VENNOOTSCHAP - FORMALITEITEN - 26.09.2023

Uw vennootschap in de bijlagen van het Staatsblad...

Vennootschappen moeten een uittreksel uit de oprichtingsakte, statutenwijzigingen alsook de benoemingen en ontslagen van bestuurders en zaakvoerders publiceren in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad. Hoe zit dat concreet?

Oprichtingsakte

Wat? Elke vennootschap is verplicht om een uittreksel van de oprichtingsakte te laten publiceren in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad (art. 2:8, §1, 2° en 2:14 WVV) . Dit uittreksel bevat de essentiële bepalingen van die akte, zoals de vorm en naam, het adres van de vennootschap, het bedrag van het kapitaal of de inbrengen, de identiteit van de bestuurders of zaakvoerders, ... (art. 2:8, §2 WVV) .

Wie zorgt hiervoor? Dat is afhankelijk van de vorm van de vennootschap. Voor de oprichting van een BV, NV of CV is een notariële akte nodig en dan is het ook de notaris die de publicatie van de oprichtingsakte in orde brengt. Een VOF of CommV kunt u echter oprichten zonder notaris en dan moet u de publicatie zelf doen of uitbesteden aan uw boekhouder of ondernemingsloket.

Hoe? De publicatie van het uittreksel uit de oprichtingsakte kan op twee manieren gebeuren. Ofwel door de neerlegging van een papieren document op de griffie van de ondernemingsrechtbank van de zetel van de vennootschap, ofwel via een elektronische toepassing, een app dus.

(1) Op papier. Het uittreksel op papier moet worden neergelegd via een standaardformulier, het zgn. formulier I. Voor een BV, NV of CV moet samen met dat uittreksel een kopie van de oprichtingsakte zelf neergelegd worden, voor een VOF of CommV moet dat niet (art. 2:8, §1, lid 2 WVV) .

(2) Via een app. Notarissen hebben een eigen app, eDepot. Wilt u voor uw VOF of CommV de neerlegging elektronisch doen, dan moest u daarvoor tot onlangs de app eGriffie gebruiken. Sinds 13.09.2023 is dat een andere app, nl. JustAct ( https://justonweb.be  - ‘Ondernemingen’).

Hoeveel kost het? Tot en met 29.02.2024 kost de neerlegging op papier € 335,41 en via JustAct is dat € 270,92. Deze bedragen zijn inclusief btw en moeten vóór de neerlegging betaald worden op de rekening van het Belgisch Staatsblad. Laat u de publicatie doen door uw boekhouder of ondernemingsloket, dan moet u voor die dienst doorgaans ook nog een vergoeding betalen.

Latere wijzigingen

Wat? De publicatieverplichting geldt ook voor alle latere wijzigingen aan de bepalingen die per uittreksel gepubliceerd werden (art. 2:24, 5° WVV) . Bedoeld zijn niet enkel statutenwijzigingen, maar ook de benoeming en het ontslag van niet-statutaire bestuurders of zaakvoerders.

Wie zorgt hiervoor? Voor statutenwijzigingen geldt hetzelfde als voor de oprichtingsakte. De notaris doet dit dus als uw vennootschap een BV, NV of CV is, voor een VOF of CommV moet u dit zelf doen of laten doen. Voor de publicatie van de benoeming en het ontslag van niet-statutaire bestuurders of zaakvoerders bent u zelf verantwoordelijk, ongeacht de vorm van uw vennootschap.

Hoe? De publicatie van wijzigingen kan enkel op papier, daarvoor kunt u dus JustAct niet gebruiken. Dit zou veranderen, maar het is nog niet bekend vanaf wanneer. Voor de benoeming of het ontslag van een bestuurder of zaakvoerder en voor sommige statutenwijzigingen moet u ook nog een extra formulier invullen, het formulier II.

Hoeveel kost het? Tot en met 29.02.2024 kost de publicatie van wijzigingen € 196,75 (btw inclusief).

Ga naar uw online artikel en download een overzichtstabel van de FOD Justitie.

Voor een BV, NV of CV gebeurt de publicatie, behalve van benoemingen en ontslagen van bestuurders, door de notaris. Voor een VOF of CommV moet u dat zelf doen. Voor de oprichtingsakte is behalve een neerlegging op papier op de griffie van de ondernemingsrechtbank sinds 13.09.2023 ook het gebruik van de app JustAct mogelijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878