ACTUALITEIT - 06.06.2005

Redelijkheid is het sleutelwoord

Is een (stilzwijgend) akkoord geldig als er manifest on­re­delijke beroepskosten werden aanvaard ? Onlangs moest de rechter zich hierover uitspreken.

Wat was er gebeurd ? Een belastingplichtige is verzekeringsmakelaar in bijberoep. Het grootste deel van zijn autokosten gaf de belasting­plich­ti­­ge op als beroepskosten. In een bepaald jaar beweerde de belasting­plich­tige zelfs meer dan 20 000 km te hebben gereden in bijberoep.

Voor de voorgaande jaren werden deze kosten na een summier nazicht aanvaard, er is dan ook sprake van een stilzwijgend akkoord volgens de be­las­tingplichtige.

Buiten alle proporties. Volgens de fiscus zijn de ingebrachte kosten wer­kelijk buiten alle proporties. De verzekeringsmakelaar (in bijberoep) had slechts 16 klanten die hij niet systematisch bezocht. Volgens de fiscus was de enige klant waar de verzekeringsmakelaar regelmatig kwam zijn... garagist.

De rechter slaat ook aan het rekenen. Volgens de rechter zou de be­las­tingplichtige, die niet systematisch zijn klanten bezoekt, per klant 1 000 km hebben gereden op jaarbasis. Maar alle klanten wonen in de om­ge­ving van zijn woonplaats. Dit is dus volgens de rechter totaal onmogelijk. Zo vindt de rechter het ook totaal ongeloofwaardig dat in een gezin dat bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen 80 % van de telefoon­kosten voor het bijberoep gemaakt zijn (rb. Leuven, 22.04.2005) en zeker met die 16 klanten...

Er is toch een akkoord ? Volgens de rechter is het in strijd met de open­bare orde om een akkoord te sluiten dat in strijd is met de fiscale wet. Dit (stilzwijgende) akkoord is volgens de rechter in strijd met de fiscale wet omdat er kosten werden aanvaard die geen beroepskosten wa­ren (schending art. 49 en 53, 1° WIB).

Tip. Ook nu blijkt dus dat redelijkheid de enige goede raadgever is in fiscale zaken. Als u niet overdrijft en de controleur aanvaardt uw kosten, dan heeft u wel degelijk een stilzwijgend akkoord. Zo’n akkoord is geldig, dit betekent dat de controleur bij een volgende controle deze kos­ten niet zo­maar kan verwerpen.

Een (stilzwijgend) akkoord is nietig als het in strijd is met de wet. De rechter oordeelde dat dit zo was als de af­trek van privékosten als beroepskosten aanvaard werd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878