VLAAMS GEWEST - 01.03.2006

Schenking Vlaamse gronden ‘bis’

Zoals reeds eerder aangekondigd werd de voordelige schenkingsregeling van Vlaamse bouwgronden verlengd. De verlengde maatregel brengt wel wat nieuwe voorwaarden mee. Wat wijzigt er precies?

Hoe zat het weer?

Sinds 1 januari 2003 kan men voordelig bouwgronden schenken in het Vlaams gewest. Deze maatregel liep af op 31 december 2005, maar is nu verlengd. Wat verandert er alvast niet?

Bouwgronden. Het moet gaan om een perceel grond dat stedenbouwkundig bedoeld is voor woningbouw. Dit is een essentiële voorwaarde, maar ook tuingronden die in een woonzone zijn gelegen vallen hieronder. U kunt op dergelijke gronden een woning bouwen, maar ook bv. een gemengde praktijkwoning.

Voor wie? Het kan gaan om schenkingen van bouwgronden in rechte lijn (grootouders - ouders - kind), maar ook schenkingen aan verre verwanten, bv. een nicht of aan niet-verwanten, bv. een vriend zijn mogelijk. Rechtspersonen zoals vennootschappen of vzw’s zijn uitgesloten. De verwantschap met de schenker bepaalt wel het tarief en bijgevolg het voordeel (zie hierna).

Beperkingen? De begiftigde (hij die de grond geschonken krijgt) mag onbeperkt panden of gronden bezitten. Iedere natuurlijke persoon kan deze regeling genieten.

Wat is het voordeel in rechte lijn? U schenkt dus bv. een bouwgrond, bestemd voor woningbouw, aan de kinderen. De tarieven tot de schijf van € 100 à € 150.000 worden verlaagd met 2%, daarna gelden terug de gewone tarieven. Dus als u bv. een grond schenkt van € 150.000, bespaart u nu € 3.000. Dit is ook ineens de maximale besparing die men kan genieten. Als men een grond schenkt van € 200.000, bedraagt de maximale besparing nog steeds € 3.000.

Het voordeel bij ‘andere personen’? Schenkt men zo’n bouwgrond aan een vriend, dan kan deze een vlak tarief genieten van 10% tot € 150.000, dit in plaats van de gewone schenkingsrechten van 30%, 35%, 50% en 65% (in Vlaanderen) of een maximale besparing van € 66.875.

Wat is er nu nieuw?

Deze voordelige schenkingsregeling werd nu verlengd tot 31 december 2009.

Voorwaarde. Vroeger kreeg men een bouwgrond tegen de voordelige schenkingsrechten en dat was het. De begiftigde kon deze grond laten liggen of zelfs terug verkopen. Nu is er een louter formele voorwaarde toegevoegd: de begiftigde moet binnen de ‘drie jaar’ een volledig dossier hebben ingediend tot het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning tot het bouwen van een woning op het geschonken perceel.

De termijn van drie jaar begint te lopen vanaf de datum van de notariële schenkingsakte. De einddatum is de datum van het ontvangstbewijs van de aanvraag tot het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning.

Sanctie? Heeft u geen ontvangstbewijs binnen de drie jaar, dan moet u het verschil met het gewone schenkingsrecht opleggen. Hierbij komen dan nog eens nalatigheidsinteresten bij tegen 7%. U moet dit spontaan melden binnen de drie maanden na het verstrijken van de drie jaar, anders is er een bijkomende boete van een derde van de aanvullende rechten.

Tip. Dus als u netjes een bouwaanvraag indiende, kan men u eigenlijk niets maken. U hoeft niet effectief te bouwen, het is zelfs mogelijk dat de overheid de vergunning weigert. U kunt zelfs de grond verkopen zonder de drie jaar af te wachten.

Tot en met 31 december 2009 kunt u voordelig Vlaamse bouwgronden (voor woningbouw) schenken. Voortaan moet u wel binnen de drie jaar een bouwaanvraag indienen, maar u hoeft niet effectief te bouwen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878