ACTUALITEIT - 03.07.2006

De fiscus zwicht niet

Uit een recente uitspraak van de minister blijkt dat de fiscus geen toegevingen doet m.b.t. de gevreesde aanslag geheime commissielonen. Hoe zit het?

Fiches maken. Opdat bepaalde kosten bij uw vennootschap aftrekbaar zijn, moet er een zgn. individuele fiche en een samenvattende opgave opgemaakt worden. Dit geldt niet alleen voor uw loon, maar ook voor uw zgn. voordelen van alle aard. Wordt die formaliteit niet vervuld, dan riskeert uw vennootschap op die kosten belast te worden tegen 309% (de beruchte ‘aanslag geheime commissielonen’).

Een doorbraak? Volgens recente rechtspraak (rb. Antwerpen, 21.10.2005) kan dit echter niet voor voordelen van alle aard die geen kosten meebrengen (zie T&A Belastingen, jg. 12, nr. 10, p. 6, 13.03.2006). In de wet (art. 219 WIB) is immers enkel sprake van kosten waarvoor er geen fiches opgemaakt worden zodat de aanslag dus niet geldt voor een voordeel dat eigenlijk een ‘gederfd inkomen’ is, zoals het voordeel ‘fictieve debetinteresten’. Als uw vennootschap u een gratis lening toestaat, zijn dat voor haar immers geen kosten, maar loopt ze enkel inkomsten mis (de interesten die ze normaal gezien had kunnen krijgen). De fiscus werd dus teruggefloten…

Terug naar af. In een recente parlementaire vraag (QRVA 51/122, Vr. nr. 1.246, Pieters, 25.04.2006) zegt de minister dat de fiscus beroep heeft aangetekend tegen het vonnis van Antwerpen en bevestigt hij het standpunt van de fiscus. Volgens hem kan de aanslag geheime commissielonen dus ook voor het voordeel fictieve debetinteresten. Het is immers niet vereist dat de ‘kost’ ook als zodanig geboekt is, ook een gederfd inkomen heeft immers een invloed op het resultaat van de vennootschap. Geen cadeautjes dus

Geen risico’s. Wie geld opnam uit zijn vennootschap en daar geen interesten voor betaalt, zorgt er het best voor dat er een fiche opgemaakt wordt. De fiscus schrijft voor dat er toch geen aanslag geheime commissielonen toegepast moet worden als het voordeel belast kan worden bij de genieter (Comm. IB 219/3), dit is slechts een toegeving die niet in de wet staat. Enkel als u aantoont dat het voordeel aangegeven werd (zonder fiche), is de aanslag niet meer mogelijk (art. 219, laatste lid WIB).

Volgens de minister kan een aanslag geheime commissielonen ook voor voordelen van alle aard die geen kosten meebrengen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878