GOED OM TE WETEN - 29.11.2006

Wanneer ‘doet’ u een investering?

Een auto besteld. Een tijdje geleden schreven we dat u dit jaar twee auto’s kunt afschrijven door uw ‘oude’ auto begin volgend jaar te verkopen, terwijl u dit jaar nog een nieuwe koopt (zie Praktijkadvies, jg. 15, nr. 2, p. 1, 20.09.2006). Een abonnee vroeg ons of dit ook kan voor een nieuwe auto die dit jaar wel besteld is, maar die pas begin volgend jaar geleverd zal worden.

Vanaf wanneer? In principe kunt u een nieuwe auto dit jaar beginnen af te schrijven als hij dit jaar nog geleverd wordt of als u dit jaar nog de ‘juridische eigenaar’ wordt van de auto, ongeacht de datum van de factuur. De bestelling op zich volstaat echter niet omdat er bij de verkoop van auto’s (bijna) altijd ‘eigendomsvoorbehoud’ gemaakt wordt (tot de betaling en/of de levering), waardoor u bij de bestelling nog geen juri­dische eigenaar wordt. Toch kunt u nog iets doen…

De betaling. De fiscus aanvaardt dat u een auto die nog niet geleverd is, toch reeds begint af te schrijven als u die auto dit jaar nog betaalt (Com. IB 61/85). Zeker te overwegen dus. Let op! Betaalt u voor het einde van het jaar bv. een voorschot van 20%, dan mag u dit nooit in één keer aftrekken (ook al is dit bedrag niet groter dan een afschrijving op de auto). U mag dan enkel een afschrijving op dat voorschot aftrekken.

Een auto die pas begin volgend jaar geleverd wordt, kunt u dit jaar nog beginnen af te schrijven als u hem dit jaar nog betaalt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878