PRIVé - 02.11.2006

Haal het maximum uit uw kinderopvangkosten!

Zoals u inmiddels weet, is de aftrekbaarheid van kosten voor kinderopvang sinds 2005 gevoelig uitgebreid. Recentelijk heeft de fiscus hieromtrent nog één en ander verduidelijkt. Even kijken wat u hier zeker van moet onthouden…

Aftrek kinderopvangkosten

Even opfrissen. U weet intussen dat de aftrek van kinderopvangkosten inmiddels is verruimd ten opzichte van vroeger. Nu zijn immers de opvangkosten voor kinderen tot 12 jaar aftrekbaar en komen niet enkel de kosten voor de crèche of de onthaalmoeder in aanmerking, maar ook de kosten voor naschoolse opvang en zelfs voor taal-, jeugd- en sportkampen, enz.

Let op! De kosten van jeugd- en sportkampen zijn aftrekbaar, maar het ‘lidgeld’ van jeugd- en sport­verenigingen niet!

Voorwaarden. Het aftrekbare bedrag is wel beperkt tot € 11,20 per kind en per opvangdag. Bovendien moet u bij uw belastingaangifte een attest van de organisator van de opvang voegen als bewijs dat de kosten aftrekbaar zijn. Die organisator moet ook door de overheid erkend zijn.

Belangrijke verduidelijkingen

Ongehuwde ouders. Zijn u en uw partner niet of niet meer gehuwd en heeft u ook geen verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd op de gemeente, maar heeft u wel samen kinderen, dan zal in principe één van u beiden de kinderen fiscaal ten laste nemen. U dient dan immers elk af­­zonderlijk een belastingaangifte in. Enkel bij de­­gene die de kinderen fiscaal ten laste neemt én die werkelijk de kosten betaalt én wiens naam op het attest staat, zijn de opvangkosten dan aftrekbaar.

Tip 1. Neemt u de kinderen fiscaal ten laste én betaalt u de opvang, let er dan op dat ook úw naam op het attest staat, anders verliest u de aftrek.

Tip 2. Bent u gescheiden en opteert u voor ­­co-ouderschap en betaalt u elk een stuk van de opvangkosten, vraag dan ook elk afzonderlijk een attest op uw naam voor uw deel van de kosten.

Bijkomende kosten. In principe zijn alleen de opvangkosten zelf aftrekbaar, niet de bijkomende kosten voor maaltijden, knutselgerief, enz. zodat die altijd afzonderlijk op de afrekening moesten worden vermeld door de organisator. Nu zegt de fiscus echter dat als er één globaal forfaitair bedrag per opvangdag wordt aangerekend waarin deze kosten zijn meegerekend, ze toch aftrekbaar zijn, weliswaar beperkt tot € 11,20 per dag.

Let op! Eventuele supplementen die boven op het forfait worden aangerekend, zijn niet aftrekbaar.

‘Normale lesuren’. In principe zijn enkel opvangkosten gemaakt ‘buiten de normale lesuren’ af­­trekbaar. Bos- en sneeuwklassen, schoolreizen, sport­­­dagen, e.d. komen dus niet in aanmerking.

Tip 1. Opvang voor en na de lesuren is wél aftrekbaar zodat ook de kosten van een internaat aftrekbaar zijn, zo zegt de fiscus nu duidelijk.

Tip 2. Krijgt uw kind opvang omdat het ziek is op een schooldag, dan zijn deze kosten, hoewel ze binnen de normale lesuren vallen, toch aftrekbaar als die opvang niet door de school gebeurt.

Vraag altijd een attest! U merkt dat ‘kinder­opvang’ heel ruim wordt gezien zodat in de praktijk heel wat opvangkosten aftrekbaar zijn. Om niets verloren te laten gaan, is het dan ook aangewezen om sowieso een attest te vragen voor om het even welke vorm van buitenschoolse opvang of activiteiten waaraan uw kind deelneemt. Zit er eens iets tussen dat niet aftrekbaar is, dan zal men u dat wel zeggen.

U kunt een modelattest downloaden van http://praktijkadvies.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code PA 15.05.06.

De aftrek kinderopvangkosten is zeer ruim geworden. Laat daarom niets aan het toeval over en vraag gewoon voor elke activiteit van de sportclub, de jeugdbeweging en de school een attest. Gebruik daarvoor ons model.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878