IN DE KIJKER - 08.11.2006

Nieuw: keuring elektrische installaties

Er is heel wat te doen rond de federale regeling inzake de keuring van elek­trische installaties, die voortaan nodig zou zijn vooraleer een pand verkocht kan worden. Wat moet u weten?

Het KB van 1981 stelde dat u een keuring nodig heeft bij de indienststelling van de elektrische installatie. D.w.z., u heeft een keuring nodig bij een nieuw huis om elektriciteit te kunnen ontvangen van de nutsleverancier. Dit KB zegt ook dat u deze installatie om de 25 jaar moet laten herkeuren. Nu is er een nieuw KB van 1 april 2006 dat dit oude KB aanvult en stelt dat dit voortaan (vanaf 01.01.2007) ook zou gelden bij de verkoop van bestaande woningen…

Voor welke installaties?

U zal een dergelijk attest alleen nodig hebben als er een woning wordt verkocht waarvan de ‘aanleg’ van de elektrische installatie is gestart vóór 1 oktober 1981. Dit wordt dus het scharnier­moment. Verkoopt u een pand met een dergelijke oudere elektrische installatie, dan moet er dus eerst een keuring gebeuren! Is de keuring niet positief, dan zullen er binnen het jaar verbeteringswerken moeten worden uitgevoerd. De koper en de verkoper kunnen hierover de nodige afspraken maken.

Toch wel ingrijpend. Een kandidaat-koper die een negatief controleattest ziet, zal zich al direct vragen stellen over de verkoop en de verkoopprijs. Dit zal dus een bijkomende hindernis zijn in de verkoopsonderhandelingen. Het verhoogt zeker de aansprakelijkheid van de vastgoedmakelaar? Er komt ter zake nog een ministeriële rondzendbrief die het nodige zal moeten opklaren.

Tip. In een flatgebouw of een andere mede-eigendom hoeft énkel de elektriciteit gecontroleerd te worden van het appartement (de kavel) dat verkocht wordt en niet van de gemene delen.

Woningen. Deze maatregel geldt niet voor bv. industriële gebouwen, maar enkel voor zgn. wooneenheden. Dit zijn volgens de wet een huis, een appartement, een lokaal of een geheel van lokalen dat als woning dient voor één of meerdere personen die in gezinsverband of in gemeenschap leven.

Nog vlug verkopen…

Tip. Sluit u een compromis VOOR 1 januari 2007, dan valt u niet onder deze nieuwe reglementering, ook als de authentieke akte pas verleden wordt in 2007! Het is in dit verband niet van belang wanneer de eigendomsoverdracht plaatsvindt.

Wat bij een opschortende voorwaarde? Ook wanneer het compromis een opschortende voorwaarde bevat die zich pas in 2007 realiseert, is de nieuwe regeling niet van toepassing.

Na 1 januari 2007

Bij elk compromis en elke notariële akte die u sluit NA 1 januari 2007, zal er dus wél een attest voorgelegd moeten worden waaruit de keuring blijkt van die oude elektrische installaties. Net zoals nu bij het bodemattest zal het compromis dan worden gesloten onder de opschortende voorwaarde dat het attest er is bij de notariële akte.

Voorbeeldclausule die u dan kunt opnemen: “De verkopende partij verklaart dat de elektrische installaties in het voormelde onroerend goed dateren van voor 1981/van na 1981. Overeenkomstig het KB van één april tweeduizend en zes verbindt de verkopende partij zich ertoe, voor zover de wet dit op dwingende wijze voorschrijft, om te zijnen laste een controlebezoek te laten uitvoeren van de elektrische installatie door een erkende instelling en het proces-verbaal van onderzoek tijdig, voor de ondertekening van de notariële akte, over te maken aan de notaris van de kopers.”.

Alleen voor elektrische installaties waarvan de aanleg in een woning is gestart VOOR 1981 moet er een attest worden uitgereikt dat stelt dat deze installaties in orde zijn, dit voor de verkopen vanaf 01.01.2007. Wordt het compromis voor deze datum getekend, dan is dit nog niet nodig.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878