Alle domeinen

2023 - Oktober

BEVEILIGING - BACK-UP - 31.10.2023

Zijn dvd’s een blijvertje voor langdurige dataopslag?

Vroeger was het normaal om digitale foto’s of belangrijke digitale documenten op dvd’s te zetten als u ze wilde archiveren. Zijn dvd’s als opslagmedium nu verleden tijd geworden?

WEBDIENSTEN & apps - notities - 31.10.2023

Google Keep krijgt nieuwe functies

Ondanks zijn relatieve onbekendheid is Google Keep een prima notitietool. Enkele vernieuwingen moeten meer gebruikers hiervan overtuigen.

WEBDIENSTEN - AI - 31.10.2023

Nieuw in ChatGPT

ChatGPT veroverde in korte tijd de hele wereld. OpenAI, het bedrijf achter deze intelligente chatbot, blijft echter niet stilzitten en voegt geregeld nieuwe functies toe. Kende u deze al?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 31.10.2023

Nog beter beschermd tegen phishing

Safeonweb, het informatieportaal rond cybersecurity, lanceerde een nieuwe browserextensie. Die helpt u verdachte websites te identificeren.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 31.10.2023

E-mailbox zuiveren van nieuwsbrieven

Uw e-mailbox zit vol nieuwsbrieven waar u bijna nooit meer naar kijkt. Hoe kunt u er het beste van afkomen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 31.10.2023

Zijn de nieuwe WhatsAppkanalen nuttig voor marketing?

Wat houden de nieuwe WhatsAppkanalen (channels) in? Hoe gebruikt u deze en kunt u deze ook inzetten voor marketingdoeleinden?

AANSPRAKELIJKHEID - PROCEDURE - 31.10.2023

Het recht op tegenspraak bij een expertise: wat en hoe?

Stel, een patiënt verwijt u een medische fout en u wordt betrokken in een gerechtelijke of FMO-expertise. Over het verloop daarvan doen soms misverstanden de ronde. Moet zo’n expertise bv. altijd tegensprekelijk zijn, zoals juristen dat noemen? En wil dat dan zeggen dat u er zelf mag en/of moet bij aanwezig zijn?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 31.10.2023

Premie geconventioneerden: timing bekend


ASSOCIATIE - CONTRACT - 31.10.2023

Bepalen dat wie vertrekt uit de praktijk moet betalen als er patiënten volgen?

Bij thuisverpleegkundigen zou het, aldus een arrest van maart 2023, mogelijk zijn om in het contract van de associatie te bepalen dat een vertrekker geen patiënten mag ‘afwerven’. Klopt dat en zo ja, ook bij artsen?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 31.10.2023

Van het bureel direct naar het ziekenhuis, geen VAA?

Een ziekenhuisarts geeft geen VAA privégebruik aan voor de auto van zijn BV(BA), omdat hij elke dag vanuit zijn bureelruimte naar het ziekenhuis vertrekt (en dus enkel werk-werkverplaatsingen zou doen). Die bureelruimte is gescheiden van de woning, maar wel in hetzelfde gebouw. Wat zei de rechter daarover begin 2023?

PATIËNTENWENK - MEDISCH RECHT - 31.10.2023

Hoe vastleggen dat men nooit bestraald wil worden?

Stel, een (bejaarde) patiënt wil dat er geen levensverlengende behandelingen of ingrepen meer gebeuren als hij in coma zou geraken. “Kan/moet ik dat op papier zetten en is het nodig dat ik daar andere mensen in betrek of kan ik dat zonder dat mijn directe verwanten ervan op de hoogte zijn?”, zo luidt de vraag aan u…

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 31.10.2023

Bedrag RIZIV-sociaal statuut 2022 betwisten?


GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - WONING KOPEN VIA DE VENNOOTSCHAP - 30.10.2023

Uw vennootschap het vruchtgebruik van een pand laten kopen, is dat interessant?

U heeft een pand op het oog waar ook uw vennootschap gevestigd zal zijn. Uw boekhouder stelt dat uw vennootschap dan het vruchtgebruik kan kopen. Is dat fiscaal interessant?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.10.2023

Aangifte vennootschapsbelasting 2023 te laat, wat nu?

De deadline voor de aangifte in de vennootschapsbelasting voor 2023 is verstreken, maar uw vennootschap heeft nog steeds geen aangifte ingediend. Wat zijn de gevolgen van het niet of te laat indienen van uw aangifte?

SUCCESSIEPLANNING - 30.10.2023

Schenking: hoe Ferrarisyndroom en heksensyndroom opvangen?

U wilt uw kinderen een financieel duwtje in de rug geven door middel van een schenking. Mogen zij die geschonken goederen dan besteden zoals zij dit zelf willen? Wilt u het risico vermijden dat het geschonken vermogen toekomt aan de partner van uw kinderen? Aangezien een schenking aan uw kinderen onherroepelijk is, bouwt u het best een stukje controle in.

BELEGGEN - 30.10.2023

Hoe als belegger profiteren van de stijgende rente?

De voorbije weken was de lancering van de nieuwe staatsbon in ons land ‘talk of the town’. Dat hier zoveel media-aandacht aan besteed werd, heeft vooral te maken met het feit dat het brede publiek voor het eerst sinds lang kon profiteren van de stijgende rente. Wat zijn de beste mogelijkheden voor u?

VERHUUR - 30.10.2023

Nieuwe wetgeving schulden consumenten: gevolgen voor verhuur?

De wet van 23 mei 2023 (BS, 23.05.2023) voegt een nieuw Boek XIX ‘Schulden van de consument’ toe aan het Wetboek Economisch Recht (WER). Met welke nieuwe regels moet u sinds 1 september 2023 als verhuurder rekening houden? Maakt het een verschil of u het pand privé dan wel via een vennootschap verhuurt? Gelden de nieuwe wettelijke bepalingen ook voor al lopende huurcontracten? Wat riskeert u als verhuurder wanneer u de huurder niet correct in gebreke stelt?

ONROEREND GOED - 30.10.2023

Werken met een immomakelaar voor verkoop of verhuur: spelregels?

Met welke wettelijke spelregels moet een vastgoedmakelaar rekening houden? Moet de makelaar een schriftelijke overeenkomst met u afsluiten? Zijn er grenzen aan de duur van het contract? Kunt u zich nog bedenken zodra u de makelaarsopdracht heeft ondertekend? Kan de makelaar na het einde van de opdracht soms ook nog aanspraak maken op een vergoeding?

BELEGGEN - 30.10.2023

To Tak or not to Tak 23?

Verzekeraars schermen nogal eens met de voordelen van een Tak 23 ten opzichte van een klassiek fonds…

BELASTINGEN - 30.10.2023

Fiscale regularisatie: na 31 december 2023 niet meer mogelijk

Hoewel de meeste landen meer dan ooit inzetten op transparantie, blijken er in de praktijk toch nog belastingplichtigen te zijn die beschikken over buitenlands spaarvermogen dat geen rechtzetting heeft ondergaan. Deze Belgen hebben tijd tot 31 december 2023 om eventuele rechtzettingen door te voeren.

RECHT - 30.10.2023

Uw aannemer of architect aansprakelijk stellen?

Wanneer is uw aannemer of architect aansprakelijk voor gebreken aan een nieuwbouw of verbouwing? Geldt de tienjarige aansprakelijkheid voor elk gebrek? Waarom is het belangrijk om bij de oplevering alle gebreken te vermelden die u dan opmerkt? Kan uw aannemer of architect zijn aansprakelijkheid contractueel beperken? Kunt u bij een probleem steeds aankloppen bij hun verzekeraar?

RECHT - 30.10.2023

Op welke garantie heeft u recht bij de aankoop van een tweedehandswagen?

Heeft u bij de aankoop van een tweedehandswagen dezelfde garantie als bij een nieuwe wagen? Maakt het een verschil of u de wagen koopt van een garagist dan wel van een particulier? Kunt u als koper ook een beroep doen op de fabrieksgarantie die de verkoper kreeg? Kan de verkoper zijn garantieverplichtingen contractueel beperken? Gelden er andere regels als u de wagen koopt met uw vennootschap dan wel voor uw bedrijf?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 27.10.2023

Een boekhoudkundig verlies en toch belastingen betalen?

Bij het indienen van uw aangifte vennootschapsbelasting blijkt dat uw vennootschap vorig jaar fiscaal winst heeft gemaakt. Nochtans geeft uw boekhouding een verlies weer. Volgens uw accountant zal uw vennootschap dan ook belastingen moeten betalen. Is dat mogelijk? En zo ja, hoe komt dat dan?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 27.10.2023

Een ‘restlegaat’ op de gezinswoning voor de kinderen

Wanneer de gezinswoning in volle eigendom naar de langstlevende echtgenoot of echtgenote gaat, betalen de kinderen daarop vervolgens meer successierechten. Hoe kunt u die pil enigszins vergulden?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 27.10.2023

Wordt de aftrek van motorkosten ook beperkt door de vergroening van de fiscaliteit?

Een abonnee denkt eraan om een motor aan te schaffen. Hij vraagt zich af of de fiscale aftrekbaarheid van motorkosten ook beperkt wordt door de vergroening van de autofiscaliteit, of hij de btw (deels) kan recupereren en of hij privé belast wordt op een voordeel alle aard. Of koopt hij die motor toch het best privé?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 27.10.2023

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen?

Wie wil schenken aan de kleinkinderen, kan dit doen zonder schenkbelasting te betalen en zonder dat de vervelende termijn van drie (vijf) jaar speelt. Hoe pakt u dat concreet aan?

SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 27.10.2023

Vriendenerfenis nu ook in Brussel?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 27.10.2023

Vrijwilligersvergoeding 2023 nu checken!


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 27.10.2023

Een fiscaalvriendelijk eindejaarsgeschenk voor uw zakenrelaties

U wilt uw zakenrelaties verrassen met een eindejaarsgeschenk. Hoe zit dat dan met de aftrekbaarheid van die kosten en kunt u de btw recupereren?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 27.10.2023

Wat als uw particuliere klant niet tijdig betaalt?

Sinds 01.09.2023 zijn de regels die u moet toepassen bij laattijdige betaling van een particuliere klant, gewijzigd. Aan welke voorwaarden moet een ingebrekestelling voortaan voldoen? Welke schadevergoeding kunt u vragen als een particuliere klant zijn factuur niet op tijd betaalt? En hoeveel interesten kunt u vorderen?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.10.2023

Kiest u voor individuele obligaties of voor obligatiefondsen?

Recente veranderingen in de rentevoeten maken obligaties weer aantrekkelijk. Uw keuze voor individuele obligaties of voor obligatiefondsen hangt af van uw persoonlijke financiële situatie, risicobereidheid en beleggingshorizon. In dit artikel nemen we beide opties onder de loep en belichten we de fiscale implicaties.

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 25.10.2023

Hoe interessant is een flexijob nog vanaf 2024?

Steeds meer werkgevers werven werknemers aan met een flexicontract. Waarom is dat systeem als werkgever voordelig en wat zou er vanaf 2024 wijzigen door het begrotingsakkoord van de federale regering?

ONDERBREKING LOOPBAAN - OUDERSCHAPSVERLOF - 25.10.2023

Specifieke spelregels rond de 1/10 ouderschapsverlof

Werknemers met 1/10 ouderschapsverlof kunnen een halve dag per week thuisblijven. Die vorm van ouderschapsverlof is – zo kwam in de media – heel erg populair bij de papa’s. Heeft een werknemer daar recht op en kan hij zelf bepalen op welk moment, bv. woensdagnamiddag, dat zal vallen?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 25.10.2023

50+-bedrijf stelt ontslag het best niet uit!

Wanneer u als werkgever sociale verkiezingen moet organiseren, twijfelt u het best niet meer te lang indien u iemand wilt ontslaan. Wacht u tot half januari, dan kan er immers een probleem opduiken. Hoe zit dat precies?

ONTSLAG - VARIA - 25.10.2023

Ontslag door onbevoegd persoon is toch geldig?

Stel, een van uw leidinggevenden ontslaat een werknemer, maar die leidinggevende beschikt niet over het juiste mandaat om tot ontslag over te gaan. Betekent dat dan dat u als werkgever nog op dat ontslag kunt terugkomen?

RSZ - JOBSTUDENT - 25.10.2023

Een studentencontract voor onbepaalde duur, mag dat niet?

Een werkgever had een jobstudent in dienst met een contract van onbepaalde duur. Hoewel hij ervoor zorgde dat de student zeker niet meer dan 600 uur per jaar gewerkt had, vond de sociale inspectie toch dat hij de gewone socialezekerheidsbijdragen moest betalen. Hoezo?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 25.10.2023

Ziek tijdens een week vakantie, dus vakantie later opnemen?

Stel, uw werknemer wordt tijdens een week vakantie ziek of tijdens zijn skivakantie maakt hij een lelijke val. Kan hij zich dan ‘arbeidsongeschikt’ melden en die vakantiedagen nadien opnemen? Wat wijzigt er vanaf 2024?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 25.10.2023

Werknemer met tien jaar anciënniteit ontslaan?


DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 25.10.2023

Termijn om in beroep te gaan tegen ontslag op te nemen in arbeidsreglement


AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 25.10.2023

In welke sector kan een flexijob en wat wijzigt er in 2024?

Of u een werknemer met een flexijob kunt aanwerven, hangt af van uw paritair comité. In welke sectoren zijn flexijobs momenteel mogelijk en welke wijziging komt eraan in 2024?

VZW - VERZEKERINGEN - 24.10.2023

Een cyberverzekering voor uw VZW, wat houdt dat in?

Cybercriminelen viseren niet alleen grote ondernemingen, maar ook kleinere organisaties zoals uw VZW. Kan het om dat risico in te dekken nuttig zijn om een cyberverzekering af te sluiten? En eist de verzekeraar dan dat uw VZW zelf uitgebreide voorzorgsmaatregelen neemt? Even kijken.

VZW - WERKING - 24.10.2023

Camera aan de gevel van uw VZW, kan dat zomaar?

Uw VZW overweegt om een camera voor bewakingsdoeleinden te plaatsen aan de gevel van het gebouw van waaruit ze haar activiteiten uitoefent. Kan dat zomaar? Met welke spelregels moet uw VZW rekening houden?

VZW - BESTUUR - 24.10.2023

Oprichting VZW kan volledig digitaal, statuten aanpassen nog niet

Sinds 13 september 2023 kunt u een VZW volledig digitaal oprichten, net als u dat kunt met bepaalde vennootschappen. Wat verandert er precies aan het bestaande systeem en hoe gaat u daarbij te werk?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 24.10.2023

Contracten sluiten voor een ‘VZW in oprichting’ is mogelijk

U bent van plan om in de nabije toekomst een VZW op te richten. Kunt u in afwachting van die oprichting al contracten aangaan voor de VZW in kwestie? Hoe gaat u daarbij te werk? Wat gebeurt er als de VZW uiteindelijk toch niet opgericht wordt?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 24.10.2023

VOF wordt BV: jaarrekening voor 2023 neerleggen?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - BUITENLAND - 24.10.2023

Wanneer is er een zgn. vaste inrichting in het buitenland?

Als u in het buitenland regelmatig contracten onderhandelt en ondertekent, kan het zijn dat uw vennootschap daar een zgn. vaste inrichting heeft. Wat is dat precies en wanneer zou dit het geval kunnen zijn? Eens kijken...

ONROEREND GOED - 24.10.2023

Boete niet-aangifte onroerende goederen?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - INTERESTEN - 24.10.2023

Fiscale gevolgen van een lening tussen uw vennootschappen?

U heeft meerdere vennootschappen, waarbij vennootschap A met liquiditeitstekorten kampt en vennootschap B over overtollige liquiditeiten beschikt. U zou daarom vennootschap A willen laten lenen van vennootschap B. Moet u hier dan interesten op aanrekenen en wat zijn de fiscale gevolgen?

AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 24.10.2023

Kosten verhuurd pand van uw vennootschap niet aftrekbaar?

Een vennootschap stelt dat de kosten van een pand aftrekbaar zijn omdat ze in dat pand haar maatschappelijke zetel heeft, het pand verhuurt en het later met winst zal verkopen. De rechter is niet overtuigd door deze argumenten en weigert de aftrek (Gent, 16.05.2023) . Hoe zit dat?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 24.10.2023

Eco-, sport- en cultuurcheques: ook voor u als bedrijfsleider!

Bij ecocheques, sport- en cultuurcheques denkt men gewoonlijk enkel aan werknemers. Nochtans kan uw vennootschap dergelijke fiscaal gunstige extraatjes ook aan u als bedrijfsleider toekennen. Hoeveel geld kunt u op die manier voordelig uit uw vennootschap halen? En waar moet u op letten?

AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 24.10.2023

Uitzonderlijke of aanvullende afschrijvingen niet aftrekbaar?

Een vennootschap die eigenaar is van een woning wordt ontbonden. De woning wordt voor de volledige boekwaarde afgeboekt met een ‘uitzonderlijke’ afschrijving. De fiscus weigert de aftrek en de rechter was het daar op 30.05.2023 mee eens. Waarom, en hoe zit het dan met ‘aanvullende’ afschrijvingen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - CONTROLE - 24.10.2023

Boete én belastingverhoging samen dan soms toch mogelijk?

Op 18.04.2023 besliste een rechter dat de fiscus de laattijdige indiening van een belastingaangifte mocht bestraffen met zowel een boete als een belastingverhoging. Hoe zit dat?

SOCIALE BIJDRAGEN - VENNOOTSCHAP - 24.10.2023

Vennootschapsbijdrage 2023: hoeveel en tegen wanneer te betalen?

Uw vennootschap moet in principe elk jaar een bijdrage betalen aan uw sociaal verzekeringsfonds. Sinds dit jaar is zowel het bedrag als de uiterste betaaldatum officieel gewijzigd. Hoe zit dat juist?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - 24.10.2023

Een zaakvoerder, bestaat dat nog wel?


MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 23.10.2023

Beslist de VME om werken aan de schouw uit te voeren?

Indien een eigenaar een condensatieketel aansluit op de gemeenschappelijke schouw, moeten dikwijls ook de andere mede-eigenaars mee overstappen. Wie moet dan de aanpassing van de schoorsteen betalen? Onlangs deed een rechter daarover een nogal vreemde uitspraak...

BTW - 6%-TARIEF - 23.10.2023

Welk btw-tarief geldt voor regenwaterput?


WONINGHUUR - INDEXERING - 23.10.2023

Is de huurcalculator niet nuttig meer?

Wilt u als verhuurder de huur van uw huurwoning indexeren, dan kon u dat in het verleden eenvoudig met de huurcalculator. Komt die nu nog altijd van pas?

WONINGHUUR - INDEXERING - 23.10.2023

Hoe energieverslindende woning indexeren in de gewesten?

In de drie gewesten mag u sinds kort opnieuw de huurprijs van een energieverslindende woning indexeren. Daarvoor geldt er dan wel een specifieke formule. Hoe zit dat precies in de drie gewesten? Een overzicht.

pacht - Vlaams gewest - 23.10.2023

Nieuw Vlaams Pachtdecreet vanaf 1 november 2023

Op 1 november 2023 gaat een nieuw Pachtdecreet in dat nog maar onlangs goedgekeurd werd. Wat zijn belangrijke wijzigingen? Is het door het nieuwe decreet eenvoudiger om een pacht te beëindigen?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 23.10.2023

Samen ‘cohouse’ kopen, wat zijn de fiscale gevolgen?

U bent van plan om samen met een andere persoon of gezin een woning in onverdeeldheid te kopen voor cohousing. Hoe zit dat dan met de registratierechten (het verlaagde tarief) en de onroerende voorheffing? En wat als u naderhand opnieuw uit onverdeeldheid wilt treden? Even kijken.

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 23.10.2023

Beslag leggen op de inboedel, is dat nuttig bij woninghuur?

Als uw huurder u niet betaalt, kunt u beslag laten leggen op zijn inboedel. U kunt immers een gerechtsdeurwaarder een zgn. pandbeslag laten leggen. Loont dat dan wel de moeite? Wat wijzigde een nieuwe wet hier onlangs?

REGISTRATIERECHTEN - TERUGGAVE - 23.10.2023

Teruggave bij snelle wederverkoop nog net interessant?

Door omstandigheden wilt uw klant een recent gekochte gezinswoning nu opnieuw verkopen. Kan hij dan verkooprecht terugkrijgen? Is dat altijd interessant?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 23.10.2023

Mag u een discussie met een klant of leverancier opnemen en tegen hem gebruiken?

U heeft een discussie met een klant of leverancier. Mag u in dat geval een (telefoon)gesprek met die klant of leverancier opnemen? Kunt u de opname of weergave van het gesprek daarna ook als bewijs gebruiken voor de rechtbank?

ONROEREND GOED - HUUR - 23.10.2023

Mag de eigenaar de huur van uw energieverslindende huurwoning weer indexeren?

De eigenaar van uw huurwoning heeft de huurprijs vorig jaar niet of maar beperkt mogen indexeren, omdat de woning een slecht EPC-label had. Nu die verplichte indexeringsstop voorbij is, vraagt u zich af wat dat voor u als huurder betekent.

VENNOOTSCHAP - ONTSLAG EN BENOEMING - 23.10.2023

Eind 2023 nog een bestuurder benoemen?


BTW - 6% - 23.10.2023

Hoe nog dit jaar het 6%-btw-tarief op zonnepanelen of een zonneboiler veiligstellen?

De tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, -boilers en warmtepompen in een jonge woning blijft in 2024 nog enkel overeind voor warmtepompen, zo blijkt uit het federaal begrotingsakkoord van 10 oktober 2023. Kunt u die btw-verhoging dan nog snel voor zijn en wat is er daarbij van belang?

ONROEREND GOED - ERFPACHT - 23.10.2023

Verhoging registratierechten erfpacht en opstal!


PENSIOEN - 23.10.2023

Actief blijven tot uw 65ste

Opdat uw extralegaal pensioenkapitaal tegen 10% belast zou worden, moet u tot uw 65ste actief blijven. De fiscus licht het een en ander toe in een circulaire van 04.10.2023. Wat is daarbij voor u van belang?

VENNOOTSCHAP - LOON - 23.10.2023

Voor het jaareinde uw loon verhogen om het verlaagde vennootschapstarief voor 2023 te genieten?

Om uw vennootschap wat financiële ademruimte te geven, neemt u sinds het begin van 2023 maar een beperkt loon op. Moet u uw loon dan nu niet weer verhogen om het verlaagde belastingtarief in uw vennootschap veilig te stellen?

BTW - TARIEF - 23.10.2023

Btw-renovatietarief 6%: hoe de termijn van 10 jaar berekenen?

Om het verlaagd btw-tarief van 6% te kunnen genieten voor werken in onroerende staat, moet het onroerend goed namelijk minstens 10 jaar hoofdzakelijk als privéwoning in gebruik genomen geweest zijn. Wat moet u hierover weten?

INTERNATIONAAL - 20.10.2023

Nieuw dubbelbelastingverdrag België-Nederland

België en Nederland hebben een nieuw dubbelbelastingverdrag getekend. Zodra de teksten door het parlement van beide landen zijn goedgekeurd, vervangen ze het huidige verdrag, wellicht vanaf 01.01.2025. Welke nieuwe regels inzake fiscaal transparante entiteiten, vaste inrichtingen en transfer pricing springen in het oog?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 20.10.2023

VAA nutsvoorziening bepalen volgens werkelijke of forfaitaire waarde?

Betaalt uw vennootschap het privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan moet u een voordeel alle aard (VAA) aanrekenen. Is dat volgens de werkelijke of de forfaitaire waarde? En wat met de btw?

AANGIFTE - VARIA - 20.10.2023

Een gift via uw vennootschap of privé: hoe zit dat fiscaal?

Met het jaareinde in zicht wilt u een gift doen aan een erkende vereniging of instelling. Hoe zit dat als u privé of via uw vennootschap een gift doet?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.10.2023

Toepassing compensatieverbod bij laattijdige indiening aangifte venn.b.: biedt de rechter soelaas?

Wanneer een vennootschap haar aangifte vennootschapsbelasting laattijdig indient, dan vestigt de fiscus een aanslag van ambtswege, doorgaans gebaseerd op de cijfers van de laattijdig ingediende aangifte. Als daarbij ook een belastingverhoging van (minstens) 10% wordt toegepast, dan geldt meteen ook het zgn. compensatieverbod, waardoor bepaalde aftrekken niet langer toegepast mogen worden. Twee recente vonnissen stellen dat dit niet kan, maar de argumentatie daarvoor verschilt.

ACTUALITEIT -BELASTINGEN - 20.10.2023

Fiscaal van een kleine naar grote vennootschap gaan en omgekeerd: een geleidelijk proces

Kleine vennootschappen genieten diverse fiscale voordelen binnen de vennootschapsbelasting. De definiëring bevat echter een vertragend effect in de beoordeling, waardoor een vennootschap niet onmiddellijk van klein naar groot kan gaan en omgekeerd. Dit vertragende effect was onlangs het voorwerp van een fiscale procedure voor het hof van beroep te Gent. Waarom is deze uitspraak zo belangrijk?

INTERNATIONAAL - 20.10.2023

Zetelverplaatsing naar Frankrijk leidt niet tot belastbaar dividend

De rechtbank van eerste aanleg van Waals-Brabant oordeelde eerder dit jaar dat wanneer een vennootschap haar zetel verplaatst naar Frankrijk, dit geen aanleiding geeft tot een belastbaar dividend in hoofde van haar aandeelhouders natuurlijke personen (Rb. Waals-Brabant, 06.02.2023) .

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 20.10.2023

Btw-uitvoervrijstelling: binnen welke termijn moeten de goederen uitgevoerd worden?

Een paardenfokker, die ook optreedt als makelaar bij de aan- en verkoop van paarden, verkoopt op 08.05.2017 een paard dat eigendom is van een Nederlandse familie en bij de makelaar gestald staat, aan een Amerikaanse vennootschap. De aankoopprijs werd op 10.05.2017 voldaan op de rekening van de makelaar, waarna het paard overgebracht werd naar een Olympische dressuurstal in Nederland. Het paard werd uitgevoerd naar de VS op 16.11.2017. De Btw-administratie vindt dat de btw-vrijstelling die door de makelaar werd toegepast niet kan worden toegekend. Ging de rechter hiermee akkoord?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 18.10.2023

Liquidatiereserve voor holding in vereffening?

Een holding zal haar participaties verkopen en daarna worden opgedoekt. Kan ze de winst die ze op de verkoop realiseert, overboeken naar een liquidatiereserve, zodat die zonder roerende voorheffing (rv) kan worden uitgekeerd?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 18.10.2023

Eenjarigheidsbeginsel of vertrouwensbeginsel?

In de balans van een vennootschap staat een bedrag geboekt als ‘toe te rekenen kosten’. Bij een controle van boekjaren 2015 en 2016 verwerpt de fiscus de af- trek van die kosten, terwijl hij die voor boekjaar (bj) 2013 had aanvaard. Kon dat volgens de rechter of schond de fiscus daarmee het zgn. vertrouwensbeginsel?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 18.10.2023

Fiscale aftrek woning via vennootschap en bewijs extra prestaties

Een doktersvennootschap koopt een pand aan dat gedeeltelijk wordt gebruikt voor de praktijk en gedeeltelijk dient als woning voor haar bestuurder. De fiscus verwerpt de aftrek van de kosten van het pand omdat de vennootschap niet bewijst dat de bestuurder in ruil voor het voordeel alle aard (VAA) gratis woning extra prestaties heeft geleverd. De rechter geeft hem ongelijk. Waarom?

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 18.10.2023

Nieuwe km-vergoedingen sinds 01.10.2023!

Als u of uw werknemer beroepsmatige verplaatsingen doet met de eigen auto, mag u daarvoor een forfaitaire km-vergoeding toekennen. Moet u dan het jaarlijks of per kwartaal geïndexeerde forfait toepassen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.10.2023

Wanneer en hoe plant u uw tweets in?

Om uw product of dienst onder de aandacht te brengen, is het nuttig er vaak op X (Twitter) over te posten. Om maximale zichtbaarheid en interactie te krijgen, is het wel van belang op het juiste moment te posten. Wanneer is dat?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 17.10.2023

Hoe laat u uw klanten betalen?

Richt u zich tot particuliere klanten, dan moet u in uw zaak minstens één mogelijkheid tot elektronisch betalen aanbieden. Wat zijn uw opties?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 17.10.2023

Phishing kan ook via uw online agenda

Cybercriminelen hebben iets nieuws bedacht: ze versturen nu ook phishingberichten in de vorm van e-mails die automatisch in uw online agenda terechtkomen. Hoe groot is het gevaar en hoe beschermt u zich?

ZOEKEN - INTERNET - 17.10.2023

Wanneer gebruikt u Google en wanneer Google Bard?

Naast de klassieke Google-zoekmachine kunt u nu ook de AI-gebaseerde Google Bard chatbot gebruiken. Wanneer gebruikt u welke zoekmachine om effectief te zoeken?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2023

Een virtueel whiteboard voor uw zakelijke ideeën

Om met collega’s op afstand te kunnen brainstormen over een project of bepaalde ideeën, is een online whiteboard handig. Het populaire Google Jamboard verdwijnt volgend jaar helaas. Welke alternatieven zijn er dan?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 17.10.2023

Gratis Outlook voor Windows

Microsoft heeft onlangs een nieuwe en gratis versie van de e-mailapplicatie Outlook gelanceerd. Is dit iets voor u?

AUTO - FISCALE AFTREK - 17.10.2023

Renten van auto met verbrandingsmotor fiscaal gezien beter dan kopen?

Koopt of least u na 1 juli 2023 een auto met een verbrandingsmotor, dan valt die onder de verstrengde autofiscaliteit. Waarom kan renten een oplossing zijn?

MEDISCH RECHT - BEROEPSGEHEIM - 17.10.2023

Werkgever vraagt medische info: is dat in strijd met de GDPR?

In juni 2023 heeft de zgn. GBA beslist dat een werkgever die belde naar de huisarts van een werknemer voor medische informatie, niet in strijd met de GDPR handelde. Wil dat dan zeggen dat u verplicht bent om die informatie te geven aan de werkgever van uw patiënt? Helemaal niet, zo willen we hier duidelijk maken…

VERZEKERING - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 17.10.2023

Aanwerving verpleegkundige melden aan BA-verzekeraar?

Een huisartsenpraktijk had een verpleegkundige in dienst genomen (als bediende) en heeft nu horen zeggen dat ze dat zeker niet mochten vergeten te melden aan de BA-verzekeraar voor medische fouten. Dat zou hen (in geval van zo’n fout door de verpleegkundige) immers duur te staan kunnen komen. Wat is daar van aan?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 17.10.2023

Wie moet informeren: de verwijzer, de uitvoerder of beiden?

Een huisarts verwijst naar een specialist voor een coloscopie. In het verslag wordt een verdacht letsel vermeld waarvan vijf jaar later blijkt dat het niet verwijderd werd en tot een darmkanker geëvolueerd is. Wie is volgens een vonnis van juni 2023 aansprakelijk voor het slecht informeren over de coloscopieresultaten?

FAMILIALE VENNOOTSCHAP - 17.10.2023

Familiale vennootschap: kapitaalvermindering na schenking of overlijden?

Als het kapitaal van een vennootschap die geschonken of vererfd werd onder het gunstregime voor familiale vennootschappen (0%) binnen de drie jaar daalt als gevolg van terugbetalingen/uitkeringen, dan is evenredig schenkbelasting/erfbelasting verschuldigd. Hoe moet de belastbare basis dan volgens het hof van beroep van Gent berekend worden?

CONTROLE - 17.10.2023

Een belastingaanslag betwisten: hoe verloopt de gerechtelijke fase?

Gaat u niet akkoord met de beslissing van de adviseur-generaal over uw bezwaarschrift of verzoek tot ambtshalve ontheffing, of laat die beslissing te lang op zich wachten, dan kunt u een vordering instellen voor de rechtbank in eerste aanleg. We zetten kort uiteen hoe die procedure verloopt en hoe het dan eventueel verder gaat.

HUURINKOMSTEN - 17.10.2023

Kunnen huurinkomsten die u privé ontvangt als beroepsinkomsten worden belast?

Wanneer u privé een gebouw verhuurt, zijn de huurinkomsten onroerende inkomsten. Toch is een belasting als beroepsinkomsten niet per definitie uitgesloten. De beroepsmatige aard van de verhuringen moet door de fiscus worden bewezen. Wanneer loopt u het risico dat de fiscus overgaat tot een herkwalificatie? Waarop moet u letten?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 17.10.2023

Sociale verkiezingen 2024: waarmee nu al rekening houden?

Elke vier jaar moeten in België sociale verkiezingen worden georganiseerd in die bedrijven die gewoonlijk gemiddeld minimaal 50 werknemers tewerkstellen. Hoe wordt dat aantal berekend? Het begrip technische bedrijfseenheid (hierna TBE) speelt een belangrijke rol in de regelgeving rond de sociale verkiezingen. Wat is een TBE, hoe wordt deze bepaald en wat is de impact van de bepaling van een of meerdere TBE’s binnen uw onderneming?

VERKOOP - 17.10.2023

Voorbereiding op een zorgeloze overname van aandelen of handelsfonds

U bent 100% aandeelhouder in een bloeiende exploitatievennootschap en u overweegt te stoppen met werken en te verkopen. Kiest u voor de verkoop van de aandelen van uw vennootschap of voor de verkoop van het handelsfonds van uw vennootschap? Wat zijn de verschillen? Hoe bereidt u zich het best voor op elk van beide scenario’s? En waarop moet u letten bij de overeenkomst tot overdracht?

VRUCHTGEBRUIK - 17.10.2023

Gesplitste aankoop met vennootschap: waardering vruchtgebruik

In twee arresten van 9 november 2021 en 7 juni 2022 bevestigt het hof van beroep van Brussel een aantal belangrijke principes inzake waardering van vruchtgebruik. Deze zijn dienstig bij controles van in het verleden opgezette waarderingen, maar bepalen ook de krijtlijnen waarbinnen nieuwe vruchtgebruikconstructies kunnen worden opgezet.

NALATENSCHAP - 17.10.2023

Aanvaarden onder voorbehoud van boedelbeschrijving en toch successierechten?

Een erfgenaam die aanvaardt onder voorrecht van boedelbeschrijving, kan nooit opdraaien voor de schulden van de overledene die de waarde van het actief van de nalatenschap te boven gaan. Toch moet hij een aangifte indienen en moet hij mogelijk successierechten betalen op ‘fictieve activa’. Waarover gaat het? Hoe kunt u dit vermijden?

SUCCESSIEPLANNING - 17.10.2023

Heeft een maatschap nog een meerwaarde als u een BV of een NV heeft?

Er wordt weleens gezegd dat u onder het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen de statuten zodanig op maat kunt uitwerken dat een maatschap als controlevehikel boven uw familiale of vastgoedvennootschap overbodig geworden is. Is dat wel altijd het geval? In welke situaties heeft de maatschap wel degelijk nog een meerwaarde?

LOONKOSTEN - 17.10.2023

Loonnorm en sectorakkoord in PC 200

Nadat de sociale partners opnieuw geen akkoord hadden kunnen bereiken over de loonnorm voor de periode 2023-2024, had de regering eind 2022 vastgesteld dat de lonen in 2023 en 2024 0% zouden mogen stijgen. Hierna is het aan de sectoren om per paritair comité een sectorakkoord inzake koopkracht te sluiten. Wat houdt het sectorakkoord in PC 200 zoal in?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - BTW - 17.10.2023

Aangifte personenbelasting en btw: termijnen aangifte verlengd!

Door de uitzonderlijke omstandigheden van de afgelopen dagen, namelijk hackeraanvallen op de federale diensten, heeft minister van Financiën Van Peteghem beslist kort uitstel te verlenen voor het indienen van de aangifte personenbelasting wat betreft de specifieke inkomsten en btw. Wat moet u hierover weten?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 16.10.2023

Van eenmanszaak naar vennootschap, wat met reeds gedane investeringen?

U beslist om diverse redenen om uw activiteiten niet langer als eenmanszaak uit te oefenen, maar om te vormen tot een vennootschap. Wat zijn de gevolgen voor reeds gedane investeringen op het vlak van de personenbelasting?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 16.10.2023

Giften via uw vennootschap ook aftrekbaar

U overweegt met uw vennootschap om een gift te doen aan een goed doel. Is die gift dan aftrekbaar zoals dat in de personenbelasting het geval is? En wat als u enkele lokale initiatieven in de buurt wilt steunen?

BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 13.10.2023

Fiscale spelregels voor buitenlandse dagvergoedingen

Als u voor zaken naar het buitenland gaat, dan mag uw vennootschap u daarvoor een forfaitaire vergoeding toekennen. Welk bedrag mag uw vennootschap uitkeren? En zijn deze kosten voor uw vennootschap volledig aftrekbaar?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 13.10.2023

Vastgoed schenken volgens de regels van de kunst?

Wie vastgoed schenkt, moet rekening houden met een aantal belangrijke fiscale spelregels, maar is het wel nodig om altijd drie jaar tussen te laten? En hoe zit dat met het zgn. opduweffect, dat verschilt per gewest?

BELEGGEN - FONDSEN - 13.10.2023

Zijn cashfondsen het nieuwe spaarboekje?

Kunt u een geldmarktfonds of cashfonds als alternatief beschouwen voor het spaarboekje? Wordt de winst dan niet fiscaal volledig belast in de roerende voorheffing (rv)?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.10.2023

E-invoicing tussen ondernemingen verplicht vanaf 01.01.2026!

Vanaf 1 januari 2026 zal de facturatie tussen ondernemingen elektronisch moeten gebeuren. Waarom is dat zo? En aan welke voorwaarden moet zo’n factuur voldoen?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.10.2023

Tijd om uw sociale bijdragen voor 2023 te optimaliseren!

Hoe worden de voorlopige sociale bijdragen berekend die u in 2023 betaalt? En hoe berekent u de sociale bijdragen die u effectief verschuldigd bent? Wat doet u dan het best als uw voorlopige bijdragen te hoog of te laag blijken te liggen?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 13.10.2023

Obligaties: anders belast in uw vennootschap?


PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 13.10.2023

Kunt u het recht op deconnectie zomaar invoeren via het arbeidsreglement?

Het recht op deconnectie bestaat sinds één jaar. Desalniettemin rijzen er af en toe nog vragen omtrent hoe het recht op deconnectie ingevoerd moet (of kan) worden in de onderneming, in het bijzonder wanneer de onderneming in kwestie een vakbondsafvaardiging heeft. Vandaar dat we hier, één jaar na de invoering van het recht op deconnectie, in dit advies toch nog even stilstaan bij de invoering ervan.

ACTUALITEIT - BTW - 13.10.2023

Nieuw ondernemings-/btw-nummer start met een ‘1’!

U heeft onlangs een factuur van een nieuwe leverancier gekregen waarvan het ondernemingsnummer/btw-nummer start met een ‘1’. Dat moet een fout zijn denkt u, of toch niet?

RECHT - 13.10.2023

Uw aansprakelijkheid tegenover uw klanten contractueel beperken?

Kan het bedrijf zijn aansprakelijkheid voor contractuele fouten en wanprestaties beperken via een bevrijdingsbeding? Wat houdt een dergelijke clausule precies in? Moeten zulke afspraken omtrent de beperking van uw aansprakelijkheid op papier gezet worden? Hoe gaat u daarbij dan te werk? Stelt de wet grenzen aan de geldigheid van de afspraken die u op dat vlak met de klant kunt maken? Zijn er verschillende regels van toepassing naargelang u zakendoet met andere ondernemers, dan wel met consumenten? Wat zegt het nieuwe Wetboek Verbintenissen daar precies over?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 13.10.2023

Hoe de kost van de thuis ‘getankte’ elektriciteit terugbetalen?

De vergroening van de autofiscaliteit maakt dat steeds meer werknemers en bedrijfsleiders elektrisch rijden en hun voertuig thuis opladen. De terugbetaling door het bedrijf van die thuis ‘getankte’ elektriciteit is daardoor ook een hot issue geworden. In een recente ruling gaat de Rulingdienst in tegen de courante praktijk en sluit hij zich aan bij de strenge zienswijze van de minister van Financiën. Waarover gaat het?

RECHT - 13.10.2023

Wanneer kunt u achteraf toch nog een prijsvermindering vragen?

Voor welke contracten kan het bedrijf een prijsvermindering vragen als de andere partij haar verbintenissen niet volledig nakomt? Wat houdt zo’n prijsvermindering precies in en wat zijn de voorwaarden om ze te vragen? Hoe kunt u de prijsvermindering correct vragen? Wat zijn de praktische gevolgen als ze toegekend wordt? Kan boven op de prijsvermindering ook nog een andere sanctie gevorderd worden? Is het mogelijk om de toepasselijkheid van die sanctie contractueel uit te sluiten?

BTW - 13.10.2023

Btw-aangifte: hoe rooster 00 correct gebruiken?

In rooster 00 van de periodieke btw-aangifte moeten de handelingen opgenomen worden die onderworpen zijn aan een bijzondere regeling. Om welke handelingen gaat het precies? En welke handelingen mogen zeker niet opgenomen worden in rooster 00? Waarom is de correcte invulling van rooster 00 zo belangrijk?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 13.10.2023

Nieuwe kilometervergoedingen sinds 1 oktober 2023!

Als een van uw collega’s beroepsmatige verplaatsingen doet met de eigen auto, mag u daarvoor een forfaitaire kilometervergoeding toekennen. Moet u het jaarlijks geïndexeerde forfait toepassen of het forfait dat per kwartaal geïndexeerd wordt? Hoeveel bedraagt dat forfait?

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 12.10.2023

Uw werknemers besmet met corona?

Een werknemer is besmet met corona, maar voelt zich verder prima. Wat moet er dan gebeuren? Hoe gaat u daarmee om nu de specifieke coronaspelregels verdwenen zijn?

ONTSLAG - VARIA - 12.10.2023

Uw ex-werknemer wil tegen u procederen: wat kost u dat?

Een ex-werknemer van een abonnee meent nog recht te hebben op allerlei sommen en dreigt met een procedure. De abonnee is het daar niet mee eens, maar anderzijds vraagt hij zich af wat zo’n procedure hem zou kosten en of het sop de kool dan wel waard is. Op welke kosten moet hij precies rekenen?

ONTSLAG - OUTPLACEMENT - 12.10.2023

Vrijwillig outplacement niet inhoudbaar op opzegvergoeding!

Een werkgever was genoodzaakt om drie werknemers te ontslaan. Een van de betrokken werknemers had recht op outplacement. Hij besloot om ook de andere twee werknemers (vrijwillig) outplacement aan te bieden. Wat ging er mis?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 12.10.2023

Overstappen als u bij een ‘slechte’ groepsverzekeraar zit?

De rentevoeten zijn al een tijdje aan het stijgen. Net als bij de banken zijn er ook bij groepsverzekeraars verschillen in welke rente ze toekennen of garanderen. Nochtans is die rente voor u als werkgever van belang. Is het dan aangewezen om van verzekeraar te veranderen als uw verzekeraar ‘niets doet’?

VAKBOND - VAKBONDSAFVAARDIGING - 12.10.2023

Niet alle vakbondsafgevaardigden beschermd tegen ontslag?

Leden van de vakbondsafvaardiging zijn beschermd tegen ontslag. Is dat enkel zo voor de effectieve afgevaardigden of ook voor de plaatsvervangers? Daarover sprak het Hof van Cassatie zich onlangs uit.

OPLEIDING - EDUCATIEF VERLOF - 12.10.2023

Loongrens educatief verlof/VOV verhoogd


AANWERVEN - Langdurige werkzoekende - 12.10.2023

Langdurig werkzoekende aanwerven Vlaanderen


ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 12.10.2023

In e-mails vindt u na het ontslag een bewijs van concurrentie

Stel, nadat u afscheid genomen heeft van een werknemer, vindt u in zijn mailbox e-mails van derden waaruit blijkt dat hij u beconcurreerde. Op basis daarvan vordert u van hem een schadevergoeding. Maar kan dat zomaar? Een vonnis van de arbeidsrechtbank van Luik verduidelijkt.

PENSIOEN - VARIA - 12.10.2023

Recht op een overlevingspensioen na overlijden van partner?

Stel, de partner van een van uw werknemers komt dit jaar te overlijden. Uw werknemer vraagt zich af of hij nu recht heeft op een overlevingspensioen. Indien ja, kan hij het loon dat hij bij u verdient daar dan mee combineren?

VZW - BESTUUR - 11.10.2023

Vrije naamkeuze voor uw VZW?

U bent van plan om een VZW op te richten, maar de naam die u voor ogen had is reeds ingenomen door een andere VZW. Is dat een probleem?

VZW - WERKING - 11.10.2023

Garantieregeling voor aankopen door uw VZW

Uw VZW koopt kantoormateriaal, meubilair of elektro aan. Heeft ze daarop dan twee jaar garantie net zoals u die als consument heeft bij een soortgelijke aankoop? Kan ze zich op andere garantiebepalingen beroepen?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 11.10.2023

VZW besturen via managementvennootschap, wat met de aansprakelijkheid?

U neemt in uw VZW een bestuurdersmandaat op via uw managementvennootschap. Hoe zit dat dan met de aansprakelijkheid? Kunt u zich in dat geval beroepen op de beperking van de aansprakelijkheid van uw managementvennootschap?

VZW - BTW - 11.10.2023

Lokaal VZW renoveren met btw verlegd?

Uw btw-plichtige VZW heeft minder dan € 25.000 omzet en maakt daarom gebruik van de btw-vrijstelling kleine onderneming. Nadat ze haar lokaal liet renoveren, wil de aannemer factureren met btw verlegd. Klopt dat?

REKENING-COURANT - 10.10.2023

Hoe de interesten op uw rekening-courant berekenen?

Als u een vordering via rekening-courant heeft op uw vennootschap, kunt u daar interesten op vragen. In het omgekeerde geval bent u interesten verschuldigd of moet u een voordeel alle aard aangeven. Hoe berekent u die interesten het best?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 10.10.2023

Beleggen met uw BV, wat is belastbaar en aftrekbaar?

Naar aanleiding van de recente uitgifte van de fiscaal voordelige staatsbon vraagt u zich af hoe het zit met de fiscale regels voor beleggingen met uw vennootschap. Welke opbrengsten zijn belastbaar en welke kosten zijn aftrekbaar?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 10.10.2023

Hoe is het nog met de aanslag geheime commissielonen?

Voldoet uw BV niet aan de ficheplicht voor bepaalde kosten, dan riskeert ze de beruchte aanslag geheime commissielonen van 100% of 50%. Onder invloed van de rechtspraak werd deze strenge sanctie de laatste jaren versoepeld. Wat is precies het doel van deze sanctie en welke ontsnappingsmogelijkheden zijn er?

INVESTERINGEN - 10.10.2023

Nog in 2023 investeren of pas in 2024?

U wilt met uw vennootschap een grote investering doen. Is het beter om daar nog in 2023 werk van te maken zodat de eerste afschrijving en de investeringsaftrek (IA) nog in aftrek komen van de winst van dit boekjaar, of wacht u beter tot in 2024?

AFTREKBARE KOSTEN - 10.10.2023

Vliegtuigticket niet volledig aftrekbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - 10.10.2023

Factuur van 2023 pas in 2024 boeken?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 10.10.2023

Uw woning proper gekuist op kosten van uw vennootschap?

U overweegt een beroep te doen op een poetshulp voor het onderhoud van zowel uw beroepsmatig gebruikte ruimtes als uw privéruimte. Kan uw vennootschap dergelijke gemengde kosten dragen en in aftrek brengen? En zo ja, wat dan zijn de fiscale gevolgen voor u privé?

REORGANISATIE - 10.10.2023

Wat is een gerechtelijk reorganisatieplan?

In het Belgisch Staatsblad van 4 oktober 2023 verscheen een KB met een ‘checklist voor het reorganisatieplan van kmo’s’. Wat is dat precies?

RECHT - ERVEN EN SCHENKEN - 10.10.2023

Betalen voor voortgezette ‘familiezaak’ als ouders sterven?

U nam uw winkel of horecazaak destijds over van uw ouders. Kunnen uw broers en zussen dan een vergoeding daarvoor vragen als uw ouders overlijden? Met welke regels moet u hierbij rekening houden? Wat als uw ouders nog van plan zijn om te schenken?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 10.10.2023

Een tafelschuimer over de vloer?

U krijgt in uw horecazaak een tafelschuimer of flessentrekker over de vloer. Welke stappen kunt u in dat geval het best ondernemen? Wat als u slachtoffer bent? Mag u een filmpje of de naam en toenaam van de ongewenste klant ook op sociale media zetten?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 10.10.2023

Opdraaien voor schulden als u een winkel overneemt?

U neemt een winkel over van een collega. Is er juridisch gezien een verschil zo u een vennootschap of eenmanszaak overneemt? Hoe zit het eigenlijk met de eventuele sociale en fiscale schulden die de verkoper had?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 10.10.2023

Voortaan verplicht een afbetalingsplan voorstellen aan particuliere slechte betalers?

Als een particuliere klant niet correct betaalt, kunt u daar weleens een afbetalingsplan mee overeenkomen. Bent u dan verplicht om zo’n plan zelf voor te stellen? Wat zegt de nieuwe wet rond schulden van de consument daarover?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 10.10.2023

Bestelling niet afhalen, voorschot kwijt?

U vraagt een voorschot aan een particuliere klant die een bestelling bij u plaatst. Mag u dat voorschot houden als de klant de bestelling annuleert of niet afhaalt? Welke afspraken kunt u met uw klant maken in uw algemene voorwaarden?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.10.2023

Ook 6% btw voor woningen van net geen 10 jaar oud?

Een abonnee wilde een aannemer werken laten uitvoeren aan zijn privéwoning. Zijn woning was echter nog maar 9 jaar en 7 maanden oud. Hij vroeg hoe hij het kon oplossen om alsnog het 6% btw-tarief te kunnen genieten...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.10.2023

Verhuur van een zaal: dikwijls dan toch geen btw?

De verhuur of zgn. terbeschikkingstelling van een volledig uitgeruste zaal, blijft heel dikwijls voer voor discussie te zijn met de Btw. Hoe zit dat nu precies en in welke zin heeft de Btw haar standpunt gewijzigd?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.10.2023

Groene investeringen duurder vanaf 1 januari 2024?

De levering met installatie van enkele specifieke groene investeringen geniet tot eind 2023 van het verlaagde btw-tarief van 6%. Wat zijn de voorwaarden precies en wat is er naar het einde van 2023 precies van belang?

BTW-CONTROLE - BEVOEGDHEDEN - 09.10.2023

Btw-controle in uw privé mogelijk?

Een btw-controleur heeft in principe enkel toegang tot uw beroepslokalen, niet tot uw privéwoning. Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs nog over?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.10.2023

Afbraak en wederopbouw: wat is precies uw enige woning?

Bij afbraak en wederopbouw is vereist dat de heropgerichte woning uw enige woning is. Wat als u al eigenaar bent van een woning of als u er nadien één geschonken krijgt? Moet u dan 15% btw opleggen?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 09.10.2023

Seminaries in al hun vormen: welke btw-regels gelden er?

Tegenwoordig kun je naast fysieke seminaries ook webinars en opleidingen on demand volgen. Welke btw-regels zijn daarop van toepassing en wat als dat gebeurt in een grensoverschrijdende context? Even kijken...

BTW-TARIEF - TOEPASSELIJK TARIEF - 09.10.2023

Fietsenmaker, schoenmaker, kleermaker: levering of dienst?

Herstellingen door schoen- en kleermakers alsook fietsherstellingen genieten onder bepaalde voorwaarden het verlaagde btw-tarief van 6%. Wanneer is dat precies en wanneer moet er toch 21% aangerekend worden?

ONROEREND GOED - PLAATS VAN DE DIENST - 09.10.2023

Werken aan uw Franse villa: met btw?

U laat werken uitvoeren aan uw villa in Zuid-Frankrijk. Is dat altijd met Franse btw, ook al is de aannemer Belgisch en hoe moet die btw dan voldaan worden?

INTRACOMMUNAUTAIRE VERWERVING - VOORWAARDEN - 09.10.2023

Blijven opletten met online aankopen buiten België

Doet u een beroepsmatige aankoop in een andere EU-lidstaat, dan moet u daarop Belgische btw betalen via uw btw-aangifte. Wat als u diezelfde aankoop online doet? Is dat dan hetzelfde of zit er dan buitenlandse btw op?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 09.10.2023

Hoeveel km-vergoeding sinds 1 oktober 2023?


FISCAAL - INVESTERINGEN - 09.10.2023

Digitale investeringen nog in 2023 doen!

U denkt eraan om een webshop te laten opzetten of bepaalde ICT-beveiligingsinvesteringen te doen. Als u die nog in 2023 doet en niet wacht tot 2024, kunt u daarmee nog een fiscaal voordeel doen. Hoezo?

RECHT - VARIA - 09.10.2023

Blijven betalen als de studies van uw kind echt niet vorderen?

De hogere studies van een van uw kinderen verlopen allesbehalve vlot. Moet u dan als ouder daarvoor verplicht blijven betalen? Wat zijn de regels daaromtrent en kunt u vragen dat uw kind met eigen inkomsten ook een stuk van de studiekosten betaalt?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.10.2023

Rekening houden met nieuwe ‘verboden bedingen’ als een oud contract stilzwijgend verlengd wordt?

U sloot een contract voordat de wetgeving inzake zgn. verboden bedingen in b2b-relaties van kracht werd. Wordt die wet dan wel van toepassing als het contract hernieuwd wordt of stilzwijgend verlengd wordt? Waarop moet u dan letten?

VERZEKERINGEN - BRAND - 09.10.2023

Hoe vermijden dat bij brand de verzekering geen 100% tussenkomt?

Een collega sloot een brandverzekering af voor zijn zaak. Nadien blijkt echter, bij een brand, dat de verzekeraar maar voor 75% tussenkomt. Oei, kan dat zomaar? Hoe kunt u dat vermijden?

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 09.10.2023

Geen loon meer opnemen in 2023 maar leven op uw rekening-courant?

Om uw privébelastingen en sociale bijdragen onder controle te houden, wilt u de rest van 2023 geen loon meer opnemen en wat u nodig heeft opnemen via rekening-courant. Kan dat en waarmee moet u privé dan zoal rekening houden?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 09.10.2023

Appartement opgesplitst in vruchtgebruik en blote eigendom

Stel, voor een bepaald appartement is er een opsplitsing van de eigendom tussen vruchtgebruik en blote eigendom, en u krijgt als syndicus de akte toegestuurd waarin afgesproken is wie wat moet betalen en wie zal deelnemen aan de algemene vergadering. Moet u daar dan rekening mee houden?

REGISTRATIERECHTEN - GEZINSWONING - 09.10.2023

Gesplitste aankoop gezinswoning met lager kooprecht?

Stel, uw klant wil zijn (enige) gezinswoning gesplitst aankopen samen met bv. zijn kinderen. Kunnen ze in dat geval die aankoop doen tegen het verlaagde tarief van 3% in Vlaanderen en kunnen ze het abattement verkrijgen in Brussel en Wallonië?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 09.10.2023

Nieuwe Vlaamse website met energiescore


VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 09.10.2023

De koper pas bepalen bij de akte

Stel, de koper weet nog niet of hij zelf het pand wil kopen of bv. een van zijn kinderen. Hij wil daar graag rustig over nadenken en dat pas bepalen bij het sluiten van de akte. Kan dat?

REGISTRATIERECHTEN - GEZINSWONING - 09.10.2023

Vlaamse meeneembaarheid enkel mogelijk tot eind 2023

Sinds 2022 werden de tarieven van de registratierechten in Vlaanderen voor een gezinswoning verlaagd tot 3% (of 1%). Tot eind 2023 kan een koper er echter ook nog voor kiezen om toch de oude tarieven van 6% (of 5%) toe te passen, maar dan wel met het voordeel van de meeneembaarheid. Voor wie is dat van belang?

HANDELSHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 09.10.2023

Handelshuurhernieuwing enkel als huurder de ov betaalt?

Bij handelshuur is het dikwijls zo dat niet de verhuurder maar de handelshuurder de onroerende voorheffing (ov) betaalt. Een verhuurder had dat echter niet bedongen bij de aanvang van de huur, maar hij wilde dat graag ‘rechtzetten’ bij de handelshuurhernieuwing. Kan dat? Onlangs sprak een rechter zich uit...

VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 09.10.2023

Berging die op het perceel van de buur staat mee verkocht?

Stel, de verkoper van een pand heeft ook een tuinberging die eigenlijk op het perceel van zijn buur staat. Hij heeft daarvoor een ‘gebruiksrecht’ van zijn buur. Kan die berging dan ook mee verkocht worden en wat is er in zo’n geval van belang?

BRUSSELS GEWEST - HUUR - 09.10.2023

Ook in Brussel stopt de huurindexbeperking


BRUSSELS GEWEST - WONINGHUUR - 09.10.2023

Nieuw: voorkeurrecht voor woninghuurder in Brussel

Wilt u in het Brussels gewest een woning verkopen waarvoor een gewone negenjarige woninghuur loopt, dan moet u als verkoper, vastgoedmakelaar en notaris binnenkort rekening houden met een voorkeurrecht voor de huurder. Dat werd immers zopas goedgekeurd in het Brussels parlement. Wat houdt het in?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - VERHOGINGEN EN BOETES - 06.10.2023

Een belastingverhoging in de personenbelasting, wat nu?

De fiscus kan u in diverse gevallen een belastingverhoging in de personenbelasting opleggen. Wanneer mag hij dat? En hoeveel bedraagt dan die verhoging? Is er een manier om daar onderuit te komen? Even kijken naar de spelregels.

BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 06.10.2023

Beide co-ouders voortaan recht op een belastingkrediet!

Wie een of meerdere kinderen ten laste heeft, krijgt daarvoor een toeslag op de belastingvrije som. Co-ouders krijgen elk de helft van die toeslag. Wie geen of weinig belasting betaalt, krijgt de toeslag in de vorm van een terugbetaalbaar belastingkrediet. Wat is op dat vlak gewijzigd voor co-ouders?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 06.10.2023

Zijn begrafeniskosten aftrekbare onderhoudsgelden?


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 06.10.2023

Wanneer uiterlijk forfaitaire belastingaangifte indienen?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 06.10.2023

Mag de fiscus zonder uw toestemming binnenkomen?

Een onderneming krijgt een fiscale controle, en de controleurs willen ook toegang tot de privéwoning van de bedrijfsleider. Die geeft daarvoor eerst zijn toestemming, maar trekt die daarna weer in. Moet de fiscus dan de controle stoppen? Wat vond het Hof van Cassatie daarvan? Geldt dat ook voor uw eenmanszaak?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 06.10.2023

Corona-overbruggingsrecht terugbetalen

U kreeg als eenmanszaak bericht dat u een deel van uw corona-overbruggingsrecht moet terugbetalen. Wat moet u concreet doen? En is dat fiscaal aftrekbaar?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 05.10.2023

Vastgoed in onverdeeldheid met vennootschap kopen en VAA?

De zaakvoerder van een bvba en zijn echtgenote kopen samen met de vennootschap een pand onverdeeld aan. Volgens de fiscus heeft de zaakvoerder daarbij een voordeel van alle aard genoten en heeft de bvba aan de echtgenote een abnormaal of goedgunstig voordeel toegestaan. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 05.10.2023

Onverklaarde creditboekingen op rc belastbaar als loon?

Een bedrijfsleider laat op het credit van zijn rekening-courant (rc) in verscheidene vennootschappen grote bedragen boeken. Op een vraag van de fiscus om verduidelijking van deze boekingen kan hij geen steekhoudend antwoord geven, waarop de fiscus de bedragen belast als loon. Ging de rechter daarmee akkoord?

BTW - BTW-AFTREK - 05.10.2023

Tot wanneer kunt u de btw van oude facturen recupereren?

U stelt vast dat u op een factuur van enkele jaren geleden, bent vergeten de btw terug te vragen. Kunt u die btw nu alsnog recupereren?

BTW - BTW OP AUTO’S - 05.10.2023

Kiezen voor een eigen bijdrage i.p.v. een VAA-gratis-auto?

Wanneer u privé gratis met de auto van uw vennootschap rijdt, wordt u privé belast op een voordeel alle aard (VAA). U kunt echter ook een bijdrage betalen of aanrekenen via uw rekening-courant. Wat zijn de gevolgen van die eigen bijdrage voor uw belastingen privé, voor de verworpen uitgaven en voor de btw?

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 05.10.2023

De binnenlandse dagvergoeding en de 40-dagenregel

Een abonnee vraagt ons of zijn vennootschap aan hem en zijn werknemers een zgn. binnenlandse dagvergoeding kan betalen voor verplaatsingen naar klanten. Wat is nu weer het verband tussen die vergoeding en de fiscale regels voor woon- werkverkeer en werkverkeer, en meer in het bijzonder de zgn. 40-dagenregel?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 05.10.2023

Kunt u oude facturen nog fiscaal inbrengen?

Tijdens de vakantie heeft u tijdens het opruimen nog een paar facturen uit vorige jaren gevonden die u dus nooit aan uw accountant heeft bezorgd. Kunt u die fiscaal gezien nog als kosten inbrengen?

INTERESTVOET - HANDELSTRANSACTIES - 05.10.2023

Handelstransacties: interestvoet 2e semester 2023 gepubliceerd in het Staatsblad!

De nieuwe interestvoet die van toepassing is ingeval van betalingsachterstand bij handelstransacties voor het tweede semester van 2023 is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (BS 29.09.2023) . Wat moet u hierover weten?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 03.10.2023

Algemene voorwaarden op uw website?

In de contracten die u met uw klanten sluit, verwijst u naar uw algemene voorwaarden. Volstaat het om die online te plaatsen?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 03.10.2023

Hoe laat u anderen een afspraak boeken in uw agenda?

Via Google Agenda kunnen anderen rechtstreeks een afspraak vastleggen in uw agenda. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 03.10.2023

Inloggen zonder wachtwoorden

Google, Apple en andere bedrijven hebben een alternatief voor wachtwoorden gelanceerd. Wat moet u daarover weten?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 03.10.2023

ChatGPT gebruiken om uw website te bouwen

Kunt u de kracht van generatieve AI, zoals ChatGPT, ook inzetten om te helpen bij de bouw van uw website?

ZAKELIJK - VARIA - 03.10.2023

Wie niet lezen wil, moet luisteren

Geen tijd om vakliteratuur te lezen? Geen probleem: er bestaan verschillende platforms die zakelijke audioboeken aanbieden. Wij maakten een selectie.

PATIËNTENWENK - BEJAARDEN - 03.10.2023

Zelf als patiënt aanduiden wie u later zal vertegenwoordigen

Stel, een bejaarde patiënt vertelt u dat hij iemand wil aanduiden om in zijn plaats beslissingen over zijn gezondheid te nemen zodra hij dat zelf niet meer kan. Het is iemand die hij 100% vertrouwt. “Is dat nuttig en zo ja, hoe moet dat?”, vraagt hij.

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 03.10.2023

Telematicapremie tandarts 2023: welke criteria?


GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 03.10.2023

Praktijkpremie 2022 huisarts: nog geen aanvraag


PERSONEEL - SUBSIDIES - 03.10.2023

Minder RSZ-korting vanaf 2024 voor eerste zes werknemers?

De regering heeft plannen om de RSZ-korting voor de eerste zes werknemers te beperken of zelfs af te schaffen vanaf 1 januari 2024. Wat zou er concreet veranderen en moet u dan eventueel nog voor het jaareinde iets doen?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 03.10.2023

Veilig materiaal ook resultaatsverbintenis vóór 2023?

Materiaal waarmee u werkt, moet veilig zijn voor de patiënt. Boek 5 nieuw Burgerlijk Wetboek stelt dat het sinds 1 januari 2023 zelfs om een resultaatsverbintenis gaat. Voordien was daar verdeeldheid over in de rechtspraak, maar op 12 mei 2023 heeft het Hof van Cassatie zich over de vraag gebogen. Met welke uitkomst?

ORDE - ADVIEZEN - 03.10.2023

Kunt u een advies van de Nationale Raad aanvechten?

De Nationale Raad van de Orde der Artsen vaardigt met de regelmaat van de klok adviezen uit, die nadien gretig geciteerd worden (in tuchtprocedures) door de provinciale raden. Stel dat u zo’n advies absoluut niet aanvaardbaar vindt. Kunt u dat dan naast zich neerleggen of eventueel zelfs laten vernietigen?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - KILOMETERVERGOEDING - 03.10.2023

Kilometervergoeding: kwartaaltarief sinds 01.10.2023 is gekend!

Het officieuze tarief van de belastingvrije kilometervergoeding voor de periode van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2023 is bekend. Hoeveel bedraagt dit nieuwe forfait en wat is hierbij van belang?