GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 31.10.2023

Van het bureel direct naar het ziekenhuis, geen VAA?

Een ziekenhuisarts geeft geen VAA privégebruik aan voor de auto van zijn BV(BA), omdat hij elke dag vanuit zijn bureelruimte naar het ziekenhuis vertrekt (en dus enkel werk-werkverplaatsingen zou doen). Die bureelruimte is gescheiden van de woning, maar wel in hetzelfde gebouw. Wat zei de rechter daarover begin 2023?

Geen privégebruik, geen VAA?

Voor het privégebruik van een auto van de vennootschap moet u een zgn. voordeel alle aard (VAA) aangeven in uw personenbelasting. Alleen als u de auto nooit of nooit privé gebruikt, hoeft u geen VAA aan te geven. Eén kilometer kan echter al volstaan om uw betoog te doen sneuvelen. Geen sinecure dus, zeker omdat verplaatsingen van de woonplaats naar de werkplaats ook als privéverplaatsingen beschouwd worden in deze context. Dat ondervond ook een arts die beweerde dat hij elke dag werk-werkverplaatsingen maakte naar het ziekenhuis, en dat vanuit het pand waarin zowel zijn woning als zijn professionele ruimte zich bevond...

Wat is er gebeurd?

Een stomatoloog woont in een pand waarin hij ook zijn bureau gemaakt heeft. Deze bureelruimte heeft een afzonderlijk nummer bij het kadaster en wordt uitsluitend beroepsmatig gebruikt. Daarover is er nooit discussie geweest met de fiscus. De stomatoloog geeft geen VAA privégebruik aan voor de Mercedes van zijn vennootschap, omdat hij daar naar zijn zeggen enkel beroepsmatige verplaatsingen mee doet. Elke werkdag gaat hij immers eerst naar zijn bureelruimte om daar wat zaken door te nemen, waarna hij naar het ziekenhuis vertrekt. Het gaat dus niet om woon-werk- maar om werk-werkverplaatsingen, zo meent hij. En puur privé neemt hij ook nooit de Mercedes. Zijn controleur ziet het echter anders en meent dat de verplaatsingen naar het ziekenhuis gewoon woon-werkverplaatsingen zijn. Er volgt dus een aanslag waarin een VAA aangerekend wordt (en ook nog een belastingverhoging van 10%).

Wat heeft de rechter gezegd?

Nadat de rechter in eerste aanleg de fiscus al gelijk gaf (rb. Brugge, 26.04.2021) , is dat ook in beroep het geval (Gent, 17.01.2023) . Het hof oordeelt dat de stomatoloog wel beweert maar niet bewijst dat hij zijn werkdag elke dag start in zijn bureelruimte. Het hof begrijpt weliswaar dat dat bewijs moeilijk te leveren is, maar dat vloeit dan voort uit een keuze die hij zelf gemaakt heeft om zijn bureelruimte op hetzelfde adres te vestigen als de woonplaats. Gelet op dat laatste kan het hof niet anders dan besluiten dat het niet aannemelijk was dat alle ritten van het jaar in de bureelruimte gestart zouden zijn.

Wat moet u ervan onthouden?

Om geen VAA te hoeven aangeven, is het vereist dat u nooit pure privé- of woon-werkverplaatsingen doet met de auto van de BV(BA). In principe ligt de bewijslast dat er wél een dergelijk gebruik is bij de fiscus. Wat betreft het woon-werkverkeer, kan de fiscus de facto echter van een vermoeden vertrekken dat daar hoe dan ook sprake van is, zelfs bij een gemengd gebruikt pand waarvan het beroepsmatig deel helemaal afgescheiden is, aldus de rechtspraak. Het is dan aan u om dat vermoeden te weerleggen, ... maar hoe? Als u geen patiënten ziet in het pand, is dat eigenlijk zo goed als onmogelijk, zoals ook uit het hier besproken arrest blijkt. Ziet u er toch patiënten, dan is het misschien wél nog mogelijk (bv. aan de hand van een agenda en getuigschriften). Om het VAA echter te vermijden, moet u dat dan voor alle werkdagen kunnen aantonen. Dat lijkt dan ook weer zo goed als onmogelijk...

Ook de rechtspraak is streng als de woon- en werkruimte in hetzelfde gebouw of op hetzelfde adres gesitueerd zijn. Dan wordt de verplaatsing naar een ander werkadres nl. als een woon-werkverplaatsing gezien, tenzij u het tegenbewijs hard kunt maken dat u er effectief eerst werkt en dan direct vertrekt. Om aan het VAA privégebruik te kunnen ontsnappen, moet u dat bovendien voor alle werkdagen kunnen aantonen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878