Alle domeinen

2023 - September

RECHT - KOPEN - 29.09.2023

Een voorkooprecht of voorkeurrecht op uw gehuurde praktijkpand bedingen?

Als u een huurovereenkomst sluit voor uw praktijk of uw vennootschap, dan kunt u met de verhuurder een voorkooprecht of een voorkeurrecht overeenkomen voor als dat pand later verkocht zou worden. Wat is het voordeel hiervan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 29.09.2023

Nieuw ondernemings-/btw-nr. start met een ‘1’!


BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 29.09.2023

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2023?

Voor bepaalde investeringen kan uw eenmanszaak of vennootschap een investeringsaftrek (IA) genieten als extra fiscale aftrek boven op uw afschrijvingen. U heeft daarbij de keuze tussen een gewone of een bijzondere IA. Wij geven u een overzicht van de mogelijkheden, zodat u dit kunt bespreken met uw accountant.

BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 29.09.2023

Welke kosten zitten in uw algemene onkostenvergoeding?

Boven op een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen (kilometer- en zgn. dag- of reisvergoedingen) kunt u zich als bedrijfsleider eventueel ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. We bekijken in dit artikel enkele praktische vragen over zo’n algemene vergoeding. Hoe zit dat juist?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 29.09.2023

Wat zijn de vuistregels bij pensioensparen?

Net als 3 miljoen andere Belgen doet u allicht aan pensioensparen. Pensioenspaarfondsen zijn populair, maar er zijn heel wat onderlinge verschillen. Waar houdt u het best rekening mee?

SCHENKING - AANDELEN - 29.09.2023

Hoe uw aandelen VVPR-bis schenken?


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 28.09.2023

Nagaan of koopkrachtpremie verplicht is in concreet geval

Een werkgever had berekend dat hij aan zijn bedienden die vallen onder paritair comité 200 geen koopkrachtpremie moest toekennen. Aan zijn arbeiders die in een ander paritair comité zitten, moest hij echter € 750 toekennen. Kan dat dan?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 28.09.2023

Wat betekent het VAA bedrijfswagen nu precies voor loon?

Indien de werknemer zijn bedrijfswagen ook privé gebruikt, wordt er een voordeel alle aard (VAA) gerekend. Dat VAA is voor nieuwe wagens de laatste maanden gestegen en veel werknemers hebben daar vragen bij. Hoeveel betalen ze er nu precies voor en hoe zien ze dat op de loonbrief?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 28.09.2023

Meerdere redenen voor het ontslag...

Stel, u ontslaat een van uw werknemers en hij vraagt nadien om een motivering. Is het in dat geval dan een goed idee om zoveel mogelijk redenen op te nemen?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 28.09.2023

Hoe overuren vermijden voor een werknemer ‘in charge’?

Werknemers met een vertrouwenspost of leidinggevende functie hebben geen recht op overloon voor extra uren die ze presteren. Kan dat ook bv. voor een verantwoordelijke verkoopster gelden en moet dat dan in het contract voorzien zijn?

ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 28.09.2023

Tot wanneer nog loon betalen bij een ‘direct ontslag’?

Een werkgever besluit om de arbeidsovereenkomst met een van zijn werknemers direct te beëindigen met betaling van een opzeggingsvergoeding. Tot welk moment precies moet hij die werknemer zijn normaal loon betalen? Maakt het iets uit dat u dat ontslag bevestigt via een aangetekende brief?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 28.09.2023

Wat is nieuw voor de sociale verkiezingen 2024?

Meer dan 7.000 bedrijven in België moeten in mei 2024 sociale verkiezingen organiseren. Net als bij de vorige edities van sociale verkiezingen werden ook voor de volgende verkiezingen een aantal aanpassingen doorgevoerd aan de procedure. Wat wijzigt er precies?

RSZ - RSZ-VERMINDERINGEN - 28.09.2023

RSZ wil geen korting geven voor ‘eerste aanwervingen’...

Als werkgever krijgt u een korting op de RSZ indien u in een nieuwe vestiging een eerste tot zesde werknemer aanwerft (vanaf 2024: van de eerste tot de vierde). De RSZ stelt die vermindering echter in vraag als vennootschappen volgens hem te veel verweven zijn, bv. omdat er eenzelfde bestuurder is. Hoe zit dat?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 28.09.2023

Nu ook een wettelijke basis voor relance-uren


LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 28.09.2023

Jongere in dienst vanaf oktober 2023?


OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 27.09.2023

Uw werknemer maakte een te lage offerte, wat nu?

Uw werknemer bezorgt aan een klant een offerte voor een te laag bedrag. Bent u dan als werkgever verplicht om die offerte uit te voeren? Welke maatregelen kunt u t.a.v. uw werknemer treffen?

PERSONEEL - OPLEIDING - 27.09.2023

Kost beroepsopleiding terugvorderen bij vertrek medewerker

U overweegt om een nieuwe werknemer in het bedrijf een opleiding op uw kosten te laten volgen. Kunt u de kosten daarvan terugvragen als de werknemer vertrekt? Gelden er andere regels bij een ‘knelpuntberoep’?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 27.09.2023

Ook kleine herstellingsfacturen moeten betaald worden

Uw facturen voor kleine herstellingen blijven weleens onbetaald. Welke maatregelen kunt u treffen om vlotter betaald te worden voor herstellingen die u doet? Waarom is dat sinds 1 september nog belangrijker geworden?

PERSONEEL - GRATIS HULP - 27.09.2023

Gratis familie helpen op bouwwerf kan zwartwerk zijn

Een van uw werknemers helpt gratis op de bouwwerf van familie of vrienden. Maar wat als de sociale inspectie juist dan langskomt op de werf? Riskeert hij dan dat zijn hulp als ‘zwartwerk’ beschouwd wordt?

SLECHTE BETALERS - INHOUDINGEN - 27.09.2023

Eigendomsvoorbehoud inlassen voor slechte betalers

Heel wat aannemers hebben een zogenaamd eigendomsvoorbehoud in hun algemene voorwaarden staan. Wat is dat precies? En hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 27.09.2023

6%-btw-tarief op sloop en wederopbouw weldra afgelopen?

Het tijdelijke btw-tarief van 6% voor sloop en wederopbouw dat in heel België van toepassing is, loopt in principe eind 2023 af. Wat zal er daarna gebeuren? Zal het verlaagde tarief worden verlengd?

VZW - BOEKHOUDING - 26.09.2023

Vergeet de statuten van uw VZW niet te wijzigen voor 1 januari 2024!

De deadline voor het aanpassen van de statuten van uw VZW nadert. Op 1 januari 2024 moet uw VZW haar statuten aangepast hebben. Hoog tijd voor actie dus! Hieronder vatten we nog even samen wat u moet weten.

VZW - WERKING - 26.09.2023

Personeel van uw VZW monitoren mag niet zomaar

Uw VZW heeft een aantal medewerkers in dienst die een computer gekregen hebben waarmee ze hun werkzaamheden verrichten. Mag uw VZW op die computer software plaatsen om het werk van die personeelsleden te controleren? Wat is wel of niet toegelaten?

VZW - WERKING - 26.09.2023

Betwiste factuur voor uw VZW protesteren

Uw VZW krijgt een factuur in de bus die volgens u niet correct is. Moet u die factuur dan expliciet protesteren? Hoe gaat u daarbij precies te werk en binnen welke termijn moet u overgaan tot het protest?

VZW - VERZEKERINGEN - 26.09.2023

Fietsende werknemers VZW: hoe correct verzekeren?

Uw VZW geeft aan al haar medewerkers een fiets waarmee ze zich naar het werk kunnen verplaatsen. Moet uw VZW nu een aparte verzekering afsluiten voor het geval de medewerkers een ongeval hebben tijdens hun woon-werkverplaatsing? En wat met schade aan derden?

VENNOOTSCHAP - FORMALITEITEN - 26.09.2023

Uw vennootschap in de bijlagen van het Staatsblad...

Vennootschappen moeten een uittreksel uit de oprichtingsakte, statutenwijzigingen alsook de benoemingen en ontslagen van bestuurders en zaakvoerders publiceren in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad. Hoe zit dat concreet?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 26.09.2023

Vennootschapsverlies privé niet aftrekbaar door wanverhouding met loon?

Bedrijfsleiders die verliezen van hun vennootschap ten laste nemen, kunnen die tenlasteneming onder bepaalde voorwaarden privé in aftrek brengen als beroepskosten. De fiscus weigert die aftrek echter soms omdat de verliezen veel groter zijn dan het bedrijfsleidersloon. Wat vindt de rechtspraak daarvan?

ONKOSTENVERGOEDING - 26.09.2023

Wat bewijzen voor buitenlandse dagvergoeding?

Een bedrijfsleider neemt een buitenlandse dagvergoeding op uit zijn vennootschap, maar de fiscus weigert de aftrek wegens gebrek aan bewijs. Hoezo, die vergoeding is toch forfaitair?

ONROEREND GOED - HUUR - 26.09.2023

EPC nodig voor verhuur aan uw BV?

Sinds 01.10.2023 is een energieprestatiecertificaat (EPC) ook verplicht voor wie een pand wil verhuren zonder daar publiciteit rond te maken. Betekent dit dat u nu ook een EPC moet hebben als u een (deel van) een pand aan uw eigen vennootschap wilt verhuren?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - FISCALE VOORDELEN - 26.09.2023

Welke fiscale voordelen voor startende vennootschappen?

Startende kmo-vennootschappen genieten een aantal fiscale voordelen. Welke zijn de belangrijkste en tot wanneer komt uw BV hiervoor in aanmerking?

WONING IN VENNOOTSCHAP - AFTREKBAARHEID KOSTEN - 26.09.2023

Soepelere regels voor aftrek woning in uw vennootschap?

Het hof van beroep te Gent stelt zich in een arrest van 05.09.2023 opvallend soepel op aangaande de aftrekbaarheid van de kosten van een woning in een vennootschap. Wat heeft de rechter dan precies beslist en is er nu effectief sprake van een nieuwe, minder strenge trend in de rechtspraak?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.09.2023

Dien uw vennootschapsaangifte tijdig in!


ONKOSTENVERGOEDING - 26.09.2023

Welke km-vergoeding vanaf 01.10.2023?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.09.2023

Stoppen met werken vóór uw 65ste?

Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zelfstandigen vóór hun 65ste met pensioen gaat. Als u dat ook overweegt, hoe zit het dan met uw bedrijfspensioen (groepsverzekering/IPT, VAPZ) en uw huidige voordelen alle aard?

ONDERNEMINGSNUMMER - 26.09.2023

Een leverancier of klant met ondernemingsnummer beginnend met ‘1’?

Wees niet verrast als u plots een klant of leverancier hebt waarvan het ondernemingsnummer begint met een ‘1’. Dit is het nieuwe eerste cijfer dat toegekend wordt voor pas opgerichte entiteiten (eenmanszaken, rechtspersonen, …). Wat moet u hierover weten?

ERFENIS - 26.09.2023

Nalatenschap: hoe correct meewerken aan boedelbeschrijving?

Kunt u bij een discussie over de vereffening-verdeling van een nalatenschap vragen dat er een boedelbeschrijving of inventaris opgemaakt wordt? Wie maakt de inventaris op? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat moet er in de boedelbeschrijving opgenomen worden? Welke verklaringen moet u zelf afleggen? Welk risico loopt u als uw verklaringen nadien niet correct blijken te zijn?

BELEGGEN - 26.09.2023

Inspelen op stijgende rente

Zowel de korte- als de langetermijnrente is gestegen. Wat doet u nu het best binnen uw obligatieportefeuille?

RECHT - 26.09.2023

Aannemingsovereenkomst beëindigen?

Kunt u de opdracht die u aan een aannemer gaf steeds zomaar van de ene dag op de andere beëindigen? Wat zegt de wet daarover? Kan de aannemer andere afspraken met u maken? Op welke vergoedingen heeft de aannemer dan recht? Kan de aannemer met u een forfaitaire vergoeding overeenkomen voor het geval u de aannemingsopdracht stopzet? Welke grenzen stelt de wetgever aan zulke afspraken?

BELEGGEN - 26.09.2023

Pikt u als belegger ook een graantje mee van de LGBTQ+-beweging?

Onze maatschappij wordt steeds diverser en kleurrijker. Dat komt tot uiting in reclamefilmpjes op tv, op de publiciteitspanelen langs de openbare weg of nog op de werkvloer. Ook inzake seksuele geaardheid is divers het modewoord. Spelen bedrijven hierop in en kunt u daar als belegger uw voordeel mee doen?

VERHUUR - 26.09.2023

Moet u een professioneel huurcontract ook registreren?

Moet een huurcontract dat u met een ondernemer sluit voor een winkelpand, een kantoorruimte of een opslagruimte geregistreerd worden? Moet u als verhuurder tot de registratie overgaan of kunt u dat door uw huurder laten doen? Welke afspraken kunt u op dat vlak maken in het huurcontract? Hoe moet de registratie precies gebeuren? Zijn er kosten aan verbonden? Moet ook de plaatsbeschrijving geregistreerd worden? Welke sancties riskeert u?

ONROEREND GOED - 26.09.2023

Oplevering gemene delen binnen appartementsgebouw: hoe aanpakken?

Wanneer worden de gemene delen van een nieuw appartementsgebouw opgeleverd? Heeft u als mede-eigenaar het recht om bij deze oplevering aanwezig te zijn? Wordt er het best ook een beroep gedaan op een expert? Wat moet er gebeuren als blijkt dat de gemene delen niet in orde zijn? Wie beslist er om met betrekking tot de gemene delen een procedure te starten tegen de promotor/aannemer?

RECHT - 26.09.2023

Huwen als wettelijk samenwonende?

Welke regels gelden als iemand die reeds wettelijk samenwoont, wil huwen? Eindigt de vorige samenlevingsvorm dan automatisch, of moet men hiertoe de nodige stappen zetten? Wat is er door een recente wetswijziging in dit verband veranderd?

RECHT - OPRICHTING - 25.09.2023

Via JustAct een onderneming online oprichten


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 25.09.2023

Bent u een starter voor de voorafbetalingen?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 25.09.2023

Uw aangiften het best tijdig indienen, zo niet...?

Als eenmanszaak moet uw aangifte over inkomstenjaar 2022 uiterlijk 18 oktober 2023 ingediend zijn en als vennootschap is dat in principe tegen 9 oktober 2023. Wat zijn echter de sancties als u die datum niet haalt?

VENNOOTSCHAP - AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 25.09.2023

Waarom een aandeelhoudersovereenkomst nuttig is

Een collega vertelde u dat hij en zijn medeaandeelhouders binnen hun vennootschap een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld hebben. Is dat iets wat in uw vennootschap ook nuttig kan zijn? Wat kunt u daar dan zoal in opnemen?

RECHT - ZORGVOLMACHT - 25.09.2023

Nu een zorgvolmacht opstellen om later alles goed geregeld te hebben!

Tijdens de eerste zes maanden van 2023 steeg het aantal zorgvolmachten met 27% t.o.v. 2022, zo blijkt uit recente cijfers van de Federatie van het Notariaat. Wat is zo’n volmacht ook alweer? Wat kunt u daarin bepalen en hoe begint u eraan?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 25.09.2023

Uw boekhouder krijgt controle, dus u onrechtstreeks ook?

Uw boekhouder of fiscaal adviseur krijgt een belastingcontrole. Is hij dan ook verplicht om op verzoek van de controleur inzage te geven in de adviezen die hij aan u gegeven heeft of geldt daar hoe dan ook het beroepsgeheim? Hoe zit dat dan omgekeerd als u controle krijgt en uw controleur die adviezen bij u opvraagt?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 25.09.2023

Uw privé- en beroepsrekeningen strikt gescheiden houden?

U koopt iets aan voor uw eenmanszaak of uw vennootschap, maar u betaalt de factuur met de bankkaart van uw privérekening. Is dat fiscaal gezien een probleem? Waarop moet u letten?

VASTGOEDMAKELAAR - HUUR - 25.09.2023

Mag u een voorschot vragen aan een kandidaat-huurder?

Stel, u vindt een kandidaat-huurder voor een bepaald pand. Mag u hem als verhuurder of vastgoedmakelaar een voorschot of reservatievergoeding vragen, bv. de betaling van de eerste maand huur? En wat met die vergoeding als de huur toch niet doorgaat? De Uitvoerende Kamer van het BIV sprak zich daarover uit...

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 25.09.2023

Verbouwd zonder toestemming van de VME, wat dan?

Stel, een mede-eigenaar voert verbouwingen uit aan zijn appartement en legt daarvoor allerlei leidingen aan in de gemene delen zonder vooraf iets te vragen. Hoe gaat de vereniging van mede-eigenaars (VME) daar het best mee om?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 25.09.2023

Een hoger ki voor woning op immosite?

In de media kwamen artikels over de schatting van de kadastrale inkomens (ki) door de fiscus. Daarbij werd beweerd dat de fiscus zich daarvoor onder andere baseert op foto’s van immosites. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 25.09.2023

Vermindering onroerende voorheffing in Wallonië en Brussel

De onroerende voorheffing (ov) die u moet betalen, is door de indexering gestegen. In sommige gevallen kunt u echter een vermindering verkrijgen. In welke gevallen is dat zo in Wallonië en Brussel en moet u daar iets voor ondernemen? Kunt u dat ook voor deze aanslag en eventueel het verleden nog rechtzetten?

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 25.09.2023

Vermindering onroerende voorheffing in Vlaanderen

De aanslag voor de onroerende voorheffing (ov) valt in deze periode in de (digitale) bus. In sommige gevallen moet u zelf iets ondernemen om bv. een vermindering voor kinderen te verkrijgen. In welke gevallen is dat zo in het Vlaams gewest? Kunt u dat ook voor deze aanslag en eventueel het verleden nog rechtzetten?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 25.09.2023

Grondverzakking = verzekerd, hoe aanvragen?

Stel, door het uitdrogen van de bodem krijgt u schade aan uw woning, bv. scheuren. Kunt u daarmee terecht bij uw brandverzekering en zo ja, wat is er van belang indien u een aangifte doet?

HUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 25.09.2023

Geen plaatsbeschrijving opgemaakt en pand vernield?

Als verhuurder van een pand – of dat nu een woning, een kantoor of een handelspand is – staat u veel sterker om huurschade te bewijzen met een ingaande plaatsbeschrijving. Betekent dat dan dat zonder zo’n plaatsbeschrijving de huurder zich alles kan permitteren? Onlangs sprak het Hof van Cassatie zich daarover uit...

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 25.09.2023

Hoeveel huur vraagt u voor studentenkamer?


VLAAMS GEWEST - HUUR - 25.09.2023

Voldoet Vlaamse woning aan kwaliteitsnormen?


WEBDIENSTEN - AI - 20.09.2023

Kunt u e-mails laten schrijven door ChatGPT?

E-mail blijft een belangrijk professioneel communicatiemiddel, maar soms is het niet gemakkelijk om een goede e-mail te schrijven. Kunt u zich laten bijstaan door AI?

SOFTWARE - BROWSER - 20.09.2023

Zoektips voor in uw browser

Om naar informatie te zoeken op internet hoeft u niet per se naar Google te surfen: uw Chrome-browser volstaat meestal ook. Wij geven u enkele tips voor een nog efficiënter gebruik.

VERVOER - AUTO - 20.09.2023

Online info over carpooling

Carpooling hoort thuis binnen een duurzaam bedrijfsbeleid. Waar vindt u praktische online info?

E-MAIL - E-MAILADRES - 20.09.2023

Val op met een professioneel e-mailadres

Een e-mailadres dat dateert uit uw jonge jaren is niet altijd ideaal om een goede indruk te maken. Waar moet u op letten?

WEBDIENSTEN - WEBSITE-ANALYSE - 20.09.2023

Hoe doen uw concurrenten het?

U wilt graag weten hoe goed de websites van uw concurrenten scoren (in vergelijking met de uwe). Kunt u deze informatie ergens online opvragen?

SOFTWARE _ OFFICE - 20.09.2023

Eenvoudige berekeningen uitvoeren in Word

Als u Word gebruikt om bijv. eenvoudige facturen op te stellen, dan zou het handig zijn dat (eenvoudige) berekeningen automatisch gebeuren, zonder dat u zaken moet overtypen van uw rekenmachine. Hoe pakt u het aan?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 20.09.2023

Hoe groot mag een ten laste genomen verlies zijn?

De bedrijfsleider neemt de verliezen van zijn vennootschap ten laste. De fiscus weigert de aftrek als beroepskosten, omdat er een wanverhouding zou zijn tussen de verliezen en het loon van de bedrijfsleider. Wie kreeg gelijk van de rechter?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 20.09.2023

Wanneer kunt u een meerwaarde ‘gespreid’ laten belasten?

Uw vennootschap zal in boekjaar 2023 een investering verkopen met een fikse meerwaarde. Dat wil dus zeggen dat uw vennootschap in principe veel vennootschapsbelasting zal moeten betalen. Volgens uw collega kunt u dat vermijden als u kiest voor de ‘gespreide’ belasting. Is dat zo? En wat zijn dan de spelregels?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 20.09.2023

Kan uw kind gratis of goedkoop lenen bij uw BV?

Een van uw meerderjarige kinderen wil een lening aangaan en uw BV heeft geld op de bankrekening staan dat ze niet meteen nodig heeft. Kan uw vennootschap dat geld gratis of goedkoop lenen aan uw zoon of dochter, ook al heeft die met haar professioneel niets te maken?

VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 20.09.2023

Vordering inclusief waardevermindering overgenomen?

NV X verkrijgt van NV Y twee vorderingen waarop waardeverminderingen zijn geboekt. X neemt die waardeverminderingen over in haar boekhouding, maar de fiscus belast ze als onderschatting van het actief. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 20.09.2023

VAA nutsvoorziening bepalen volgens werkelijke of forfaitaire waarde?

Betaalt uw vennootschap het privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan moet u een voordeel alle aard (VAA) aanrekenen. Hoeveel? En wat met de btw?

ERELOON - RECHT - 19.09.2023

Nieuwe regels om niet-betalende patiënten aan te manen

Sinds 1 september 2023 gelden er behoorlijk strenge spelregels voor ‘ondernemingen’ die achterstallige betalingen willen opeisen bij ‘consumenten’. Die regels zijn ook van toepassing op artsen of tandartsen die een patiënt willen aanspreken voor een niet-betaald ereloon. Wat moet u daarvan weten?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 19.09.2023

Zelf huur voor uw tweede verblijf betalen aan uw BV(BA)?

De aftrek van de kosten van een tweede verblijf door de eigen vennootschap ligt soms zwaar onder vuur. Kan het dan een oplossing zijn om zelf huur te gaan betalen aan uw vennootschap? Een arrest van 23 mei 2023 licht toe...

MEDISCH RECHT - ERELOON - 19.09.2023

€ 50 waarborg om no-shows tegen te gaan?

Een waarborg vragen bij het vastleggen van een afspraak om no-shows tegen te gaan, is dat een idee? In de medische pers werd alvast een voorbeeld uit Duitsland besproken, waar een centrum voor interne geneeskunde € 50 waarborg vraagt. Is dat ook hier mogelijk of zijn er wettelijke en deontologische bezwaren?

RIZIV-INSPECTIE - 19.09.2023

Plots de ene indicator na de andere…

Indicatoren om overconsumptie te beoordelen, decennialang is er niets van in huis gekomen… tot er nu plots drie op korte tijd gekomen zijn. Wat is er aan de hand?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 19.09.2023

Van eenmanszaak naar vennootschap, wat dan met de btw?

Als u uw eenmanszaak omvormt tot een vennootschap, wat zijn dan de btw-gevolgen? Kunt u uw btw-nummer behouden? En moet u afgetrokken btw corrigeren? Een overzicht.

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 19.09.2023

Hospitalisatieverzekering met uw vennootschap betalen

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die tussenkomt in de kosten van een ziekenhuisopname. Die verzekering wordt doorgaans privé genomen. Kan ook uw vennootschap de premies ten laste nemen? En hoe gaat dat dan fiscaal gezien in zijn werk? Eens kijken.

OPSTAL - 15.09.2023

Gratis recht van opstal in het kader van een successieplanning: een delicate oefening

In een arrest van 31 mei 2022 oordeelt het hof van beroep te Antwerpen dat de gratis verkrijging van de renovatiewerken bij het einde van het recht van opstal belastbaar is in de personenbelasting van de grondeigenaars-natuurlijke personen. De werkelijke bedoeling van de gehele constructie bestond in de renovatie van een bestaand gebouw op kosten van de ouders.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.09.2023

Fiscus controleert bedrijfsvoorheffing!

Sinds 26 juni 2023 controleert de fiscus of er op de bezoldigingen en voordelen alle aard van bedrijfsleiders voldoende bedrijfsvoorheffing ingehouden werd. Wat moet u hierover weten?

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 15.09.2023

Rulingdienst maakt korte metten met pragmatische werkwijze inzake terugbetaling thuis getankte elektriciteit

De opmars van de elektrische wagen en de bijbehorende nieuwe manieren van ‘elektrisch tanken’ blijven een punt van discussie voor wat betreft de toepassing van het voordeel alle aard. Een recente ruling van de fiscus zorgt voor een nieuw hoofdstuk in deze saga, met bijkomende administratie tot gevolg voor de terugbetaling van de door de werknemer thuis getankte elektriciteit.

O&O - 15.09.2023

O&O: korting bedrijfsvoorheffing vs. belastingkrediet: hoe werkt de cumulbeperking?

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstortingsplicht van bedrijfsvoorheffing (bv) voor kwalificerend O&O-personeel (of BELSPO-korting) mag niet tot een dubbel fiscaal voordeel leiden in combinatie met het O&O-belastingkrediet. De minister legt uit hoe dat bewerkstelligd moet worden.

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.09.2023

Voor wie kunt u een vrijstelling sociaal passief aanleggen?

Sinds 2019 kunnen werkgevers onder bepaalde voorwaarden een fiscale vrijstelling voor sociaal passief aanleggen. Welke werknemers komen daarvoor in aanmerking? Hoe berekent u deze vrijstelling weer? En wat mag u dan zeker niet vergeten?

BELEGGEN - RISICOSPREIDING - 15.09.2023

Houdt u rekening met de cyclus op de beurs?

We kennen allemaal de cyclus van de seizoenen, de levenscyclus van een mens, de economische cycli, maar er zijn er nog heel wat andere, ook voor beleggers. Wat moet u weten en houdt u er het best rekening mee?

SUCCESSIERECHTEN - BELEGGINGEN - 15.09.2023

Erfbelasting op Tak 21 en 23 eerlijker belast!


BTW - TARIEF - 15.09.2023

Slechts 6% btw voor zonnepanelen geplaatst begin 2024?

Nog tot 31 december 2023 geldt een verlaagd tarief van 6% voor de aankoop met installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Wat zijn de voorwaarden? En wat indien de plaatsing pas begin 2024 zal plaatsvinden?

SCHENKING - MODALITEITEN - 15.09.2023

Hoe verstandig de verbouwingen van uw kind sponsoren?

U kunt uw kind op diverse manieren helpen bij het bouwen of verbouwen (bankgift, factuurgift, renteloze lening, enz.), maar hoe zit dat dan als uw kind zou overlijden of gaat scheiden? Hoe vermijdt u problemen?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 15.09.2023

Moet u (extra) voorafbetalen tegen 10.10.2023?

Nu u al wat meer zicht heeft op uw winst voor 2023, is het tijd om door uw accountant de geraamde belasting te laten herberekenen, want de deadline voor de derde voorafbetaling (VA3) is in principe 10.10.2023. Moet u nu nog (extra) voorafbetalen om een boete van 6,75% te vermijden?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 15.09.2023

Belastingaanslag die u betwist betalen?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 15.09.2023

Kunt u uw aangiftes nog tijdig indienen?

Nu de zomermaanden voorbij zijn, is het dringend tijd om na te gaan of u/uw boekhouder de deadlines betreffende de fiscale aangiftes gerespecteerd heeft. Hoe zit dat precies?

RECHT - 14.09.2023

De goederen zijn beschadigd voordat de klant betaald heeft: wie draait ervoor op?

Moet de klant de bestelde goederen soms toch betalen wanneer ze voor de levering beschadigd geraken, bv. terwijl ze zich nog in uw magazijn bevinden? Gelden dezelfde regels als er iets misgaat bij het transport? Riskeert u zelf nog op te draaien voor beschadigingen als u de goederen wel al leverde bij de klant, maar de klant uw factuur nog niet betaald heeft? Kunt u andere afspraken maken met de klant? Zijn er grenzen aan de geldigheid van dergelijke afspraken?

VENNOOTSCHAP - 14.09.2023

Het bestuur van een BV in het nieuwe vennootschapsrecht

Uiterlijk 31 december 2023 moeten vennootschappen hun statuten aangepast hebben aan het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Die statuten moeten regels bevatten over de benoeming en het ontslag van bestuurders, de omvang van hun bevoegdheden en de wijze waarop ze die uitoefenen. Welke wettelijke vereisten, verboden, mogelijkheden en opportuniteiten zijn er ter zake voor een BV?

BOEKHOUDING - RESULTAATBEPALING - 14.09.2023

Nog (extra) voorafbetalen tegen 10 oktober 2023?

Nu u al wat meer zicht heeft op uw winst voor 2023, is het tijd om de geraamde belasting te herberekenen, want de deadline voor de derde voorafbetaling (VA3) is in principe 10 oktober 2023. Moet u nu nog (extra) voorafbetalen om een boete van 6,75% te vermijden?

BTW - RECHT OP BTW-AFTREK - 14.09.2023

31 december 2023: deadline om betaalde Britse btw terug te vragen voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023!

De btw die u in het Verenigd Koninkrijk (VK) betaald heeft, kunt u niet meer via VAT-refund recupereren. Hoe komt dat? Waar kunt u dan wel terecht? Voor welke periode kan dat? En kunt u ook sneller een teruggave verkrijgen?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 14.09.2023

Auteursrechten en RSZ: wat is loonconversie?

Het Koninklijk Besluit van 7 april 2023 dat de vergoeding voor de overdracht van auteursrechten (AR) tot een bepaald plafond vrijstelt van RSZ-bijdragen bevat tal van onduidelijkheden en is daarom al uitvoerig becommentarieerd. De onduidelijkheden in het KB zijn vooralsnog niet opgehelderd, ook al vindt men in de administratieve instructies van de RSZ vanaf Q3/2023 onder het loonbegrip wel een nieuwe sectie omtrent de vergoeding voor de overdracht van AR. Hoe moet u het begrip loonconversie interpreteren? En wat is het belang om de vergoeding voor de overdracht van AR wel of niet als een geconverteerd brutoloon te kwalificeren?

BELASTINGEN - 14.09.2023

Vaste inrichting wegens thuiswerk? Minister en RSZ verduidelijken

Wanneer een bedrijf in het buitenland zijn corebusiness op dezelfde manier uitoefent als in het thuisland, is de kans zeer groot dat het bedrijf een vaste inrichting (VI) heeft en daar dus ook belastbaar zal zijn. Verhoogt thuiswerk dan het risico op VI voor een buitenlandse werkgever? Onlangs werden zowel op sociaalrechtelijk als op fiscaal vlak nuttige administratieve richtlijnen wereldkundig gemaakt.

PERSONEEL - BONUS - 14.09.2023

Stelsel van fiscaal gunstige innovatiepremies voor uw creatieve personeelsleden is nu mogelijk tot eind 2024!

Wilt u de betrokkenheid van uw werknemers bij uw vennootschap verhogen, dan kunt u ze extra motiveren met een fiscaal gezien voordelige zgn. innovatiepremie. Wanneer kunt u zo’n premie toekennen? Wie komt er (niet) in aanmerking voor de premie? Hoeveel kunt u toekennen? Wat is de te volgen procedure? Vallen die premies binnen of buiten de loonnorm? En wat zijn de aandachtspunten?

INCASSO - 14.09.2023

Binnen welke termijn moeten uw facturen betaald worden?

Binnen welke termijn moet de klant de facturen die het bedrijf stuurt precies betalen? Gelden er verschillende regels naargelang het gaat om een b2b- dan wel een b2c-transactie? Kunt u met de klant afspraken maken over de betaaltermijn? Zijn dergelijke afspraken ook geldig? Wat zijn de juridische gevolgen van het opeisbaar worden van uw facturen? Kunt u meteen ook overeenkomen dat de niet-tijdige betaling van een van uw facturen ervoor zorgt dat uw nog niet vervallen facturen meteen opeisbaar zijn?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 14.09.2023

Eerste aanwervingen voor 1 januari 2024?