Alle domeinen

2023 - Mei

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 31.05.2023

Is interest op lening om dividend uit te keren aftrekbaar?

Een beursgenoteerd bedrijf sluit leningen om een superdividend uit te keren aan haar aandeelhouders, die dit geld gebruiken om het bedrijf van de beurs te halen. De fiscus weigert de aftrek van de interest. Wat vond Cassatie daarvan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 31.05.2023

Vennootschapsbelasting: Biztax aanslagjaar 2023 geopend sinds 28 april 2023!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2023 is sinds 28 april 2023 opengesteld op Biztax. Wat is de deadline voor indiening?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 31.05.2023

Hét alternatief voor de Nederlandse notaris?

Om schenkbelasting te vermijden werd in de praktijk soms al gewerkt via de nieuwe techniek van inbreng in een maatschap zonder creatie van nieuwe aandelen. In twee recente voorafgaande beslissingen bevestigt Vlabel deze techniek...

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 31.05.2023

Statuten aanpassen aan het WVV: de deadline nadert...

In 2019 werd het Wetboek van Vennootschappen ( W.Venn .) vervangen door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). De meeste vennootschappen zijn verplicht om vóór 01.01.2024 hun statuten aan het WVV aan te passen. Hoe zit dat voor uw vennootschap?

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 31.05.2023

Fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 29 juni 2023 in te dienen!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor erelonen, commissies, vergoedingen, voordelen alle aard, ... die u in 2022 aan ‘derden’ betaald heeft. Hoe zit dat juist? En wat zijn de sancties als u de fiches niet opmaakt?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 31.05.2023

Auto met CO2 -uitstoot bestelt u het best nog vóór 1 juli 2023!

De auto die uw vennootschap u ter beschikking stelt, is aan vervanging toe. Uw accountant zegt dat u dan het best vóór 1 juli 2023 een nieuwe bestelt. Is dat effectief zo? En wat als u pas na 1 juli 2023 uw bestelling plaatst?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 31.05.2023

Wat als... u niet kunt voorafbetalen?

Uw vennootschap heeft geen geld om op 10 juli 2023 een voorafbetaling uit te voeren. Is lenen dan voordelig om zo de boete van 6,75% te vermijden?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 31.05.2023

Bureau thuis, dus geen woon-werkverkeer en geen VAA auto?

Een arts werkt in het ziekenhuis, waarnaar hij zich verplaatst met een auto van zijn BV. Omdat hij thuis ook nog een kantoor heeft, zijn deze verplaatsingen volgens hem geen woon-werkverkeer en hij geeft geen voordeel alle aard (VAA) auto aan. De fiscus is het daarmee niet eens. De rechter wel?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 31.05.2023

Minder loon opnemen: wat zijn de fiscale aandachtspunten?

In het najaar wilt u een grote investering doen. Om daarvoor alvast zoveel mogelijk geld in uw vennootschap te laten, denkt u eraan om voor de rest van 2023 minder loon op te nemen. Waarmee moet u dan rekening houden en wat zijn de fiscale gevolgen voor u privé en uw vennootschap?

6%-BTW-TARIEF - PRIVÉGEBRUIK - 31.05.2023

Welk btw-tarief bij installatie van een warmtepomp?

Met de terugkeer van het mooie weer zullen uw klanten met een zwembad dit opnieuw in gebruik willen nemen. Om hun energierekening te verlagen, vragen ze u om een warmtepomp bij hen te installeren. Hoe wordt de installatie van een dergelijke pomp gefactureerd?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 31.05.2023

Bouwheer laat uw concurrent uw ontwerp uitvoeren...

Een bouwheer laat u een ontwerp uittekenen en uitrekenen om vervolgens dat ontwerp door een andere aannemer te laten uitvoeren. Moet u dat dan zomaar aanvaarden? Welke afspraken kunt u hieromtrent maken?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 31.05.2023

Hoofdaannemer is aansprakelijk voor onderaannemer

De bouwheer beklaagt zich over werken die uw onderaannemer bij hem uitvoerde en weigert uw factuur te betalen of vraagt u om garantie. Kunt u hem ‘doorverwijzen’ naar uw onderaannemer? Wat moet u in zo’n geval doen?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 31.05.2023

Statutenwijziging: wat doen met het onbeschikbaar eigen vermogen van uw BV(BA)?

Sinds de invoering van het nieuwe vennootschapsrecht zijn het kapitaal en de wettelijke reserve van uw BV(BA) omgevormd tot het zgn. onbeschikbaar eigen vermogen. Wist u dat u bij de aanpassing van uw statuten aan dat hervormde vennootschapsrecht die onbeschikbaarheid kunt opheffen? Waarom is dat nuttig?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 31.05.2023

Een meervoudig stemrecht invoeren bij statutenwijziging?

Is uw BV opgericht vóór 1 mei 2019, dan moet u vóór 1 januari 2024 haar statuten laten aanpassen aan het hervormde vennootschapsrecht. Mogelijk kan het dan interessant zijn om af te wijken van de gewone regeling ‘één aandeel is één stem’. Hoe zit dat precies en waarom kan dat nuttig zijn?

AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 31.05.2023

Km-vergoeding voor tweede kwartaal 2023


OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 31.05.2023

Ook voor een spoedherstelling zijn de prijzen vrij

Een klant vraagt u om een spoedherstelling te komen doen aan zijn woning. Mag u dan een duurder tarief aanrekenen dan wat u gebruikelijk aanrekent? Moet u op voorhand aankondigen wat hem dat zal kosten?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 31.05.2023

Na overname aansprakelijk voor de fouten van de verkoper?

U heeft de zaak van een concurrent overgenomen. Bent u dan aansprakelijk voor de fouten die deze concurrent gemaakt heeft en moet u daarvoor garantie geven? Welke afspraken kunt u met uw voorganger daarover maken?

VENNOOTSCHAP - BESTUUR - 31.05.2023

Een nieuwe bestuurder benoemen zonder aandelen?

U bent van plan om een bijkomende bestuurder te benoemen in uw vennootschap. Wat is er daarbij dan van belang voor u en hoe pakt u dat het best aan? Moet de nieuwe bestuurder dan ook aandeelhouder worden?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 31.05.2023

Wanneer moet u een voorziening aanleggen?

Tijdens gesprekken met uw boekhouder heeft u ongetwijfeld al gehoord over voorzieningen, maar wat zijn die voorzieningen, wanneer moeten ze boekhoudkundig aangelegd worden en wat is de fiscale impact?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 31.05.2023

Is uw hoofdaannemer solvabel?

U gaat werken doen in onderaanneming. Waarom kan het daarvoor nuttig zijn om de solvabiliteit van uw hoofdaannemer na te gaan? Hoe gaat u te werk?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 30.05.2023

Welke restaurantkosten zijn aftrekbaar en voor hoeveel?

Wanneer uw vennootschap indruk wil maken op een (potentiële) klant, kan een etentje in een restaurant uiteraard niet ontbreken. Maar kan dat etentje ingebracht worden als een onkost en voor hoeveel? En wat met andere maaltijden verbruikt in het kader van de professionele activiteit?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 30.05.2023

Hoe stelt uw vennootschap een correcte factuur op?

Als uw vennootschap een factuur uitstuurt, moet ze er rekening mee houden dat die aan bepaalde wettelijke voorwaarden moet voldoen. Wat zijn die voorwaarden precies? En zijn er sancties als u het verkeerd doet?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.05.2023

Chatten met uw klanten: een goed idee?

Uw klanten hebben vragen, suggesties en misschien klachten. Is een chatbox op uw website - naast telefoon en e-mail - dan een nuttig communicatiekanaal?

WEBDIENSTEN - AI - 30.05.2023

Leer effectieve ChatGPT-prompts schrijven

ChatGPT is heel goed in staat om uw vragen te beantwoorden en teksten voor u te schrijven, maar u moet wel de juiste vraag of prompt stellen. Hoe leert u dat?

VERVOER - AUTO - 30.05.2023

Nieuwe online test voor autodelen

De nieuwe autodeeltest laat u nagaan of autodelen een interessante formule is voor u. Wij testten dit uit.

ZAKELIJK - JOBS - 30.05.2023

Sollicitatiegesprekken online

Heel wat werkgevers zijn sinds het coronatijdperk overgeschakeld op Teams- of Zoom-calls voor sollicitatiegesprekken. Hoe pakt u dat als kandidaat het beste aan? En als werkgever?

SOFTWARE - OFFICE - 30.05.2023

Hoe plant u het beste uw activiteiten in Outlook?

In veel bedrijven is Outlook het standaardprogramma voor e-mails en afspraken. Maar u kunt de Outlook-agenda voor meer gebruiken dan alleen het bijhouden van afspraken.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 30.05.2023

Meer interactie tijdens uw presentaties

Wanneer u een presentatie of workshop geeft aan klanten of collega’s, dan kunnen zij in principe alleen maar luisteren en noteren. Met deze vier webtools zorgt u voor meer wisselwerking met uw toehoorders.

VERHUUR - 30.05.2023

Een studentenkamer huren of verhuren: aandachtspunten

Voor hoelang wordt een huurcontract voor een studentenkamer aangegaan? Kan de huurder het contract tussentijds beëindigen? Welke huurwaarborg mag de verhuurder vragen? Zijn er ook grenzen aan de huurprijs die u kunt vragen? Kan de student zijn kamer onderverhuren als hij op Erasmus gaat of meerdere maanden een stage moet volgen? Gelden dezelfde regels in Wallonië en Brussel?

RECHT - 30.05.2023

Een beroep doen op de verzekering tienjarige aansprakelijkheid van uw aannemer?

Moet een aannemer die voor u bouw- of verbouwingswerken uitvoert zijn tienjarige aansprakelijkheid verzekeren? Zijn er grenzen aan die verzekeringsplicht? Welke gebreken worden erdoor gedekt? Wie moet de kosten van zo’n verzekering dragen? Kunt u vragen dat de aannemer een bewijs levert van het feit dat hij verzekerd is? Kunt u deze verzekering ook nog aanspreken als de aannemer failliet ging?

BELEGGEN - 30.05.2023

Uw villa onder de zon: zijn er nog koopjes te doen?

Aangezien u een aantal kennissen heeft die zich een tweede verblijf aanschaften in het zonnige zuiden, overweegt u misschien ook die kant uit te trekken. Maar waar dan? Spanje, Italië of Frankrijk? Zijn er vandaag nog koopjes te doen?

BELEGGEN - 30.05.2023

Inspelen op hogere rente

De centrale banken verhogen de kortetermijnrentevoeten in snel tempo. Hoe kunt u hiervan het best profiteren en wat zijn de valkuilen?

SUCCESSIEPLANNING - 30.05.2023

Gunstregime overdracht familiale vennootschap: ook privaat vastgoed?

U kunt de aandelen van uw familiale vennootschap sinds vele jaren aan uw kinderen schenken tegen 0%. Bij uw overlijden bedraagt het tarief slechts 3%. Een langlopende discussie over de gunstregeling betreft haar reikwijdte: in hoeverre kan ook privaat vermogen zoals onroerend goed als onderdeel van de familiale vennootschap overgedragen worden aan de voordelige gunsttarieven? Wat heeft het Grondwettelijk Hof hierover onlangs gezegd?

REIZEN - 30.05.2023

De reisorganisator wijzigt uw reis: wat zijn uw rechten?

Kan de reisorganisator de prijs van uw pakketreis na de boeking nog verhogen of u een brandstof- of andere toeslag aanrekenen? Kan de touroperator u zomaar laten weten dat de reis om welke reden ook niet doorgaat en wat zijn dan uw rechten? Kan de reisorganisator u in een ander hotel onderbrengen of het programma van de reis eenzijdig aanpassen? Kunt u zelf een geboekte reis nog annuleren en wat kost u dat dan?

VASTGOED - 30.05.2023

Een asbestattest nodig bij de verkoop van uw woning?

Moet u steeds over een asbestattest beschikken als u een bebouwd onroerend goed dat in Vlaanderen gelegen is, wilt verkopen? Bij wie kunt u zo’n asbestattest opvragen en wat kost de opmaak ervan? Kunt u in afwachting de verkoopovereenkomst al sluiten onder opschortende voorwaarde? Wat riskeert u als u verkoopt zonder over zo’n attest te beschikken? Is de koper vervolgens ook verplicht om de asbest te verwijderen? Gelden dezelfde regels ook in Wallonië en Brussel?

PATIËNTENWENK - ZELFSTANDIGEN - 30.05.2023

Overgang naar invaliditeit bij zelfstandigen: waarop letten?

Stel, een patiënt uit het zelfstandigenstatuut is bijna één jaar arbeidsongeschikt. Het RIZIV zal dus oordelen of hij kan overgaan van ‘primaire arbeidsongeschiktheid’ naar ‘invaliditeit’ en uitkeringen kan blijven krijgen. Wat is daarbij van belang en wat leert u uit een rechtszaak van 2022 over een arbeidsongeschikte tandarts?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 30.05.2023

Impulseo over kosten 2022: tegen wanneer?


BELASTINGAANGIFTE - 30.05.2023

Nog even veel tijd voor aangifte in 2023

Volgens geruchten zou een accountant vanaf 2023 veel sneller de aangiften personenbelasting (pb) moeten indienen. Is dat ook zo bij artsen en tandartsen?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 30.05.2023

Het ziekenhuis mag niet ontslaan op basis van gezondheid!

Stel, na een ongeval loopt u een handicap op, u belandt bv. in een rolstoel, en het ziekenhuis besluit om u te ontslaan. Wist u al dat dat óók bij zelfstandigen als discriminatie op basis van de gezondheidstoestand beschouwd kan worden en u dan een schadevergoeding kunt verkrijgen? Een recent arrest licht toe...

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 30.05.2023

Wanneer wel/niet aansprakelijk voor communicatiefouten?

Begin mei 2023 werd een gynaecologe vrijgesproken voor het laat ingrijpen bij de dood van een baby een week na de geboorte. Er was wel sprake van een slechte (telefonische) communicatie tussen haar en de vroedvrouw, maar het was niet duidelijk wiens fout dat was. Wil dat nu zeggen dat u niet aansprakelijk kunt zijn voor een slechte uitwisseling van informatie tussen zorgverleners?

GOED OM TE WETEN - MEDISCH RECHT - 30.05.2023

Transferbox: GDPR-veilig dossiers doorsturen


BELASTINGEN - HUUR - 26.05.2023

Hoeveel bedraagt de fiscaal optimale huur die u aan uw vennootschap mag vragen in 2023?

Verhuurt u een deel van uw woning aan uw vennootschap, dan mag u fiscaal gezien niet ‘te veel’ huur vragen, want dit teveel wordt geherkwalificeerd als loon. Hoe berekent u nu ook alweer de optimale huur en hoe optimaliseert u deze?

PERSONEEL - BONUS - 26.05.2023

Een fiscaal vriendelijke winstpremie voor uw werknemer(s) dat beslist u op uw algemene vergadering!

Als uw vennootschap een werknemer in dienst heeft, is de jaarlijkse algemene vergadering (AV) die eraan komt, hét uitgelezen moment om eens na te denken over een eventuele uitzonderlijke beloning. Via het systeem van de zgn. winstpremie kan dat namelijk op een relatief goedkope manier. Hoe werkt dit?

PERSONEEL - LOON - 26.05.2023

Verplichte fietsvergoeding sinds 1 mei 2023!

Sinds 1 mei 2023 bestaat er een algemene verplichting om een fietsvergoeding toe te kennen aan werknemers die ‘regelmatig’ met de fiets naar het werk komen. Wat is ‘regelmatig’? En hoe zit dat als u reeds een fietsvergoeding toekent?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 26.05.2023

Van sociaal verzekeringsfonds switchen doet u het best vóór 30 juni!

Boven op uw sociale bijdragen rekent uw sociaal verzekeringsfonds beheerkosten aan. Enig idee hoeveel? Misschien is het eens tijd om te switchen?

BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 26.05.2023

Roerende voorheffing vermijden door ‘onder pari’ te kopen?

Door de stijgende rente noteren veel kwaliteitsobligaties ‘onder pari’. Hierdoor kunt u op een vrij eenvoudige manier de roerende voorheffing (rv) van 30% grotendeels vermijden. Hoe kunt u daar fiscaal gezien uw voordeel mee doen?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 26.05.2023

VAA ‘lenen van uw vennootschap’ soms lager dan het forfait?

Leent u geld van uw vennootschap zonder daarvoor interesten te betalen, dan wordt u belast op een zgn. voordeel alle aard (VAA) waarvan het bedrag forfaitair bepaald wordt. Geldt dat ook als u een marktconforme interestvoet betaalt die lager is dan wat de fiscus voorziet?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 26.05.2023

Laat geen fiscale voordelen liggen als privébelegger!

Binnenkort is het weer tijd om uw aangifte personenbelasting in te vullen. Maar weet u welke beleggingen van 2022 u een belastingvermindering opleveren en welke codes u dan moet invullen in uw volgende aangifte?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 26.05.2023

Beleggen in garages: wat zijn de (fiscale) aandachtspunten?

Investeren in vastgoed is populair, maar vaak prijzig en tijdrovend. Een alternatief is het aankopen en verhuren van garages of autostaanplaatsen. Met minimaal onderhoud en een stabiel huurinkomen is dit een interessante optie. Maar waarop moet u letten en hoe wordt u belast op de huur?

Slechte betalers - Sancties - 25.05.2023

Vanaf 01.09.2023 betere bescherming voor particuliere slechte betalers!

Vanaf 01.09.2023 moeten ondernemers (eenmanszaken, vennootschappen of VZW’s) zich aan striktere regels houden voor de interesten en de schadevergoedingen die zij kunnen vragen aan particuliere klanten die niet tijdig betalen. De betreffende wet werd op 23.05.2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wat moet u hierover precies weten?

ARBEIDSDUUR - INHAALRUST - 24.05.2023

Aan arbeider betaalde of onbetaalde ADV-dagen toekennen?

Een werkgever neemt zijn eerste arbeider in dienst en komt daardoor in een onbekende wereld terecht. Hij beslist om aan hem het baremaloon van de sector toe te kennen en hij kent aan hem – net als aan zijn bedienden – betaalde ADV-dagen toe. Wat ging er mis?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 24.05.2023

Uitbreiding ontslagbescherming wegens pestklacht

Stel, u heeft kritiek op een werknemer of geeft hem een negatieve evaluatie. Hij voelt de bui hangen, vreest voor ontslag en dient een pestklacht in. Kunt u de werknemer dan nog ontslaan? Wat wijzigt een nieuwe wet daar precies aan?

ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 24.05.2023

Opzegvergoeding in één keer betaald, dus hoge belasting?

Stel, u ontslaat een werknemer met de uitbetaling van een opzeggingsvergoeding. Hij maakt zich echter zorgen dat – doordat u die in één keer zal uitbetalen – er een groot deel aan bedrijfsvoorheffing en belasting afgaat en hij er dus netto niet veel van overhoudt. Klopt dat?

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 24.05.2023

Een kleine fout met grote gevolgen = dringende reden?

Een werkneemster had een btw-aangifte niet tijdig ingediend en had ook de aanslag niet tijdig betwist. De werkgever had daardoor een zwaar financieel verlies. Kan zo’n fout die voor de werkgever zware gevolgen heeft, een dringende reden uitmaken? Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?

LOON - LOONNORM - 24.05.2023

Loonmarge = 0%, dus niemand opslag?

Stel, u wenst een van uw trouwe werknemers een loonsverhoging te geven. Mag u dat dan eigenlijk niet doen, aangezien de loonmarge in 2023 en 2024 0% bedraagt? Hoe zit dat precies en wat kan er wél?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 24.05.2023

Ontslag met het oog op pensionering = discriminatie?

Een werkgever ontslaat een werknemer kort na zijn pensioenleeftijd en past de verkorte opzegtermijnen toe. Gaat het dan om discriminatie op basis van de leeftijd en is het daarbij van belang welke reden de werkgever vermeldt op de C4? Onlangs sprak een rechter zich uit...

RSZ - VARIA - 24.05.2023

Grensarbeider die telewerkt een probleem vanaf 1 juli 2023?

Stel, als werkgever wilt u uw grensarbeiders hetzelfde aantal telewerkdagen (twee of meer per week) aanbieden als uw werknemers met woonplaats in België. Blijft dat ook vanaf 1 juli 2023 mogelijk zonder wijziging van de toepasselijke sociale zekerheid en al te veel bijkomende administratieve verplichtingen?

SOCIAAL SECRETARIAAT - VARIA - 24.05.2023

Op weg naar nieuwe dienstverlener voor 2024?


VZW - BESTUUR - 23.05.2023

Inzage UBO-register van uw VZW vereist legitiem belang

U weet ondertussen dat ook uw VZW gehouden is tot identificatie van onder andere de leden van de raad van bestuur in het UBO-register. Aanvankelijk kon iedereen de inhoud van dat register minstens gedeeltelijk raadplegen, maar dat is nu niet meer het geval. Wie heeft dan wel nog het recht om het UBO-register van uw VZW te raadplegen en wat zei Europese rechtspraak daar eind 2022 over?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 23.05.2023

Woning bestuurder VZW kan onbeslagbaar verklaard worden

Als zelfstandige bestuurder van een VZW riskeert u in enkele uitzonderlijke gevallen aansprakelijk gesteld te worden voor de schulden van uw VZW. Kunt u in dat geval uw woning beschermen tegen beslag? Hoe gaat u daarbij te werk?

VZW - BESTUUR - 23.05.2023

Als VZW cash beleggen via e-DEPO: rendement?

U bent ondertussen wellicht vertrouwd met de rekening van de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën. Die rekening bood namelijk een stijgend toprendement. Dat rendement wordt nu evenwel afgetopt. Is de rekening toch nog interessant voor uw VZW?

VZW - WERKING - 23.05.2023

Ook uw VZW kan van de win-winlening gebruikmaken

Als uw VZW een krediet wil aangaan, kan die een zgn. win-winlening aangaan bij bv. familie of vrienden. Wat houdt zo’n lening precies in? Wat zijn de precieze voordelen voor wie het krediet verstrekt?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 23.05.2023

Uw onkostenvergoeding nu meer in het vizier van de fiscus?

Keert uw vennootschap u een forfaitaire onkostenvergoeding uit, dan is het bedrag daarvan in principe voor haar aftrekbaar en bij u privé niet belastbaar. Het is evenwel belangrijker dan ooit om dat bedrag goed te onderbouwen! Hoezo en hoe doet u dat precies?

BTW - KLEINEONDERNEMERSREGELING - 23.05.2023

Btw-kleineondernemersregel: wat als u de € 25.000-drempel overschrijdt?

Uw zaak of vennootschap maakt al verschillende jaren gebruik van de btw-kleineondernemersregel, maar u vermoedt dat u binnenkort de omzetdrempel van € 25.000 zal overschrijden. Welke gevolgen heeft dat?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - KLANTEN - 23.05.2023

Voortaan een voorschot vragen aan uw klanten?

Om te vermijden dat klanten u niet correct betalen, wilt u voortaan werken met voorschotten. Kan dat zomaar en altijd en zijn er bepaalde grenzen die u moet respecteren? Waarom is het belangrijk om dat expliciet te voorzien in uw contracten?

RECHT - ONROEREND GOED - 23.05.2023

In de gezinswoning kunnen blijven werken bij echtelijke moeilijkheden?

U oefent uw zelfstandige activiteit uit in de woning die eigendom is van u en uw echtgenoot en waar u ook woont. Riskeert u die woning dan te moeten verlaten bij echtelijke moeilijkheden? Wordt de woning in zo’n geval altijd verkocht?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE KAS - 23.05.2023

Veranderen van sociale kas: actie tegen 30 juni!


VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 23.05.2023

Uw jaarrekening neerleggen als uw microvennootschap?

Uw boekhouder laat u weten dat voor het afgelopen boekjaar 2022 uw vennootschap een zgn. microvennootschap was. Wat wil dat precies zeggen en heeft dat ook gevolgen voor uw neer te leggen jaarrekening dan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 23.05.2023

Vrijstelling steunmaatregelen energiecrisis


VENNOOTSCHAPSRECHT - 23.05.2023

Wat als statuten van uw eenpersoons-BV op 01.01.2024 nog niet gewijzigd zijn?

Zoals u weet moeten vennootschappen vóór 01.01.2024 hun statuten aanpassen aan het hervormde vennootschapsrecht. Wat zijn eigenlijk de gevolgen als u dat voor uw eenpersoons-BV niet doet?

VASTGOED IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 23.05.2023

Wat met lopend vruchtgebruik bij stopzetting van uw BV?

Uw BV is vruchtgebruiker van een pand waarvan u privé de blote eigenaar bent. Als u dan nu uw BV wilt stopzetten, wordt u dan zomaar volle eigenaar van dit pand? En moet u op de verkrijging van dit vruchtgebruik registratierechten betalen? Wat zei de Vlaamse Belastingdienst daarover op 27 februari 2023?

BTW - ONROEREND GOED - 23.05.2023

Welke btw-herzieningstermijn geldt er voor een bijbouw?

Uw vennootschap is eigenaar of vruchtgebruiker van een bedrijfspand en zij wil nu een stuk bijbouwen aan dat pand. Vermits ze die bijbouw volledig voor haar btw-activiteit zal gebruiken, is de btw volledig aftrekbaar maar hoelang is de herzieningstermijn voor die btw: is dat 5 of 15 jaar?

AANGIFTE - SANCTIES - 23.05.2023

Aangiften tijdig laten indienen nu meer dan ooit van belang!

Het aangifteseizoen voor inkomstenjaar 2022 is van start gegaan. Tot wanneer heeft uw boekhouder dit jaar de tijd om uw privéaangifte en de aangifte van uw vennootschap in te dienen? Welke sancties riskeert u bij een laattijdige aangifte en wat is er daarvoor ter zake recent gewijzigd?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 23.05.2023

Geen geld in uw BV om toegekend dividend te betalen?

Er is u op de jaarvergadering een dividend toegekend, maar uw BV heeft niet genoeg cash om u dat ook direct te betalen. Laat u dat dividend dan op uw rekening-courant boeken of is het beter dat uw BV een lening aangaat bij de bank?

INVESTERINGSAFTREK - 23.05.2023

Nog investeringsaftrek na verkoop?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 23.05.2023

Hoe een fout in privéaangifte rechtzetten?


JURIDISCH - ADRESWIJZIGING - 23.05.2023

Wat doen als uw straatnaam wijzigt?

De naam van de straat waar uw vennootschap gevestigd is, verandert, bv. door een fusie van gemeentes. Wat moet u dan allemaal aanpassen, wie moet u op de hoogte brengen en wat kost dit?

VENNOOTSCHAPSRECHT - BELANGENCONFLICT - 23.05.2023

Wat moet u doen bij een belangenconflict met uw BV?

In de pers was er onlangs veel aandacht voor belangenconflicten bij bpost, maar hoe zit dat als u als bestuurder een belangenconflict heeft met uw BV? Wanneer is daarvan sprake, welke procedure moet u dan volgen en wat als u dat niet doet?

VERZEKERINGEN - BLOKPOLIS - 23.05.2023

Heeft ieder naast de blokpolis een eigen verzekering nodig?

Als mede-eigenaar bent u verzekerd tegen brand en aanverwante gevaren door de blokpolis van het gebouw. Is die verzekering dan voldoende en bent u daarmee dan even goed verzekerd als bij een gewone woonpolis?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 23.05.2023

Uw ereloon inhouden op de waarborg?

Wordt er een compromis gesloten, dan kan er daarin voorzien zijn dat de koper een ‘waarborg’ stelt. Mag u als vastgoedmakelaar daar dan uw ereloon op inhouden? Eind 2022 sprak het BIV zich daarover uit...

VERKOOP - ERFENIS - 23.05.2023

Successieplanning met een zorgvolmacht: van belang voor vastgoed?

Door de gezinswoning of een ander onroerend goed van een oudere te verkopen vóór het overlijden of te schenken, kan een zware erfbelasting voorkomen worden. Wordt de oudere wilsonbekwaam, bv. door dementie, dan is het wel van belang om dat expliciet en tijdig te voorzien in een zorgvolmacht. Hoe zit dat precies?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 23.05.2023

Syndicus is een mede-eigenaar, mag die nog stemmen?

In een klein appartementsgebouw gebeurt het nogal eens dat de syndicus en de commissaris van de rekeningen mede-eigenaars zijn. Mogen die mede-eigenaars in dat geval zelf meestemmen over hun aanstelling en over het verlenen van kwijting? Onlangs sprak een rechter zich uit...

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 23.05.2023

Een onroerend goed kopen en later aan uw kind verkopen?

Stel, uw klant wil een onroerend goed kopen dat eigenlijk bedoeld is voor een van zijn kinderen die dat later eventueel kan overnemen om er te gaan wonen. Hoe pakt hij dat dan het best aan om te vermijden dat zijn kind er later dure registratierechten moet op betalen?

BTW - VARIA - 23.05.2023

Wie is precies beroepsverkoper of beroepsoprichter?

Stel, een handige harry koopt en verkoopt af en toe een woning nadat hij die heel erg grondig gerenoveerd heeft. Maakt dat van hem een beroepsverkoper voor de registratierechten of een beroepsoprichter voor de btw?

WONINGHUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 23.05.2023

Huurder werkt niet mee aan uitgaande plaatsbeschrijving...

De huurder van uw woning of appartement wil of kan aan het einde van de huur niet meewerken aan de opmaak van een uitgaande plaatsbeschrijving. Wat kunt u als verhuurder daartegen doen?

ONROEREND GOED - FRANKRIJK - 23.05.2023

Frans onroerend goed aangeven vóór 30 juni 2023


MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 23.05.2023

Wat wijzigt bij elektrische keuring gemene delen?


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 17.05.2023

Mobiliteitsbudget: onbekend is onbemind?

Door de wijzigende autofiscaliteit en de aandacht die daar momenteel aan besteed wordt, verdwijnen andere manieren om de medewerker mobiel te maken soms naar de achtergrond. Nochtans kan het in bepaalde gevallen de moeite waard zijn om als werkgever de mogelijkheid tot invoering van een mobiliteitsbudget te overwegen.

INTERNATIONAAL - 17.05.2023

Belasting winsten digitale economie: viseert ‘amount B’ vanaf 2024 ook kleine ondernemingen?

Pillar 1 van het Inclusive Framework van de OESO herziet de verdeling van heffingsrechten over ondernemingswinsten. Het is de bedoeling een residuele winst toe te kennen aan landen waar goederen of diensten verkocht worden (en dus waar de eindconsument zich bevindt), ook al heeft de verkopende multinational daar geen ‘fysieke aanwezigheid’ (nexus). Komen kleine ondernemingen in de toekomst ook in het vizier van de nieuwe regels?

AUTEURSRECHTEN - 17.05.2023

Auteursrechten: recente evoluties in de rechtspraak en de fiscale praktijk

Vanaf 1 januari 2023 is het nieuwe regime inzake auteursrechten van toepassing. Recent werden twee interessante rechterlijke uitspraken gepubliceerd inzake de auteursrechten ‘oude stijl’. Deze uitspraken zijn ook van belang voor het nieuwe regime inzake auteursrechten.

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 17.05.2023

80%-regel – premie-excedenten 2021/2022 – administratieve tolerantie kan onbeperkt in de tijd

De stortingen voor uw IPT zijn binnen uw vennootschap aftrekbaar binnen de grenzen van de 80%-regel. Naar aanleiding van de afschaffing van de correctiecoëfficiënt, waardoor zelfstandigen sinds 2021 iets meer wettelijk pensioen opbouwen, had de fiscus de berekening van die 80%-regel herzien. De fiscus tolereerde echter om de premie-excedenten voor 2021 en 2022 naar 2023 over te dragen. In een circulaire van 16 januari 2023 wordt nu bevestigd dat premie-excedenten voor 2021 en 2022 onbeperkt in de tijd overdraagbaar zijn.

ACTUALITEIT - VASTGOED - 17.05.2023

Frans onroerend goed uiterlijk 30.06.2023 aangeven bij Franse fiscus!

Bent u eigenaar van een Frans onroerend goed voor residentieel gebruik, dan bent u verplicht om tegen 30 juni 2023 een aangifte in te dienen bij de Franse fiscus met de identiteit van de gebruikers...

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.05.2023

Tax-on-web sinds 26.04.2023 beschikbaar!

Sinds 26 april is Tax-on-web weer beschikbaar via MyMinfin. De indieningstermijnen voor de aangifte in de personenbelasting is voortaan afhankelijk van de complexiteit van de aangifte. Hoe zit dat precies?

BTW - BTW-AFTREK - 17.05.2023

Nieuwbouwproject raakt niet verkocht: wat met de btw?

Een persoon heeft een nieuwbouwproject gerealiseerd waarbij de btw op de oprichtingswerken gerecupereerd werd. Het nieuwe pand kan evenwel door omstandigheden niet verkocht worden binnen een redelijke termijn. Moet de btw die initieel gerecupereerd werd, teruggestort worden, en zo ja binnen welke termijn? Wanneer deze nieuwbouw verhuurd wordt, zijn er dan directe btw-consequenties? Is een latere verkoop ook onderworpen aan de btw? Tal van vragen waarop u hierna een duidelijk antwoord kunt terugvinden.

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 17.05.2023

Waarde vruchtgebruik 90% van waarde volle eigendom?

Een vennootschap koopt het vruchtgebruik van een pand voor 90% van de waarde van de volle eigendom en haar bedrijfsleider koopt de blote eigendom. De fiscus belast een voordeel alle aard (VAA) bij de bedrijfsleider. Was de rechter het daarmee eens?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 17.05.2023

Best tegen 10 juli 2023 voorafbetalen?

Uw vennootschap kan in 2023 nog drie voorafbetalingen doen. Waarom is de voorafbetaling van 10 juli beter dan die van 10 oktober of 20 december 2023?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 17.05.2023

Wat kan de fiscus belasten tijdens de fraudetermijn?

Een vennootschap krijgt een controle van de BBI, die een aanslag vestigt binnen de aanslagtermijn in geval van fraude. Volgens de vennootschap kan de fiscus die aanslagtermijn niet gebruiken om alsnog niet-frauduleuze inkomsten te belasten van een inkomstenjaar waarvoor de driejarige aanslagtermijn al verstreken is. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 17.05.2023

Vrijgestelde reserves belastbaar maken?

Uw vennootschap heeft vrijgestelde reserves staan. Eventueel kan het interessant zijn om die belastbaar te maken. Hoe zit dat en waarom is dat niet het geval voor de investeringsreserve (IR)?

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 17.05.2023

Sponsort de fiscus en de btw uw personeelsuitstapje?

Met de vakantie in zicht wilt u een jaarlijks uitstapje maken met uw personeel, bv. naar Valley Adventure in Durbuy. Daar hoort uiteraard ook eten en drinken bij. Zijn al die kosten aftrekbaar en is de btw erop recupereerbaar?

PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 17.05.2023

Hoe dividenden van 2022 vrijstellen?

Op een dividenduitkering wordt er normaal gezien roerende voorheffing ingehouden. Per persoon kunt u echter tot € 800 dividenden vrijstellen van belasting! Hoe zit dat precies en geldt dat ook voor een dividend uit uw eigen vennootschap?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 16.05.2023

Hoe u QR-codes zinvol kunt gebruiken

QR-codes zijn handig om via een simpele scan snel informatie in uw smartphone te krijgen (een URL, een wifiwachtwoord, etc.). Hoe werken deze precies en op welke manier kunt u QR-codes goed gebruiken voor commerciële doeleinden?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.05.2023

Adverteren op Instagram doet u zo

Met een gerichte advertentiecampagne op Instagram kunt u zich richten tot een specifieke doelgroep binnen uw (potentiële) klanten. Hoe pakt u dit slim aan?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.05.2023

Het web zet starters op weg

U bent van plan zich als zelfstandige te vestigen of een nieuw bedrijf te starten? Of u bent net gestart? Deze vier online diensten mag u niet over het hoofd zien.

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.05.2023

Interessante AI-toepassingen voor uw zaak

Kunstmatige intelligentie lijkt voor velen het nieuwe wondermiddel. ChatGPT kent u intussen al wel, maar er bestaan nog tal van andere AI-tools die zelfstandigen en ondernemers kunnen helpen. Een selectie ...

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.05.2023

Wat vinden anderen van uw idee?

Overweegt u de lancering van een nieuwe dienst, de opening van een extra vestiging of een bedrijfsuitje? Hoe betrekt u daar uw klanten of collega’s bij?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 16.05.2023

Wordt u bespioneerd via stalkerware?

Een minder bekend soort malware waarmee u ook in een zakelijke situatie te maken zou kunnen krijgen, is de zogenaamde ‘stalkerware’. Wat houdt dit in en wat kunt u ertegen doen?

GOED OM TE WETEN - IMPULSEO - 16.05.2023

Ook flexijob komt in aanmerking voor Impulseo


RIZIV-INSPECTIE - 16.05.2023

Arthroscopische menisectomotie bij 50-plussers en overconsumptie

Op 17 april 2023 verscheen in het Staatsblad dat nog slechts 45% van de arthroscopische menisectomoties op 50-plussers mag slaan. Het bericht haalde zelfs de pers. Wat betekent dat nu eigenlijk juridisch gezien?

MEDISCH RECHT - PRIVACY - 16.05.2023

Een laboresultaat of verslag vlug even mailen: mag dat?

Patiënten vragen soms aan hun huisarts om hen een specialistenverslag of laboresultaat via e-mail te bezorgen. Met alle privacy- en GDPR-regels van tegenwoordig voelt u zelf al aan dat dat een heikele kwestie is. Wat mag er nu wel of niet?

GOED OM TE WETEN - PRAKTIJKGEBOUW - 16.05.2023

Brandveiligheidsvereisten voor artsenpraktijk?


ORDE - BEROEPSGEHEIM - 16.05.2023

Informatie aan de verzekeraar na overlijden: wat mag (niet)?

In het kader van de uitvoering van een (levens)verzekering zal de verzekeraar vaak om medische inlichtingen verzoeken aan de arts van de overleden patiënt, o.a. over de oorzaak van het overlijden. In welke mate mag u daar wel of niet op antwoorden? Een advies van de Nationale Raad van de Orde van 25 maart 2023 licht toe...

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 16.05.2023

Genoeg loon ‘in natura’ en toch geen verlaagd tarief?

Een van de voorwaarden opdat uw vennootschap recht zou hebben op het zgn. verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, is dat u er voldoende loon uit opneemt. Worden uw belastbare voordelen alle aard ook meegeteld om die minimumbezoldiging te berekenen? Een arrest van 1 juni 2022 licht toe...

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.05.2023

Fiscus kan niet onbeperkt in de tijd teruggaan bij controle

Als de fiscus een controle bij uw vennootschap uitvoert, kan hij niet zomaar onbeperkt vroegere aangiften betwisten. Hij moet zich houden aan bepaalde termijnen. Wat betekent dat concreet en hoe werden die termijnen vanaf boekjaar 2022 gewijzigd?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.05.2023

Meerwaarde bij verkoop bedrijfsactief in de tijd spreiden?

Voor meerwaarden bestaat in de vennootschapsbelasting de mogelijkheid om ze niet onmiddellijk te laten belasten, maar om de taxatie te spreiden. Wat is het voordeel en welke voorwaarden moet uw vennootschap naleven?

BELASTINGEN - GEZIN - 12.05.2023

Zijn uw kinderen nog fiscaal ten laste voor 2022?

Binnenkort is het weer tijd voor uw privéaangifte en daarin moet u ook aanduiden of u nog kinderen fiscaal ten laste heeft. Uw kinderen zijn fiscaal gezien maar ten laste als hun zgn. nettobestaansmiddelen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Wat telt er allemaal mee als nettobestaansmiddelen, hoeveel is het grensbedrag voor 2022 en hoe berekent u of dat grensbedrag niet overschreden wordt?

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 12.05.2023

Beleggen in vreemde valuta: hoe wisselkoerskosten beperken?

Wie in buitenlandse aandelen, obligaties of een termijnrekening belegt, betaalt wisselkoersen bij in- én uitstap. Hoe kunt u de kosten en risico’s beperken en hoe wordt dit getaxeerd?

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 12.05.2023

Dividenden: de algemene vergadering als ijkpunt?


RECHT - HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 12.05.2023

De (fiscale) gevolgen van ‘vermenging’ op een rekening

Het vermengen van ‘eigen’ gelden door het storten op een gemeenschappelijke rekening is in de praktijk een groot probleem voor gehuwden. Hoe zit dat volgens een nieuw cassatiearrest bij echtscheiding en hoe kijkt de fiscus daartegenaan?

LIQUIDATIERESERVES - 12.05.2023

Liquidatiereserves: geen fiscaal voordeel bij misbruik

Kleine vennootschappen (in de zin van art. 1:24, §1-6 WVV) beschikken over de mogelijkheid om hun winst van het boekjaar te reserveren binnen de vennootschap onder de vorm van liquidatiereserves, en dat tegen een kost vennootschapsbelasting van 10%. Het aanleggen van liquidatiereserves creëert de mogelijkheid om de betrokken reserves tegen een fiscaal gunstig tarief uit het vennootschapsvermogen te extraheren. De toepassing van die gunstmaatregel wordt echter begrensd door de antimisbruikbepaling, zoals ook onlangs bevestigd werd door de Rulingcommissie.

SUCCESSIEPLANNING - 12.05.2023

Gunstregeling overdracht familiale vennootschap: de saga gaat verder...

Meer dan tien jaar geleden besliste de Vlaamse regering om een vrijstelling van schenkbelasting (0%) te voorzien voor wie de aandelen van zijn familiale vennootschap zou schenken aan zijn opvolgers. Bovendien werd er in de erfbelasting een vlak en verlaagd tarief van 3% in rechte lijn en tussen partners ingevoerd om de successieschok bij een plots overlijden te milderen. Er werden heel wat voorwaarden gekoppeld aan deze gunstregelingen. Waar moet u vandaag op letten bij het toepassen ervan? En wat als u naast uw exploitatie ook privépatrimonium in uw vennootschap heeft ondergebracht? Een stand van zaken.

ONTSLAG - 12.05.2023

Inroepen impliciet ontslag door werknemer: risico van een boemerangeffect?

Impliciet ontslag is reeds het onderwerp geweest van heel wat rechtspraak. Wanneer kan een werknemer inroepen dat een werkgever door eenzijdig een essentieel bestanddeel van zijn arbeidsovereenkomst te wijzigen, overgegaan is tot ontslag? Wat heeft Cassatie daar onlangs nog over gezegd?

ONTSLAG - 12.05.2023

Werknemer is tijdens zijn ziekteverlof elders aan het werk: hoe aanpakken?

Hoe zou niet de eerste keer zijn dat een werknemer zich ziek meldt en tegelijkertijd elders aan het werk is of zijn huis verbouwt. Wat kunt u ondernemen wanneer u van dergelijke feiten weet krijgt? Hoe bewijst u dat dan? Mag een werknemer tijdens zijn arbeidsongeschiktheid soms toch andere activiteiten uitoefenen? Wanneer wel en wanneer niet? Kunt u dan weigeren om de werknemer nog verder een gewaarborgd loon uit te betalen? Heeft u ook in zo’n situatie een voldoende motief om de werknemer te ontslagen om een dringende reden?

IMPREVISIELEER - 12.05.2023

Imprevisieleer sinds 1 januari 2023 erkend in nieuw Burgerlijk Wetboek

De imprevisieleer krijgt in Boek 5 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek een wettelijke basis. Wat betekent imprevisie? Wat houdt de nieuwe regeling in het Burgerlijk Wetboek precies in?

Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn om hierop een beroep te kunnen doen? Welke contractuele afspraken kunt u daarover zoal maken? Wat is precies het verschil tussen imprevisie en overmacht?

Op welke overeenkomsten zijn de bepalingen met betrekking tot imprevisie van toepassing? Kunt u daarover ook andere afspraken maken?


SUCCESSIEPLANNING - 12.05.2023

Aandelen van uw vennootschap belastingvrij overdragen

Welke mogelijkheden bestaan er om uw vennootschap zonder schenkbelasting over te dragen wanneer u niet van het gunstregime voor familiale ondernemingen kunt genieten? Nu u niet langer via de Nederlandse notaris belastingvrij kunt schenken, genieten een aantal alternatieven veel aandacht. Zijn deze alternatieven ook sluitend?

ONKOSTENVERGOEDINGEN - 12.05.2023

Kilometer-, dag- en thuiswerkvergoedingen voor bedrijfsleiders of werknemers in 2023

Uw vennootschap kan aan u en aan uw werknemers forfaitaire onkostenvergoedingen toekennen voor verplaatsingen met een eigen voertuig, voor reis- en verblijfkosten tijdens binnen- en buitenlandse verplaatsingen en voor thuiswerk. Onder bepaalde voorwaarden en tot bepaalde bedragen worden deze vergoedingen fiscaal gezien niet als loon beschouwd, zonder dat hierover vooraf aan de fiscus een akkoord gevraagd moet worden. Wat zijn die voorwaarden en bedragen anno 2023? In welke gevallen zijn de regels anders voor werknemers en voor bedrijfsleiders?

BELASTINGEN - 11.05.2023

Vooruitbetaling op een gebouw: boekhoudkundig en fiscaal

Wat is het boekhoudkundig en fiscaal statuut van vooruitbetalingen voor de aankoop of oprichting van een gebouw? Hoe moeten die vooruitbetalingen geboekt worden? Kunnen ze al afgeschreven worden? Geeft een voorschot recht op de investeringsaftrek, en komt het in aanmerking als herbelegging voor de gespreide taxatie van meerwaarden? Wat met de btw of registratierechten op het gebouw?

RECHT - 11.05.2023

Zonder advocaat naar de rechtbank stappen om uw facturen te innen?

Kan het bedrijf zelf zonder advocaat naar de rechtbank stappen om kleinere facturen te innen? Wie kan de bedrijfsleider dan daarvoor afvaardigen? Hoe gaat u te werk als u zelf zo’n procedure wilt starten? Welke regels moet u op de rechtbank dan naleven? Bestaan er geen alternatieven om toch geen dure advocatenkosten te hebben en niet zelf naar de rechtbank te moeten gaan?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 11.05.2023

Hoe kostneutraal is de vierdagenwerkweek? (deel 2)

We kaarten reeds aan dat een vierdagenwerkweek wat duurder wordt voor de werkgever. Een abonnee vroeg of we dat kunnen toelichten met een voorbeeld...

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 11.05.2023

Biztax aanslagjaar 2023 geopend sinds 28 april 2023!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2023 is sinds 28 april 2023 opengesteld op Biztax. Wat is de deadline voor indiening?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 11.05.2023

Nieuwe RSZ-vrijstelling voor de vergoeding auteursrechten

Het KB van 7 april 2023 introduceert een nieuwe RSZ-vrijstelling voor werknemers, nl. voor de vergoeding voor de overdracht of licentie van auteursrechten en naburige rechten, hierna kortweg de vergoeding auteursrechten. Waar de hetze rond de auteursrechten zich beperkte tot het domein van de fiscaliteit, deint die nu als een olievlek uit naar de sociale zekerheid. Want ook binnen de sociale zekerheid wordt nu rechtsonzekerheid gecreëerd. Het is evenwel niet allemaal kommer en kwel. Er zijn zeker ook opportuniteiten voor ondernemingen...

PERSONEEL - VARIA - 11.05.2023

De sociale verkiezingen 2024 zijn al begonnen

De sociale verkiezingen van 2024 vinden plaats tussen 13 en 26 mei 2024. Afhankelijk van de exacte datum van de sociale verkiezingen start de procedure ten vroegste op 15 december 2023 en uiterlijk 28 december 2023. Toch zijn de voorbereidingen van de sociale verkiezingen al even bezig. In dit advies staan we stil bij de vraag waarom het huidige kwartaal (Q2/2023) belangrijk is voor de sociale verkiezingen.

LOON - KOOPKRACHTPREMIE - 11.05.2023

‘Koopkrachtpremie 2023’ voor uw werknemers vanaf 01.06.2023!

Eenmanszaken en vennootschappen die in 2022 goede resultaten behaalden, kunnen vanaf 1 juni 2023 hun werknemers belonen met een fiscaal/sociaal gunstige koopkrachtpremie. Het betreffende KB werd op 28.04.2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wat moet u hierover weten?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 10.05.2023

Uw werknemer in 2023 de ‘koopkrachtpremie’ toekennen?

Als werkgever overweegt u om enkele werknemers die het afgelopen jaar hard gewerkt hebben, een premie te geven. Hoe zit het dan met de zgn. koopkrachtpremie? Kunt u die al toekennen en is dat dan een goede optie?

AANWERVEN - VARIA - 10.05.2023

Werknemer beschermd voor ‘gezinsverantwoordelijkheid’?

De Genderwet beschermt zoals u weet al vele jaren werkneemsters tijdens hun zwangerschap tegen discriminatie. Die Genderwet werd echter grondig aangepast en geldt nu veel ruimer. Sinds 19 januari 2023 werd ze uitgebreid naar ‘gezinsverantwoordelijkheid’. Wat houdt dat begrip precies in?

AANWERVEN - flexi - 10.05.2023

Waar zijn flexijobs mogelijk?


ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 10.05.2023

Werknemer geeft opzeg, wat wijzigt er?

Stel, een werknemer laat u weten dat hij zijn ontslag geeft. Welke opzeggingstermijn moet hij in dat geval nog presteren en wat wijzigt er vanaf 28 oktober 2023?

ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 10.05.2023

Werknemer komt uit ziekte, maar u wilt vervanger behouden?

Stel, een werknemer was enkele maanden afwezig wegens ziekte en wenst nu weer het werk te hervatten. U ziet dat echter niet zitten, omdat u intussen een goede vervanger aangenomen heeft, de taken anders verdeeld heeft, ... Is dat een reden om die werknemer te ontslaan?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 10.05.2023

Wijzigt opzegtermijn voor ‘hogere’ bedienden?


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ARBEIDSONGEVAL - 10.05.2023

Overspannen na verbale ruzie: een arbeidsongeval?

Stel, een van uw leidinggevenden is overspannen na een hevige woordenwisseling met bv. een vakbondsafgevaardigde. De vraag is of dat beschouwd kan worden als een arbeidsongeval. Gaat het dan wel om een ‘plotse gebeurtenis’ of iets dat bij de job van leidinggevende hoort? Onlangs sprak de rechter zich uit...

ARBEIDSOVEREENKOMST - BEPAALDE DUUR - 10.05.2023

Afwisseling bepaalde duur en vervangingscontracten beperkt

Als werkgever wisselt u voor dezelfde werknemer arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur af met vervangingsovereenkomsten. Voorheen kon u door die afwisseling soms over de maximumtermijn van twee jaar gaan. Een nieuwe wet wijzigt dat echter sinds 8 mei 2023. Hoe zit dat precies?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 10.05.2023

Langdurig werkzoekenden goedkoop aanwerven per gewest?

Werft u iemand aan die al lang op zoek is naar werk, dan kunt u in de drie gewesten daarvoor soms bepaalde voordelen aanvragen. Hoe zit dat precies en wat wijzigt er in het Vlaams en Waals gewest in 2023?

HANDELSPRAKTIJKEN - VOORSCHOT - 09.05.2023

Voorschot houden als de klant niet meer opdaagt?

Een klant bestelt iets dat u niet in voorraad heeft en betaalt meteen een voorschot. Nadien komt de klant niet meer opdagen. Mag u dan het voorschot als ‘schadevergoeding’ houden? Welke afspraken kunt u daarover maken?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 09.05.2023

Uw buurvrouw doet haar beklag over lawaai op uw terras

Een van de buren van uw horecazaak doet moeilijk over de lawaaihinder die ze zou hebben van de gasten op uw terras.? Met welke spelregels moet u rekening houden of kunt u de klacht van uw buur zomaar negeren? Hoe gaat u het best praktisch te werk?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 09.05.2023

Garantie geven als er iets misloopt bij de installatie?

Bij de installatie door de klant van een door u verkocht product raakt dit beschadigd. Kan de klant dan vragen dat u dit onder garantie herstelt? Wat zijn de rechten van de klant als u zelf voor de installatie instond?

RECHT - BETALING - 09.05.2023

Betaling met een ‘gestolen’ bankkaart ontvangen, wat nu?

Een klant betaalt een aankoop in uw winkel met een betaalkaart of creditcard die gestolen blijkt te zijn. Riskeert u dan dat het slachtoffer van de diefstal later het bedrag van de aankoop bij u terugvraagt? Wat kunt u doen?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEKELIJKSE RUSTDAG - 09.05.2023

Een laatavondopening voor uw klanten?

U wilt in de loop van de maand juni enkele laatavondopeningen organiseren. Is het dan zomaar toegelaten om buiten de normale openingsuren open te blijven? Wat zijn de regels ter zake weer? Moet u een toelating aanvragen voor een laatavondopening?

RECHT - BEWAARGEVING - 09.05.2023

Uw herstellingen beschadigd of gestolen, en dan?

Bij een diefstal in uw zaak nemen de inbrekers een aantal goederen van klanten die u moest herstellen mee. Of de goederen raken bij een onweer of brand beschadigd. Kan de klant dan vragen dat u hem hiervoor vergoedt? Hoe gaat u het best te werk?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 09.05.2023

Onrechtmatige bedingen b2b ook op uw VZW van toepassing?

Op 1 december 2020 trad de zgn. b2b-wetgeving in werking die het contractuele evenwicht in b2b-relaties reglementeert en zo bepaalde contractuele bedingen verbiedt die onrechtmatig zijn. Moet u als VZW met die wetgeving rekening houden? En welke bedingen worden geviseerd?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 09.05.2023

Als bestuurder aansprakelijk voor de bedrijfsvoorheffing en btw van uw VZW?

Indien uw VZW bedrijfsvoorheffing en/of btw verschuldigd is aan de fiscus, kunt u daar als bestuurder onder bepaalde voorwaarden voor aansprakelijk gesteld worden. Wat zijn die voorwaarden precies? En geldt dat voor elke bestuurder van elke VZW?

VZW - BOEKHOUDING - 09.05.2023

De jaarlijkse begroting van uw VZW: spelregels?

In de begroting geeft uw VZW aan welke kosten en inkomsten ze het volgende jaar verwacht. Het is een soort beleidsdocument waarmee uw VZW haar geplande activiteiten kan uitvoeren. Hoe stelt uw VZW zo een begroting op? Is ze verplicht? En wat moet u daar zeker over weten?

VZW - BOEKHOUDING - 09.05.2023

Is uw VZW groot, klein of zeer klein? Impact op uw boekhoudkundige verplichtingen

De grootte van uw VZW bepaalt op welke wijze u de boekhouding moet bijhouden en in hoeverre u een commissaris moet aanstellen. Ze heeft verder ook invloed op de wijze waarop u de jaarrekening moet opmaken en waar u die moet indienen. Maar waar ligt de grens tussen grote en kleine VZW’s precies? En wat moet u doen als u die grens overschrijdt?

ONROEREND GOED - 09.05.2023

Bedrijfspand: volle eigendom, vruchtgebruik of opstal?

U wilt met uw BV een bedrijfspand kopen dat niet meer ‘nieuw’ is voor de btw en dat u later, bv. over 20 jaar, privé zou willen hebben. Uw BV kan de volle eigendom van het pand en de grond kopen, enkel het pand of de zgn. opstal, of het vruchtgebruik. Wat zijn de juridische en fiscale regels in die drie gevallen?

AANDELEN - 09.05.2023

Inkoop eigen aandelen of uittreding: verschillen en gelijkenissen

Aandeelhouders van een BV kunnen hun aandelen verkopen aan de vennootschap zelf via een inkoop eigen aandelen of via een uittreding ten laste van het vennootschapsvermogen. Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen die twee?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 09.05.2023

Huwelijksgeschenk van uw vennootschap?


ONKOSTENVERGOEDING - 09.05.2023

Houd een verantwoording van uw onkostenvergoeding bij de hand!

Neemt u uit uw vennootschap een algemene forfaitaire onkostenvergoeding op, dan moet het bedrag ervan op uw loonfiche 281.20 staan. De fiscus heeft zo een beter zicht op die vergoeding dan vroeger en daarom wordt het nog belangrijker dat u dat bedrag kunt verantwoorden. Hoe doet u dat?

OPRICHTING VENNOOTSCHAP - 09.05.2023

Wie stelt het financieel plan op?


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 09.05.2023

Vergroening autofiscaliteit: auto’s op benzine en diesel

Zoals u weet wordt de aftrekbaarheid van de kosten voor auto’s op benzine, diesel of cng/lng voor uw vennootschap de komende jaren verder beperkt. Nu de eerste belangrijke datum van 01.07.2023 nadert, staan we even stil bij de nieuwe regels.

ALGEMENE VERGADERING - 09.05.2023

Verslag jaarvergadering = jaarverslag?


CONTROLE EN GESCHILLEN - 09.05.2023

Een bezwaarschrift via e-mail?


REKENING-COURANT - 09.05.2023

Aanvaardt de fiscus privé-uitgaven op uw rc?

Een bedrijfsleider laat privé-uitgaven door zijn BV betalen en op zijn rekening-courant (rc) boeken. Na tien jaar wordt die rc afgeboekt, omdat de bedrijfsleider die toch nooit meer zal aflossen. Wat vinden de fiscus en de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 09.05.2023

Vergroening autofiscaliteit: elektrische auto’s

Als gevolg van de gewijzigde autofiscaliteit wordt ook de aftrekbaarheid van elektrische auto’s en die zonder CO2 -uitstoot in de toekomst beperkt. Welke datum is hierbij van belang en hoe ziet de nieuwe regeling er dan uit? Welke spelregels gelden er voor het laadstation dat uw vennootschap laat installeren?

BTW - 08.05.2023

Naheffing btw na een controle: wat dan als er ook een btw-tegoed is?

Als u na een controle nog btw moet bijbetalen, betaalt u daarop ook interesten. Hoe moeten die echter berekend worden als er ook nog een btw-tegoed is? Cassatie kwam met goed nieuws op 22 december 2022!

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 08.05.2023

Uw algemene voorwaarden alleen te vinden op uw website?

In contracten die u met klanten sluit, wilt u verwijzen naar de algemene voorwaarden op uw website. Volstaat dat om ze bij een discussie met een klant van toepassing te maken? Wat zei het Hof van Cassatie daar op 30 maart 2023 over?

SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 08.05.2023

Weldra betere bescherming voor particuliere slechte betalers

Als een particuliere klant uw factuur niet op tijd betaalt, gelden er binnenkort striktere regels voor de interesten en de schadevergoeding die u kunt vragen! Wat houdt de nieuwe wet precies in en vanaf wanneer is die van toepassing?

VENNOOTSCHAP - OPRICHTING - 08.05.2023

Mag u zelf een financieel plan maken?


AFTREKBARE BTW - ALGEMEEN VERHOUDINGSGETAL - 08.05.2023

Btw-aftrek als gemengd btw-plichtige!

Gebruikt u voor uw btw-aftrek de zgn. methode van het werkelijke gebruik, dan heeft de minister onlangs enkele positieve toegevingen gedaan voor u...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 08.05.2023

Drempelbedrag kleine ondernemer: toch geen € 25.000?

Een jonge ondernemer wil zijn activiteit starten op 1 juli 2023. Hij schat dat zijn omzet dit jaar rond de € 20.000 zal liggen en informeert naar de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers. Wat is uw advies?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 08.05.2023

Aankopen in andere EU-lidstaat: wanneer btw te voldoen?

Koopt u als btw-plichtige die periodieke btw-aangiften indient, goederen aan in een andere EU-lidstaat, dan moet u die btw daarop voldoen. In welke btw-aangifte moet dat dan precies of m.a.w. wanneer is die btw dan opeisbaar?

BTW-AANGIFTE - PERIODICITEIT - 08.05.2023

De vervangende btw-aangifte op komst!

Dient u geen aangifte inkomstenbelasting in, dan zal de fiscus uw inkomen bepalen en u taxeren met een zgn. aanslag van ambtswege. Op het vlak van btw komt er nu binnenkort iets gelijkaardigs aan. Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 08.05.2023

Huur van een pand of een complexe dienstverlening?

Welke btw-regels zijn van toepassing op de terbeschikkingstelling van een medische praktijkruimte? Is dat sowieso wel aan btw onderworpen of niet? Wat moet u hierover weten en waarop moet u letten?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 08.05.2023

Aanrekening vervoerskosten: quid btw?

U levert goederen die onderworpen zijn aan een verschillend btw-tarief én u rekent uw vervoerskosten aan. Zit op dat laatste ook btw en hoeveel dan?

DIENSTEN - INTRACOMMUNAUTAIRE DIENSTEN - 08.05.2023

Praktijkproblemen bij grensoverschrijdende diensten!

Voor de bepaling van de plaats van de dienst moet u eerst uitmaken of het een b2b- dan wel b2c-prestatie betreft. In een aantal gevallen kan er hierover onduidelijkheid bestaan. Welke praktische richtlijnen kunt u dan hanteren?

DIENSTEN - PERSONENVERVOER - 08.05.2023

Grensoverschrijdend personenvervoer: wat wijzigt er?

Welke btw-regels zijn ook weer precies van toepassing bij grensoverschrijdend personenvervoer? Waarop moet u letten en wat heeft de Btw hier recentelijk over beslist?

BTW-AFREKENING - BTW-TEGOED - 08.05.2023

Een btw-tegoed op uw rekening-courant: verjaart dat?

U heeft een btw-tegoed op uw rekening-courant. Kunt u dat met een gerust gemoed laten staan of moet u dat op een zeker moment terugvragen om verjaring te vermijden? Wat is er recentelijk gewijzigd?

ONROEREND GOED - VARIA - 08.05.2023

Wijzigingen buitenlands onroerend goed aangeven

Dat u buitenlands vastgoed heeft, moet u aan de fiscus kenbaar maken. Maar wat als u die buitenlandse woning inmiddels verkocht heeft, of als er andere wijzigingen zijn aan uw situatie? Wat moet u dan concreet doen?

BANK - VARIA - 08.05.2023

Cryptowallets aangeven bij de NBB?


BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 08.05.2023

Wanneer kunnen uw bejaarde ouders fiscaal ten laste zijn?

Een man vermeldt in zijn belastingaangifte voor 2016 zijn bejaarde moeder als persoon ten laste. De fiscus was het daarmee niet eens, maar kreeg ongelijk van de rechter. Even kijken waarover de discussie ging...

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 08.05.2023

Wat is de waarde van een afspraak met uw controleur?

U krijgt een belastingcontrole die afgesloten wordt met een akkoord. Wat is de waarde van dat akkoord? Meer of minder dan een ruling? Wat als achteraf blijkt dat het akkoord tegen de wet ingaat?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 08.05.2023

Welke jaren kan de fiscus in 2023 controleren?

We zijn nu 2023. Als u dit jaar een belastingcontrole krijgt, hoever kan de controleur dan teruggaan in de tijd? Welke jaren kan hij nog controleren en welke aangiften kan hij eventueel nog wijzigen?

BTW - VERPLICHTINGEN - 08.05.2023

De btw-vrijstellingsregeling voor een kleine ondernemer

Als eenmanszaak kunt u onder bepaalde voorwaarden kiezen voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen. Onder welke voorwaarden kunt u daarvan gebruikmaken? En is het voordelig om dat te doen? Laten we even kijken...

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 08.05.2023

Wat moet er op uw factuur staan en in welke taal moet dat?

Als u een factuur uitstuurt, moet u rekening houden met een aantal verplichte vermeldingen. Wat zijn die vermeldingen precies? En in welke taal moet u uw factuur opstellen voor uw anderstalige klanten? Zijn er sancties als u het verkeerd doet?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 08.05.2023

Feitelijke scheiding en uw belastingaangifte


BELASTINGBEREKENING - VARIA - 08.05.2023

Maximumbedrag voor laadpaal in 2022?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 08.05.2023

Via meewerkende echtgenoot minder personenbelasting?

U heeft een eenmanszaak waar uw partner af en toe in meehelpt. Volgens uw boekhouder kunt u dan op uw personenbelasting besparen door gebruik te maken van het regime van de ‘meewerkende echtgenoot’. Wat houdt dat regime precies in? En wat is het voordeel voor u en voor uw partner?

BTW - KLEINE ONDERNEMINGSREGELING - 08.05.2023

Kleine onderneming en de keuze voor de btw-vrijstellingsregeling: onderneem actie vóór 10.06.2023!

Als uw omzet in 2022 niet hoger is dan 25.000 euro exclusief btw, kunt u vanaf 01.07.2023 gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Wat betekent dit in de praktijk en wat moet u precies doen?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 05.05.2023

Handelshuurhernieuwing weigeren wegens grove tekortkomingen?

Weigert u de huurhernieuwing wegens ‘grove tekortkomingen’, dan moet u als handelsverhuurder geen uitzettingsvergoeding betalen. Wat is er van belang?

RUIMTELIJKE ORDENING - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 05.05.2023

Heeft u een vergunning nodig om een tuinhuis te plaatsen?

Nu het lente is, denkt u eraan om een tuinhuis te plaatsen in uw tuin. Kunt u daar zomaar aan beginnen of moet u vooraf een vergunning aanvragen? De spelregels daarover verschillen per gewest...

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 05.05.2023

Welke prestaties mag syndicus aanrekenen boven het forfait?

U kunt als syndicus in bepaalde gevallen extra prestaties die u moet leveren aanrekenen aan de vereniging van mede-eigenaars boven op het afgesproken tarief. Wat is er daarbij dan van belang en wat zei de Uitvoerende Kamer van het BIV daar voorheen over?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 05.05.2023

Verkoop op plan zonder een (volledige) vergunning...

Stel, de koper koopt een appartement op plan, maar op het moment dat de akte verleden wordt, bestaat er nog geen vergunning voor de plannen die voorliggen, bv. omdat de koper iets wil aanpassen. Wat als nadien dan geen regularisatie van die exacte plannen verkregen wordt? Het Hof van Cassatie sprak zich uit...

ROOKMELDERS - BRANDVEILIGHEID - 05.05.2023

Rookmelders verplicht in Brussel en Wallonië?


BTW - 6%-TARIEF - 05.05.2023

Woning na scheiding laten afwerken tegen 6% btw?

Stel, u heeft met uw partner een woning op plan gekocht, waarbij u het btw-tarief van 6% op sloop en wederopbouw kunt genieten. Tijdens de opbouw loopt de relatie spaak en u wilt het deel van uw partner overnemen. Kunt u dan nog steeds het verlaagde tarief genieten?

VERKOOP - AKTE - 05.05.2023

De koper treuzelt waardoor de akte te laat verleden wordt

De koper treuzelt om de akte te laten verlijden of is bv. een tijdje in het buitenland. Daardoor dreigt de akte te laat gesloten te worden. Wanneer is het te laat? Wie riskeert er dan welke boete en welke oplossing(en) bestaan er daarvoor?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 05.05.2023

Het ki van uw woning opnieuw verlagen?

Stel, uw klant wil een deel van zijn net aangekochte woning laten afbreken, omdat die bouwvallig is, of hij wil meerdere wooneenheden samenvoegen tot één geheel. Kan hij om die reden het ki laten verlagen? Zijn er andere omstandigheden die het ki naar beneden halen? Hoe gaat dat in de praktijk?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 03.05.2023

Houd een paar aandelen in uw vastgoed-BV!

Wie de aandelen van een vennootschap schenkt aan zijn kinderen, schenkt vaak alle aandelen om erfbelasting te vermijden. Maar als er vastgoed in de vennootschap zit, houdt u beter een paar aandelen om fiscale redenen...