COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 22.08.2023

Problemen met een externe harde schijf?

Het wordt aanbevolen om vaak genoeg een back-up te maken van uw harde schijf op een externe harde schijf. Maar wat moet u doen als deze externe harde schijf plots hapert?

Een externe harde schijf die u via een USB-kabel verbindt met uw computer, is een veelgebruikte manier om een veilige back-up te maken van de belangrijke bestanden op uw computer. Maar ook deze harde schijf kan stuk gaan.

Soorten storingen

Bij een mechanische storing van uw harde schijf merkt u dat bepaalde bestanden moeilijk leesbaar of compleet onbruikbaar worden. Een klassieke harde schijf (geen SSD) kan ook een schurend en klikkend geluid beginnen maken. Dan loopt de schijf op zijn laatste benen en kunt u het beste stoppen met deze te gebruiken.

Ook bij een softwarestoring treden er problemen op om bestanden te lezen of vindt uw computer de harde schijf niet meer terug. Als uw harde schijf niet echt fysiek beschadigd is, kunt u echter meestal uw bestanden nog redden.

Gebruik CHKDSK

CHKDSK is het ingebouwde schijfcontroleprogramma van Windows dat uw harde schijf scant en herstelt, zelfs als het een externe harde schijf is. Om het uit te voeren, typt u cmd in het zoekvenster van de Windows taakbalk. Als de opdrachtprompt als zoekresultaat getoond wordt, klikt u hieronder op Als administrator uitvoeren . Typ in het CMD-venster chkdsk X: /f waarbij u de X vervangt door de letter van uw externe harde schijf (u ziet deze door in de Windows Verkenner te klikken op Deze pc ). Druk op Enter en wacht tot de CHKDSK-scan is voltooid - dat kan even duren. Na de scan sluit u het CMD-venster en start u uw computer weer op om te controleren of de externe harde schijf weer werkt.

Installeer stuurprogramma opnieuw

Uw externe harde schijf communiceert met uw computer via een stuurprogramma. Als daarin een storing optreedt, kunt u het herinstalleren met behulp van de tool Apparaatbeheer in Windows. Druk op Windows-toets + R om de toepassing Uitvoeren te starten. Typ devmgmt.msc in het tekstvak en druk op Enter om Apparaatbeheer te openen. Klik op Schijfstations en zoek naar de externe harde schijf (als u deze niet kunt vinden, zoek dan onder Draagbare apparaten ). Klik met de rechtermuisknop op de externe harde schijf en kies Apparaat verwijderen . Nadat het stuurprogramma is verwijderd, sluit u Apparaatbeheer en start u uw computer weer op. Windows zal het stuurprogramma automatisch opnieuw installeren (uw externe harde schijf moet wel verbonden blijven).

Probeer de bestanden te herstellen

Als deze methodes niet werken, is er een ernstiger probleem met de externe harde schijf. Probeer dan zo veel mogelijk bestanden te redden voor de schijf het volledig begeeft. U kunt daarvoor (betaalde) bestandherstelsoftware gebruiken. Een veelgebruikt gratis programma is Recuva ( https://www.ccleaner.com/nl-nl/recuva ). U kunt ook Recoverit Data Recovery Free ( https://recoverit.wondershare.com/data-recovery-free.html ) proberen, waarmee u tot 100 MB data gratis kunt herstellen, daarna moet u betalen.

Lukt het met zulke herstelsoftware niet, dan kunt u een betaalde datahersteldienst overwegen. Zoek in Google naar data recovery dienst om een aantal mogelijke lokale bedrijven te vinden. Dit kan u wel flink wat geld kosten en moet u afwegen tegen het belang van de te herstellen data.

Probeer bij een haperende externe harde schijf enkele gratis tools om de storing te herstellen of om zo veel mogelijk bestanden te redden. Bij ernstige problemen kunt u gespecialiseerde software of diensten overwegen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878