Alle domeinen

2006 - Maart

STANDPUNT RECHTER - 27.03.2006

De rulings ‘overruled’?


FISCAAL - 27.03.2006

De investeringsaftrek is dood, leve de investeringsaftrek!

Recentelijk is voor vennootschappen de investeringsaftrek ‘afgeschaft’. Toch heeft hij nog zijn belang voor wie een zgn. investeringsreserve heeft aangelegd. Hoe zit dat precies?


STANDPUNT RECHTER - 27.03.2006

Gratis stookolie!


FISCOTIP - 27.03.2006

Vijf jaar later met pensioen?

Wie een vennootschap heeft kan door een wetswijziging sinds dit jaar mogelijk nog meer uit zijn groepsverzekering halen. Wat is er gewijzigd? Hoe speelt u hier het beste op in?


FISCAAL - 27.03.2006

Voortaan belastingvrije subsidies?

Subsidies krijgen is leuk, maar u betaalt er wel belastingen op. Voor vennootschappen is daarin echter enige verandering gekomen. Op welke subsidies zal u voortaan geen belastingen meer betalen?


VLAAMS GEWEST - 27.03.2006

Houd het nog even vol…

Hoe zit het nu juist met de vrijstelling van de successierechten voor de langstlevende die de voornaamste gezinswoning erft? Is dit nu al een wet?


PIPELINE - 27.03.2006

Ik heb een zware voet…


CONTROLE - 27.03.2006

Winstmarges: ‘spierballengerol’ van uw controleur?

Winstmarges vergelijken, het is de favoriete bezigheid van veel belastingcontroleurs. Waarom doen ze dat? Wat willen ze vinden?


STANDPUNT RECHTER - 13.03.2006

Geheime commissielonen ‘afgeblokt’?


CONTROLE - 13.03.2006

Vriend of vijand?

De laatste tijd publiceert de fiscus nieuwe ‘rulings’ bij de vleet. Wat is eigenlijk de waarde van zo’n ruling? Kan de controleur zich hier m.a.w. op baseren tijdens een controle? Kunt u zelf ook een ruling inroepen voor uw verdediging?


ACTUALITEIT - 13.03.2006

Er nu al op inspelen?

Momenteel wordt boekjaar 2005 afgesloten. In welke mate moet u daarbij al rekening houden met de ondertussen beruchte notionele interestaftrek die uw vennootschap voor het huidige boekjaar voor het eerst zal kunnen genieten?


BTW - 13.03.2006

De fiscus blijft ‘natrappen’…

N.a.v. een artikel over het zgn. Seeling-arrest in het vorige nummer meldden enkele abonnees ons dat de controleurs hier in de praktijk vaak moeilijk over doen en de toepassing weigeren om tal van (drog)redenen. Wat is hiervan aan?


ACTUALITEIT - 13.03.2006

Maak u geen illusie…

Onlangs verklaarde een topman van de Belastingen bijna letterlijk dat ‘controles uitvoeren momenteel niet prioritair is’. Mag u zich nu ‘iets meer’ permitteren?


FISCOTIP - 13.03.2006

Lees en verdien

Nu u misschien in het kader van Batibouw bepaalde investeringen plant aan uw woning, moet u toch even kijken of u alle fiscale voordelen die u in dit verband kunt genieten wel volledig benut.


STANDPUNT RECHTER - 13.03.2006

Opstal terug fiscaal hip?


VLAAMS GEWEST - 01.03.2006

Schenking Vlaamse gronden ‘bis’

Zoals reeds eerder aangekondigd werd de voordelige schenkingsregeling van Vlaamse bouwgronden verlengd. De verlengde maatregel brengt wel wat nieuwe voorwaarden mee. Wat wijzigt er precies?


ERFENIS - 01.03.2006

De kluis verzegelen om te controleren?

In families gebeurt het weleens dat één van de kinderen vermoedt dat een ander kind (dat een volmacht heeft op de kluis van de ouders) bepaalde effecten, juwelen of gelden van de ouders in zijn eigen kluis heeft gestoken. Maar kunt u in zo’n geval aan de rechtbank vragen om die kluis of de kluis van de ouders te blokkeren en daar dan een inventaris van op te stellen?


SUCCESSIEPLANNING - 01.03.2006

Verwarring over de handgift of bankgift

Er blijft veel verwarring bestaan over bepaalde aspecten van de handgift of bankgift. Zo bestaat er nog heel wat twijfel of de zgn. bankgift - zeg maar de moderne versie van de handgift via overschrijving - wel echt sluitend is. En mag u de hand- of bankgift bewijzen met een eenvoudig document opgemaakt door de schenker en begiftigde? Recentelijk sprak de fiscus zich hierover uit…


AANDELEN - 01.03.2006

Kunt u het wisselrisico inperken?

De tijd dat de munten niet of nauwelijks ten opzichte van mekaar bewogen ligt inmiddels ver achter ons. Een vervelende vaststelling voor wie pakweg een derde van zijn aandelenportefeuille in dollaraandelen of gelijkaardige fondsen belegt. Boven op het risico van de beurs zit u dan immers ook met een wisselrisico. Bestaan er echter geen mogelijkheden om dat wisselrisico uit te schakelen of alleszins drastisch af te bouwen?


TWEEDE VERBLIJF - 01.03.2006

Echt overwinteren doet u in Zuid-Afrika...

Hoe langer hoe meer Belgen gaan niet meer overwinteren in Spanje, maar in Zuid-Afrika, hier schijnt de zon écht in de winter. De prijzen voor het vastgoed vallen er best mee en het is een heerlijk land. Waarop moet u letten als u het landhuis ‘Blaauwberg’ in de Kaap koopt? Hoe ziet het fiscale plaatje er eigenlijk uit?


ONROEREND GOED - 01.03.2006

Alles uit de energieaftrek halen…

U weet dat u een fiscaal voordeel kunt halen als u investeert in zgn. energiebesparende investeringen aan een woning. Dit voordeel kan voortaan nog meer bedragen. Hoe haalt u nu het maximale voordeel uit deze maatregel als u meerdere appartementen bezit die u wilt opknappen in 2006? En wat als er in gemeenschappelijke ruimten in een appartementsgebouw wordt geïnvesteerd, bv. dakisolatie?


GROEPSVERZEKERING - 01.03.2006

Creatief met groepsverzekeringen

Dat de groepsverzekering en de Individuele Pensioentoezegging (IPT) interessante manieren zijn om een extralegaal pensioen op te bouwen is algemeen geweten. Maar lang niet iedereen weet hoe men een groepsverzekering kan gebruiken om bv. een villa in Knokke te financieren. Een woordje uitleg…


FONDSEN - 01.03.2006

Sterrenfondsen kopen?

Naar analogie van wijn en toprestaurants pakken nu ook steeds meer bankiers uit met fondsen die drie of meer sterren kregen. Hoe waardevol zijn die ‘sterren’?