Alle domeinen

2023 - Juni

BELASTINGEN - 29.06.2023

Rv over dividenden aan US-partnership: quo vadis?

De aandelen van een Belgische vennootschap worden soms aangehouden door een US-partnership zoals een LLC. Is er dan rv in te houden wanneer de Belgische vennootschap een dividend decreteert? Onder welke voorwaarden is dan de vrijstelling van het dubbelbelastingverdrag aan zet? Wat zegt de Rulingcommissie daarover?

RECHT - 29.06.2023

Reclame via e-mail: wanneer is iemand klant?

U mag enkel naar klanten zonder voorafgaande toestemming promotionele of publicitaire berichten versturen via e-mail. Wanneer is iemand klant?

VENNOOTSCHAP - 29.06.2023

Eigen vermogen en aandelen van een BV: de verplichte statutenwijziging als opportuniteit

Vennootschappen die reeds bestonden op 1 mei 2019 zijn verplicht om voor 1 januari 2024 hun statuten aan te passen aan het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Welke procedure moet daarbij gevolgd worden, wat zijn de gevolgen als de statutenwijziging niet meer in 2023 plaatsvindt, en welke statutaire regelingen kunt u in het nieuwe vennootschapsrecht treffen voor het eigen vermogen en de aandelen van een BV?

PERSONEEL - 29.06.2023

Werknemers sinds 1 juni 2023 beter beschermd tegen discriminatie

België was reeds op de vingers getikt door de Europese Commissie, omdat het tekortschoot in maatregelen inzake discriminatie en inzake de bescherming tegen nadelige maatregelen die werkgevers zouden nemen ten opzichte van werknemers die zich op de Antidiscriminatiewetten en de Welzijnswet beroepen. Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie en een inbreukprocedure ingesteld door de Europese Commissie heeft België nu een aanpassing moeten doorvoeren aan de Antidiscriminatiewetten en de welzijnswetgeving. Die wijzigingen zijn ingegaan op 1 juni 2023. Wat houden ze precies in?

BELASTINGEN - 29.06.2023

Reorganisaties onder vuur van de antimisbruikbepaling

In een vonnis van 22 november 2022 oordeelt de rechtbank van Luik dat de verkoop door een echtpaar van de aandelen van een vennootschap aan een andere groepsvennootschap, gevolgd door de geruisloze fusie van beide vennootschappen fiscaal misbruik uitmaakt in de zin van artikel 344, §1 WIB 92. De verrichting zou louter fiscaal geïnspireerd geweest zijn met het oog op het ‘belastingvrij’ doen verdwijnen van een debetrekening-courant van de aandeelhouders.

PERSONEEL - 29.06.2023

Arbeidsduur leidinggevenden en personen met vertrouwensfunctie: wat zegt Cassatie?

De Arbeidswet (Wet van 16.03.1971) regelt in België hoelang een werknemer mag werken, binnen welke uren, wanneer er een verplichte pauze genomen moet worden, of en onder welke voorwaarden er nachtwerk gedaan kan worden, hoeveel rusttijd er moet zijn tussen twee opeenvolgende arbeidsprestaties, … en vanaf wanneer een werknemer recht heeft op loon voor overuren. Een werknemer die een leidinggevende of een vertrouwensfunctie uitoefent, is niet onderworpen aan de regels en de beperkingen inzake overuren. Wie zijn de werknemers met een dergelijke functie?

OVERNAME - 29.06.2023

Geheimhoudingsovereenkomst bij overname: inhoud en aandachtspunten

Wanneer een bedrijf te koop is, wordt er van de verkoper verwacht dat hij de potentiële koper inzage zal verstrekken in vertrouwelijke informatie over het bedrijf dat hij wil verkopen. Het is gebruikelijk dat er dan aan de ontvanger van de vertrouwelijke informatie een geheimhoudingsverplichting opgelegd wordt. Die verplichting wordt dan geformaliseerd in een overeenkomst, de ‘geheimhoudingsovereenkomst’, ‘vertrouwelijkheidsovereenkomst’ (‘confidentiality agreement’) of ook wel ‘non-disclosure agreement’ (NDA) genaamd.

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 28.06.2023

Uw loon delen met uw partner, fiscaal een goede zaak?

De aangiftetijd komt eraan en met het loon dat u in 2022 opgenomen heeft, moet u flink wat bijbetalen! Is het fiscaal gezien dan niet beter om voor 2023 uw loon te delen met uw partner? Waarop moet u letten en wat is de optimale verdeling?

VASTGOED - MEERWAARDEN - 28.06.2023

Is de meerwaarde op een beroepsactief altijd belastbaar?

Verkoopt u een goed dat u voor uw beroepsactiviteit heeft gebruikt met winst, dan is die winst, de meerwaarde, meestal belastbaar als beroepsinkomen. Soms is dat echter niet het geval. Wanneer, en kan de fiscus de winst dan belasten als een divers inkomen? Een arrest van 17 april 2023 geeft het antwoord...

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 28.06.2023

Uitgaven voor hobby’s kinderen: onderhoudsuitkering?

Een man wil uitgaven voor de hobby’s van zijn kinderen die bij zijn ex wonen in aftrek nemen als onderhoudsuitkeringen. De fiscus weigert dat. Waarom en was de rechter het met hem eens?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 28.06.2023

VVPR-bis kwijt na aanpassing statuten aan het WVV?

Bij de verplichte aanpassing van de statuten van uw BV aan het WVV tegen uiterlijk 31 december 2023 kunt u het ingebracht eigen vermogen verminderen en kunt u de rechten van de aandelen wijzigen. Een mogelijk gevolg van die wijzigingen is echter dat uw BV het voordeel van de zgn. VVPR-bis verliest. Hoe zit dat?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 28.06.2023

Wat als u uw jaarrekening laattijdig neerlegt?

Wat is de deadline weer voor het neerleggen van de jaarrekeningen? Wat zijn de mogelijke gevolgen van een laattijdige neerlegging? Welke details geeft u vrij? En is uw vennootschap een microvennootschap?

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 28.06.2023

Nieuwe km-vergoedingen sinds 01.07.2023!


PATIËNTENWENK - CONTROLEARTS - 27.06.2023

Attest weerlegd door controlearts, toch een nieuw attest?

Stel, de controlearts van diens werkgever oordeelt dat uw patiënt vroeger dan door u geattesteerd het werk kan hervatten. U bent het echter niet eens met de controlearts. Meer nog, u oordeelt zelfs dat het nodig is om een nog langere afwezigheid te attesteren. Kan dat en wat zijn dan de gevolgen van dat nieuwe attest?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 27.06.2023

Getuigschriften zeven of tien jaar bewaren?


GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 27.06.2023

Onterecht premie polis GI afgetrokken, uitkering belastbaar?

Heeft u een polis gewaarborgd inkomen (GI) die geen inkomensverlies dekt, dan zijn de premies ervan niet aftrekbaar, maar is een eventuele uitkering ook niet belastbaar. Stel nu echter dat de premies ten onrechte toch afgetrokken werden. Maakt dat een uitkering dan wél belastbaar? Een arrest van eind 2021 licht toe...

MEDISCH RECHT - ORDE - 27.06.2023

Moet een no-showschadebeding wederkerig zijn?

Een zgn. no-showschadebeding voorziet in een forfaitaire schadevergoeding voor als de patiënt niet opdaagt op zijn afspraak. Vele zorgverleners hanteren zo’n beding via hun website, afsprakenagenda, enz. Wist u echter al dat zo’n beding ‘wederkerig’ moet zijn om geldig te zijn? Zo ja, hoe zorgt u daarvoor?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 27.06.2023

Assimilaties RIZIV-sociaal statuut 2022 opladen


MEDISCH RECHT - BEROEPSGEHEIM - 27.06.2023

Kunt u reageren op ‘schandpaalreviews’?

Het is een fenomeen dat er niet op mindert: gratuite uitlatingen en negatieve recensies op sociale media en fora over artsen. En u kunt zich niet eens verdedigen gelet op uw beroepsgeheim. Of toch?

VERZEKERINGEN - 27.06.2023

Wordt een schadegeval binnenkort sneller door uw verzekeraar geregeld?

De ombudsman verzekeringen meldt in zijn jaarverslag de trage uitbetaling door verzekeraars als een van de voornaamste klachten die bij hem binnenkomen. Binnen welke termijn moet uw verzekeraar momenteel de schade vergoeden? Welke wijzigingen voorziet een nieuwe wet? Op welke uitleg en motivatie heeft u recht wanneer uw verzekeraar de uitkering weigert?

BELEGGEN - 27.06.2023

Japanse aandelen: terug van weggeweest!

Het nieuws viel de voorbije weken wat tussen de mazen van het net omwille van de problematiek rond het schuldenplafond in de Verenigde Staten en de aanhoudende berichtgeving rond Oekraïne. Maar feit is wel dat de Japanse beurs haar hoogste niveau bereikte in meer dan drie decennia...

BELEGGEN - 27.06.2023

Afrika: het beloofde land?

Steeds meer Westerse landen gaan op handelsmissie naar Afrika. Veel ondernemers geloven in de toekomst van het zwarte continent. Volgen ook de beleggers?

SUCCESSIEPLANNING - 27.06.2023

Waarom (g)een private stichting?

Als de omstandigheden goed zitten, zou ook een Belgische private stichting een interessante oplossing kunnen zijn om een vermogensplanning uit te werken. De stichting bewees haar nut als controlestructuur, dewelke toelaat om een vermogen over generaties heen in stand te houden. Hoe functioneert zo’n stichting en wat zijn de fiscale gevolgen ervan?

RECHT - 27.06.2023

Burenhinder: wat kunt u ondernemen?

De warmtepomp van uw buur maakt lawaai of u heeft geurhinder van zijn composthoop die tegen de perceelgrens ligt. Moet u die hinder dan zomaar aanvaarden? Vanaf wanneer kunt u zeggen dat de hinder overmatig is? Welke stappen kunt u dan ondernemen? Welke maatregelen kunt u van de rechtbank vragen? Kunt u aan de rechter ook preventieve maatregelen vragen, om te vermijden dat een dreigende hinder of schade zich voordoet?

VERHUUR - 27.06.2023

Welke waarborg mag u vragen bij het verhuren van een handelspand?

Hoeveel maanden huurwaarborg mag u vragen als u een pand verhuurt aan een bedrijf? Gelden er verschillende regels voor een handelshuur en voor een gemeenrechtelijke huur? Kunt u de huurwaarborg op uw eigen rekening laten storten of moet die op een geblokkeerde rekening staan? Hoe regelt u de huurwaarborg bij het einde van de huur? Wat kunt u doen als u niet tot een akkoord komt met de huurder?

WONINGHUUR - 27.06.2023

Moet uw huurder de beslissingen van de algemene vergadering naleven?

Mag uw huurder aanwezig zijn op de algemene vergadering van mede-eigenaars? Kan hij vragen dat er op deze vergadering agendapunten besproken worden die hij zelf aanbrengt? Moet u uw huurder informeren over de beslissingen van de algemene vergadering? Heeft de huurder de mogelijkheid om die beslissingen aan te vechten? Is uw huurder ook gebonden door het reglement van inwendige orde binnen het gebouw?

ONROEREND GOED - 27.06.2023

Een woning met een verborgen gebrek gekocht: wat nu?

Kunt u na de aankoop van een woning of appartement garantie vragen van de verkoper voor verborgen gebreken aan het pand? Gelden er andere regels als de verkoper het gebrek kende en het voor u verzweeg of wanneer het gaat om een gespecialiseerde verkoper? Wat kunt u precies van de verkoper vragen en hoe gaat u daarbij te werk? Kunt u voor een recente woning ook nog aankloppen bij de aannemer en/of architect?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSRECHT - 27.06.2023

Hoe kunt u uw werknemer handtekeningsbevoegdheid geven?

U wilt uw beste werknemer en tevens rechterhand handtekeningsbevoegdheid geven. Moet hij dan ook bestuurder worden in uw vennootschap? Heeft hij dan meteen over alles zeggenschap?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.06.2023

Vennootschap op thuisadres, wat te doen bij fiscale visitatie?

Uw vennootschap is gevestigd op uw thuisadres. Indien de fiscus dan langskomt voor een controlebezoek, mag hij dan uw hele huis doorzoeken en ook privébestanden meenemen? Wat moet u zeker weten?

BELEGGEN - FONDSEN - 23.06.2023

Zijn gemengde fondsen een slimme belegging?

Gemengde fondsen zijn volgens uw bankier de beste belegging. U kunt zo beleggen volgens uw profiel en het is de ideale schokdemper bij beurscorrecties. Maar werkt dat wel zo in de praktijk. Wat zijn de kosten en hoe zit dat fiscaal gezien?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 23.06.2023

Uw vennootschap heeft (tijdelijk) geld nodig, wat zijn uw opties?

Uw vennootschap zit krap bij kas. Om de liquiditeitsproblemen op te lossen, vraagt u zich af of u dat het best via een lening bij de bank doet of privé? U heeft namelijk nog een goedgevuld spaarboekje dat nauwelijks iets opbrengt. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? Waarop moet u dan letten?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 23.06.2023

Rv op Franse dividenden: rechter is soepeler dan fiscus

Heeft u Franse aandelen waarvan u dividenden ontvangt, dan kunt u dankzij het zgn. FBB de Franse bronbelasting (deels) terugvragen. Volgens de rechter zelfs als u die dividenden niet in België aangegeven heeft. Hoe zit dat precies?

BELEGGEN - FONDSEN - 23.06.2023

Fiscaal de beste ETF (tracker)?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 23.06.2023

Hoeveel roerende voorheffing op uw dividend?

Voor een dividenduitkering uit uw vennootschap zijn tegenwoordig heel wat tarieven roerende voorheffing mogelijk! Raakt u er nog wijs uit?

ARBEIDSOVEREENKOMST - BEPAALDE DUUR - 22.06.2023

Niet-verlenging van contract bepaalde duur = discriminatie?

Stel, een werknemer die pas een kind kreeg, heeft een contract voor bepaalde duur. U kon dat eigenlijk nog een keer verlengen, maar u doet dat niet. Hij/zij vraagt naar de reden: bent u verplicht om dat te motiveren?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 22.06.2023

180 fiscaal voordelige overuren ook na 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 kunt u uw werknemers opnieuw 120 voordelige relance-uren laten presteren. Daarnaast worden ook de fiscaal voordelige overuren vanaf 1 juli 2023 (opnieuw) uitgebreid van 130 naar 180 overuren. Hoe voordelig zijn die fiscaal voordelige overuren nu weer precies en wanneer komen die van pas?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 22.06.2023

Nieuw (lager) km-forfait vanaf 1 juli 2023


ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 22.06.2023

Weer goedkope relance-uren mogelijk

Goed nieuws: vanaf 1 juli 2023 kunt u uw werknemers weer 120 goedkope ‘relance-overuren’ laten presteren per jaar. Hoe zit dat systeem nu weer precies in elkaar?

ONTSLAG - VARIA - 22.06.2023

Werknemer daagt drie keer niet op voor re-integratietraject

Een werkgever start voor een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is, een re-integratietraject op. De werknemer wordt drie keer uitgenodigd bij de preventieadviseur-arbeidsarts, maar daagt niet op. Is dat dan hoe dan ook een goede reden om die werknemer te ontslaan?

VAKBOND - COMITÉ VOOR VEILIGHEID EN GEZONDHEID - 22.06.2023

Einde bescherming werknemersvertegenwoordiger!

De werknemer van een abonnee gaat op 62-jarige leeftijd met vervroegd pensioen, maar wil nadien nog graag één dag per week blijven werken. Nu is de werknemer ook lid van het comité en vroeg de abonnee zich af hoe het dan zit met zijn mandaat en bescherming na zijn vervroegd pensioen?

AANWERVEN - VARIA - 22.06.2023

Een buitenlandse jobstudent aanwerven, is dat ingewikkeld?

Stel, u wilt deze zomer een jobstudent aanwerven. Kan dat dan ook gaan om een buitenlandse student en zo ja, vergt het veel papierwerk om dat in orde te brengen?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VARIA - 22.06.2023

Tijdelijk werkloos in 2022 en vakantierechten


ONTSLAG - IMPLICIET ONTSLAG - 22.06.2023

Eenzijdige wijziging van telewerk, dus impliciet ontslag?

Stel, u spreekt met een bepaalde werknemer af dat hij telewerk gaat verrichten en u kent aan hem daarvoor een onkostenvergoeding toe. Kunt u daar dan nadien nog op terugkomen en zeggen dat hij toch naar het kantoor moet komen of gaat het dan om een zgn. impliciet ontslag? Wat zei het arbeidshof van Luik daar onlangs over?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 21.06.2023

Het voorschot niet betaald, wat nu?

Uw klant betaalt het gevraagde voorschot niet op tijd. Kunt u weigeren om op de werf aan de slag te gaan? Kunt u de aannemingsovereenkomst als ontbonden beschouwen (met een schadevergoeding) of de gedwongen uitvoering eisen?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 21.06.2023

Thuisblijven wegens hitte mag niet

Met de hitte van de laatste weken kwamen enkele arbeiders bij u hun beklag doen. Mogen werknemers ‘thuisblijven’ als het echt te warm wordt? Welke maatregelen moet u nemen bij te hoge temperaturen?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 21.06.2023

U kunt contractueel een prijsherzieningsclausule voorzien

Om prijswijzigingen in materialen en uurlonen op te vangen overweegt u een prijsherzieningsclausule op te nemen in uw algemene voorwaarden. Is dat wel mogelijk? Welke concrete clausule kunt u daarbij voorzien?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 21.06.2023

Eerste aanmaning bij wanbetaling binnenkort gratis

Om uw kasstroom op orde te houden is het vanzelfsprekend belangrijk dat u tijdig betaald wordt. Binnen welke termijn kunt u vragen dat de klant uw factuur betaalt? En met welke nieuwe spelregels moet u vanaf 1 september rekening houden?

BTW - TERUGGAVE - 21.06.2023

Loopt u het risico dat uw btw-krediet verjaart?

Als ondernemer heeft u een btw-krediet op uw rekening-courant. Moet u dit rustig laten staan, of moet u op een bepaald moment om teruggave vragen om verjaring te voorkomen? Wat is er recentelijk veranderd?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 21.06.2023

Ook voor schade bij buren bent u aansprakelijk

Door het uitvoeren van werken op een werf ontstaat er schade bij de buren. Kunt u in dat geval als aannemer daarvoor aansprakelijk gesteld worden? Wat kunt u doen om u tegen zulke aanspraken van de buur te beschermen?

financieel - termijnrekening - 20.06.2023

Hoe met uw BV inspelen op de hogere rente?

Uw vennootschap heeft een mooie som geld ‘op overschot’ die ze de komende jaren in principe niet nodig heeft. Welke opties heeft u dan om hier op een veilige manier toch wat rendement uit te halen en zo de inflatie een beetje te counteren?

inbreng - uitgiftepremie - 20.06.2023

Nieuwe aandeelhouder niet met door u opgebouwde reserves laten lopen!

Treedt er een nieuwe aandeelhouder toe tot uw BV, dan wilt u natuurlijk vermijden dat die met uw opgepotte winsten (‘oude’ reserves) gaat lopen. Vroeger loste u dat op door hem hiervoor een uitgiftepremie te laten betalen. Onder het nieuwe vennootschapsrecht is dat echter niet meer nodig. Hoe zit dat precies?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.06.2023

Koopkrachtpremie, ook voor u?


BELASTINGCONTROLE - 20.06.2023

Post van de fiscus net vóór uw vakantie?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 20.06.2023

Is uw BV aansprakelijk als een bestuurder zijn persoonlijke sociale bijdragen niet betaalt?

U zou een nieuwe bestuurder willen benoemen in uw BV. Net zoals uzelf zal die sociale bijdragen moeten betalen op zijn loon. Wat als hij dat niet doet?

BTW - AANGIFTE - 20.06.2023

Btw-zomeruitstel, interessant voor u?

Zoals elk jaar heeft u in de zomer meer tijd om uw btw-aangifte(s) in te dienen dan anders. Hoe zit dat ook weer in elkaar, welk voordeel biedt dit en wanneer maakt u er beter geen gebruik van?

AANDEELHOUDERS - RECHTEN EN PLICHTEN - 20.06.2023

De lidmaatschapsrechten van aandelen in een BV

Aan een aandeel in een vennootschap zijn zgn. lidmaatschapsrechten verbonden. Daarmee worden de rechten bedoeld in verband met de algemene vergadering (AV), het recht op controle van de jaarrekening en recht op toegang tot bepaalde gerechtelijke procedures. Even kijken welk regels hierover gelden voor een BV...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.06.2023

Meer inkomsten in 2023 uit uw BV zonder extra belasting?

Eerstdaags moet u alle info voor uw privéaangifte van 2022 verzamelen. Dat is dé gelegenheid om na te gaan of u nu in 2023 wel optimaal geld uit uw vennootschap haalt zonder extra belasting te betalen. Waarop moet u letten?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 20.06.2023

Wat bewijzen om betaling als borg privé in aftrek te nemen?

A is bedrijfsleider en trekt in zijn privéaangifte de betalingen die hij gedaan heeft als borg voor twee vennootschappen af als beroepskosten. De fiscus weigert dat. Wat vond de rechter daarvan op 10.10.2022 en wat kunt u hiervan onthouden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.06.2023

Privézonnepanelen ook gebruikt door BV?


VZW - GIFTEN - 20.06.2023

Als VZW erkend worden voor fiscaal begunstigde giften

Opdat de schenking van giften aan uw VZW in aanmerking komt voor een belastingvermindering in hoofde van de schenker, moet uw VZW door de FOD Financiën erkend worden. Onder welke voorwaarden is zo een erkenning mogelijk en welke stappen moet uw VZW ondernemen om erkend te worden?

VZW - VRIJWILLIGERS - 20.06.2023

Verenigingswerk: iets voor uw VZW?

Uw VZW komt handen tekort en u wilt op een vlotte manier (gelegenheids)medewerkers vergoeden. In dat geval kan verenigingswerk voor bepaalde VZW’s een oplossing zijn. Wat houdt dat regime precies in en welke VZW’s komen in aanmerking?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 20.06.2023

Als bestuurder borg staan voor schulden van uw VZW?

Uw VZW gaat een lening aan of wil een nieuw pand huren. De bankier of verhuurder wil echter enkel met uw VZW in zee gaan als u zich als bestuurder persoonlijk borg stelt. Wat houdt zo’n borgstelling precies in? Welke clausules moet u in de gaten houden?

VZW - WERKING - 20.06.2023

Als VZW-huurder verbouwingen aan het huurpand laten terugbetalen?

Uw VZW huurt onder het gemeenrecht een pand waarin ze een aantal werken wil laten uitvoeren. Moet daarvoor de voorafgaande toestemming van de verhuurder verkregen worden? Kan bij het einde van de huur een vergoeding gevraagd worden?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 20.06.2023

Bijzondere energiebijdrage verschuldigd?


VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 20.06.2023

Weldra geen medische keuring meer nodig bij verlenging verzekering gewaarborgd inkomen: doen of niet?

Veel verzekeringen gewaarborgd inkomen lopen nog steeds af op 60-jarige leeftijd, terwijl de wettelijke pensioenleeftijd momenteel 65 jaar is. Om die hiaat weg te werken, hebben de verzekeraars nu een gedragscode uitgewerkt... Wat moet u daarover weten?

RECHT - LEVERANCIER - 20.06.2023

Nieuwe regels in gerechtelijke reorganisatie vanaf 1 september 2023?

Een leverancier in slechte financiële papieren heeft een zgn. gerechtelijke reorganisatie aangevraagd. Wat betekent dat precies voor u als klant? Verandert een onlangs gestemde wet die op 1 september in werking zou treden daar iets aan?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 20.06.2023

Meer voorafbetalen dan nodig: nuttig?

Een collega vertelde u dat hij ieder jaar meer voorafbetaalde dan eigenlijk nodig is, want dat zou fiscaal gezien een voordeel hebben. Klopt dat echter wel?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.06.2023

Zijn uw niet-betaalde sociale bijdragen aftrekbaar of niet?

U had onlangs een discussie met een collega over het aftrekbare bedrag aan sociale bijdragen in uw privéaangifte. Volgens hem is dat altijd het bedrag op de ‘kwartaalafrekeningen’, terwijl uw boekhouder zich beperkt tot het bedrag dat op het fiscaal attest staat. Kan daar dan een verschil op zitten en wie heeft er gelijk?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 20.06.2023

Gratis aanmaning voor particuliere wanbetalers: hoe zit dat?

Op 1 september treedt de wet in werking die particuliere slechte betalers beter beschermd, onder meer doordat u verplicht eerst een gratis aanmaning moet sturen als uw factuur onbetaald blijft. Wat moet u daarover weten?

WONINGHUUR - EPC - 19.06.2023

EPC-attest ontbreekt bij woninghuur?

Als verhuurder bent u verplicht om aan uw huurder een kopie van het EPC-attest te overhandigen. Is het een probleem indien hij dat pas later ontvangt?

HUUR - VOORRECHT VERHUURDER - 19.06.2023

Uw ‘voorrecht’ als verhuurder bij faillissement en WCO

Verhuurt u een pand, bv. een handelspand of een kantoor, dan bent u als verhuurder beschermd indien uw handelshuurder failliet zou gaan. U kunt immers een ‘voorrecht’ inroepen. Geldt dat ook bij een WCO (zgn. gerechtelijke reorganisatie)?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 19.06.2023

Uw aannemer vervangen of ontbinden anno 2023

Stel, u bent niet tevreden over de aannemer met wie u een contract sloot of van wie u de offerte goedkeurde, bv. omdat werken niet tijdig klaar zullen zijn of omdat hij ze niet goed uitvoert. Kunt u de werken dan door een andere aannemer laten voltooien en zo ja, hoe pakt u dat dan het best aan?

REGISTRATIERECHTEN - ABATTEMENT - 19.06.2023

Verhoging Waalse abattement komt dichterbij


REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 19.06.2023

Bouwvallige woning met fiscaal voordeel kopen?

Uw klant wil een bouwvallige woning aankopen, bv. een woning zonder stromend water of een onbewoonbaar verklaarde woning. Kan hij daarvoor dan ook het goedkopere tarief/abattement verkrijgen? Hoe zit dat in de drie gewesten?

BTW - 6%-TARIEF - 19.06.2023

Uw woning uitbreiden kan onder het 6%-btw-renovatietarief

U bezit een woning van meer dan tien jaar oud en u wilt een grondige verbouwing uitvoeren. Geldt het tarief van 6% dan ook als u een extra aanbouw wilt doen, bv. een extra verdieping bovenaan het gebouw of een garage?

MEDE-EIGENDOM - NOTULEN - 19.06.2023

Beslist door de VME, maar niet correct in de notulen?

Stel, op de algemene vergadering van de VME wordt een bepaalde beslissing genomen met de vereiste meerderheid. In dat geval is het van belang dat u die beslissing als syndicus ook op een correcte manier opneemt in de notulen, zo bleek nog maar eens uit een recente uitspraak...

RUIMTELIJKE ORDENING - GEMENE MUUR - 19.06.2023

Om gemene muur te isoleren gaat u 20 cm over perceelgrens

Stel, u verkrijgt een vergunning om renovatie- en isolatiewerken uit te voeren aan uw woning. Daarbij wilt u ook de buitenzijde van de gemene muur isoleren. Is het een probleem dat u daarvoor een twintigtal centimeter over het perceel van uw buur komt? De rechter sprak zich uit...

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 19.06.2023

Ov meer tarieven in één (Vlaamse) gemeente?


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 16.06.2023

Wat als de fiscus vindt dat u te snel afschrijft?

Een transportonderneming koopt nieuwe trekkers en leggers en schrijft die af op vier en vijf jaar. De fiscus wil die afschrijvingstermijnen verdubbelen. Wie kreeg gelijk van de rechter en waarom?

BTW - 6% - 16.06.2023

Verkoop studentenkamers kan ook tegen 6% btw!

De Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) heeft onlangs een opmerkelijke ruling goedgekeurd. De levering van studentenkamers aan investeerders die ertoe gehouden zijn de met een onderwijsinstelling gesloten huurovereenkomst na te leven, komt in aanmerking voor het tarief van 6% zoals bedoeld in rubriek XL van tabel A van de bijlage bij het Koninklijk Besluit nr. 20 (voorafg. besl. nr. 2022.0916, 13.12.2022) .

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 16.06.2023

Wat als u een complexe aangifte heeft en toch een VVA kreeg?

Als zelfstandige heeft u in principe tot 18.10.2023 de tijd om uw aangifte in de personenbelasting in te dienen. Hoe zit dat dan als u een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) kreeg van de fiscus?

SUCCESSIEPLANNING - 16.06.2023

Belastingvrij schenken van aandelen via inbreng in een maatschap: Vlabel bevestigt... 

De Vlaamse Belastingdienst heeft op 22 maart 2023 twee interessante voorafgaande beslissingen (nrs. 22069 en 22070) gepubliceerd over het onbelast schenken van aandelen. Vlabel bevestigt dat de inbreng van aandelen van een vennootschap in een maatschap, al dan niet met uitgifte van nieuwe aandelen ten voordele van een derde, belastingvrij kan gebeuren en dat er geen sprake is van fiscaal misbruik. Wat houdt deze planningstechniek in?

E-SPORTS - 16.06.2023

Pokerinkomsten niet belastbaar als beroepsinkomen?

E-sports, waaronder vooral kansspelen en pokerspelen, zitten al enige tijd in de lift. Daarbij rijzen ook fiscale vragen naar de belastbaarheid van de inkomsten uit kansspelen. De rechtbank eerste aanleg Gent gaat in haar vonnis van 9 januari 2023 (rolnr. 21/1220/A) niet akkoord met het standpunt van de fiscale Administratie dat online pokerinkomsten belastbaar zijn als beroepsinkomsten.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 16.06.2023

Fiscale aftrek financieringskosten uitkering dividenden opnieuw verworpen in Cassatie!

Het Hof van Cassatie heeft voor de derde keer uitspraak gedaan over de aftrek van financieringskosten die aangegaan werden ter financiering van een dividenduitkering en/of kapitaalvermindering (Cass., 31.03.2023, F.22.0071.N) . Daarmee lijkt het doek te zijn gevallen over een problematiek die de gemoederen de afgelopen jaren sterk heeft beroerd. Wat is er bijzonder aan dit arrest?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 16.06.2023

Privéruimte verhuren aan vennootschap: taxatie in pb?

De aangifte in de personenbelasting (pb) moet over enkele weken weer ingediend worden, tenzij u een complexe aangifte heeft. Wat echter met de verhuur van uw eigen pand aan uw eigen vennootschap? Hoe zit dat nu weer in elkaar? Hoe geeft u het onroerend en roerend deel van de verhuur juist aan?

RECHT - 15.06.2023

Kan de klant zijn akkoord met het contract soms achteraf toch nog in vraag stellen?

De klant bedenkt zich na het tekenen van het contract en roept in dat hij zich vergiste over de draagwijdte ervan. Kan zo’n argument ertoe leiden dat het contract nietig verklaard wordt? Wanneer kan de klant met succes argumenteren dat er sprake is van ‘bedrog’ of ‘geweld’ en op die manier de nietigheid van het contract inroepen? Kan het feit dat de klant uiteindelijk in zijn ogen te veel betaalt hem ook in staat stellen om de overeenkomst in vraag te stellen? Wat zegt het nieuwe verbintenissenrecht daar allemaal over?

PERSONEEL - FISCAAL - 15.06.2023

Een geïndexeerde provisie vakantiegeld voor boekjaar 2022?

Bij het afsluiten van het boekjaar moet u een provisie voor vakantiegeld aanleggen. Hoeveel is dat voor boekjaar 2022? Hoe zit dat in het geval van een gebroken boekjaar? Welke journaalposten moet u toepassen? En moet u wegens de hoge inflatie een extra voorziening aanleggen?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 15.06.2023

Regularisatie RSZ-vrijstelling voor vergoeding auteursrechten

In het KB van 7 april 2023 over de nieuwe RSZ-vrijstelling voor de vergoeding voor de overdracht van auteursrechten (hierna ‘vergoeding auteursrechten’) werd ook de regularisatiemogelijkheid (sociale amnestie) ingevoerd om een omzetting van brutoloon in een vergoeding auteursrechten vrij te stellen van RSZ-bijdragen. Op die twee aspecten gaan we in dit advies verder in.

BOEKHOUDING - JAARREKENING - 15.06.2023

Tegen wanneer moet u uw jaarrekening neerleggen?


CONTROLE EN GESCHILLEN - BEZWAAR - 14.06.2023

Wat moet er ten minste in een bezwaarschrift staan?

De fiscus belast een zelfstandige op ± € 200.000 beroepsinkomsten. De man gaat tegen de aanslag in bezwaar, maar volgens de fiscus is het bezwaarschrift niet gemotiveerd en daarom onontvankelijk. Was de rechter het daarmee eens?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 14.06.2023

Op vakantie met de auto van uw BV: zijn de extra kosten aftrekbaar?

Binnenkort vertrekt u met de auto van uw vennootschap met vakantie. Zijn de extra kosten zoals een trekhaak, een fietsdrager of een dakkoffer aftrekbaar voor uw vennootschap? En heeft dit gevolgen voor uw voordeel gratis auto (VAA auto)?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 14.06.2023

Mag u ‘doorschenken’ om fiscaal te optimaliseren?

Het gebeurt wel vaker dat ouders bepaalde schenkingen doen aan de kinderen, maar dit eigenlijk na verloop van tijd willen bijsturen. Mag u dan schenken via ‘een omwegje’ om fiscaal te optimaliseren?

CONTROLE EN GESCHILLEN - SANCTIES - 14.06.2023

50% belastingverhoging voor een eerste overtreding?

Een echtpaar laat na om in zijn belastingaangifte het bestaan van buitenlandse effectenrekeningen te vermelden en de inkomsten van die rekeningen aan te geven. De fiscus belast de inkomsten, met een belastingverhoging van 50%. Het echtpaar betwist de verhoging. Wat vond de rechter daarvan?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.06.2023

Wanneer is de vrijstelling van een taxshelter definitief?

Wanneer uw vennootschap investeert in een film- of podiumproductie of in games, kan ze daar een fiscaal voordeel voor krijgen, de zgn. taxshelter. Het voordeel bestaat uit de vrijstelling van een reserve die eerst voorlopig toegekend wordt. Wanneer wordt ze dan definitief en kan de fiscus ze niet meer belasten?

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 14.06.2023

Wanneer (geen) roerende voorheffing inhouden op interesten?

De praktijk toont aan dat het wel of niet inhouden van roerende voorheffing (rv) niet altijd correct verloopt. We overlopen de meest voorkomende gevallen.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 13.06.2023

Zo schrijft u webteksten die werken

Uw websitebezoekers willen zo snel mogelijk de informatie vinden waarnaar ze op zoek zijn. De juiste inhoud en structuur van uw teksten maken het verschil.

WEBDIENSTEN - VARIA - 13.06.2023

Creatief zijn met Microsoft Designer

Microsoft Designer helpt u grafische ontwerpen te maken, desgewenst met behulp van kunstmatige intelligentie. Is deze nieuwkomer interessant voor professionele toepassingen?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 13.06.2023

Hoe ruimt u overbodige bestanden op?

De meeste computers hebben tegenwoordig 512 GB tot 1 TB hardeschijfruimte, maar zelfs dat loopt veel te snel vol. Wat kunt u doen om wat ruimte terug te winnen?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 13.06.2023

Oneerlijke online concurrent: wat nu?

Een concurrerende webwinkel neemt het niet zo nauw met de wettelijke regels rond handelspraktijken. Wat kunt u daaraan doen?

COMPUTER - VARIA - 13.06.2023

Houd uw smartphone-schermtijd onder controle

Zowel tijdens uw werkdag als in uw privéleven is het verstandig dat u niet te veel tijd verprutst op uw smartphone. Hoe houdt u uw schermtijd onder controle?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 13.06.2023

Pauze voor uw e-mails

U neemt binnenkort vrij. Niets zo ontnuchterend als na een mooie vakantie geconfronteerd te worden met een overvolle e-mailbox. Hoe zet u uw zakelijke e-mail efficiënt op pauze?

HUISARTS - SUBSIDIES - 13.06.2023

Hoe werkt de berekeningsformule van de Vlaamse Impulseo?

Op 1 januari 2023 is de nieuwe Vlaamse Impulseo voor loonkosten van administratief én verplegend personeel in voege getreden. Die regeling geldt hoe dan ook voor loonkosten 2023 en in geval van een vrijwillige keuze ook al voor loonkosten 2022. Hoe wordt het bedrag van de tegemoetkoming daarin berekend?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 13.06.2023

Hoelang blijft de zorgvuldigheidsnorm doorlopen?

Stel, na een ingreep meldt een patiënt dat hij veel pijn en last heeft, wat natuurlijk niet abnormaal is (kort na een ingreep). In welke mate verplicht een eventuele aansprakelijkheid in de postoperatieve fase u als arts van wacht om toch alert te zijn? Een arrest van november 2017 licht toe…

PERSONEEL - ONTSLAG - 13.06.2023

Ontslagbescherming van zwangere werkneemsters werd eind 2022 uitgebreid

Als een werkneemster zwanger is, is het gevaarlijk om haar te ontslaan, want ze is beschermd tegen ontslag. Die bescherming loopt in principe tot één maand na de bevallingsrust. En toch is ze ingevolge een wetswijziging van eind 2022 ook dán nog niet helemaal weg... Hoe zit dat in elkaar en waarop moet u letten?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 13.06.2023

Covidbeschermingsvergoeding: wanneer belast?


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 13.06.2023

Telematicapremie 2022 en medicatieschema


MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTS - 13.06.2023

Ziekenhuis mag ook het ziekteverleden niet laten meespelen

Het ziekenhuis mag medewerkers niet discrimineren op basis van hun gezondheidstoestand. Eind 2022 werd dat uitgebreid tot de gezondheidstoestand uit het verleden. Hoe kunt u daar als arts mee te maken krijgen?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.06.2023

De klant vraagt een korting in plaats van een herstelling!?

Een klant komt tijdens de garantietermijn langs met een product waarvan een van de functies het niet meer doet. Kan hij dan vragen om een gedeeltelijke terugbetaling veeleer dan om een herstelling?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 13.06.2023

Op welke prijzen de solden toepassen?

De zomersolden beginnen weer op zaterdag 1 juli eerstkomende. Op welke prijs moet u de soldenpercentages die u geeft, precies toepassen? Welke spelregels gelden als u de soldenpercentages geleidelijk verhoogt?

RECHT - FACTUUR - 13.06.2023

Nieuwe spelregels voor aanmaningen naar particuliere klanten die niet betalen

Als een klant uw factuur niet op tijd betaalt, stuurt u die wellicht een aanmaning. Vanaf 1 september 2023 wordt de regeling daaromtrent verscherpt. Hoezo dan? Kunt u de klant een vergoeding vragen voor die ingebrekestelling?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.06.2023

Een sandwichbord voor uw zaak?

U wilt een sandwichbord, vlaggen, sierboompjes of bloembakken op het voetpad voor uw zaak plaatsen. Mag u daar dan zomaar toe overgaan of heeft u een vergunning nodig? Waaraan moet u dan concreet voldoen om iets voor uw zaak te mogen plaatsen?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.06.2023

Wat als de klant zijn ‘bestelling op maat’ niet meer wil?

Een (professionele) klant bestelt in uw winkel of op uw webshop een product op maat. Kan hij die bestelling dan nadien alsnog herroepen? Welke vergoedingen kunt u vragen als de klant zijn bestelling toch annuleert?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 13.06.2023

Uw reclame via e-mail versturen?

U denkt eraan reclame te maken via e-mails die u stuurt naar mogelijke klanten/prospecten. Is dat zonder meer toegelaten of heeft u de toestemming van de bestemmeling nodig? Wat riskeert u als u zich niet aan de regels houdt?

AANGIFTE BTW - 13.06.2023

Btw: versoepelingen voor de zomer van 2023

De administratie voorziet net zoals de vorige jaren bepaalde toleranties ten aanzien van de termijnen voor het indienen van de btw-aangiften voor de zomer van 2023. Wat moet u hierover precies weten?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 12.06.2023

Uw VAPZ-premie door uw vennootschap laten betalen

U bent net gestart met een vennootschap en uw boekhouder raadt u aan om een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) te nemen en dat via uw vennootschap te laten betalen. Wat is zo een VAPZ precies en is het een goed idee om dat door uw vennootschap te laten betalen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 12.06.2023

Moet uw vennootschap altijd een factuur uitreiken?

In bepaalde omstandigheden is uw vennootschap verplicht om een factuur uit te reiken. Wanneer is dat het geval en wanneer niet? Wat zijn de gevolgen als u het verkeerd doet?

OVERNAME - 12.06.2023

Overname uit een faillissement: do’s-and-don’ts

Het is algemeen geweten dat men bij een faillissement vaak een koopje kan doen. Goederen uit failliete boedels worden vaak via online veilingen (zoals Vavato, VH Auctions, Biddit voor onroerend goed, ...) te koop aangeboden en worden vaak tegen goedkope(re) prijzen verkocht. Dat heeft een reden. Waarop moet u letten bij een aankoop uit faillissement? Kunt u ook een handelsfonds uit een faillissement aankopen? Wat zijn de risico’s daarvan? En wat met onroerende goederen? Is de curator daar bij de verkoop gehouden aan bepaalde formaliteiten?

LIQUIDATIERESERVES - 12.06.2023

Liquidatiereserve bij gemengd (familiaal) aandeelhouderschap: not all is lost

De Dienst Voorafgaande Beslissingen (voorafg. besl. nr. 2022.0549, 15.12.2022) keurde recent een oplossing goed waarbij de aandeelhouder-natuurlijke personen het voordeel van de liquidatiereserve kunnen behouden, terwijl de fiscale meerkost van de liquidatiereserve in hoofde van de aandeelhouders-vennootschappen in grote mate geneutraliseerd wordt.

SUCCESSIEPLANNING - 12.06.2023

Schenking tussen echtgenoten: alternatief voor successieverzekering?

Voor velen betekent successieplanning een evenwichtsoefening tussen vermogen weggeven en een bepaalde levensstandaard behouden. Zeker wanneer u relatief jong bent, leidt deze denkoefening tot een moeilijke spreidstand. De populariteit van een successieverzekering, waarmee u tijd kunt kopen, mag ons dan ook niet verwonderen. Kan de schenking tussen echtgenoten een alternatief bieden? In welke situaties en onder welke voorwaarden kan dit een goede oplossing vormen? Een vergelijking tussen twee zeer uiteenlopende planningstechnieken.

SLECHTE BETALERS - 12.06.2023

Slechte betalers: kunt u de betalingstermijn aanpassen?

Binnen welke termijn moet de klant uw facturen betalen? Maakt het daarbij een verschil of uw klant een andere ondernemer of een consument is? Kunt u afspraken maken over de termijn waarbinnen uw factuur vervalt?

Kunt u de afspraken die u met de klant heeft rond de betalingstermijn eenzijdig aanpassen als de klant een factuur niet op tijd betaalt of als u uw betalingspolitiek aanpast?

Kunt u niet-vervallen facturen ook als vervallen beschouwen als een andere factuur niet op tijd betaald wordt?


BELEGGINGEN - 12.06.2023

Een alternatief voor de DBI-bevek van uw vennootschap?

Heel wat bedrijfsleiders hebben de liquiditeiten van hun vennootschap omwille van het gunstige fiscale regime geïnvesteerd in een DBI-bevek. Bij de geplande fiscale hervorming zal dat gunstregime wellicht sneuvelen. Wat houdt dat gunstregime precies in? Welke alternatieven heeft u voor uw DBI-bevek? Hoe worden de overige inkomsten uit beleggingen en meerwaarden bij uw vennootschap belast? Wat zijn dan de aandachtspunten?

SCHENKING - 12.06.2023

Eerst schenken in onverdeeldheid en daarna verdelen: dubbele akte soms nog zinvol?

Eerst in onverdeeldheid schenken aan al uw kinderen samen en uw kinderen daarna uit onverdeeldheid laten treden was een vaak gebruikte manier van schenken voor wie zowel geld als onroerende goederen wilde schenken. Door het vernieuwde erfrecht is deze oplossing minder populair geworden. Nochtans is deze aanpak nog steeds (fiscaal) interessant voor schenkingen van familiale ondernemingen of bij schenking van vastgoed en roerend goed. Hoe past u dit correct toe?

ONKOSTENVERGOEDING - 12.06.2023

Een algemene onkostenvergoeding voor de bedrijfsleider: wat is mogelijk?

U kunt als bedrijfsleider van een vennootschap een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen, nl. kilometervergoedingen en zgn. dag- of reisvergoedingen. Behalve deze specifieke vergoedingen, kunt u uzelf eventueel ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. We bekijken in dit artikel enkele praktische vragen over zo’n algemene vergoeding.

SUCCESSIEPLANNING - 12.06.2023

Schenking aandelen patrimoniumvennootschap: hoe waarderen?

U wenst de aandelen van uw patrimoniumvennootschap te schenken. Hoe bepaalt u de waarde van deze aandelen die als basis dienen om het bedrag van de schenkbelasting te bepalen? Over welke wapens beschikt de fiscus wanneer hij niet akkoord gaat met de opgegeven waarde?

BTW - AANGIFTE - 09.06.2023

Btw: verlengde aangiftetermijn tijdens de zomermaanden!

Traditiegetrouw verleent de Btw u tijdens de zomermaanden iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 09.06.2023

Uw hand- of bankgift veiligheidshalve ‘opsplitsen’?

Als ouders een hand- of bankgift doen aan hun kinderen moeten ze nog drie jaar (vijf jaar in Wallonië) blijven leven. Kunt u het bewijsdocument dan niet beter opsplitsen, zodat als een van hen zwaar ziek wordt slechts de helft geregistreerd moet worden?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 09.06.2023

Nu eerst aanwas bij vruchtgebruikers?


BELEGGEN - RENDEMENT - 09.06.2023

Veilig beleggen in kasbons, termijnrekeningen of euro-obligaties?

Veilig beleggen, dan zijn kasbons en termijnrekeningen twee opties die u zou kunnen overwegen. Wat is precies het verschil tussen beide? Wat brengt het op en hoe wordt u belast? En wat is het voordeel in vergelijking met een euro-obligatie?

VENNOOTSCHAP - MAATSCHAP - 09.06.2023

Behoudt u het 0%-tarief familiale vennootschap?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 09.06.2023

Een elektrische auto die levenslang 100% fiscaal aftrekbaar is...?

Volgens uw collega zou u fiscaal gezien het best een nieuwe auto aanschaffen vóór 1 juli 2023. Uw accountant zegt dat dit voor u niet het geval is omdat u een 100% elektrische auto wilt aanschaffen. Is dat zo?

AANWERVEN - JOBSTUDENT - 09.06.2023

Jobstudent valt niet mee, wat dan?

Stel, u heeft een contract gesloten met een bepaalde jobstudent, maar die valt echt niet mee of hij is bv. de eerste dag al veel te laat. Kunt u dat contract eenvoudig stopzetten? Wat wijzigde er hier?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 09.06.2023

De regio die in het niet-concurrentiebeding staat is te ruim...

Een handelsvertegenwoordiger had ontslag genomen en ging kort nadien bij een concurrent aan de slag. Zijn ex-werkgever eist een schadevergoeding op, want hij had een niet-concurrentiebeding in zijn contract staan. Wat ging er toch nog mis?

WERKLOOSHEID - RVA - 09.06.2023

Welke leeftijd en loopbaan zijn er nodig voor brugpensioen (SWT)?

Binnen de Nationale Arbeidsraad hebben de sociale partners drie cao’s gesloten, waardoor werknemers in sommige gevallen ook onder de 62 jaar met brugpensioen (SWT-stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) kunnen. Vanaf welke leeftijd en loopbaan is een SWT dan momenteel mogelijk in de verschillende stelsels?

LOON - PREMIE PC 200 - 09.06.2023

Jaarpremie PC 200 en de forse indexverhoging


ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 09.06.2023

Landingsbanen met uitkering onder de 60 jaar?


LOON - BESLAG EN OVERDRACHT - 09.06.2023

Welke voordelen behoudt een werknemer met loonbeslag?

Stel, een van uw werknemers heeft een loonbeslag gekregen. Welke gevolgen heeft dat voor de extra voordelen die u aan die werknemer toekent? Worden tijdens het beslag bv. maaltijdcheques, ecocheques, een onkostenvergoeding, een gsm, bedrijfswagen, ... in rekening gebracht?

ARBEIDSDUUR - INHAALRUST - 09.06.2023

‘Proefdraaien’ op de werkvloer bij wijze van sollicitatie?

Een werkgever spreekt met een sollicitant af om voor de aanwerving een proefdag te organiseren. Zo kan de werkgever nagaan welk vlees hij in de kuip heeft en kan de sollicitant ook zelf beter beslissen of hij de job ziet zitten. Kan dat?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 09.06.2023

Wat is nu al van belang voor de sociale verkiezingen 2024?

De volgende sociale verkiezingen vinden plaats in mei 2024. Dat lijkt nog veraf, maar toch staat u daar het best nu al even bij stil. Zo kunt u zich alvast voorbereiden en nog eventuele aanpassingen doorvoeren in uw onderneming. Hoe zit dat precies?

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - VARIA - 09.06.2023

‘Genderneutrale’ toiletten of moet u opsplitsen man-vrouw?

Een IT-bedrijf heeft sinds jaar en dag een tiental mannelijke werknemers in dienst. Even geleden wierf het bedrijf voor het eerst een dame aan. Ze merkte echter op dat er geen apart vrouwentoilet voorzien was en maakte daar een punt van. Is dat dan inderdaad een probleem of mag u ook ‘genderneutrale’ toiletten voorzien?

FICHE 281.50 - COMMISSIES - 07.06.2023

Fiches 281.50 indienen vóór 30.06.2023!

Uiterlijk op 29.06.2023 moet u als zelfstandige, vrije beroeper of vennootschap voor de in 2022 betaalde of toegekende commissies, makelaarslonen, geschenken, enz. de fiscale fiches 281.50 indienen. Hoe zit dat juist en wat als u dit niet (tijdig) doet? En wanneer moet u geen fiches 281.50 indienen?

VZW - GIFTEN - 06.06.2023

Hoe stelt uw VZW een correct fiscaal attest op voor giften?

Indien uw VZW een erkende VZW is, kan ze aan fondsenwerving doen via de inzameling van giften. Opdat die giften recht geven op een belastingvermindering moet uw VZW wel een fiscaal attest uitreiken aan de schenker. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

VZW - WERKING - 06.06.2023

Extra’s vragen als uw VZW een eenmalige schuld invordert?

Uw VZW heeft eenmalig een consultingdienst geleverd, maar de klant betaalt niet. Hoe kan ze die schuld invorderen? Welke interesten en schadevergoedingen kunnen er boven op de hoofdsom aan de klant gevraagd worden?

VZW - VRIJWILLIGERS - 06.06.2023

‘Verplichte’ vrijwilligers in uw VZW?

Het kan best voorkomen dat uw VZW een beroep doet op mensen, die om de een of andere reden verplicht zijn om onbezoldigd werk te verrichten, bv. studenten of mensen die op die manier een alternatieve straf uitvoeren. Die verplichte vrijwilligers vallen niet onder hetzelfde statuut als ‘echte’ vrijwilligers. Wat moet u daarover weten?

VZW - VRIJWILLIGERS - 06.06.2023

Niet iedereen mag zomaar vrijwilliger zijn

In veel VZW’s is het een taak die nooit eindigt: de zoektocht naar vrijwilligers. Maar mag iedereen zomaar als vrijwilliger aan de slag? Hieronder wijzen we op enkele belangrijke aandachtspunten.

CONTROLE EN GESCHILLEN - 06.06.2023

Mag de fiscus de fraudetermijn gebruiken voor de correctie van niet-frauduleuze inbreuken?

De fiscus gebruikt de verlengde aanslagtermijn in geval van fraude om zowel frauduleuze als niet-frauduleuze fiscale inbreuken aan te pakken. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan op 24 maart 2023?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 06.06.2023

Minder sociale bijdragen op attest dan op afrekeningen?

Bij het verzamelen van uw papieren voor uw privéaangifte merkt u dat het bedrag van uw sociale bijdragen op het attest van uw sociale kas lager is dan het totaalbedrag van de afrekeningen die u in 2022 ontvangen heeft. Welk bedrag is dan fiscaal aftrekbaar?

REKENING-COURANT - OVERNAME - 06.06.2023

Een vennootschap overnemen, wat dan met het rc-tegoed?

U bent van plan om alle aandelen van een vennootschap over te nemen. In die vennootschap zit echter nog een tegoed of schuld in rekening-courant (rc) van de overlater. Wat gebeurt er daarmee als u daarover niets afspreekt en wat spreekt u het best af om problemen te vermijden?

BELASTING - VOORAFBETALINGEN - 06.06.2023

Nog niets voorafbetaald in 2023?

Nu u al wat meer zicht heeft op uw winst voor 2023, is het tijd om de geraamde belasting vooraf te betalen. Hoeveel moet u betalen tegen 10 juli om voor de rest van het jaar ‘gerust’ te zijn? Wat als uw BV nu niet voldoende cash heeft? Is een lening dan mogelijk interessant om de boete van 6,75% te vermijden?

PRIVÉFISCALITEIT - 06.06.2023

Is voorstel vereenvoudigde aangifte juist?


CYBERSECURITY - 06.06.2023

Hoe cyberveilig is uw bedrijf?


AFTREKBARE KOSTEN - 06.06.2023

Fiche 281.50 nodig voor relatiegeschenk?


CONTROLE EN GESCHILLEN - 06.06.2023

Bezwaarschrift moet gemotiveerd zijn


JAARREKENING - NEERLEGGING - 06.06.2023

Wat moet u weten over de jaarrekening van uw BV?

Uw boekhouder legt wellicht eerstdaags de jaarrekening van uw vennootschap neer bij de Nationale Bank. Kort nadien worden uw cijfers dan ‘publiek’. Wat moet u hier over weten en wat als er nog een foutje in uw jaarrekening staat of u spijt heeft van een bepaalde beslissing? Kunt u dit dan nog aanpassen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 06.06.2023

Verschillende soorten dividenden onder de loep genomen

Een dividend wordt meestal toegekend door de jaarvergadering, in verhouding tot het aantal aandelen, en in geld uitbetaald. In afwijking daarvan bestaan er ook tussentijdse dividenden en interimdividenden, preferente dividenden en dividenden in natura. Welke vennootschapsrechtelijke regels gelden voor deze ‘speciale’ dividenden en hoe zit het met de roerende voorheffing (rv)?

LEVERING - INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING - 06.06.2023

Opletten bij vereenvoudigde kettingverkoop!

Bij een zgn. kettingverkoop of driehoeksverkeer gelden specifieke btw-regels, maar soms kunnen die vereenvoudigd worden. In dat geval is het wel opletten voor een specifieke formele voorwaarde. Wat is er ter zake van belang?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 06.06.2023

Verbouwen en 6% btw, opletten!

Een gebouw verbouwen kan leiden tot een nieuw gebouw op het vlak van btw. Momenteel heerst er evenwel veel onduidelijkheid...

BTW-AFREKENING - INTERESTEN - 06.06.2023

Btw-tegoed? Dan geen interesten!

Mag er met een btw-tegoed rekening gehouden worden bij de berekening van nalatigheidsinteresten? Wat zei het Hof van Cassatie daarover?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 06.06.2023

Btw op kosten adviseur bij aandelenverkoop aftrekbaar?

Een vennootschap verricht managementprestaties maar is ook actief als beleggingsvennootschap. Is de btw die ze betaalt aan een adviseur met betrekking tot een aandelentransactie dan wel of niet aftrekbaar?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 06.06.2023

Afbraak en wederopbouw: ook 6% voor parkeerplaats?

De tijdelijke uitbreiding van het 6%-tarief voor afbraak en wederopbouw is ook van toepassing op de verkoop van nieuwe appartementen. Geldt dat alleen voor het woongedeelte of ook voor de meeverkochte parkeerplaatsen?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 06.06.2023

Vennootschap splitsen zonder btw-gevolgen, kan dat?

Een vennootschap wenst haar operationele activiteiten af te splitsen van haar vastgoedactiviteit. Wat zijn de btw-gevolgen van dergelijke partiële splitsing? Kan dat ook zonder btw of zijn de voorwaarden dan niet voldaan?

AFTREKBARE BTW - SOCIALE VOORDELEN - 06.06.2023

Citytrip met personeel, btw aftrekbaar?

De zomervakantie nadert en dat is voor veel bedrijven het signaal om iets te doen voor en met het personeel, zoals de klassieke BBQ, een teambuilding, een etentje, enz. Hoe zit dat met de btw-aftrek op die uitgaven?

FACTUUR - ELEKTRONISCHE FACTUUR - 06.06.2023

Wordt de elektronische factuur binnenkort verplicht?

Wat wordt op het vlak van Btw precies verstaan onder een elektronische factuur en wat gaat er op dat vlak wijzigen in de toekomst? Even kijken wat er zit aan te komen en of u zich al moet voorbereiden...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 06.06.2023

Planten in de tuin en 6% btw: voor wat en wie precies?

Sinds 1 april 2019 kan tuinaanleg voor een bepaald gedeelte het verlaagde btw-tarief van 6% genieten. Wie kan dat precies genieten en wat is er daar verder nog van belang bij? Even kijken...

VASTGOED - BUITENLAND - 06.06.2023

Woning in Frankrijk vóór 01.07.2023 aangeven bij Franse fiscus!

Bezit u een residentieel onroerend goed in Frankrijk, dan moet u hiervoor tegen 30 juni 2023 een aangifte indienen bij de Franse fiscus met de identiteit van de gebruikers. Hoe zit dat juist en wat als u dit niet (tijdig) doet?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 05.06.2023

Wat met uw privéaangifte bij een feitelijke scheiding in 2022?

U bent in 2022 feitelijk gescheiden. Moeten u en uw ex dan binnenkort nog samen een privéaangifte indienen of elk een eigen aangifte? Hoe wordt u belast en hoe wordt een te betalen of terug te krijgen bedrag verdeeld tussen u beiden?

BTW - KLEINEONDERNEMERSREGELING - 05.06.2023

Omzetdrempel van € 25.000: pro rata of niet?


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 05.06.2023

In 2023 nog niets voorafbetaald?

De deadline om vooraf te betalen voor het tweede kwartaal is 10 juli. Als u in 2023 nog niets voorafbetaald heeft, doet u dat het best nu wel! Hoezo?

VERZEKERINGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 05.06.2023

Een verzekering beroepsaansprakelijkheid is niet hetzelfde als een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid!

Als onderneming loopt u heel wat mogelijke aansprakelijkheidsrisico’s. In de praktijk blijkt evenwel dat bedrijfsleiders van een vennootschap twee aansprakelijkheidsrisico’s nogal eens met elkaar verwarren. Ze zijn nochtans totaal anders én vragen telkens een specifieke verzekering. Eens kijken waarover dat gaat...

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 05.06.2023

Kunnen uitlatingen op sociale media u ‘een contract kosten’?

Werknemers worden tegenwoordig wel eens ontslagen wegens negatieve uitlatingen op socialemediaplatformen zoals Facebook. Maar wat als u als zelfstandige af en toe reacties plaatst op sociale media? Riskeert u dan dat een klant die aanstoot neemt aan uw posts daarom zijn contract met u kan stopzetten?

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 05.06.2023

Zijn de interesten op een lening om een dividend uit te keren wel aftrekbaar?

Op de komende jaarvergadering wilt u een dividend opnemen, maar uw vennootschap heeft te weinig cashgeld om dat dividend te betalen. Als ze daarvoor dan een lening bij de bank afsluit, zijn de interesten daarop dan aftrekbaar? Wat zei Cassatie daarover op 31 maart 2023 en is er een andere oplossing mogelijk?

FISCAAL - CONTROLE EN GESCHILLEN - 05.06.2023

Bezwaarschrift zonder motivatie kan niet!


WONINGHUUR - TUIN - 05.06.2023

Mag u verwachten dat huurder de haag snoeit?


BANK - LENING - 05.06.2023

Hulp van ouders zonder schenking?

Jongeren hebben meestal de financiële hulp nodig van hun ouders om een hypothecaire lening te krijgen bij de bank, zo kwam in de media. Kunnen ouders helpen zonder het geld te schenken of te lenen?

STUDENTENHUUR - OPZEG - 05.06.2023

Eindigt (studenten)huur automatisch of moet u opzeg geven?

Sluit u een woninghuur van korte duur met uw huurder, bv. voor één jaar, dan moeten u en de huurder een opzeg geven van drie maanden als ze effectief willen dat het contract eindigt. Is dat ook zo bij een studentenhuur die u sluit voor bv. één jaar? Wat wijzigt er in Wallonië?

WONING- EN STUDENTENHUUR - WAARBORG - 05.06.2023

Wijzigingen aan huurwaarborg en studentenhuur in Wallonië

Het Waals parlement heeft op 17 mei 2023 een decreet goedgekeurd dat vanaf 1 juni 2023 een aantal wijzigingen aanbrengt aan studentenhuur, maar ook de huurwaarborg wijzigt bij woninghuur (hoofdverblijf). Wat wijzigt er allemaal?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 05.06.2023

Stabiliteitsproblemen in het pand pas ontdekt na verkoop?

Stel, de koper merkt na de aankoop pas dat er stabiliteitsproblemen zijn in het pand dat hij kocht. Kan hij daarvoor dan soms nog aankloppen bij de verkoper en wat is precies het gevolg? Wat zei de rechter daar onlangs over?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 05.06.2023

Geldig beslist maar één mede-eigenaar wordt benadeeld?

Stel, in een appartementsgebouw wordt een geldige beslissing genomen met een 2/3 meerderheid. Eén mede-eigenaar vindt echter dat hij meer last heeft van de beslissing dan de anderen en vecht ze aan binnen de vier maanden. Wat is er in dat geval van belang?

FISCAAL - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 05.06.2023

Gemengd pand privé of via vennootschap kopen?

Stel, u wilt een woning aankopen die u ook gedeeltelijk als kantoor zal gebruiken. Koopt u het pand dan het best privé aan of via uw vennootschap? Wat zijn de voor- en nadelen van die twee opties?

ONROEREND GOED - OPSTALRECHT - 05.06.2023

Sloop en heropbouw met partner die geen eigenaar is?

Stel, u bent eigenaar van een bouwvallige woning en wilt die samen met een derde, bv. uw partner (die er niet mee eigenaar van is), slopen en er samen een nieuwe bouwen. Hoe pakt u dat aan, zodat de partner mee eigenaar wordt van de nieuwe woning en u voor de heropbouw het btw-tarief van 6% mag toepassen?

VERKOOP - BODEMATTEST - 05.06.2023

Bodemattest: nieuw formulier in Vlaanderen


BELASTINGEN - 01.06.2023

Abnormale of goedgunstige voordelen verstrekt door buitenlandse vennootschap

De wet voorziet expliciet dat de abnormale of goedgunstige voordelen die een vennootschap verkrijgt van een verbonden onderneming, in haar hoofde een minimale belastbare grondslag vormen. In het verleden beperkte de Administratie het toepassingsgebied van dat aftrekverbod tot voordelen verstrekt door een binnenlandse verbonden vennootschap. Begin jaren 2000 veranderde de fiscus het geweer van schouder en werd gesteld dat het aftrekverbod niet beïnvloed wordt door de vraag of het abnormaal of goedgunstig voordeel verstrekt wordt door een binnenlandse, dan wel een buitenlandse vennootschap. Wat zei het Hof van Cassatie daarover onlangs?

SLECHTE BETALERS - 01.06.2023

Hoe raakt u aan uw geld nadat u tegen uw slechte betalers een vonnis verkregen heeft?

Hoe pakt u de zaken het best aan nadat u tegen een slechte betaler een vonnis verkregen heeft? Kan de gerechtsdeurwaarder bij het betekenen van een bevel tot betaling een afbetalingsplan goedkeuren? Op welke goederen van de klant kunt u beslag laten leggen? Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Is het van belang of uw klant al dan niet beroep aantekent tegen het vonnis in eerste aanleg? Kunt u meer druk zetten door uw klant te dagvaarden in faling? Waarom is zo’n dagvaarding in faling voor u niet altijd zonder risico?

BELASTINGEN - 01.06.2023

Verlengde fraudetermijn van tien jaar: wat is nog belastbaar?

De aanslagtermijn in geval van fraude werd door een wet van eind 2022 verlengd tot tien jaar. Anderzijds heeft het Hof van Cassatie in een arrest van 24 maart 2023 de mogelijkheid voor de fiscus om die aanslagtermijn te gebruiken, ingeperkt. Welke gevolgen hebben de wetswijziging en het cassatiearrest voor de praktijk? Tot welk aanslagjaar (aj.) en boekjaar (bj.) kan de fiscus met de fraudetermijn teruggaan als hij in 2023 een controle uitvoert? Wat heeft het Hof van Cassatie precies beslist?

OVERNAME - 01.06.2023

Overname: ‘asset deal’ of ‘share deal’: voor- en nadelen voor de koper en verkoper

Een overname kan op twee manieren gestructureerd worden. Ofwel (ver)koopt u de aandelen van de vennootschap via een ‘share deal’ of aandelentransactie, ofwel (ver)koopt u het handelsfonds van de vennootschap of een onderdeel daarvan, een zgn. bedrijfstak. Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van beide transactievormen vanuit het standpunt van de verkoper?

BELASTINGEN - 01.06.2023

Zetelverplaatsing van vennootschap met onroerend goed: registratiebelasting?

In een recente ruling van 24 oktober 2022 heeft Vlabel zich uitgesproken over de gevolgen op het vlak van de registratiebelasting van de zetelverplaatsing van drie Hong Kong-vennootschappen naar België. Bijzonderheid in deze was dat de vennootschappen Belgische onroerende goederen in hun bezit hadden. Impliceert de zetelverplaatsing van die vennootschappen een overdracht die het verkooprecht opeisbaar maakt?

PERSONEEL - 01.06.2023

Sinds 8 mei 2023 nieuwe regels opeenvolgende overeenkomsten bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten

Sinds 8 mei 2023 zijn er strengere regels van toepassing voor de opeenvolging van een of meerdere arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur of voor een welomschreven werk en een of meerdere vervangingsovereenkomsten. De totale duur van dit type van opeenvolgende overeenkomsten zal voortaan maximaal twee jaar bedragen (wet van 20.03.2023 tot wijziging van de wet van 03.07.1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de beperking van de duur van opeenvolgende overeenkomsten van bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten, BS 28.04.2023) .

PERSONEEL - 01.06.2023

Opzegtermijn te respecteren door werknemer vanaf 28 oktober 2023 maximaal 13 weken

Vanaf eind oktober 2023 zal de maximale opzeggingstermijn voor werknemers die zelf hun ontslag geven nog 13 weken zijn. Met welke andere spelregels moet de werknemer die opzegt dan rekening houden? Mag hij nog sollicitatieverlof opnemen als hij al een andere job gevonden heeft?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 01.06.2023

Buitenlandse winst (soms niet) in België belast

U doet geregeld zaken met klanten in het buitenland, bv. in Nederland, en maakt daarbij natuurlijk ook winst. Hoe zit dat dan met de belasting? Betaalt u die volledig in België of kan het zijn dat uw zgn. buitenlandse winst belast wordt in het buitenland?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 01.06.2023

Een loon voor uw helpend kind, hoe zit dat fiscaal gezien?

Uw nog thuiswonend kind steekt geregeld een handje toe in uw eenmanszaak. Wat zijn de gevolgen voor uw belastingen als u daarvoor een loon toekent? Is dat loon een aftrekbare kost voor u, en betaalt uw kind er belastingen en sociale bijdragen op?

BELASTINGBEREKENING - VOORAFBETALINGEN - 01.06.2023

Vergeet uw tweede voorafbetaling niet!

Tegen 10 juli 2023 kunt u een tweede voorafbetaling doen voor dit jaar. Is dat interessant om mee te pikken? En wat als u nog geen enkele voorafbetaling deed dit jaar?

AFTREKBARE KOSTEN - FISCALE VERPLICHTINGEN - 01.06.2023

In 2023 nog fiches 281.50 indienen?


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 01.06.2023

Wanneer moet uw aangifte binnen zijn?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 01.06.2023

Wordt u belast op regionale en lokale energiesteun?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 01.06.2023

De fiscus heeft geen recht op een kopie van al uw bestanden

Een onderneming krijgt een belastingcontrole, en de controleur wil een integrale kopie hebben van de inhoud van de computer(s). Is de onderneming volgens de rechter verplicht om op dat verzoek in te gaan, of mag ze voordat ze de kopie maakt eerst de fiscaal niet-relevante bestanden eruit filteren?

AUTO - MOTOR - 01.06.2023

Bijkomende motor kan 100% aftrekbaar zijn

U beschikt voor uw eenmanszaak reeds over een auto die u professioneel gebruikt. Nu het mooi weer is, overweegt u om bijkomend een motor aan te kopen. Kunt u de kosten daarvan dan ook fiscaal inbrengen als u al over een auto beschikt?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 01.06.2023

Uw Tips & Advies-abonnement is volledig aftrekbaar

U heeft een aantal boeken aangekocht en abonnementen op tijdschriften en kranten. Welke daarvan kunt u zoal in aftrek brengen? Is een abonnement op kranten daar dan ook bij? En wat met uw abonnement op Tips & Advies? Even kijken…