GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - FISCALE VOORDELEN - 26.09.2023

Welke fiscale voordelen voor startende vennootschappen?

Startende kmo-vennootschappen genieten een aantal fiscale voordelen. Welke zijn de belangrijkste en tot wanneer komt uw BV hiervoor in aanmerking?

Vennootschapsbelasting

Verlaagd tarief. Kmo’s genieten het verlaagde tarief vennootschapsbelasting van 20% (i.p.v. 25%) op hun winst ten belope van de eerste schijf van € 100.000 (art. 215, lid 2 en lid 3, 4° WIB) .

Voldoende loon uitkeren? De voorwaarde is dat aan minstens één bedrijfsleider een minimumloon van € 45.000 (of een loon minstens gelijk aan de belastbare winst) toegekend wordt. Deze vereiste geldt echter niet voor starters!

Wanneer starter? Als de vennootschap op 1 januari van het aanslagjaar maximaal vier jaar bestaat, of de voortzetting is van een eenmanszaak die maximaal vier jaar eerder gestart is.

Voorafbetalingen. De vennootschapsbelasting moet voorafbetaald worden, anders komt er boven op de verschuldigde belasting een vermeerdering (boete) van 6,75% (art. 218, §1 WIB) . Deze vermeerdering is echter niet van toepassing voor startende kmo-vennootschappen.

Wanneer starter? Tijdens de eerste drie boekjaren vanaf de oprichting van de vennootschap (art. 218, §2 WIB) , ongeacht of het al dan niet gaat om de voortzetting van een eenmanszaak.

Andere fiscale voordelen

Taxshelter voor investeerders. Particulieren die geld inbrengen in een startende kmo-vennootschap, genieten een belastingvermindering ten belope van 30% (of 45% voor micro-vennootschappen) van hun investering (art. 145/26 WIB) .

Let op!  De bedrijfsleider van de betrokken vennootschap komt hiervoor niet in aanmerking.

Wanneer starter? Als de vennootschap maximaal vier jaar vóór de inbreng opgericht is, of de voortzetting is van een eenmanszaak die maximaal vier jaar eerder gestart is (art. 145/26, §1, a WIB) .

Vrijstelling interesten crowdfunding. Particulieren die via een vergund crowdfundingplatform gedurende minstens vier jaar geld lenen aan een startende kmo-vennootschap genieten een fiscale vrijstelling (i.p.v. een heffing van 30% rv) voor de interesten die zij hiervoor ontvangen, voor zover de interesten betrekking hebben op een eerste schijf van € 15.630 (aj. 2024) (art. 21, lid 1, 13° WIB) .

Tip.  Ook u als bedrijfsleider kunt zo fiscaal voordelig geld lenen aan uw eigen vennootschap.

Wanneer starter? Als de vennootschap bij het aangaan van de lening maximaal 48 maanden ingeschreven is in de Kruispuntbank voor Ondernemingen, of de voortzetting is van een eenmanszaak die maximaal 48 maanden eerder gestart is (art. 21, lid 1, 13°, b WIB; circ. 2017/C/17, 04.04.2017) .

Vrijstelling doorstorten bedrijfsvoorheffing. Als uw vennootschap personeel in dienst heeft, moet zij op het betaalde loon bedrijfsvoorheffing inhouden en doorstorten aan de schatkist. Startende kmo’s moeten 10% (of 20% voor microvennootschappen) van deze ingehouden voorheffing niet doorstorten, wat leidt tot een onmiddellijke daling van de loonkost (art. 275/10, lid 1 en lid 3 WIB) .

Wanneer starter? Als de vennootschap maximaal 48 maanden ingeschreven is in de KBO (bij voortzetting eenmanszaak: 48 maanden tellen vanaf inschrijvingsdatum eenmanszaak).

Ga naar uw online artikel en download een overzicht met de verschillende starterscriteria.

Startende kmo’s moeten geen minimumbezoldiging uitkeren aan hun bedrijfsleider om het vennootschapstarief van 20% (i.p.v. 25%) te genieten en riskeren evenmin een boete van 6,75% als ze niet/onvoldoende voorafbetalen. Geld inbrengen levert een belastingkorting op van 30% en geld lenen geeft recht op een (gedeeltelijke) belastingvrijstelling van de ontvangen interesten. De criteria om als een ‘starter’ te kwalificeren verschillen vaak, check deze dus goed aan de hand van ons overzicht!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878