Alle domeinen

2023 - Maart

VOORAFBETALINGEN - TARIEF VERMEERDERING - 31.03.2023

Voorafbetalingen 2023: eerste deadline 11 april!

Zelfstandigen en vennootschappen die niet of onvoldoende voorafbetalen krijgen daarvoor in principe een boete. Hoe vroeger in het boekjaar u voorafbetaalt, hoe hoger het zgn. verminderingspercentage en hoe sneller die boete tot nul herleid wordt. Welke deadlines en percentages gelden er voor inkomstenjaar 2023?

SCHENKING - MODALITEITEN - 30.03.2023

Aan schenking achteraf een ‘beding van terugkeer’ toevoegen?

U doet een schenking maar achteraf bedenkt u dat u deze beter van een ‘beding van terugkeer’ voorzien had. Kunt u dat er na de schenking nog aan toevoegen? Een recent arrest verduidelijkt waarop u dan moet letten...

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 30.03.2023

Fiche 281.45 uiterlijk op 30 april 2023 indienen als u auteursrechten uit uw vennootschap heeft uitgekeerd!

Als uw vennootschap in 2022 (u) auteursrechtenvergoeding(en) heeft toegekend, dan moet zij daar verplicht (sinds inkomstenjaar 2021) een fiscale fiche voor opmaken. Hoe zit dat precies? En wat zijn dan de fiscale gevolgen voor u en uw vennootschap als u dat niet doet?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 30.03.2023

Obligaties kopen met bijna geen rv?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 30.03.2023

Als bedrijfsleider geniet u voortaan altijd een verlengde indieningstermijn voor uw aangifte personenbelasting!

Vanaf aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) zijn de indieningstermijnen voor de aangifte in de personenbelasting gebaseerd op een nieuw criterium: de aard van de inkomsten en de complexiteit van de aangifte. Wanneer heeft u dan een complexe aangifte? En tot wanneer loopt die extra indieningstermijn?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 30.03.2023

Fiscale regularisaties kunnen nog tot uiterlijk 31.12.2023!

Na 20 jaar van fiscale regularisatierondes blijven er nog steeds mensen regularisatieaanvragen indienen. De laatste wettelijke mogelijkheid tot regularisatie loopt eind 2023 echter af. Wat betekent dat concreet?

BELEGGEN - AANDELEN - 30.03.2023

Is beleggen in defensieve groeiaandelen iets voor u?

Wat zijn defensieve groeiaandelen en waarom zou u daarin beleggen? Waar moet u zoal op letten als u zulke aandelen wilt aanschaffen? En hoe zit dat inzake kosten en taksen als u erin wilt beleggen?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 30.03.2023

Kunt u nog verder pensioensparen nadat u kapitaal op 60ste heeft opgevraagd?

Uw pensioenspaarpotje van pensioensparen en langetermijnsparen wordt in principe op uw 60ste belast. Kunt u dan uw reeds opgebouwde spaargeld opvragen en toch nog verder fiscaal aftrekbare premies storten?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 30.03.2023

Ziek tijdens de vakantie, dus vakantie later opnemen?

Stel, uw werknemer wordt tijdens zijn vakantieperiode ziek of op de eerste dag van zijn skivakantie maakt uw werknemer een lelijke val. Kan hij zich dan ziek melden en die vakantiedagen nadien opnemen? Wat wijzigt er hier door een recent Koninklijk Besluit?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - KLEIN VERLET - 30.03.2023

Klein verlet voor communie van zoon van nieuwe vriendin?

Stel, een werknemer is gescheiden en is pas gaan samenwonen met zijn nieuwe vriendin. De zoon van die vriendin doet binnenkort zijn plechtige communie. Kan de werknemer dan aanspraak maken op klein verlet? Welke spelregels gelden in zo’n geval?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 30.03.2023

65 jaar: verder werken en/of pensioen?

De arbeidsovereenkomst van een werknemer eindigt niet op zijn 65ste. Hij kan er dus voor kiezen om verder te blijven werken. Wat is er van belang?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 30.03.2023

Vanaf 2024: niet-opgenomen vakantiedagen overdragen?

Stel, u heeft enkele werknemers die aan het einde van het jaar afwezig zijn, bv. door ziekte, en daardoor hun verlof niet (volledig) kunnen opnemen. Mogen ze die dagen dan nog in de loop van het volgende jaar opnemen? Vanaf vakantiejaar 2024 voorziet de wetgever – onder invloed van Europa – hier een wijziging.

VERZEKERING GEWAARBORGD INKOMEN - 30.03.2023

Burn-out gedekt door verzekering gewaarborgd inkomen?

Uw werknemer is getroffen door een burn-out en is daardoor een hele periode arbeidsongeschikt. Hij liet echter weten dat de verzekering gewaarborgd inkomen niet tussenkwam, hoewel hij dat wel verwacht had. Wat is precies het probleem en is daar iets aan te doen?

ONKOSTENVERGOEDING - 30.03.2023

RSZ-vrije forfaits anno 2023 voor werkkledij


ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 30.03.2023

Ontslag tijdens ziekte, maar voordien negatieve evaluaties

Stel, u geeft uw werknemer een negatieve evaluatie. De werknemer reageert daar heel slecht op en meldt zich vervolgens ziek. Kunt u in dat geval tijdens de ziekte overgaan tot ontslag of gaat het dan om discriminatie op basis van de gezondheidstoestand? Het arbeidshof sprak zich daar onlangs over uit.

ARBEIDSDUUR - DEELTIJDSE ARBEID - 30.03.2023

Tussen allerlei vragen: een deeltijdse die meer uren vraagt...

Een werkgever kreeg na de arbeidsdeal allerlei vragen van werknemers die wijzigingen wilden in hun uurrooster of jobtime. Zo kreeg hij ook een vraag van een deeltijdse die meer uren vroeg. Wat is er in dat geval van belang en hoe reageert u op die vraag?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 30.03.2023

Onvoldoende bedrijfsvoorheffing ingehouden: wat is voordeel alle aard?

De fiscus zette onlangs heel wat controleacties op touw m.b.t. situaties waarin onvoldoende bedrijfsvoorheffing (bv) ingehouden was. Vaak ging het om de bestuurder van een managementvennootschap waarvan de betrokken bestuurder dus vaak ook (enige) aandeelhouder was. De fiscus ziet daarin een voordeel alle aard (VAA) en vindt dat de belastbare basis van dat VAA het bedrag van onvoldoende ingehouden bv is. Is dat terecht?

LIQUIDATIERESERVES - 30.03.2023

Liquidatiereserves: geen fiscaal voordeel bij misbruik

Kleine vennootschappen (in de zin van art. 1:24, §1-6 WVV) beschikken over de mogelijkheid om hun winst van het boekjaar te reserveren binnen de vennootschap onder de vorm van liquidatiereserves, en dat tegen een kost vennootschapsbelasting van 10%. Het aanleggen van liquidatiereserves creëert de mogelijkheid om de betrokken reserves tegen een fiscaal gunstig tarief uit het vennootschapsvermogen te extraheren. De toepassing van die gunstmaatregel wordt echter begrensd door de antimisbruikbepaling, zoals ook onlangs bevestigd werd door de Rulingcommissie.

OPLEIDINGSVERLOF - 30.03.2023

Vlaams opleidingsverlof: nieuw loonplafond sinds 1 januari 2023

Sinds september 2019 is het Vlaams opleidingsverlof (VOV) voor werknemers in de privésector die tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Vlaams gewest in de plaats gekomen van het educatief verlof. Wie kan het VOV genieten? Met welke spelregels en beperkingen moet u rekening houden?

CYBERRISICO’S - 30.03.2023

Uw cyberrisico’s verzekeren?

Een aantal recente gebeurtenissen in Antwerpen tonen aan dat niemand veilig is voor cyberrisico’s. Als u met zo’n probleem geconfronteerd wordt, kan de schade enorm oplopen. Is een verzekering tegen cyberrisico’s dan nuttig? Hoe kan die verzekering helpen? Welke dekkingen zijn van belang? Welke maatregelen moet u in elk geval zelf nemen om een minimum aan bescherming te voorzien?

ONROEREND GOED - 30.03.2023

Vooruitbetaling op een gebouw: boekhoudkundige en fiscale aspecten

Wanneer een onderneming een gebouw koopt of laat optrekken, moet ze normaal gezien een voorschot betalen of tussentijdse facturen van de aannemers betalen. Wat is het boekhoudkundig en fiscaal statuut van zulke vooruitbetalingen? Hoe moeten die vooruitbetalingen geboekt worden? Kunnen ze al afgeschreven worden? Geeft een voorschot recht op de investeringsaftrek, en komt het in aanmerking als herbelegging voor de gespreide taxatie van meerwaarden? Wat met de btw of registratierechten op het gebouw?

ONTSLAG - 30.03.2023

Impliciet ontslag: risico van een boemerangeffect

Impliciet ontslag is reeds het onderwerp geweest van heel wat rechtspraak. Wanneer kan een werknemer inroepen dat een werkgever door eenzijdig een essentieel bestanddeel van zijn arbeidsovereenkomst te wijzigen daardoor overgegaan is tot ontslag? Wat heeft Cassatie daar onlangs nog over gezegd?

PRIJSAANPASSINGSCLAUSULES - 30.03.2023

Overnameprijs aanpassen via ‘closing accounts’-mechanisme

Om het tijdsverloop tussen signing en closing en eventuele waardeschommelingen te ondervangen, wordt in de praktijk over het algemeen een beroep gedaan op prijsaanpassingsmechanismes. Wat houdt werken met een ‘closing accounts’-mechanisme concreet in? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

TWEEDE PIJLER - 30.03.2023

Staat er nog een intern IPT op uw balans?

Een bedrijfsleider die tot 65 jaar was blijven werken, werd met een onaangename verrassing geconfronteerd. Op de uitkering van zijn pensioenkapitaal uit een intern IPT (i-IPT) moest hij geen 10%, maar 16,5% belastingen betalen. Hoe komt dat? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n i-IPT? Wat onderneemt u het best als ook u nog zo’n i-IPT op de balans heeft staan?

INTERNATIONAAL - 30.03.2023

Wanneer is een buitenlands fiscaal verlies ‘definitief’?

Sinds aanslagjaar 2021 zijn verliezen gekoppeld aan een buitenlandse vaste inrichting (VI) of buitenlands vastgoed in België nog slechts fiscaal aftrekbaar wanneer ze definitief zijn. Wanneer is dat het geval? Wat zei de Rulingcommissie daarover onlangs? Zijn de regels anders wanneer u binnen het kader van de groepsbijdrageregeling (‘fiscale consolidatie’) buitenlandse verliezen wilt verrekenen?

RECHT - RECLAME - 29.03.2023

Uw klanten als referentie op uw website?

U wilt graag bepaalde klanten als referentie op uw website vermelden. Heeft u daarvoor de toestemming van de klant nodig? En welke gegevens mag u vermelden?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 29.03.2023

Kunt u een verstuurde e-mail als bewijs gebruiken?

Correspondentie die u doet met de bouwheer, een hoofd- of onderaannemer of leverancier gebeurt vaak via e-mail. Maar wat als later de ontvangst van de e-mail betwist wordt? Kunt u er zich dan nog op beroepen?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 29.03.2023

Nieuwe partner wil meestappen in het (ver)bouwproject

U ging in zee met een koppel voor het (ver)bouwen van hun woning. In de loop van de werken stopt de relatie en wil één bouwheer met zijn nieuwe partner de bouw verderzetten. Hoe gaat u dan het best te werk? En hoe zorgt u ervoor dat u zeker betaald wordt?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 29.03.2023

Welke clausules mogen niet in uw algemene voorwaarden als u aan een particulier levert?

Als u zaken doet met consumenten zijn lang niet alle clausules in uw algemene voorwaarden toegelaten. Met welke spelregels moet u daarbij rekening houden? Wat gebeurt er als u toch een clausule opneemt die eigenlijk niet mag?

LASTIGE KLANTEN - VERZOENING - 29.03.2023

Een discussie met de bouwheer ‘onderling’ oplossen?

U heeft een discussie met een bouwheer over uw factuur of over de kwaliteit van de uitgevoerde werken. Als u dan onderling tot een oplossing komt, maakt u het best een dading op. Hoe zet u die precies op papier?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 29.03.2023

Verleggingsregel ook toepassen bij gemengde of gedeeltelijke btw-plichtige?

U factureert werken in onroerende staat aan een klant die een gemengde of gedeeltelijke btw-plichtige is. Moet een werk in onroerende staat verricht voor een dergelijke klant inderdaad gefactureerd worden met verlegging van heffing?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 29.03.2023

Privéwoning deels aan uw BV verhuren voor deel van het jaar?

U wilt vanaf bv. 1 april een deel van uw privéwoning verhuren aan uw vennootschap. Waarmee moet u dan fiscaal gezien rekening houden? Hoe bepaalt u welk deel van de huur eventueel ‘overdreven’ is en wat is het gevolg van het feit dat u maar een deel van het jaar verhuurt?

VOORAFBETALINGEN - 29.03.2023

Hoeveel voorafbetalen in 2023?

U kunt voor uw vennootschap maar ook voor uzelf voorafbetalingen doen op de belasting voor het (boek)jaar 2023. Hoeveel betaalt u dan het best vooraf en tegen wanneer?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 29.03.2023

Hoe uw fiscaal optimaal loon voor 2023 bepalen?

Volgens uw collega neemt u het best zo weinig mogelijk loon op uit uw vennootschap als u privé voldoende middelen heeft. Uw vennootschap moet nl. minder belastingen betalen dan u privé. Is dat wel helemaal juist?

AFSCHRIJVINGEN - 29.03.2023

Bijkomende kosten: hoe afschrijven?


FISCALE CONTROLE - BEZWAAR - 29.03.2023

Hoeveel tijd heeft u in 2023 voor een bezwaar?

Eind 2022 werd de termijn om een bezwaar in te dienen verlengd van zes maanden tot een jaar. Vanaf wanneer gaat die verlenging in en voor welke aanslagen geldt ze dan? De fiscus geeft antwoord op die vragen in een circulaire (2023/C/23) van 02.03.2023.

LOON - 29.03.2023

Het belang van een maandelijks loon voor uw groepsverzekering/IPT

Betaalt uw BV premies van een groepsverzekering of individuele pensioentoezegging (IPT), dan is het belangrijk dat u ten minste maandelijks loon opneemt. Wat kunnen de gevolgen zijn als u dat niet doet?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 29.03.2023

Welk statuut voor de vakantiejob van uw kind in uw BV?

Uw studerende zoon of dochter zou deze zomer graag iets bijverdienen en u kunt wel wat hulp gebruiken in uw BV. Laat u hem dan het best aan de slag gaan als jobstudent, of misschien is het statuut van student-zelfstandige ook wel interessant? Waar moet u dan zoal rekening mee houden?

PRIVÉFISCALITEIT - 29.03.2023

Uw privéaangifte vroeger in te dienen?


INVESTERINGSAFTREK - 29.03.2023

Geen investeringsaftrek bij verhuur aan derden?

Stel, uw vennootschap heeft in 2022 een machine gekocht en deze investering komt in aanmerking voor de investeringsaftrek van 25%. Op momenten dat ze die machine niet nodig heeft, verhuurt uw BV die aan andere ondernemingen en particulieren. Heeft dit dan gevolgen voor die investeringsaftrek?

VZW - WERKING - 28.03.2023

De huur opzeggen om de VZW in het pand te vestigen?

U verhuurt een woning of appartement in het kader van een woninghuur voor negen jaar. U zou in dat pand nu de zetel willen vestigen van ‘uw’ VZW. Kunt u om die reden de bestaande huurovereenkomst opzeggen? Hoe gaat u te werk?

VZW - BESTUUR - 28.03.2023

Welke UBO-verplichtingen heeft uw VZW?

Sinds 2019 geldt een UBO-meldingsplicht voor uw VZW. Na een inloopperiode is het intussen menens: wie zijn verplichtingen niet nakomt, mag zich nu aan een administratieve boete verwachten.

VZW - WAARDERING - 28.03.2023

Uw rechten in een VZW verdelen bij een echtscheiding?

Bij een echtscheiding moet het vermogen van de ex-echtgenoten verdeeld worden. Moet daarbij ook rekening gehouden worden met de VZW waarin u lidmaatschapsrechten heeft? En welke rol speelt het huwelijksvermogensstelsel?

VZW - ACTUALITEIT - 28.03.2023

Is een Reprobel-aangifte verplicht voor uw VZW?

De meeste VZW’s ontvingen onlangs een aangifteverzoek van Reprobel. Waarover gaat dat precies, en bent u verplicht om een licentie te nemen? En wat als u het niet doet?

BELEGGEN - 28.03.2023

Obligaties: hoe beleggen?

Volgens uw bankier belegt u het best in obligaties via een fonds? Klopt dat wel?

RELATIEBREUK - 28.03.2023

Hoe wordt de alimentatie voor uw kinderen bepaald?

Nadat de ouders uiteengegaan zijn, moet de ene ouder weleens alimentatie van de kinderen betalen aan de andere ouder. Met welke parameters wordt er rekening gehouden bij het bepalen van het bedrag daarvan? Zijn er bepaalde formules of berekeningssystemen waarnaar rechters weleens teruggrijpen of hangt de beslissing af van rechter tot rechter? Riskeert u boven op de eigenlijke alimentatie ook nog andere betalingen voor de kinderen te moeten doen?

ONROEREND GOED - 28.03.2023

Een appartement op plan kopen: wanneer betalen?

U koopt een appartement op plan of een sleutel-op-de-deurwoning waarbij de Wet Breyne van toepassing is. Hoeveel voorschot kan de bouwpromotor of de aannemer dan van u vragen? Welke betalingen moet u dan bij het verlijden van de notariële akte verrichten? Welke betalingen moet u daarna uitvoeren in functie van de voortgang van de werken? Welke waarborg moet de bouwpromotor of aannemer stellen? Wanneer komt die waarborg vrij?

BELEGGEN - 28.03.2023

Koopjes bij de gereglementeerde vastgoedvennootschappen?

Door de stijging van de rentevoeten, hebben beleggers sinds een aantal maanden opnieuw mogelijkheden om te beleggen in obligaties. Het TINA-effect is uitgespeeld. Slachtoffers van dienst op Euronext Brussel waren onder meer de gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Is het verstandig om nu hierin te beleggen?

FISCALE REGULARISATIE - 28.03.2023

In 2023 (opnieuw) fiscaal regulariseren?

Mede onder toenemende druk van de bankensector voelen meer en meer belastingplichtigen zich genoodzaakt om zich (opnieuw) te wenden tot het Contactpunt Regularisaties. Van de belastingplichtige wordt immers het bewijs gevraagd dat zijn vermogen zijn ‘normaal belastingregime’ heeft ondergaan.

ONROEREND GOED - 28.03.2023

Verkoop appartement: welke informatie moet de syndicus geven?

Bij de verkoop van een appartement moet de syndicus heel wat informatie geven. Op welke informatie heeft de koper zoal recht? Waarom is het van belang om als koper de nodige info op te vragen vóór u definitief beslist om te kopen en bij wie kunt u daarvoor terecht? Kan de syndicus voor het geven van deze informatie een vergoeding vragen? Wat gebeurt er als de syndicus nalaat om de informatie te bezorgen die hij wettelijk gezien moet geven?

TESTAMENT - 28.03.2023

Een eigenhandig of een notarieel testament?

Met welke vormvoorwaarden moet u rekening houden wanneer u een eigenhandig testament opstelt? Hoe vermijdt u dan dat uw testament verloren gaat? Wat zijn de voor- en nadelen van een eigenhandig en een notarieel testament? Welke versoepelingen heeft de wetgever recentelijk aangebracht aan de bijzondere plichtplegingen bij het opstellen van een notarieel testament?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - PREMIES - 27.03.2023

Zijn gewestelijke starterspremies als zelfstandige belastbaar?

Om het ondernemerschap te bevorderen, kennen zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië bepaalde premies toe aan startende zelfstandigen. Zijn die gewestelijke premies echter belastingvrij? Wat zegt een circulaire van 16 maart 2023 daarover?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 27.03.2023

Fiscale bezwaartermijn van een jaar in de praktijk...

Sinds 01.01.2023 heeft u een jaar de tijd in plaats van voorheen zes maanden om in bezwaar te gaan tegen een aanslagbiljet, maar hoe moet die nieuwe wet in de praktijk toegepast worden?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 27.03.2023

Aangetekend ontvangen = aangetekend antwoorden?


GEPSREID TE BELASTEN MEERWAARDE - 27.03.2023

Fiscaal al rekening houden met uitgestelde investeringen?

Mogelijk heeft u bepaalde investeringen voorzichtigheidshalve uitgesteld tot een financieel beter ogenblik. Wist u echter dat u daar in bepaalde gevallen fiscaal gezien toch al rekening mee kunt houden bij de afsluiting van boekjaar 2022? Wanneer kan dat en hoe gaat dat in zijn werk?

VENNOOTSCHAP - ONKOSTENVERGOEDING - 27.03.2023

Nieuwe landenlijst voor uw buitenlandse dagvergoeding!

Gaat u beroepsmatig naar het buitenland, dan mag u een forfaitaire dagvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Sinds 15 februari 2023 gelden na lange tijd nog eens nieuwe bedragen. Even kijken hoe het een en ander ook alweer werkt...

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 27.03.2023

Fiscaal gezien is niet elke gift voor een goed doel gelijk...

Stortingen van € 40 of meer aan de Consortium 12-12-rekening voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië zijn zonder meer fiscaal aftrekbaar. Wat als u echter € 40 in de collectebus van de plaatselijke chiro steekt?

RUIMTELIJKE ORDENING - VLAAMS GEWEST - 27.03.2023

Regenwaterverplichting bij Vlaamse omgevingsvergunning?

De Vlaamse regering keurde op 10 februari 2023 de gewestelijke Hemelwaterverordening 2023 definitief goed. De verordening treedt in werking op 2 oktober 2023 en is van toepassing op vergunningsaanvragen en meldingen die ingediend worden vanaf die datum. Wat wijzigt er precies?

FISCAAL - VARIA - 27.03.2023

Fiscale voordelen bij lening voor tweede verblijf anno 2023

U heeft een tweede verblijf gekocht of een woning die u wilt verhuren. Kunt u nog steeds bepaalde fiscale voordelen krijgen als u voor die aankoop gaat lenen en hoeveel precies?

WAALS GEWEST - PREMIES - 27.03.2023

Hogere energiepremies in Wallonië?


WONINGHUUR - HUURDER - 27.03.2023

Welke info vraagt u vóór plaatsbezoek?

U mag als verhuurder in het geval van woninghuur informatie vragen, bv. over het inkomen, aan kandidaat-huurders. Dat betekent echter niet dat dat al bij het eerste contact kan. Hoe zit dat?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 27.03.2023

Aanpassing kadastraal inkomen: teruggaan in de tijd?

Stel, als eigenaar van een pand krijgt u een brief van het kadaster waarin n.a.v. een controleactie van de gemeente een nieuw ki bepaald wordt. Kan de fiscus in dat geval ook een hogere onroerende voorheffing voor het verleden vorderen?

RUIMTELIJKE ORDENING - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 27.03.2023

Regenwaterverplichting bij vergunning in Brussel en Wallonië

Ook als u in het Brussels en Waals gewest een bouwvergunning aanvraagt, gelden er spelregels over het opvangen en/of laten infiltreren van regenwater. Hoe zit dat precies en in welke gevallen moet u daar dan juist rekening mee houden?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 27.03.2023

Verlies uw fiscaal voordeel bij aankoop woning niet!

Om het verlaagde verkooprecht in Vlaanderen of de abattementen in Brussel en Wallonië te behouden, is vaak vereist dat de koper zich binnen een bepaalde periode en voor een bepaalde duur vestigt in het pand. Zo niet wordt het voordeel teruggevorderd. Hoe kunt u dat vermijden?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 27.03.2023

Geen EPC gemene delen, wat bij een verkoop?


MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 27.03.2023

Uw huurder en de beslissingen op de algemene vergadering

U verhuurt een pand in een appartementsgebouw. Ook voor uw huurder zijn de beslissingen die genomen worden op de algemene vergadering van de VME dan soms van belang. Hoe gaat u daar als verhuurder mee om?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 22.03.2023

Hoeveel VAA per privé gebruikte auto?

Een vennootschap heeft twee auto’s, die de bedrijfsleider allebei zowel professioneel als privé gebruikt. De fiscus wil hem belasten op twee volledige voordelen alle aard (VAA), maar volgens de bedrijfsleider zijn er slechts twee gedeeltelijke VAA belastbaar. Wie kreeg gelijk van de rechter?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 22.03.2023

Wat als u als startende zelfstandige een voorstel van vereenvoudigde aangifte personenbelasting krijgt?

Als uw fiscale situatie in de personenbelasting ‘zeer stabiel’ is, stelt de fiscus een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) op. Wanneer krijgt u dat? Wat moet u dan zeker checken? En wat als u als starter zo’n VVA krijgt?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 22.03.2023

Welk loon bepaalt uw maximaal aftrekbare IPT-premie?

Een vennootschap neemt premies van een individuele pensioentoezegging (IPT) in kosten. De fiscus weigert de aftrek van het grootste deel omdat de 80%-grens overschreden zou zijn. Volgens de vennootschap interpreteert de fiscus het begrip ‘normale brutojaarbezoldiging’ voor de 80%-grens verkeerd. Wie kreeg gelijk?

BEROEPSKOSTEN - VOORRAAD - 22.03.2023

Wat doen met een overgewaardeerde voorraad?

Onlangs bespraken we hier rechtspraak over de belasting van een ondergewaardeerde voorraad. Hoe zit het eigenlijk met de omgekeerde situatie, dat u bij de opmaak van de inventaris of nadien vaststelt dat de voorraad minder waard is dan het bedrag waarvoor ze in de boekhouding is opgenomen?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 22.03.2023

Te veel voorafbetaald in 2022? Actie ondernemen vóór 01.04.2023!

Maakte uw vennootschap of eenmanszaak in 2022 geen of weinig belastbare winst door bv. de energiecrisis, dan heeft u mogelijk te veel belastingen voorafbetaald. Welke verschillende opties heeft u dan voor dat overschot?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.03.2023

Leer de juiste AI-prompts te schrijven

AI-tools, zoals ChatGPT of DALL-E 2, genereren op basis van uw instructies nuttige tekst of beelden. De kunst bestaat erin de juiste opdracht te geven die leidt tot een goed resultaat. Enkele tips voor het formuleren van zo’n prompt.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 21.03.2023

Uw gegevens op een landkaart

Wilt u uw eigen bedrijfsdata, zoals uw (potentiële) klanten of filialen per regio, visualiseren? Welke webtools kunt u daarvoor gebruiken?

VARIA - VASTGOED - 21.03.2023

Bieden op professioneel vastgoed?

Bent u op zoek naar een pand voor uw zaak? Welke online biedingsplatformen kunnen u dan helpen?

OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 21.03.2023

Educatieve apps voor ondernemers

Nooit te oud om te leren? Dat klopt! Via educatieve smartphoneapplicaties voor iOS en Android kunt u zichzelf bijscholen als zelfstandige of ondernemer.

E-MAIL - BEVEILIGING - 21.03.2023

Kijk uit voor gevaarlijke e-mails

Scammers of oplichters worden steeds slimmer in het stelen van data of geld via e-mailberichten. Wat zijn de trucjes waar u voor moet uitkijken?

NIEUWS - NIEUWSapps - 21.03.2023

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Een heleboel mensen lezen hun nieuws niet meer op papier of op websites, maar via apps op de smartphone. Welke nieuwsapps bieden het grootste aanbod?

FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 21.03.2023

Hoeveel kan uw praktijk in 2023 fiscaal recupereren van een investering?

Stel, u heeft geen vennootschap en bent van plan om in 2023 een grote investering te doen voor uw praktijk. Welke fiscale ‘voordelen’ kunt u dan genieten voor die investering? Anders gesteld: hoeveel kunt u er fiscaal gezien van recupereren?

GRONDIG ONDERZOCHT - FISCALE AFTREK - 21.03.2023

Geen restaurantaftrek zonder administratieve onderbouw?

Stel, u maakt x-euro aan restaurantkosten en brengt daar een bepaald percentage (bv. 40%) van in als beroepskosten. Moet u dan een administratie bijhouden die toont dat u met beroepsmatige contacten bent gaan eten, of volstaat het al dat u zelf het totaal uit eigen beweging beperkt? Een vonnis van 2022 licht toe...

RECHT - HUISARTSEN - 21.03.2023

Contract medische software te laat opgezegd, alles verloren?

Een contract voor medische software bevat meestal een opzegtermijn (van drie maanden vóór de vervaldag). Een abonnee was echter te laat met die opzeg en vroeg zich af wat de gevolgen waren. Kan hij bv. vermijden nog een heel jaar ‘vast te zitten’ aan het contract, terwijl hij al een ander pakket gebruikt (en betaalt)?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - PROEFTIJD - 21.03.2023

Ziekenhuisarts: welke rechten binnen en buiten de proeftijd?

Zelfstandige ziekenhuisartsen moeten bij hun aanwerving meestal een proeftijd (van bv. één jaar) doorlopen. Zodra die periode voorbij is, zijn ze dan ‘vastbenoemd’, zoals men vaak zegt. Is er de facto echter wel zo’n groot verschil naargelang het ziekenhuis nog net binnen of net buiten de proeftijd zou opzeggen?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 21.03.2023

Wat met getuigschriften met uw oude adres op?


VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 21.03.2023

Van BVBA naar BV: wel of niet nodig?

Tegen eind 2023 moeten oude BVBA’s hun statuten aan het nieuwe wetboek aanpassen. Er wordt gezegd dat dat allemaal niet zo nauw steekt voor wie alleen is in zijn BVBA (want geen ‘echte’ sancties). Is dat zo?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 17.03.2023

Aankopen afschrijven of in één keer in kosten nemen?

Als u een aankoop doet met uw vennootschap, moet u telkens overwegen of het een aankoop betreft die eenmalig in kosten genomen moet worden of afgeschreven moet worden. Hoe maakt u het verschil? En wat is de fiscale impact?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 17.03.2023

In welk boekjaar moeten beroepskosten in aftrek genomen worden?

Uw vennootschap ontvangt een factuur in 2023 voor prestaties die aan uw vennootschap verricht werden in 2022. In welk boekjaar moet u die kosten boeken om ze van de winst van uw vennootschap te kunnen aftrekken?

VERJARING - 17.03.2023

Cassatie: witwasmisdrijf niet altijd onverjaarbaar?

Belgen met historische Luxemburgse of Zwitserse spaartegoeden kennen de problematiek: een bancaire overschrijving van gelden triggert snel de vraag naar de herkomst ervan. Banken maken deze oefening in het kader van de zogenaamde witwas-compliance. Het Hof van Cassatie (Cass., 15.11.2022) sprak zich recent uit over de strafrechtelijke kwalificatie van zo’n bankoverschrijving. Hoewel positief voor de betrokkene, blijft voorzichtigheid geboden.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.03.2023

Groepsverzekering/IPT – 80%-regel – raming wettelijk pensioen – herziening

Naar aanleiding van de graduele gelijkschakeling van het wettelijk pensioen van zelfstandigen met dat van werknemers, heeft de fiscus in maart 2022 (retroactief) de raming van het wettelijk pensioen in de 80%-grens aangepast. Bedrijfsleiders die aan het zelfstandige statuut onderworpen zijn, zien hierdoor de fiscaal aftrekbare pensioenpremie van hun IPT sterk dalen. In december 2022 heeft de fiscus deze regels – althans voor de loopbaan voor 2021 – nogmaals aangepast. Welke impact heeft dat?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.03.2023

Referentievoeten voor leningen toegestaan in 2022 zijn bekend!

Als een vennootschap een lening toekent aan zijn bedrijfsleider of aan een werknemer, dan is er sprake van een belastbaar voordeel wanneer de verschuldigde rente lager ligt dan de referentievoet. Hoeveel bedragen die referentievoeten voor inkomstenjaar 2022?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.03.2023

Geplande wijziging van de investeringsaftrek: eenvoud siert

De investeringsaftrek (IA) zoals we die vandaag kennen laat een onderneming toe om een bepaald percentage van de investeringskosten voor bepaalde investeringen af te trekken van haar belastbare basis. Het huidige regime wordt echter gekenmerkt door een warwinkel van tarieven afhankelijk van onder meer de grootte van de vennootschap en de onderliggende investering.

FINANCIERINGSKOSTENSURPLUS - 17.03.2023

Belastingvrije reorganisatie: wat gebeurt er met overgedragen financieringskostensurplus?

Sinds 1 januari 2019 is de aftrek van de netto-interestlasten, het zgn. financieringskostensurplus, in principe beperkt tot 30% van de fiscale ebitda. De niet-benutte aftrekcapaciteit is overdraagbaar naar de volgende boekjaren? Wat gebeurt er met dat overschot bij een belastingvrije reorganisatie? Een nieuwe circulaire (circ. 2023/C/8, 12.01.2023) licht toe.

BTW - 6% - 17.03.2023

Verlaagd btw-tarief 6%: omvorming of nieuwbouw?

Wanneer leiden omvormingswerken tot de totstandkoming van een nieuw gebouw? Dit is in de praktijk vooral van belang voor het al dan niet kunnen toepassen van het verlaagde tarief van 6% bij werken in onroerende staat aan woningen ouder dan tien jaar. In een recent arrest heeft het Hof van Cassatie hierover meer duidelijkheid gebracht. Voorts is dit begrip ‘nieuw gebouw’ ook in andere aspecten van de btw-wetgeving zeer belangrijk...

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.03.2023

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen!

Als u voor zaken naar het buitenland gaat, kunt u de kleine kosten forfaitair door uw vennootschap laten terugbetalen. Sinds 15 februari 2023 is dat soms wat meer...

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 17.03.2023

Optimaliseer de vrijstelling voor uw dividenden!

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse overzichten van de dividenden die u in 2022 privé ontvangen heeft. Daarvan kunt u maximaal € 800 vrijstellen van belastingen via uw aangifte in de personenbelasting. Hoe kunt u die vrijstelling optimaliseren?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 17.03.2023

Verzaken aan vruchtgebruik zonder schenkbelasting?

Ouders schenken vaak met voorbehoud van vruchtgebruik om inkomsten én controle te behouden. Maar op latere leeftijd willen ze vaak afstand doen van dit vruchtgebruik. Kan dat zonder schenkbelasting? Geldt dit ook voor familiale ondernemingen?

PENSIOEN - IPT - 17.03.2023

Uw IPT in kapitaal of in periodieke rente laten uitbetalen?

Een groepsverzekering of een individuele pensioentoezegging (IPT) heeft, zoals u weet, heel wat voordelen. Maar wat zijn de mogelijkheden bij uitkering? En hoe wordt u dan belast?

INVESTERINGSAFTREK - ATTEST - 16.03.2023

Attest energiebesparende investeringen in 2022 uiterlijk 31.03.2023 aanvragen!

Energiebesparende investeringen die niet in aanmerking komen voor de ‘gewone’ investeringsaftrek van 25% voor 2022, geven wellicht wel recht op een aftrek van 13,5%. De betrokken vennootschappen en eenmanszaken moeten dan wel tegen 31.03.2023 actie ondernemen! Waarover gaat het?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 15.03.2023

Een maximumgrens voor de groepsverzekering?

Er was heel wat te doen rond de te hoge aanvullende pensioenuitkeringen die sommige ex-parlementsvoorzitters kregen. Hoe zit dat eigenlijk voor werknemers in de groepsverzekering? Bestaan er daar ook maximumgrenzen waar u niet boven mag gaan?

EDUCATIEF VERLOF - 15.03.2023

Loongrens educatief verlof/VOV verhoogd


FISCAAL - LENING - 15.03.2023

Lening aan werknemer en fiscale fiche 2022


PENSIOEN - BRUGPENSIOEN - 15.03.2023

SWT (brugpensioen) op de weegschaal

Onlangs was er in de media veel te doen rond het SWT (brugpensioen). Sommige werknemers verwachten dat ze SWT kunnen ‘vragen’ aan hun werkgever. Hoe gaat u daar dan het best mee om?

BEDRIJFSWAGEN - VARIA - 15.03.2023

Ongeval met de bedrijfswagen: wie betaalt de rekening?

Stel, een werknemer rijdt de bedrijfswagen of -camionette ‘total loss’. Kunt u hem dan vragen om de schade te vergoeden? Het arbeidshof sprak zich onlangs uit over die vraag.

ONTSLAG - VARIA - 15.03.2023

Een bericht aan de collega’s over het ontslag en privacy

Stel, u ontslaat een van uw werknemers. In dat geval brengt u de collega’s van die werknemer wellicht graag op de hoogte, bv. via intranet. Zet u dat op papier of verspreidt u het digitaal, dan let u het best op dat u binnen de perken van de privacywetgeving blijft. Dat moest een werkgever onlangs ondervinden...

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 15.03.2023

Tellen maaltijdcheques e.d. mee voor de ‘toegelaten arbeid’?

Stel, een werknemer wil na zijn pensioen nog bij u werken binnen de grenzen van de zgn. toegelaten arbeid. Hoe weet u of hij niet te veel verdient? Moet u om dat te berekenen dan ook de extralegale voordelen meetellen?

VAKBOND - COMITÉ VOOR VEILIGHEID & GEZONDHEID - 15.03.2023

50 werknemers of meer, maar toch geen CPBW of OR?

Een lezer stelde ons de vraag wat er moet gebeuren indien er onvoldoende werknemersvertegenwoordigers zijn. Een van zijn twee werknemersvertegenwoordigers in het CPBW gaat met pensioen en er zijn geen plaatsvervangers. Moeten er dan tussentijdse verkiezingen georganiseerd worden of moet u bv. een vrijwilliger aanduiden?

AANWERVING - BUITENLANDSE WERKNEMER - 15.03.2023

Buitenlandse werknemer werkt bij u via detachering?

Stel, een buitenlandse werknemer is bij u aan de slag via een buitenlandse onderaannemer, de zgn. detachering. Dat dat niet zonder risico is, bleek uit een recent cassatiearrest. Welke aandachtspunten gelden er?

RECHT - LEVERING - 15.03.2023

Wie draagt het risico bij transport van de levering?

Bij het transport van goederen naar uw winkel raken deze beschadigd. Is de leverancier daarvoor dan aansprakelijk of is dat uw probleem? Gelden dezelfde regels als er iets misgaat bij het transport dat u doet of laat doen naar uw klant?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.03.2023

Uw garagist kan niet tijdig leveren!?

U bestelde een tijd geleden een bedrijfsvoertuig of een auto die u privé wilt gebruiken. Uw garagist laat weten dat de levering vertraging oploopt. Wat dan?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 15.03.2023

Uw klant te laat om garantie voor een herstelling te vragen?

Een klant vraagt u om een product dat hij bij u kocht onder garantie te herstellen. Hoelang geldt die garantie nu alweer? Wanneer kunt u zeggen dat hij te laat is met die vraag en de garantie niet meer geldt? En hoe zit dat als u meer garantie gaf dan de wettelijke?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 15.03.2023

Wat doen met de stock als u een merk niet langer verdeelt?

U gaat als winkelier niet langer met een leverancier van een bepaald merk in zee. U heeft echter nog goederen en onderdelen van dat merk in voorraad. Mag u die nog verder verkopen? Wat zijn uw mogelijkheden?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 15.03.2023

Uw eten bleef op de maag van een klant liggen!?

U heeft een taverne, restaurant, broodjeszaak of voedingswinkel. Een van uw klanten vraagt een schadevergoeding omdat hij ziek geworden zou zijn na iets gegeten te hebben (van) bij u. Hoe gaat u met zo’n vraag om?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.03.2023

Actie ondernemen tegen niet-klanten op uw parking

U heeft aan uw winkel of horecazaak een parking voor uw klanten. U stelt vast dat er geregeld ook niet-klanten hun wagen parkeren. Moet u dat dan zomaar aanvaarden? Welke stappen kunt u hiertegen ondernemen?

VZW - WERKING - 14.03.2023

Is het nu een gewone of een buitengewone algemene vergadering?

Sinds de nieuwe VZW-wet van 23 maart 2019 moet u rekening houden met het feit dat er behalve de gewone algemene vergadering ook zoiets bestaat als een buitengewone algemene vergadering. Wanneer moet u welke vergadering bijeenroepen?

VZW - BELASTINGEN - 14.03.2023

Patrimoniumtaks: deadline 31 maart 2023

31 maart 2023 is de deadline voor de indiening en betaling van de ‘jaarlijkse taks op de VZW’s’, de zgn. patrimoniumtaks. Wat houdt die belasting precies in? En bestaan er ook vrijstellingen?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 14.03.2023

Kunt u als VZW zomaar een commerciële activiteit ontplooien?

Uw VZW biedt kleinschalig opleidingen aan particulieren aan om haar belangeloze doel te verwezenlijken. U merkt echter dat ook bedrijven interesse hebben in het aanbod en uw VZW overweegt nu om het opleidingsaanbod te commercialiseren en ook aan bedrijven aan te bieden. Waar moet uw VZW dan zoal rekening mee houden?

VZW - BELASTINGEN - 14.03.2023

Uw VZW retroactief belast als vennootschap?

Een VZW die aangiften in de rechtspersonenbelasting (RPB) indient, krijgt een belastingcontrole en de controleur wil haar belasten in de vennootschapsbelasting (venn.b.). Hoeveel jaar kan hij dan teruggaan in de tijd?

AANDELEN - AANDELENREGISTER - 14.03.2023

Wie mag het aandelenregister inkijken?


BELASTINGCONTROLE - 14.03.2023

Over de forfaitaire minimumwinst en een bewijskrachtige boekhouding

Een vennootschap wordt belast op een forfaitaire minimumwinst, omdat ze geen bewijskrachtige boekhouding heeft waarmee ze kan weerleggen dat ze dat bedrag aan winst behaald heeft. Hoe zit dat?

VOORDEEL GRATIS LENING - 14.03.2023

Hoeveel VAA gratis lening in 2022?

De tarieven voor het voordeel alle aard (VAA) gratis lening in 2022 zijn gepubliceerd. Hoeveel bedragen die tarieven en hoe wordt dat voordeel berekend?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 14.03.2023

Wat zit er in de minimumbezoldiging en wat niet?

Zoals u weet, komt uw vennootschap maar in aanmerking voor het verlaagde vennootschap tarief als ze ten minste een bepaald bedrag als bedrijfsleidersloon ten laste neemt. Wat telt er precies mee voor dat zgn. minimumloon en wat niet?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UITLENEN - 14.03.2023

Geld lenen aan uw vennootschap? Hoe gaat u te werk?

Uw vennootschap plant een grote investering en u privé gaat haar daartoe wat van uw spaargeld lenen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Moet uw vennootschap dan interesten betalen aan u privé? We lichten een en ander toe...

AFTREKBARE KOSTEN - 14.03.2023

Bioscoopticket voor uw klanten


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.03.2023

Geheime commissielonen op onkosten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 14.03.2023

Vastgeklikte reserves gebruiken om pand naar u te halen?

Uw BV is eigenaar van een pand dat u naar u privé zou willen halen. Ze heeft ook in 2013 of 2014 reserves ‘vastgeklikt’ in het kapitaal. Wat doet u dan het best? Het kapitaal laten uitkeren in geld en daarmee het pand kopen of het pand uitbrengen, d.w.z. het als kapitaalvermindering in natura laten uitkeren?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 14.03.2023

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen sinds 15.02.2023!

Als u voor zaken naar het buitenland gaat, kunt u de kleine kosten forfaitair laten terugbetalen door uw vennootschap op basis van de landenlijst die sinds 15.02.2023 na lange tijd nog eens aangepast is! Eens even kijken...

BTW - KLANTENLISTING - 14.03.2023

Btw-listing 2022 nu indienen!

Jaarlijks moet u een listing indienen van al uw btw-plichtige klanten in België aan wie u het afgelopen jaar gefactureerd heeft. Wat houdt dit precies in en wat riskeert u wanneer u te laat bent of helemaal geen listing zou indienen?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 13.03.2023

Gratis lening van uw vennootschap in 2022: geeft u het voordeel alle aard privé aan of laat u het boeken?

De tarieven voor het voordeel alle aard (VAA) gratis lening in 2022 zijn sinds 3 maart 2023 bekend. Hoeveel is dat voor een renteloze lening via uw rekening-courant (rc) en wat zijn de gevolgen als u het VAA aangeeft of als u het in opbrengsten laat boeken?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 13.03.2023

Contract sluiten met een nog op te richten vennootschap?

Een klant is van plan om een vennootschap op te richten en vraagt u om het contract alvast op te maken op naam van die vennootschap. Is dat wel mogelijk en hoe gaat u dan te werk? Welke voorzorgen neemt u maar beter?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 13.03.2023

Te veel voorafbetaald voor 2022: actie tegen 31 maart 2023

Maakte uw vennootschap of zaak in 2022 minder winst dan eerst gedacht, dan heeft u mogelijk te veel belastingen voorafbetaald. Welke opties heeft u dan voor dat overschot?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 13.03.2023

Voordeel verwarming en elektriciteit: wanneer wordt dat nog forfaitair bepaald?

Omdat de energieprijzen in 2022 torenhoog waren, heeft u toen uw privéfacturen voor verwarming en elektriciteit door uw vennootschap laten betalen, ervan uitgaand dat u dan daarvoor op een forfaitair voordeel alle aard belast zou worden. Maar is dat nog wel altijd zo?

registratierechten - brussel - 13.03.2023

Registratierechten: meer korting bij aankoop woning in Brussel vanaf 1 april 2023!

Om particulieren te ondersteunen bij de verwerving van hun eerste woning geeft het Brussels gewest al enige tijd een korting op de registratierechten van 12,5% bij die aankoop. Voor aankopen vanaf 1 april 2023 wordt die korting verder verhoogd. Wat moet u hierover weten?

VERKOOP - VARIA - 10.03.2023

Woning verkopen zonder bouwvergunning in Vlaanderen?

Stel, u wilt een oude (vakantie)woning verkopen, maar dan blijkt dat er geen omgevingsvergunning bestaat voor het geheel of een deel van de constructie. Is dat wel altijd een probleem en hoe gaat u daar dan het best mee om?

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 10.03.2023

Snoeien van overhangende takken tegen elke prijs?

Uw buur vraagt om de takken van uw boom te snoeien, omdat ze over de perceelgrens hangen. Hij dreigt om ze anders zelf te laten snoeien op uw kosten. Kan dat en betekent dat dan ook dat u daarvoor bv. een dure boomchirurg moet betalen met een hoogtewerker? Daarover sprak een rechter zich onlangs uit...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 10.03.2023

Zijn er genoeg aanwezigen om geldig te beslissen op de AV?

Binnenkort komt in veel appartementsgebouwen de algemene vergadering samen. Hoeveel aanwezigen zijn er dan nodig om geldig te kunnen vergaderen? Volstaat het als de helft van de mede-eigenaars aanwezig is of een volmacht gaf?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 10.03.2023

Opzeg woninghuur aan huurderskoppel

Stel, u wilt als verhuurder een woninghuurcontract opzeggen. Hoe voorkomt u dat die opzeg ongeldig is als uw huurder getrouwd is of wettelijk samenwoont?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 10.03.2023

Opbrengstappartement via uw vennootschap kopen?

U overweegt een woning of appartement te kopen die u zal verhuren aan derden, dus niet zelf zal bewonen. Koopt u dat pand dan beter aan via een vennootschap of koopt u het privé? Welke fiscale argumenten zijn er daarbij van belang?

VERKOOP - COMPROMIS - 10.03.2023

Een van de kopers is onbekwaam of minderjarig, wat dan?

Stel, een kandidaat-koper van een bepaald pand is ‘onbekwaam’, bv. hij heeft een mentale beperking of het gaat om een minderjarige. Kan de vertegenwoordiger, bv. de bewindvoerder, of de ouder dan het compromis tekenen of wat moet er dan precies gebeuren?

BRUSSELS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 10.03.2023

Brussels EPB-certificaat in een nieuw kleedje


VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 10.03.2023

Vlaamse waterinformatieverplichting vanaf 2023


BTW - NIEUWBOUW - 10.03.2023

Gerenoveerd gebouw met btw verkopen? Rechter vs. fiscus

De Btw hanteert bepaalde voorwaarden over hoe grondig een renovatie moet zijn voordat een oud gebouw toch als nieuw verkocht kan worden met btw. Wat zijn die voorwaarden? En wat zei het hof van beroep van Gent daar onlangs over?

SLECHTE BETALERS - 10.03.2023

Hoe raakt u aan uw geld nadat u tegen uw slechte betalers een vonnis verkregen heeft?

Hoe pakt u de zaken het best aan nadat u tegen een slechte betaler een vonnis verkregen heeft? Kan de gerechtsdeurwaarder bij het betekenen van een bevel tot betaling een afbetalingsplan goedkeuren? Op welke goederen van de klant kunt u beslag laten leggen? Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Is het van belang of uw klant al dan niet beroep aantekent tegen het vonnis in eerste aanleg? Kunt u meer druk zetten door uw klant te dagvaarden in faling? Waarom is zo’n dagvaarding in faling voor u niet altijd zonder risico?

ONROEREND GOED - 10.03.2023

Een gebouw uitbrengen uit uw vennootschap?

Er zit een gebouw in uw vennootschap en het is uw bedoeling dat op korte of langere termijn uw kind er eigenaar van wordt. In een vorig nummer (T&A Ervaren Bedrijfsleider, jaargang 14, nr. 11, p. 2) hebben we de juridische en fiscale regels besproken wanneer uw kind het gebouw koopt. Nu bekijken we de mogelijkheid dat u of uw kind het gebouw via een zgn. uitbreng of onttrekking uit de vennootschap haalt.

ARBEIDSDEAL - 10.03.2023

Sinds 1 januari 2023 nieuwe maatregelen om inzetbaarheid werknemers te bevorderen

Een van de thema’s in de arbeidsdeal bestaat uit arbeidsmarkt bevorderende maatregelen. Welke maatregelen om de inzetbaarheid van een ontslagen werknemer te bevorderen moet u nu naast het klassieke outplacement aanbieden? Ontslagen werknemers krijgen nu ook het recht om reeds tijdens hun opzegperiode bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Hoe werkt dat transitietraject?

SUCCESSIEPLANNING - 10.03.2023

Schenking met voorbehoud vruchtgebruik: positie van langstlevende echtgenoot?

De schenking met voorbehoud van vruchtgebruik heeft meerdere voordelen. Als schenker kunt u immers via het vruchtgebruik de inkomsten en een bepaalde mate van controle behouden na de schenking. Wanneer u als ouder aan uw kinderen schenkt, wenst u deze controle en inkomsten samen te behouden, en later ook als langstlevende ouder, liefst zonder dat hiervoor bijkomende schenk- of erfbelasting betaald moet worden. Hoe kunt u deze bescherming van de langstlevende vruchtgebruiker organiseren? En welke aandachtspunten houdt u het best in uw achterhoofd?

SUCCESSIEPLANNING - 10.03.2023

Gesplitste aankoop: wat bij overlijden van een ouder-vruchtgebruiker?

De gesplitste aankoop is een veelgebruikte techniek bij successieplanning waarbij de ene persoon het vruchtgebruik van een onroerend goed koopt en de andere de blote eigendom. Vaak gaat het om ouders die het vruchtgebruik verwerven en de kinderen (of een kind) de blote eigendom. Hoe verzekeren de ouders zich het best dat de langstlevende het volledige vruchtgebruik van het vastgoed bekomt? Is de conventionele aanwas te verkiezen boven de wettelijke aanwas?

ONROEREND GOED - 10.03.2023

(Vruchtgebruik van) een nieuwbouw verkopen met btw?

Wanneer kunt u een nieuwbouw woning weer verkopen met toepassing van de btw? Kunt u ook het vruchtgebruik van het pand dat u privé gekocht heeft met aanrekening van btw vestigen ten voordele van uw vennootschap?

Wat is daar het voordeel van? Welke voorwaarden en formaliteiten moet u dan naleven? Met welke beperkingen moet u dan rekening houden?


BELEGGINGEN - 10.03.2023

Effectentaks 2.0: stand van zaken na arrest van Grondwettelijk Hof

Er was reeds heel wat te doen over de taks van 0,15% op effectenrekeningen met een gemiddeld saldo boven de € 1.000.000. Recent heeft het Grondwettelijk Hof zich uitgesproken over de tweede versie van die effectentaks. Wat zei het Grondwettelijk Hof precies? Wanneer kunt u na deze uitspraak nog in het vizier komen van de antimisbruikbepalingen?

SCHENKING - 10.03.2023

Schenking: is online registreren altijd snelste en beste oplossing?

Het bewijs van een hand- of bankgift kunt u online registreren via MyMinfin. Zo schakelt u de risicotermijn van drie jaar (vijf jaar in Wallonië) uit, waarbinnen er alsnog erfbelasting verschuldigd is. Kunt u dat ook doen voor andere giften zonder notaris? Waarop moet u dan letten om problemen te vermijden? Wat zijn de verschillen per gewest? En wat als u een schenking doet via een zorgvolmacht?

PERSONEEL - FISCAAL - 09.03.2023

Fiches 281.10/20: wat als u de onkostenvergoedingen van 2022 vergat te melden?

De wetgever wil dat de fiscus een beter zicht krijgt op alle terugbetalingen van zgn. kosten eigen aan de werkgever. Daarom werd de ficheverplichting i.v.m. de terugbetaling van kosten aan werknemers en bedrijfsleiders uitgebreid. Waar moet u dan op letten?

RECHT - 09.03.2023

Hoeveel tijd heeft de klant om uw facturen te betalen?

Het bedrijf heeft er vanzelfsprekend alle belang bij dat alle facturen zo snel mogelijk betaald worden. Vooral grotere klanten dringen soms aan op een lange betalingstermijn. Binnen welke termijn moet een b2b-klant uw facturen betalen? Kunnen er daarover andere afspraken met de klant gemaakt worden? Zijn er grenzen aan wat op dat vlak overeengekomen kan worden? Wat gebeurt er als die wettelijke spelregels niet gerespecteerd worden? Hoeveel bedraagt de wettelijke interestvoet voor 2023? Gelden dezelfde regels als het bedrijf zakendoet met een consument?

BTW - 09.03.2023

Een btw-tegoed terugvragen?

Als u een btw-tegoed heeft, betaalt de Btw u dat alleen maar terug als u daar effectief om vraagt. Maar zelfs dan krijgt u het niet onmiddellijk terug. Wat zijn de ter zake geldende regels en waarop moet u letten?

RECHT - 09.03.2023

Een bankgarantie als waarborg?

U wilt een bedrijfspand huren en de verhuurder vraagt u om als waarborg een bankgarantie af te leveren. Wat houdt dat precies in en hoe kunt u ervoor zorgen dat u zo’n garantie kunt laten afleveren? Wat gebeurt er als de verhuurder de bankgarantie naderhand ook effectief claimt? Kunt u zelf aan een klant of leverancier ook een bankgarantie vragen om zijn verbintenissen tegenover u te waarborgen? Waarop moet u in zo’n geval dan allemaal letten?

BTW - HERZIENING BTW - 09.03.2023

Uiterlijk 20 april 2023 moet u de btw-aftrek van uw wagenpark herzien indien u niet koos voor het vast beroepsforfait!

De btw op autokosten is in principe slechts aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik. In bepaalde gevallen moet u die btw-aftrek dan ook jaarlijks herberekenen en desgevallend herzien. Wanneer is dat ook weer het geval en waar hangt dat van af? Maakt het een verschil uit indien uw collega bijdraagt in de kosten van de ter beschikking gestelde auto?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 09.03.2023

Belastingkrediet verhoogde km-vergoeding i.g.v. gebroken boekjaar: deadline 31 maart 2023!

Indien uw vennootschap een gebroken boekjaar heeft en ze gedurende de periode van 1 maart 2022 t.e.m. 31 december 2022 een verhoogde forfaitaire kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen toekende aan haar personeel, heeft ze mogelijk recht op een belastingkrediet (BK) dat u uiterlijk 31 maart 2023 moet aanvragen. Hoe zit dat precies?

vzw - patrimoniumtaks - 08.03.2023

Patrimoniumtaks vzw’s en private stichtingen: deadline 31.03.2023!

Naar jaarlijkse gewoonte moeten vzw’s en private stichtingen tegen 31 maart de zgn. patrimoniumtaks aangeven en betalen. Wat moet u hierover weten?

BTW-CONTROLE - VARIA - 08.03.2023

Nieuwe btw-procedureregels op komst?

Een recent wetsontwerp bevat een aantal procedurele wijzigingen die in principe in werking treden op 1 januari 2024. Waarover gaat het precies?

BTW-LISTING - JAARLIJKSE LISTING AFNEMERS - 08.03.2023

Weer tijd voor de jaarlijkse btw-listing!

Tegen eind maart is het weer tijd voor de indiening van uw jaarlijkse klantenlisting. Wat is daarbij allemaal van belang, wie moet u wel en wie niet vermelden en wat is verder nog van belang?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.03.2023

Renovatie van kerkgebouw: kan dat ook tegen 6% btw?

Werken in onroerende staat aan een privéwoning ouder dan tien jaar, kunnen het btw-tarief van 6% genieten. Er werd aan de minister gevraagd of dat dit ook mogelijk is of wordt voor de renovatie van kerken...

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 08.03.2023

Opdraaien voor niet-betaalde btw van uw leverancier?

Betaalt uw leverancier zijn btw niet, dan kunt u als medecontractant er hoofdelijk aansprakelijk voor gesteld worden. In welke gevallen geldt dat precies en kunt u daar eventueel nog aan ontsnappen?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 08.03.2023

Zijn ski’s ‘vervoermiddelen’ voor de btw?

De verhuur van een vervoermiddel voor korte duur, vindt plaats daar waar het vervoermiddel ter beschikking gesteld wordt. Geldt dat ook voor de verhuur van ski- en snowboardmateriaal? Wat zei de rechter hierover?

FACTUUR - VARIA - 08.03.2023

Traiteur met een buitenlandse klant: hoe factureren?

Een traiteur staat in voor de bereiding van de maaltijden van een feest dat doorgaat in een andere EU-Lidstaat. Wat zijn de toepasselijke btw-regels en hoe zal de factuur van de traiteur eruitzien?

BTW-TARIEF - 12% BTW - 08.03.2023

Privé investeren in sociale woningen tegen 12% btw?

Onder bepaalde voorwaarden kunnen privé-investeerders in het kader van het sociale huisvestingsbeleid ook het verlaagde btw-tarief van 12% genieten. Wat heeft de Btw daar recentelijk over beslist?

BTW-PLICHT - FORMALITEITEN - 08.03.2023

In vereffening en toch nog btw-plichtig?

Hoelang kan een vennootschap in vereffening nog blijven bestaan voor de Btw? Wat is hierbij van belang en waarop moet u letten?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 08.03.2023

Werken aan een pand voor gemengd gebruik: quid btw?

Er worden werken uitgevoerd aan een pand dat deels beroepsmatig en deels privé gebruikt wordt. Hoe moet er dan gefactureerd worden, kan het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing zijn en hoe zit het met de btw-aftrek?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 08.03.2023

Jaarlijkse indexatie vennootschapsbijdrage vanaf 2023!

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap de gewone, dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat precies? Hoeveel bedraagt de bijdrage? En heeft u recht op een vrijstelling?

VENNOOTSCHAP - OPRICHTING - 08.03.2023

Auto voor op te richten BV verkopen of privé houden?

U start als zelfstandige en wilt een BV oprichten. Privé heeft u nog niet zo lang geleden een nieuwe auto gekocht die u voor uw zaak zou willen gebruiken. Wat doet u dan het best, de auto verkopen of hem privé houden en via een kilometervergoeding of verhuur ter beschikking stellen van uw BV?

BEROEPSKOSTEN - VOORRAAD - 08.03.2023

Is uw voorraad ondergewaardeerd?

Een handelaar krijgt een belastingcontrole en de controleur belast een onderwaardering van de voorraad. Volgens de handelaar heeft de fiscus de waarde van de voorraad willekeurig bepaald. Wat vond de rechter daarvan?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 08.03.2023

Wanneer kan uw vennootschap forfaitair belast worden?

Een vennootschap ontvangt een kennisgeving van aanslag van ambtswege, waarin haar meegedeeld wordt dat ze belast zal worden op een forfaitaire winst van € 19.000. De rechter bevestigt deze aanslag. Hoe zit dat?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 08.03.2023

Hoe antwoordtermijn op een bericht van wijziging berekenen?

Als u van de fiscus een bericht van wijziging gekregen heeft, dan moet u daarop binnen een bepaalde termijn reageren, want anders volgt een aanslag van ambtswege. Hoeveel bedraagt die termijn? En hoe moet u die precies berekenen?

ACTUALITEIT - FINANCIEEL EN BANKZAKEN - 08.03.2023

Roerende voorheffing vermijden door ‘onder pari’ te kopen?

Door de stijgende rente noteren veel kwaliteitsobligaties ‘onder pari’. Hierdoor kunt u op een vrij eenvoudige manier de roerende voorheffing (rv) van 30% grotendeels vermijden. Hoe kunt u daar fiscaal gezien uw voordeel mee doen?

AANSPRAKELIJKHEID - 07.03.2023

Veilig medisch materiaal vanaf 2023 altijd een resultaatsverbintenis?

Het materiaal waarmee u werkt als arts/tandarts moet ‘veilig’ zijn. Sinds 1 januari 2023 bepaalt de wet zelfs dat dat een resultaatsverbintenis is. Wat zijn de gevolgen?

RECHT - OVEREENKOMSTEN - 07.03.2023

E-mail als bewijs: wat zegt de wet sinds 1 januari 2023?

Stel, u heeft een discussie met een leverancier. Kunt u een e-mail die u ontving of verzond gebruiken om het bewijs van uw gelijk te leveren? Boek 1 van het nieuw Burgerlijk Wetboek geeft sinds 1 januari 2023 het antwoord op die vraag...

GOED OM TE WETEN - TANDARTS - 07.03.2023

Accreditering tandarts 2022: indienen voor 31 maart 2023


MEDISCH RECHT - TOEGANG DOSSIER - 07.03.2023

Wie heeft recht op toegang tot een dossier van de spoed?

Dat een verslag van een (spoed)opname in een ziekenhuis naar de huisarts gaat, is een vaste praktijk. Stel nu echter dat een patiënt voornamelijk tandschade opgelopen heeft en diens tandarts het verslag opvraagt. Mag en/of moet u dat dan geven of moet de patiënt zelf of diens huisarts dat aan de tandarts bezorgen?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 07.03.2023

Hoe betaalt u uw online aankopen?

Bij een (zakelijke) aankoop in een webwinkel krijgt u meestal verschillende betaalmogelijkheden. Welke is dan de beste optie?

SOFTWARE - BROWSER - 07.03.2023

ChatGPT rechtstreeks vanuit uw browser gebruiken

Om ChatGPT te gebruiken, moet u nog eerst naar de ChatGPT-site gaan en daar uw vraag (’ prompt ’) formuleren. Met enkele browserextensies kan dat veel gemakkelijker.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 07.03.2023

Automatische transcripties van uw meetings

Wilt u graag een geschreven document van alles wat er gezegd werd tijdens een vergadering of gesprek? Deze tools doen dat voor u.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 07.03.2023

Gebruik de juiste bestandsnamen

Vindt u vaak een bepaald bestand niet meer terug? Dan zou dat kunnen liggen aan de manier waarop u uw bestanden een naam geeft. Een paar tips om dit beter te doen.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 07.03.2023

Beheer uw opslag bij Gmail

De opslagruimte in uw Gmail-account zit bijna vol. Hoe lost u deze situatie het beste op?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 07.03.2023

Online fototools voor vier concrete taken

De (professionele) foto’s die u met uw smartphone maakt, bewerkt u gemakkelijk met de ingebouwde filters en functies van uw foto-app. Om iets effectief uit het beeld te verwijderen of eraan toe te voegen, kunt u deze online tools overwegen.

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 07.03.2023

Uw aankoop afschrijven of in één keer in kosten nemen?

Wanneer u iets aankoopt met uw eenmanszaak, moet u zich steeds afvragen of uw boekhouder dat moet verwerken als een eenmalige kost, dan wel gespreid in aftrek moet brengen via afschrijving. Wat is het verschil en wat is het meest interessant?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 07.03.2023

Belastingaangifte genderneutraal gemaakt

Op vraag van de minister van Financiën zullen er wijzigingen doorgevoerd worden in de aangifte van de personenbelasting (pb) om die genderneutraal te maken vanaf aanslagjaar 2023.

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 07.03.2023

Belast op de verkoop van elektriciteit?


AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 07.03.2023

Discussie met de fiscus over afschrijvingstermijnen?

Een belastingplichtige kreeg een belastingcontrole. De controleur deed moeilijk, omdat sommige investeringen sneller afgeschreven werden dan volgens een gesloten akkoord. Wat vond de rechter daarvan en wat kunt u ervan onthouden?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 07.03.2023

Mag de fiscus vermoedens combineren?

Een btw-controleur verhoogt de omzet van een broodjeszaak. Hij baseert zich daarvoor op informatie over zwarte leveringen die de BBI bij een leverancier gevonden heeft. De broodjeszaak betwist de omzetverhoging, omdat die op een verboden opeenstapeling van vermoedens zou berusten. Wat vond de rechter daarvan?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 07.03.2023

Fiscale gevolgen van een hoeveelheidscontrole voorraad

Bent u handelaar, dan moet u uw aangekochte handelsgoederen opnemen in uw jaarlijkse inventaris. Wanneer u een belastingcontrole krijgt, zal de fiscus gewoonlijk ook een hoeveelheidscontrole van uw voorraad uitvoeren. Wat is dat precies en wat kunnen de gevolgen zijn?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BEZWAARSCHRIFT - 07.03.2023

Bezwaar indienen na de wettelijke termijn nog mogelijk?

U heeft een fout in de aanslag personenbelasting ontdekt en wilt daar nog bezwaar voor aantekenen. Helaas is de bezwaartermijn al verstreken, maar wat als u die aanslag gewoon niet eerder gezien heeft? Kunt u dan toch nog geldig bezwaar aantekenen?

BELASTINGAANGIFTE - CONTROLE - 07.03.2023

Buitenlands vastgoed correct fiscaal verwerken

Sinds inkomstenjaar 2021 moet u bepaalde gegevens van uw buitenlands vastgoed aangeven in de personenbelasting. Welke gegevens precies? En hoe kwalificeert de fiscus de huurinkomsten?

ONROEREND GOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 07.03.2023

Indexatie ki, dus hogere ov


BTW - VERPLICHTINGEN - 07.03.2023

Hoe checkt u een buitenlands btw-nummer?


BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 07.03.2023

Verkeersboete innen via pb?


GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSRECHT - 07.03.2023

Is het nu een gewone algemene vergadering, een bijzondere of een buitengewone algemene vergadering?

Als bedrijfsleider van een BV bent u ongetwijfeld bekend met de gewone algemene vergadering waarvan u elk jaar het verslag of de notulen tekent. Er bestaat echter ook een buitengewone algemene vergadering en zelfs een bijzondere algemene vergadering, die u voor bepaalde beslissingen moet samenroepen. Hoe zit dat precies? En waarop moet u letten?

GRATIS LENING - VAA - 06.03.2023

Voordeel gratis lening 2022 is bekend!

Heeft u een schuld aan uw vennootschap, dan moet u daar ofwel interesten op betalen, ofwel wordt u privé belast op het feit dat u gratis leent van uw vennootschap (VAA gratis lening). Op 03.03.2023 werden de tarieven voor het VAA gratis lening voor inkomstenjaar 2022 in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Waarover gaat het precies?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 03.03.2023

Te veel voorafbetaald in 2022! Wat nu?

Uit de tussentijdse cijfers blijkt dat uw winst door de energiecrisis behoorlijk lager ligt dan verwacht en dat u daardoor voor 2022 eigenlijk te veel voorafbetaald heeft! Wat doet u dan het best met dat overschot?

BELEGGEN - RENDEMENT - 03.03.2023

Factorbeleggen: nieuwe trend om beter rendement te halen?

Beleggingskeuzes maken door te steunen op factoren is sinds enkele jaren in forse opmars bij institutionele beleggers. Maar kan ook u factorbeleggen, en hoe? Hoe zit dat fiscaal gezien?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 03.03.2023

Geen drie jaar voor vastgoed in het buitenland?