Alle domeinen

2006 - Juli

VENNOOTSCHAP - 03.07.2006

Het verlaagd tarief niet altijd voordelig?

In de vennootschapsbelasting wordt er meestal naar gestreefd om het zgn. verlaagd tarief te kunnen genieten. Maar is dit wel altijd een goede zaak? Of is het soms beter dat uw vennootschap dit voordeeltarief niet geniet?


STANDPUNT RECHTER - 03.07.2006

Een gemakkelijke prooi voor de fiscus?


VOORZIENING - 03.07.2006

Voorziening of geen voorziening, that’s the question

Een voorziening voor risico’s en kosten aanleggen is interessant om bv. de winst van uw vennootschap voor een bepaald jaar te drukken. Daarvoor gelden echter strenge voorwaarden, al is de fiscus soms wat té streng. Even kijken...


FORUM VAN DE ABONNEES - 03.07.2006

Aandelen schenken


PIPELINE - 03.07.2006

In het hol van de leeuw…


ACTUALITEIT - 03.07.2006

De fiscus zwicht niet

Uit een recente uitspraak van de minister blijkt dat de fiscus geen toegevingen doet m.b.t. de gevreesde aanslag geheime commissielonen. Hoe zit het?


FISCOTIP - 03.07.2006

Geduld baart geld

U keerde dit jaar geen fors dividend uit op de jaarlijkse algemene vergadering. Waarom niet? Dit had immers zijn negatieve impact op de notionele interestaftrek. Maar wist u dat er misschien nog een oplossing is… ?


WOONFISCALITEIT - 03.07.2006

Niets krijgen en toch betalen hoeft niet meer!

Tot voor kort was het mogelijk dat de begunstigde van een schuldsaldoverzekering (ssv) bij het overlijden van de verzekerde belastingen moest betalen terwijl hij niets had gekregen. Wat is er nu veranderd en wat kunt u doen?


LEVENSVERZEKERING - 01.07.2006

De stamboom der takken

Uw bankier of verzekeraar praat graag over de flexibiliteit van een Universal Life-levens­verzekering, hij heeft het ook over klassieke levensverzekeringen, over Tak 21 en Tak 23. Bij het ene krijgt u een vast rendement, bij het andere een kapitaal­garantie en soms gewoon geen enkele garantie. Bent u nog mee?


AANDELEN - 01.07.2006

Bijkopen of op veilig spelen?

We beleven turbulente tijden. Sinds de eerste helft van mei kende de beurs meerdere correcties en hij staat ondertussen toch meer dan 10% lager. Wat is er aan de hand? En staat de beurs nu terug echt goedkoop zoals sommigen beweren, m.a.w. moet u nu bijkopen of kunt u niet beter een stukje verkopen om op veilig te spelen?


AANDELEN - 01.07.2006

‘Op naam’ zetten of ‘dematerialiseren’?

Vanaf 1 januari 2014 verdwijnen de aandelen aan toonder definitief. Tegen die tijd zal u uw aandelen aan toonder van uw NV moeten omzetten in aandelen op naam of in zogenaamde gedematerialiseerde effecten. Wat is nu de beste keuze?


OBLIGATIES - 01.07.2006

Help, de rente zakt (al)weer!

De langetermijnrente zakte terug onder de 4% in juni. Wat betekent dit nu voor de kasbons en de obligaties die u heeft en die ‘aflopen’?


SUCCESSIERECHTEN - 01.07.2006

Problemen vermijden bij tweede huwelijk

U bent hertrouwd en u heeft een omvangrijk vermogen. Bovendien werd een gedeelte van dat vermogen bijeengespaard tijdens een vorig huwelijk of relatie. Indien u overlijdt, dan is het mogelijk dat kinderen uit die vorige relatie of andere familieleden aanspraak maken op een gedeelte van de erfenis. Welke regels gelden er dan? Hoe kunt u uw echtgenote hier optimaal tegen beschermen?


SCHENKINGEN - 01.07.2006

Schenking met voorbehoud

U heeft een beleggingsportefeuille bij een bank die wat betreft de grootte van het bedrag een pijnpunt wordt indien uw kinderen hier later successierechten op moeten betalen, namelijk omdat zij voor een stuk tegen het hoogste tarief (27%) zullen worden belast. U zou deze portefeuille kunnen wegschenken aan uw kinderen, maar dan heeft u er ook geen genot meer van en geen toezicht meer op wat uw kinderen hiermee doen. De oplossing kan er evenwel in bestaan dat u deze portefeuille aan uw kinderen schenkt met voorbehoud van het vruchtgebruik. Maar hoe doet u dat en moet u dan naar de notaris?


FISCAAL - 01.07.2006

Vader krijgt een auto van de zaak

Uw vader is nu 65 jaar en gaat officieel met pensioen. U neemt de fakkel van het familiebedrijf over. Uw vader kan het uiteraard ‘niet laten’ en zal verder nog wel wat actief blijven in de zaak. Kunt u hem hiervoor nog vergoeden of bv. met een auto van de zaak laten rijden? Wat zijn hier de mogelijkheden?


VENNOOTSCHAP - 01.07.2006

0% successierechten, een mythe?

U weet dat familiale ondernemingen onder wel bepaalde voorwaarden kunnen worden vererfd tegen een 0%-tarief in Vlaanderen en Wallonië en 3% in Brussel. U heeft zich ondertussen geïnformeerd omtrent de gestelde voorwaarden en waar nodig wilt u zelfs naar die voorwaarden toe werken. Maar meer en meer hoort u nu dat in de praktijk bijna niemand van deze gunstregeling gebruik maakt. Hoe komt dat? En is het dan wel de moeite om al die inspanningen te doen om onder dit 0%- (of 3%-)tarief te vallen?