WONINGHUUR - INDEXERING - 23.10.2023

Is de huurcalculator niet nuttig meer?

Wilt u als verhuurder de huur van uw huurwoning indexeren, dan kon u dat in het verleden eenvoudig met de huurcalculator. Komt die nu nog altijd van pas?

Indexering hangt af van energielabel. In de drie gewesten bestaat een regeling waarbij – ook al kan de huurprijs van alle huurwoningen weer geïndexeerd worden – de indexeringsformule verschilt naargelang van het energielabel. De huurcalculator van de FOD Economie is daarvoor echter (nog) niet aangepast.

Huurcalculator blijft bruikbaar voor energiezuinige woningen... Verhuurt u in Vlaanderen een woning met label A, B of C, dan mag u de huurcalculator (zie https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/huurcalculator ) nog steeds gebruiken. Dat geldt eveneens in Brussel indien het gaat om woningen met een energielabel A, B, C of D en in Wallonië A, B of C.

... en voor recente woninghuurcontracten. Ook voor woninghuurcontracten die gesloten zijn sinds 1 november 2022 in Wallonië, sinds 14 oktober 2022 in Brussel of sinds 1 oktober 2022 in Vlaanderen geldt de gewone indexering en kunt u dus de huurcalculator blijven gebruiken indien u het contract een jaar na de inwerkingtreding wilt indexeren.

... maar niet voor energieverslindende woningen! Gaat het om een ouder contract voor een energieverslindende woning, dan geldt er echter een specifieke indexformule per gewest en dus kunt u daarvoor niet langer de gewone berekening van de huurcalculator toepassen.

Om welke woningen gaat het precies per gewest? Sinds 1 oktober 2023 is in Vlaanderen een indexering van energieverslindende woningen een aangepaste formule (correctiefactor). Die moet u toepassen als het huurcontract in werking getreden is voor 1 oktober 2022 volgens de Woninghuurwet of het Vlaams Woninghuurdecreet én als het EPC-label van de woning D, E of F is of als de woning geen EPC-label heeft. In Brussel geldt de specifieke regeling voor huurcontracten die gestart zijn voor 14 oktober 2022 en een EPB-certificaat label E, F en G hebben. In Wallonië geldt er een specifieke regeling voor contracten die gestart zijn voor 1 november 2022 en zonder EPC of met een label D, E, F of G.

Zolang de huurcalculator niet in de mogelijkheid voorziet om het energielabel in te geven, mag u die enkel nog gebruiken om de index te berekenen van energiezuinige woningen of huurwoningen met een recent contract. Voor de andere (energieverslindende) huurwoningen moet u de berekening op een andere manier maken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878