ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 28.09.2023

Hoe overuren vermijden voor een werknemer ‘in charge’?

Werknemers met een vertrouwenspost of leidinggevende functie hebben geen recht op overloon voor extra uren die ze presteren. Kan dat ook bv. voor een verantwoordelijke verkoopster gelden en moet dat dan in het contract voorzien zijn?

Geen recht op overloon. Werknemers die een vertrouwenspost of een leidinggevende functie bekleden, hebben bij het presteren van overuren in principe geen recht op inhaalrust of overloon (met betaling van een toeslag). Concreet betekent dat dat die werknemers – binnen redelijke grenzen – onbeperkt mogen werken.

Soms wel recht op hun gewone loon. Indien die werknemers uren buiten hun normale uurrooster presteren, moeten ze daarvoor soms wel hun gewone loon krijgen, maar niet altijd. Of dat nodig is, hangt af van de arbeidsovereenkomst of van het gebruik binnen uw onderneming. Het kan ook volgen uit billijkheid zoals het feit of hun loon hoog genoeg is om de extra prestaties te dekken.

De vraag is welke functies daar precies onder vallen.

Wat was er gebeurd?

Een verkoopsmedewerkster – die verantwoordelijke was over een volledige afdeling van een winkel – had haar ex-werkgever verzocht om een berg aan overuren uit te betalen.

De werkgever weigerde, omdat hij vond dat het ging om een ‘vertrouwensfunctie’. De arbeidsovereenkomst maakte echter geen melding van de vertrouwenspost/leidinggevende functie en de werkgever had niet gereageerd op de uurstaten die de verkoopster hem iedere maand via Whatsapp doorstuurde.

Wat vond de rechter?

De rechter vond dat uit de feiten bleek dat de verkoopster hier een grotere verantwoordelijkheid kreeg dan andere verkopers: zij mocht onder andere bestellingen plaatsen bij leveranciers, zij coördineerde het werk van de andere verkopers, zij mocht in gesprek gaan met uitzendkantoren om openstaande vacatures te bespreken, … Bovendien oversteeg het brutomaandloon van de verkoopster in kwestie ruimschoots het baremaloon.

De rechter vond dat ze daarom wel degelijk een vertrouwenspost of leidinggevende functie had, waardoor ze geen aanspraak kon maken op overloon. In deze zaak waren er aldus de rechter ook geen redenen om het gewone loon voor uren buiten haar normale uurrooster toe te kennen.

Wat moet u ervan onthouden?

Een open lijst. In een KB (KB 10.02.1965) worden diverse ‘vertrouwensfuncties’ opgesomd, zoals een (onder)directeur, personen die werkelijk gezag uitoefenen en die verantwoordelijkheid dragen voor de gehele onderneming of een belangrijke onderafdeling ervan, privésecretarissen verbonden aan de dienst van de werkgever of de (onder)directeur, ingenieurs en technische personeelsleden, voor zover hun persoonlijke aanwezigheid voor de veiligheid van de werknemers en voor de veilige werking van de onderneming noodzakelijk is, chefs van de herstel- of onderhoudsdiensten, … Die lijst is intussen wel verouderd.

Aan de rechter om uitspraak te doen... In geval van discussie zal het aan de rechtbank toekomen om de knoop door te hakken. U staat alvast sterker indien u in de arbeidsovereenkomst vermeldt dat de functie een vertrouwenspost inhoudt.

Arbrb. Gent (afd. Brugge), 02.05.2022.

De uitspraak is pro de werkgever.

Indien u een werknemer aanwerft die een vertrouwenspost zal bekleden, is het aan te raden om dat in zijn arbeidsovereenkomst op te nemen. Zelfs als dat niet voorzien is, kan bv. een verkoopster die over een ruime autonomie beschikt, beschouwd worden als werknemer met een vertrouwenspost of leidinggevende functie, zo bleek uit een recente uitspraak. Op die manier moet u geen overloon betalen of inhaalrust toekennen voor de extra uren die ze presteert.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878