Alle domeinen

2006 - November

ADVIESHOEK - 29.11.2006

De alternatieve alimentatie…

N.a.v. een echtscheiding komt u overeen met uw ex om geen maandelijks onderhoudsgeld te betalen, maar om in de plaats in één keer een groter bedrag uit te keren. Welke fiscale gevolgen heeft dit? Waarop moet u letten?


FISCAAL - 29.11.2006

Zou u wel ‘buiten deel’ schenken?

Doet u een schenking voor de notaris aan bv. uw zoon, dan staat mogelijk in de akte dat de schenking ‘buiten deel’ of ‘buiten part’ gebeurt. Wat betekent dat precies en wanneer is dat in feite zinvol?


ACTUALITEIT - 29.11.2006

Omdat politiek geen winstoogmerk heeft…

Bij de laatste verkiezingen hebben ook heel wat vrije beroepers een plaatsje veroverd in de lokale gemeenteraad. Bent u daar ook bij, lees dan vooral verder zodat u zeker niet te veel sociale bijdragen moet betalen. We verklaren ons nader…


VERZEKERINGEN - 29.11.2006

Moet u voor 100% verzekeren?

U sloot indertijd een brandverzekering af voor uw woning en uw praktijk, maar ondertussen heeft u bv. uw inboedel vernieuwd, waardoor u eigenlijk niet meer voor 100% verzekerd bent. Kan dit een probleem zijn? Wat kunt u doen?


GOED OM TE WETEN - 29.11.2006

Hoe maakt u uw wachtwoord v€i£ig?


PENSIOEN - 29.11.2006

Een sociaal VAPZ voor uw pensioen?

U sloot reeds een VAPZ af en nu wordt er u een ‘sociaal VAPZ’ aangeraden om zo een nog groter pensioen te kunnen opbouwen. Is dit wel een aanrader?


GOED OM TE WETEN - 29.11.2006

Wanneer ‘doet’ u een investering?


BELEGGEN - 29.11.2006

Check uw pensioenspaarfonds

Meer dan één miljoen Belgen belegt reeds in één van de pensioenspaarfondsen. Hoe kunt u weten of uw pensioenspaarfonds het goed of slecht deed? Wat kunt u doen als u niet tevreden bent over uw fonds?


EINDEJAARSPREMIE - 27.11.2006

Wacht niet tot het misloopt…

Binnenkort berekent het sociaal secretariaat de einde­jaarspremies van uw personeel. Waarop moet u letten opdat dit zonder problemen zou verlopen?


ACTUALITEIT - 27.11.2006

Hogere CO2-taks firmawagens in 2007


TIJDSKREDIET - 27.11.2006

Er zijn nog wachtenden voor u!

Uw werknemer is met tijdskrediet en vraagt om het te verlengen met een jaar. Bij de behandeling van die aanvraag merkt u dat de drempel van 5% al bereikt is. Mag of moet u die verlenging dan weigeren?


AANSPRAKELIJKHEID - 27.11.2006

Zijn werknemers op het werk ‘untouchable’?

Als een werknemer een beroepsfout maakt, bv. een groot kas- of stocktekort veroorzaakt, kunt u hem daar dan aansprakelijk voor stellen en kunt u bijgevolg ook de schade van hem terugvorderen? Een recent arrest licht toe…


BRUGPENSIOEN - 27.11.2006

Wat telt er mee voor de brugpensioenvergoeding?

Een werknemer zal op brugpensioen gaan. Hoe moet u de zgn. aanvullende vergoeding berekenen? Welke loonvoordelen tellen allemaal mee?


ZIEKTE - 27.11.2006

Ontslaan vóór werkhervatting, hoe pakt u dat aan?

Een werknemer zal het werk hervatten na een ziekteperiode. Een verdere samenwerking ziet u niet zitten en u wilt ontslaan vooraleer hij het werk hervat zodat u hem die dag niet meer hoeft te betalen. Hoe pakt u dat het beste aan?


ACTUALITEIT - 27.11.2006

Opletten als uw kerststudent goedkoop moet blijven!

Zoals u weet, kunt u sinds vorig jaar ook buiten de zomer gedurende 23 dagen goedkoop een student tewerkstellen. Komt ook een student die al gewerkt heeft dit jaar daarvoor in aanmerking? Let op, de regels zijn strenger dan vorig jaar…


BEDRIJFSVOORHEFFING - 27.11.2006

Wat verstaat men (niet) onder wettelijk samenwonen?

Het fiscale regime verschilt naargelang van de samenlevingsvorm: alleenstaand, gehuwd, feitelijk samenwonend en wettelijk samenwonend. Veel werknemers kennen echter zelf het verschil niet tussen deze laatste twee. Hoe vist u dat uit?


FISCAAL - 23.11.2006

Lidgeld serviceclub aftrekbaar?

Recentelijk werd er nog eens een positief arrest geveld i.v.m. de aftrekbaarheid van het lidgeld van een serviceclub. Wat was het standpunt van de rechter? Hoe zit het dan met het lidgeld van bv. een golfclub of de Aston Martin Club?


ACTUALITEIT - 23.11.2006

Gekeurd huis te koop

Vanaf 1 januari 2007 moet bij de verkoop van een woning de elektrische installatie gekeurd worden. Hoe zit dit precies? Wat houdt die keuring concreet in en op welke woningen is deze nieuwe wet van toepassing?


VERZEKERINGEN - 23.11.2006

Een hogere hospitalisatiepremie?

Onlangs werd er aangekondigd dat de premies van een hospitalisatieverzekering in 2007 zullen verhogen. Kan dit zomaar? Is dit een reden om uw polis op te zeggen en naar een andere verzekeraar te gaan? Wat doet u het beste?


FISCAAL - 23.11.2006

Schrijf eens twee auto’s af!

U heeft een nieuwe auto besteld die dit jaar nog wordt geleverd. Uw ‘oude’ auto gaat u verkopen of zal privé gebruikt worden door uw vrouw of uw zoon. Mits een goede timing kunt u hier ‘fiscaal optimaliseren’. Hoe pakt u dat aan?


ACTUALITEIT - 23.11.2006

Nog factureren of kosten maken?

Tegen het einde van het jaar denkt u er om fiscale redenen wellicht ook aan om nog extra kosten te ma­ken. Is dat echter wel altijd de juiste reflex? Even kijken…


FISCAAL - 23.11.2006

Een extraatje voor ‘trouw’ en ‘trouwen’?

Voortaan kunt u een werknemer die huwt of een zekere anciënniteit bereikt in uw bedrijf een belastingvrije premie geven. Is die voor u dan nog wel aftrekbaar en zo niet, is het dan nog wel interessant voor u? Even kijken…


RECHT - 23.11.2006

Zachtjes aan of ineens de beuk erin?

Velen blijven ons vragen stellen over het versturen van een rappel naar een klant die zijn factuur niet betaalt. Moet dat sowieso aangetekend, hoeveel moet men er zo versturen en wat zet u er dan vooral (niet) in?


FISCAAL - 22.11.2006

Orde in de jungle…

Zoals u weet kunt u voor een leegstaand onroerend goed (een zgn. improductief goed) een vermindering van het kadastraal inkomen (KI) en de onroerende voorheffing (OV) krijgen. De regeling is erg complex en verwarrend.


GOED OM TE WETEN - 22.11.2006

Stedenbouwkundige vergunningen…


HUUR - 22.11.2006

Speel niet met vuur… als verhuurder

U verhuurt een woning, maar u reserveert daar voor uzelf wat plaats om oude spullen op te bergen. Een kennis zegt dat dit niet slim is, want in geval van brand hoeft de brandverzekering van de huurder dan niet tussen te komen. Is dit zo?


UW RAADSMAN - 22.11.2006

Dit pakt niet…

Bij een verkoop moeten de partijen soms nog wachten op attesten of vergunningen. Soms spreken ze hiervoor een bindende termijn af. Als er een overschrijding is van deze termijn, is dit dan altijd een reden om de verkoop te annuleren?


ACTUALITEIT - 22.11.2006

Het moet een woning zijn…

Wat als u een onroerend gebouw koopt tegen het klein beschrijf dat op het ogenblik van de aankoop nog géén woning is? Wat zegt de rechter?


BANK - 22.11.2006

Premie schuldsaldoverzekering: mee ontlenen?

Bij het afsluiten van een hypothecair krediet wordt er door de banken vaak voorgesteld om de premie van de schuldsaldoverzekering gespreid te betalen via een eenmalige premie die mee ontleend wordt. Is dit een goede zet?


VLAAMS GEWEST - 22.11.2006

Subsidies voor bodemsanering?

Uw collega beweerde dat er voortaan subsidies ontvangen zouden kunnen worden in het Vlaams gewest voor bodemsanering. Is dit zo? Wanneer zou dit van kracht zijn? Wat moet u hier nog van weten?


ONROEREND GOED - 20.11.2006

Is dat nu het wondermiddel?

U bracht destijds een pand in in uw BVBA en u wilt dit er nu terug uit halen tegen bv. het gunstige ‘verdelingsrecht’ van 1%. Bent u dan verplicht om uw BVBA te ontbinden of is er een alternatief? Wat zijn de gevolgen?


STANDPUNT RECHTER - 20.11.2006

Een fabriek om in te wonen?

U heeft in de stad een oud fabriekspand gezien dat u tot de loft van uw dromen wilt verbouwen. Bovendien heeft dat pand een zeer laag KI. Aangezien het uw woning wordt, betaalt u dus bij de aankoop slechts het ‘klein beschrijf’. Of niet?


AANSLAG - 20.11.2006

Wanneer verhuist u het best?

De gemeente waar u woont, bepaalt hoeveel gemeentebelasting u elk jaar moet betalen boven op de personenbelasting. Hoe zit het dan als u verhuist? Waarop moet u letten om fiscaal te optimaliseren? Zijn er nog andere zaken van belang?


ACTUALITEIT - 20.11.2006

Geen huiszoeking in cyberspace!

Stel dat u op uw beroepsmatig gebruikte pc ook privébestanden opslaat. Mag de fiscus dan ook van deze bestanden een kopie vragen? Wat zegt de minister?


PIPELINE - 20.11.2006

Vlaams gewest


FISCOTIP - 20.11.2006

U wordt even ‘huisman’…

U of uw cliënt vindt het ogenblik rijp om de eenmanszaak om te vormen naar een vennootschap. Bovendien geeft uw partner haar job op als bediende en komt zij mee in de nieuwe vennootschap. Nu kunt u een belangrijk voordeel doen…


VENNOOTSCHAP - 20.11.2006

Heeft ook ú een kasgeldvennootschap?

Ook ú heeft mogelijk, zonder het zelf te beseffen, een zgn. kasgeldvennootschap. Verkoopt u volledig te goeder trouw uw aandelen, dan riskeert u toch een zware fiscale claim waar u zelf geen schuld aan heeft. Hoe vermijdt u dat?


STANDPUNT RECHTER - 20.11.2006

Dit kan perfect…

Een doktersvennootschap koopt het vruchtgebruik van een woning. De fiscus verwerpt deze afschrijving als beroepskosten omdat ze niet inherent is aan de beroepsactiviteit. Wat zegt de rechtbank?


ADVIESHOEK - 15.11.2006

Wordt een uitkering gewaarborgd inkomen belast?

Als u een uitkering krijgt op basis van uw polis ‘gewaarborgd inkomen’, dan is er veel discussie en onduidelijkheid of u op die uitkering al dan niet belast wordt. Een recent arrest schept enige duidelijkheid. Hoe zit het precies?


ACTUALITEIT - 15.11.2006

Uw privérekeningafschriften a.u.b.?

In de laatste beleidsverklaring werd er gemeld dat de belastingontvanger toegang zal krijgen tot ieders privé­bankrekening… Wat heeft dit te betekenen?


SUCCESSIE - 15.11.2006

Hoe lastig is de ontvanger van de successierechten?

U erft een woning en u geeft die aan voor de successierechten. Binnen de twee jaar krijgt u echter een bod dat veel hoger ligt dan de aangegeven waarde. Moet u dan nog successierechten bijbetalen als u verkoopt? Hoe pakt u dit aan?


GOED OM TE WETEN - 15.11.2006

Een factuur uit de oude doos…


BELEGGEN - 15.11.2006

Tak 21 of Tak 23, bent u nog mee?

Tot voor kort was het onderscheid duidelijk: een Tak 21 biedt kapitaalgarantie én een vaste rente, terwijl een Tak 23 belegt in aandelen en/of obligaties en geen kapitaalgarantie biedt. Dit verschil wordt echter vager en vager, hoe zit het nu?


INTERNET - 15.11.2006

Uw website in de top 20

Onlangs is de kaap van 100 miljoen websites overschreden. Als u een eigen website heeft, moet die dus opvallen in het immense world wide web. Hoe zorgt u ervoor dat uw website hoog scoort bij een populaire zoekrobot zoals Google?


GOED OM TE WETEN - 13.11.2006

Op zoek naar de CAO over de 13de maand?


ZIEKTE - 13.11.2006

Verlengt ziekte de minimumperiode van de proeftijd?

U neemt een arbeider aan met een proeftijd van 14 kalenderdagen. Tijdens de eerste 7 kalenderdagen is er een ontslagverbod. Hoe zit het wanneer uw ar­­beider ziek wordt tijdens deze periode? Verlengt de ziekte dan het ontslagverbod?


BEDRIJFSWAGEN - 13.11.2006

Zware sanctie: pas vanaf 1 december

Geeft u uw wagens niet (juist) aan, dan kan de RSZ de CO2-taks verdubbelen. De toepassing van deze sanctie werd zopas uitgesteld. Is dit nog van belang?


OUTPLACEMENT - 13.11.2006

Ook recht op outplacement bij contract bepaalde duur?

Het contract van bepaalde duur met een werknemer loopt af. Kan die werk­nemer, aangezien hij ouder dan 45 jaar is en meer dan één jaar bij u in dienst was, nog outplacement van u eisen?


ACTUALITEIT - 13.11.2006

Waarin regels over e-mail- en internetcontrole zetten?

Vele bedrijven hebben al een zgn. IT-policy waarin ze regels voorzien om het e-mail- en internetgebruik te kunnen controleren. Moet u die regels ook opnemen in de arbeidsovereenkomst zelf? Welke meerwaarde biedt dat dan?


BRUGPENSIOEN - 13.11.2006

Hoe strikt is de vervangingsplicht?

De vervanger van een bruggepensioneerde werknemer gaat uit dienst. U slaagt er niet in om een nieuwe geschikte vervanger te vinden. Aangezien u ook niets van de RVA hoort, maakt u zich geen zorgen. Glipte u door de mazen van het net?


ACTUALITEIT - 13.11.2006

Wanneer is anciënniteit belonen (ook fiscaal) goedkoop?

De RSZ laat al sinds 2004 toe dat, bij 25 en/of 35 jaar dienst, premies (van 1 of 2 keer het maandloon) worden betaald die vrij zijn van bijdragen. Onlangs is de fiscus hier (eindelijk) ook in gevolgd. Hoe kunt u dit gebruiken… en hoe niet?


ACTUALITEIT - 13.11.2006

Is uw groepsverzekering al ‘gewapt’?

De zgn. WAP (Wet Aanvullende Pensioenen) stelt dat een groepsverzekering aan een aantal voorwaarden moet voldoen. De deadline is 1 januari 2007. Tijd dus om te checken bij uw verzekeraar of alles wel in orde is. Hoe doet u dat?


GOED OM TE WETEN - 09.11.2006

BTW-tegoed kwijt na drie jaar?


BTW - 09.11.2006

De controleur ‘heeft het’ voor uw auto

Rijdt u met een auto van de vennootschap, dan moet er daarvoor binnenkort opnieuw BTW afgedragen worden. Hoeveel BTW is dat ook weer precies en tegen wanneer moet dat geregeld zijn?


FISCAAL - 09.11.2006

Kafka werkt bij de fiscus

Uw boekhouder gaat in bezwaar tegen uw belastingaanslag. Hij zegt dat de fiscus u zal laten weten hoeveel u in tussentijd moet betalen, maar nog voor u dat weet, ontvangt u al een rappel. Waar zijn ze daar nu eigenlijk mee bezig?


FINANCIEEL - 09.11.2006

De bank heeft niet altijd gelijk… !

Verliest u uw bankkaart, dan is het aan de bank om te bewijzen dat u nalatig bent geweest indien hij weigert u te vergoeden voor de geleden schade. Onlangs deed een rechter daar een verfrissende uitspraak over…


CONTROLE - 09.11.2006

Wanneer kunt u echt gerust zijn?

In bepaalde gevallen kan de belastingcontroleur tot zeven jaar teruggaan om een aanslag te vestigen. Recentelijk werd de termijn waarbinnen dit kan verlengd met 12 maanden. Wat betekent dit? Kan de fiscus nu nog verder teruggaan?


PERSONEEL - 09.11.2006

Kunt u én voor Sinterklaas én voor Kerstman spelen?

De eindejaarsperiode is in zicht en dan wilt u misschien uw werknemers een extraatje geven. U weet dat dit kan op een ‘voordelige’ manier, maar mag u ook meerdere geschenken geven of iets voor elk feest apart?


VLAAMS GEWEST - 08.11.2006

U bent maar beter ‘uitgeslapen’…

Koopt u een woning in een zgn. landschappelijk waardevol agrarisch gebied, dan moet u bijzonder goed uitkijken (Vlaams gewest). Wat is precies het gevaar?


FORUM VAN DE ABONNEES - 08.11.2006

Een huurder en liefdesperikelen


BANK - 08.11.2006

Vermijd dat uw kinderen meer belastingen betalen

U kent de tip waarbij de kinderen de naakte eigendom van een woning of een tweede verblijf kopen en de ouders het vruchtgebruik, dit om successierechten te vermijden. Maar heeft u al gedacht aan de fiscale gevolgen voor de kinderen?


LIJFRENTE - 08.11.2006

Verkoop op lijfrente

Verkoop op lijfrente zit in de lift, maar er doen zich problemen voor als de koper de lijfrente niet meer betaalt. Ons hoogste gerechtshof velde een belangrijk arrest in dit verband. Wat doet u voortaan het best?


ACTUALITEIT - 08.11.2006

Een gevaarlijk misverstand

Kopen voor een ‘vennootschap in oprichting’ is niet zonder gevaren, zoals nog eens blijkt uit een recent vonnis. Waarop moet u letten?


GOED OM TE WETEN - 08.11.2006

Een keuken gooit roet in het eten…


VASTGOEDMAKELAAR - 08.11.2006

Nieuwe plichtenleer

De nieuwe deontologie van de vastgoedmakelaar is goedgekeurd en is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 oktober 2006. Sommige regels hebben betrekking op de makelaarsopdracht. Wat moet u nu al weten?


UW RAADSMAN - 08.11.2006

Hoe snel van die schotelantennes af raken… ?

In een appartementsgebouw is er een huurder die op zijn ‘privéterras’ tegen de voorgevel een schotelantenne aanbracht. De vereniging van mede-eigenaars vraagt dat u als syndicus hiertegen optreedt.


IN DE KIJKER - 08.11.2006

Nieuw: keuring elektrische installaties

Er is heel wat te doen rond de federale regeling inzake de keuring van elek­trische installaties, die voortaan nodig zou zijn vooraleer een pand verkocht kan worden. Wat moet u weten?


STANDPUNT RECHTER - 07.11.2006

Het kan een heel verschil uitmaken…

Het is van belang of een vordering die u heeft op uw vennootschap al dan niet wordt beschouwd als een geldlening. Waarom is dit belangrijk? Wat zegt de fiscus? Wat zeggen de rechtbanken?


ACTUALITEIT - 07.11.2006

Nog snel een fiche opmaken?

Dit jaar werd er u een zgn. tantième toegekend op de algemene vergadering over boekjaar 2005. Voor welk jaar moet er dan een fiche opgemaakt worden?


VENNOOTSCHAP - 07.11.2006

Twee kapiteins of één?

U heeft een vennootschap en u neemt een bezoldiging op uit deze vennootschap. Uw partner werkt echter mee in de BVBA, maar u neemt hier geen inkomen uit op. Is het fiscaal gezien niet slim om uw bezoldiging te verdelen over u beiden?


PERSONENBELASTING - 07.11.2006

Wanneer u uw ‘eigen’ woning niet bewoont

Leent u om een woning te kopen, dan krijgt u fiscale voordelen als dat uw ‘eigen’ woning is. Moet u bv. tijdelijk beroepshalve naar het buitenland verhuizen of gaat u inwonen bij uw nieuwe vriend(in), verliest u dan die fiscale voordelen?


STANDPUNT RECHTER - 07.11.2006

Kunt u nog terugkomen op uw jaarrekening?

Uw vennootschap dient haar belastingaangifte in, gebaseerd op de goedgekeurde jaarrekening. Achteraf blijkt echter dat er een fout gebeurde in de jaarrekening. Kan dat rechtgezet worden? Waarop moet u letten?


PROCEDURE - 07.11.2006

Bezwaartermijn van zes maanden gerelativeerd

Recentelijk werd de bezwaartermijn verlengd van drie naar zes maanden. Hiep hiep hoera, ware het niet dat u daar vaak weinig baat bij heeft als uit uw aanslag blijkt dat u moet bijbetalen. Wat is precies het probleem?


UITSMIJTER - 07.11.2006

Lista de devedores!


FISCOTIP - 07.11.2006

Doe uw voordeel met 0% rendement!

Een groepsverzekering of een individuele pensioentoezegging heeft zoals u weet heel wat voordelen. Maar wist u dat u bovendien een interessant voordeel kunt realiseren als u kiest voor een groepsverzekering met 0% rendement? Hoe?


FISCAAL - 02.11.2006

Uw boeken bij de boekhouder?

Recentelijk bevestigde de minister dat u een boete kunt krijgen als uw boeken bij uw boekhouder liggen i.p.v. in uw praktijk. Moet u zich nu zorgen maken?


GROEPSVERZEKERING - 02.11.2006

Vanwaar toch die grote verschillen?

U wilt met uw BVBA een groepsverzekering (of een zgn. individuele pensioentoezegging) afsluiten. U vraagt een aantal offertes, maar tot uw verbazing zijn er heel wat verschillen in de jaarlijkse premies. Hoe kan dit?


BELEGGEN - 02.11.2006

Profiteren van de rente met een cashfonds?

De laatste tijd raden steeds meer banken zgn. cashfondsen aan. Is daar een speciale reden voor? Wat zijn cashfondsen eigenlijk? Zijn ze een betere belegging dan een spaarboekje of een termijnrekening?


PRIVé - 02.11.2006

Haal het maximum uit uw kinderopvangkosten!

Zoals u inmiddels weet, is de aftrekbaarheid van kosten voor kinderopvang sinds 2005 gevoelig uitgebreid. Recentelijk heeft de fiscus hieromtrent nog één en ander verduidelijkt. Even kijken wat u hier zeker van moet onthouden…


VERZEKERINGEN - 02.11.2006

Een streep door de rekening?

U ging een ‘beleggingsverzekering’ aan op basis van een interessante ‘rendementssimulatie’. Uit het jaarlijkse overzicht blijkt dat uw premies echter heel wat minder opgebracht hebben. Hoe komt dit? Waarop moet u letten?


GOED OM TE WETEN - 02.11.2006

Hé, mijn obligaties zakken… ?


ADVIESHOEK - 02.11.2006

Houd alle opties open

U heeft misschien al gehoord over een huwelijkscontract met zgn. keuzebeding. Wat is dit precies en wat is de bedoeling? Is dit nog zinvol nu de langstlevende echtgeno(o)t(e) geen successierechten meer zal betalen op de gezinswoning?


SUCCESSIERECHTEN - 01.11.2006

Gezinswoning vrij van successierechten

Vanaf 1 januari 2007 wordt de zgn. gezinswoning in Vlaanderen vrijgesteld van successierechten. Geldt die vrijstelling voor iedereen en moet u daar dan iets voor doen of geldt die vrijstelling automatisch? Houdt dit verder in dat een successie­planning ter zake overbodig is geworden of is dat dan weer wat te kort door de bocht? We overlopen alvast even de belangrijkste elementen…


FISCAAL - 01.11.2006

Hoe was uw ‘werkweekend’ in Milaan?

Voor kortstondige zakenreizen naar het buitenland mag u zich door uw vennootschap dagelijks een forfaitaire onkostenvergoeding laten uitkeren en dit ter dekking van allerlei kleine uitgaven ter plaatse. De fiscus heeft onlangs wel enkele ‘spelregels’ meegegeven waar u in de praktijk rekening mee moet houden. We overlopen even de belangrijkste daarvan en we gaan na hoe u er optimaal gebruik van kunt maken.


SUCCESSIERECHTEN - 01.11.2006

Kijk uit hoe u ervoor zou lenen!

Erft u een woning, dan kunnen de successierechten daarop naargelang van de situatie soms behoorlijk oplopen. Speciaal hiervoor een lening aangaan kan dan een interessante piste zijn, zelfs indien u voldoende middelen beschikbaar heeft om de successierechten zo te voldoen. Van belang is dan echter wel de wijze waarop die lening wordt aangegaan en dat wordt dikwijls uit het oog verloren. We gaan even na hoe u op dit vlak kunt optimaliseren.


FISCAAL - 01.11.2006

Een levenslange belastingvermindering?

Onder bepaalde voorwaarden kunnen de premies van een belegging in een zgn. individuele levensverzekering u privé een fiscaal voordeel opleveren. Hoe zit dat precies? Hoe pakt u dat het beste aan om uw ‘spaarinspanning’ fiscaal gezien zoveel mogelijk te optimaliseren?


FISCAAL - 01.11.2006

De fiscus, uw ‘eindejaarsvastgoedvriend’?

Voor bepaalde energiebesparende investeringen in privéwoningen kunt u zoals bekend een mooie belastingvermindering genieten. Een aantal specifieke spelregels zorgt ervoor dat u vooral nu naar het einde van het jaar toe deze zgn. energieaftrek behoorlijk kunt optimaliseren. Even kijken wat u in het oog moet houden…


OBLIGATIES - 01.11.2006

Obligaties op korte termijn

Als u uw geld twee jaar kunt missen, kiest u volgens uw bankier het best voor kortlopende obligaties. Dat lijkt op het eerste gezicht inderdaad zo…


GROEPSVERZEKERING - 01.11.2006

Wanneer moet u stoppen?

U heeft een flinke groepsverzekering of een bedrijfsleidersverzekering opgebouwd in uw vennootschap. In principe wordt u dan voordelig belast als u op uw 60ste of uw 65ste uw kapitaal laat uitbetalen. Wat echter als u na deze pensioengerechtigde leeftijd wilt blijven doorwerken in uw vennootschap, wordt u dan fiscaal afgestraft? Wat zijn de spelregels ter zake?


AANDELEN - 01.11.2006

Help, de beurzen breken records!

Wie er de kranten van de voorbije weken op nageslagen heeft, kan er onmogelijk omheen. De Belgische beurs verpulverde zijn record en ook Wall Street bereikte zijn hoogste punt. Aandelen(fondsen) zijn weer helemaal terug van weggeweest. Maar staan aandelen(fondsen) nog wel goedkoop en wordt het niet stilaan tijd om uw winst veilig te stellen?