tevens sympathisant van uw VZW, handtekeningsbevoegdheid geven. Moet hij dan ook bestuurder worden in uw VZW? Moet die persoon minstens lid zijn van de VZW?

VZW - WERKING - 17.08.2023

Verenigingswerk kan enkel voor bepaalde taken

VZW’s in bepaalde sectoren kunnen onder het stelsel van het zgn. verenigingswerk (niet te verwarren met vrijwilligerswerk) voordelig werknemers in dienst stellen. Dat kan wel enkel voor bepaalde taken. Welke taken zijn dat? En welke beperkingen gelden in dat verband nog?

AANGEPAST WERK - 17.08.2023

Langdurig zieke aan de slag = premie?

Werkt u als werkgever mee aan het (weer) in dienst nemen van een langdurig zieke werknemer door hem aangepast werk te geven, dan kunt u daar voortaan uw voordeel mee doen. Hoe zit dat precies in elkaar?

ARBEIDSDUUR - DEELTIJDSE ARBEID - 17.08.2023

Onmogelijk om variabele uurroosters tijdig te bezorgen?

Een werkgever had deeltijdse werknemers in dienst met een ‘variabel uurrooster’. Tijdens een controle van de sociale inspectie blijkt dat hij die uurroosters niet tijdig bezorgd had aan zijn werknemers, zodat ze niet op voorhand wisten hoelang ze moesten werken. Wat is het gevolg en wat zei de rechter daar onlangs over?

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 17.08.2023

Car policy in bijlage bij het arbeidsreglement nadien wijzigen?

Een werkgever heeft de policy’s die gelden binnen zijn bedrijf – en dus ook de car policy – toegevoegd als bijlagen bij het arbeidsreglement, zodat ‘alles samenzit’. Nadien wil hij echter in de car policy eenzijdig een kleinere wijziging aanbrengen en blijkt dat niet zo eenvoudig...

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - VARIA - 17.08.2023

Thuiswerk vanuit een grensland: procedure sinds 1 juli 2023

Stel, als werkgever wilt u uw werknemers die in een buurland, bv. Nederland of Frankrijk, wonen telewerk laten verrichten. Bedraagt het telewerk meer dan 25% van hun jobtime, dan riskeert u dat u een dure buitenlandse payroll moet betalen. Door een nieuwe regeling kunt u dat sinds 1 juli 2023 vermijden. Hoe zit dat?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 17.08.2023

Elektronische C3.2A tijdelijke werkloosheid vanaf 01.09.2023

Vanaf 1 september 2023 laat de RVA een mogelijk gebruik van een elektronische controlekaart toe voor alle werknemers die tijdelijk werkloos gesteld worden. Onder welke voorwaarden is dat mogelijk en wat zijn voor u en de werknemer daarvan de voordelen?

SECTORALE REGLEMENTERING - CAO’S - 17.08.2023

Is de koopkrachtpremie verplicht in het paritair comité 200?

Het sectoraal akkoord 2023-2024 werd op 6 juli 2023 gesloten binnen het aanvullend paritair comité van de bedienden (PC 200). Een belangrijk onderdeel van dat akkoord gaat om de koopkrachtpremie. Welke mogelijkheden zijn er als werkgever?

ARBEIDSDUUR - DEELTIJDSE ARBEID - 17.08.2023

Vrijwillige of relance-overuren voor deeltijdse werknemers?

Vrijwillige overuren en relance-overuren zijn interessante overuren voor zowel werkgever als werknemer. De werknemer houdt er vaak meer van over, terwijl het voor de werkgever minder kost. Daarom vraagt u zich mogelijk af of u dat systeem ook kunt toepassen op uw deeltijdse werknemers.

SECTORALE REGLEMENTERING - CAO’S - 17.08.2023

Verplichte opleidingsdagen in PC 200: versoepeling


BELASTINGEN - INTERESTEN - 17.08.2023

Tarief fiscale interesten voor 2024 is gekend!

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de fiscus de fiscale rentevoeten voor het volgende kalenderjaar gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Waarover gaat het precies en welke percentages zijn er in 2024 van toepassing?