ORDE - ADVIEZEN - 03.10.2023

Kunt u een advies van de Nationale Raad aanvechten?

De Nationale Raad van de Orde der Artsen vaardigt met de regelmaat van de klok adviezen uit, die nadien gretig geciteerd worden (in tuchtprocedures) door de provinciale raden. Stel dat u zo’n advies absoluut niet aanvaardbaar vindt. Kunt u dat dan naast zich neerleggen of eventueel zelfs laten vernietigen?

Adviezen van de Nationale Raad

Wettelijke basis? Het is inderdaad de wet en meer bepaald het KB nr. 79 die/dat bepaalt dat de Nationale Raad van de Orde adviezen kan uitbrengen (op eigen initiatief of op verzoek van derden). Letterlijk klinkt dat als volgt: “ De Nationale Raad heeft tot taak op eigen initiatief of op aanvraag van de openbare overheid, van openbare instellingen of van beroepsverenigingen gemotiveerd advies te geven over algemene vragen, over beginselvraagstukken of over regelen van medische plichtenleer”(art. 15, §2 KB 10.04.1967) .

Juridische waarde? De inhoud van die adviezen is louter adviserend, en mag niet normerend zijn, lees: geen nieuwe regels opleggen. In juristentaal betekent dat dat de adviezen geen nieuwe rechtsgevolgen (mogen) doen ontstaan of beletten.

Kunt u ze laten vernietigen?

In principe niet... Een administratieve rechtshandeling kan aangevochten worden bij de Raad van State door middel van een beroep tot nietigverklaring. In se geldt dat ook voor een advies van de Nationale Raad, tenminste voor zover dat advies als een rechtshandeling beschouwd kan worden. En daar we net gezegd hebben dat de adviezen louter adviserend zijn en dus geen nieuwe rechtsgevolgen doen ontstaan of beletten, zijn ze in principe niet vatbaar voor nietigverklaring door de Raad van State, lees: die zal een verzoek in die zin onontvankelijk verklaren.

... tenzij ze ‘normatief’ zijn. In de praktijk blijkt dat heel wat adviezen van de Nationale Raad minstens de indruk wekken om toch nieuwe rechtsgevolgen te doen ontstaan of beletten, lees: de indruk wekken om normatieve bepalingen te bevatten. Voor zover dat effectief het geval is, is het advies dan ook vatbaar voor nietigverklaring door de Raad van State. Het ene brengt dus het andere met zich mee! De Nationale Raad heeft dan immers zijn wettelijke bevoegdheid overschreden.

Let op! Het is niet altijd duidelijk wanneer het wel of niet om normatieve bepalingen gaat. Uit de rechtspraak blijkt dat dat over het algemeen toch wel strikt beoordeeld wordt. Getuige daarvan het arrest waarin het beroep tot nietigverklaring tegen het COVID-19-vaccinatieadvies onontvankelijk verklaard werd (RvSt 09.09.2021) , terwijl dat advies toch wel nieuwe regels leek op te leggen t.o.v. de Code Medische Deontologie.

Kunt u ze naast zich neerleggen?

Ja... Aangezien een advies van de Nationale Raad enkel adviserend mag zijn en geen normatieve bepalingen mag bevatten, is het bijgevolg op zichzelf ook niet-bindend. Ook hier volgt het ene uit het andere natuurlijk. U kunt dus niet tuchtrechtelijk gesanctioneerd worden voor (alleen) het negeren van de inhoud van het advies.

... en neen. Toch wil dat ook weer niet zeggen dat u gerust bent. Als het betrokken advies slechts deel uitmaakt van de beoordeling en motivering door de Provinciale Raad en die daarbij ook nog naar andere regels verwijst, is de sanctie die eventueel opgelegd wordt, wél rechtsgeldig.

U kunt een beroep tot nietigverklaring tegen een Orde-advies indienen bij de Raad van State, maar dat beroep zal slechts ontvankelijk zijn als de Nationale Raad in het betrokken advies zijn bevoegdheid overschreden heeft (door er normatieve bepalingen in op te nemen). Tegen een ‘normaal’ advies gaat dat dus niet, maar dat wil tegelijkertijd ook zeggen dat zo’n ‘normaal’ advies op zichzelf niet-bindend is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878