Alle domeinen

2006 - Oktober

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 30.10.2006

De zieke komt terug… en de vervanger is net opgezegd

U besluit de vervanger van uw vaste werknemer te ontslaan. Nu blijkt uw vaste werknemer echter nog tijdens diens opzegtermijn terug te kunnen komen. Loopt het vervangingscontract dan af of moet u de vervanger de opzeg laten uitdoen?


ACTUALITEIT - 30.10.2006

Uw werknemer wordt schepen…

In het vorige nummer hadden we het al over politiek verlof voor gemeenteraadsleden. Heeft uw werknemer een uitvoerend mandaat (bv. als schepen) versierd, dan kan hij de loopbaan zelfs volledig onderbreken. Hoe gaat u hiermee om?


ZIEKTE - 30.10.2006

Zit u altijd vast aan een contract van bepaalde duur?

Omdat u extra werk heeft, heeft u iemand een contract van bepaalde tijd gegeven. Die persoon is nog maar net uit zijn proeftijd… en hij is al (langdurig) ziek. Tja, met hem kunt u dus niet verder. Maar kunt u hem wel ontslaan?


ACTUALITEIT - 30.10.2006

Evenveel geven met de helft…

De kranten titelden een tijd terug grote koppen: “Ontslagvergoeding Tony Mary gehalveerd”. Hoe krijgt u uw werknemer ook zover dat hij daarmee instemt?


ONTSLAG - 30.10.2006

Wat is het gevolg van een opzegbrief te tekenen?

Een werknemer gaf zijn opzeg en u heeft zijn brief ondertekend. Achteraf blijkt dat de gegeven opzeg te kort is. Kunt u nog iets doen? Of heeft u zich vastgezet door te tekenen (zonder te schrijven dat het ‘enkel voor ontvangst’ was)?


ACTUALITEIT - 30.10.2006

Een gepensioneerde aanwerven. Hoe?


KINDERBIJSLAG - 30.10.2006

Gescheiden werknemers en meerderjarige kinderen

Uw gescheiden werknemer, wiens kind binnenkort 18 jaar wordt, heeft een brief gekregen van het kinderbijslagfonds. Door de meerderjarigheid kan hij minder kinderbijslag krijgen. Kan hij daar iets aan doen?


INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING - 30.10.2006

Heeft een proeftijd na een IBO nut?

Een bediende die een IBO (individuele beroepsopleiding) heeft gevolgd, moet u daarna minstens even lang met een ‘echt’ contract in dienst nemen. Heeft het dan wel zin om een proefclausule te voorzien? Volgens het Hof van cassatie wel.


RECHT - 26.10.2006

Een plaatsbeschrijving mag geen valkuil zijn!

U wilt een magazijn huren in uw buurt en na een grondige inspectie vindt u het prima. Uw verhuurder dringt echter aan op een plaatsbeschrijving. Heeft u als huurder daar ook belang bij en wie zal de eventuele kosten daarvan betalen?


FISCAAL - 26.10.2006

Haal het maximum uit uw kinderopvangkosten!

Zoals u inmiddels weet, is de aftrekbaarheid van kosten voor kinderopvang sinds 2005 gevoelig uitgebreid. Recentelijk heeft de fiscus hieromtrent nog één en ander verduidelijkt. Even kijken wat u hier zeker van moet onthouden…


ACTUALITEIT - 26.10.2006

BEA: wie is ze en wat kan ze voor u doen?

Sinds een paar maanden zijn de opleidingscheques in Vlaanderen vervangen door de zgn. ondernemerschapsportefeuille. In de praktijk blijkt dit allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Even kijken waar u zoal op moet letten…


VAN HOREN ZEGGEN - 26.10.2006

Uw vennootschap als milde schenker?

U wilt aan uw zoon een som geld schenken, maar dat geld zit in uw vennootschap. U heeft horen zeggen dat uw vennootschap dat geld ook direct aan uw zoon kan schenken, zoals een gift aan bv. het Rode Kruis. Is dat zo?


GOED OM TE WETEN - 26.10.2006

Nu ook al brandblusapparatencontrole… ?


RECHT - 26.10.2006

Deskundig en deskundig is twee?

Een collega krijgt met zijn klant een discussie over de kwaliteit van geleverd materiaal. Vooraleer naar de rechter te stappen, denkt hij erover om eerst zijn licht eens op te steken bij een deskundige. Is dat een goed idee?


RECHT - 26.10.2006

Pfff… zoveel kleine letterkes…

Bij bijna elk contract of elke bestelbon horen algeme­ne voorwaarden. In feite moet u die eerst lezen voor u tekent, maar wat als u daar geen zin of tijd voor heeft?


BOUWGROND - 25.10.2006

Slim omgaan met planschade

U heeft een bouwgrond, maar plots verliest die zijn statuut van bouwgrond. Een streep door uw rekening, maar gelukkig wordt u hiervoor vergoed via de zgn. planschade. In dit verband geven we u graag een leuke tip mee…


FORUM VAN DE ABONNEES - 25.10.2006

Kan de huurder eronderuit?


FORUM VAN DE ABONNEES - 25.10.2006

Apart lenen en gehuwden


VLAAMS GEWEST - 25.10.2006

Nieuw bodemdecreet!

Er is een nieuw bodemsaneringsdecreet in Vlaanderen. We overlopen in een eerste bijdrage de belangrijkste wijzigingen. Wat moet u onthouden?


UW RAADSMAN - 25.10.2006

Ik koop toch geen ‘kat in de zak’…

Een kandidaat-koper heeft zijn vorige woning vol gebreken verkocht om van die miserie af te zijn. Thans wil hij een nieuwe woning kopen. Hoe is hij zeker dat als er aan de woning iets schort, de verkoper ervoor opdraait?


FISCAAL - 25.10.2006

Extra belastingen besparen via een mandaat

Als u een hypothecair krediet afsluit, kunt u niet alleen aktekosten besparen door het afsluiten van een mandaat, maar indien u later nog een tweede woning verwerft, kunt u via een mandaat heel wat belastingen besparen. Hoe precies?


IN DE KIJKER - 25.10.2006

Overhangende takken en doorschietende wortels...

Het is nu snoeitijd… Mag u de takken snoeien van uw boom die bij uw buurman over de muur komen ‘piepen’? Er zijn regelmatig heel wat vragen rond deze problematiek. We zetten even alle ‘speciallekes’ op een rijtje…


VERKOOP - 25.10.2006

Ons Brentje wil verkopen…

Als een minderjarige mede-eigenaar is van een woning, kan die niet zomaar worden verkocht. Maar wat als men toch tot verkoop wil overgaan? Hoe moet men dan te werk gaan? Waarop moet men specifiek letten?


ACTUALITEIT - 25.10.2006

Geen controle ‘klein beschrijf’?

Als u een pand koopt tegen het ‘klein beschrijf’, wordt er vaak gecontroleerd of het pand dit klein beschrijf wel kan genieten. Dit zou niet meer zo zijn…


FISCOTIP - 23.10.2006

Een alternatief voor de holding

Als u een vennootschap overneemt, is het niet altijd even evident om de aandelenkoop te financieren. Soms wordt er dan gewerkt met een holding. Ook dit is niet altijd ideaal. Is er nog een alternatief?


PIPELINE - 23.10.2006

Op hoeveel staat de teller?


STANDPUNT RECHTER - 23.10.2006

Een dubbele dekking?

Als uw vennootschap uzelf (of uw werknemers) elke maand al een ‘forfaitaire onkostenvergoeding’ betaalt, kunt u dan ook nog de werkelijke kosten, die u privé heeft voorgeschoten, laten terugbetalen? Waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - 23.10.2006

Hier kunnen we ‘mee leven’…

Er is een interessant arrest geveld m.b.t. de echtheid van de gepresteerde prestaties tussen twee vennootschappen. Wat zegt het Hof?


STANDPUNT RECHTER - 23.10.2006

Gewaarborgd inkomen (on)belast?

Krijgt u een uitkering op grond van uw polis gewaarborgd inkomen, dan zal de belastbaarheid daarvan vaak afhankelijk zijn van wat er precies in uw contract staat. Waarop moet u letten om niet te worden belast op de uitkering?


PROCEDURE - 23.10.2006

Ik denk dat het niet juist is…

Wanneer u niet akkoord bent met een fiscale aanslag, moet u een bezwaarschrift indienen. Dit moet volgens de wet gemotiveerd zijn. Maar wat houdt dit concreet in? En wat als het niet gemotiveerd is?


ROERENDE INKOMSTEN - 23.10.2006

Een leuk extraatje of een bijkomende job?

Het verhuren van goederen aan uw eigen vennootschap kan een interessante manier zijn om privé een inkomen uit uw vennootschap te halen. De fiscus is hier echter niet altijd mee akkoord. Hoe zit het precies? Waarop moet u letten?


UITSMIJTER - 23.10.2006

Lidgeld Rotary aftrekbaar?


FISCAAL - 18.10.2006

Ik heb het geld…

Uw BVBA heeft geld nodig om bv. de praktijkruimte op te frissen. Privé beschikt u over voldoende middelen om die kosten te betalen. Leent u dit geld dan het best aan uw BVBA of leent uw BVBA toch beter bij de bank?


GOED OM TE WETEN - 18.10.2006

Een handgift bewijzen met een fax?


ACTUALITEIT - 18.10.2006

Te koop: auto met attest…

Om fraude met kilometertellers tegen te gaan, geldt er reeds sinds 1 september een verplichte registratie van alle kilometerstanden om zo vanaf 1 december het zgn. kilometerattest mogelijk te maken. Waarom is dat ook voor u van belang?


BELEGGEN - 18.10.2006

Is een beleggingsverzekering nog interessant?

De verkoop van zgn. beleggingsverzekeringen (Tak 21 en Tak 23) is drastisch teruggelopen sinds de invoering van de taks van 1,1% begin dit jaar. Zijn dit nog interessante beleggingen of weegt de taks te zwaar op het rendement?


INTERNET - 18.10.2006

Altijd op tijd met uw ‘online kalender’

Online agenda’s zoals Google Calendar of Yahoo Calendar kennen meer en meer succes. Hoe werkt dit precies? Kan dit interessant zijn voor uw praktijk?


ADVIESHOEK - 18.10.2006

Ziek zijn voortaan minder erg?

Door een recente wetswijziging zal u in geval van ziekte veel sneller dan vroeger een vrijstelling kunnen krijgen van de sociale bijdragen voor één of meerdere kwartalen. Hoe werkt dit precies en waar moet u voortaan op letten?


ACTUALITEIT - 18.10.2006

De gezinswoning buiten de successierechten

In het Vlaams gewest hoeft u binnenkort geen successierechten meer te betalen op de gezinswoning als uw partner overlijdt. Hoe zit het verhaal precies in elkaar? Betekent dit nu dat u niet meer aan successieplanning hoeft te doen?


GOED OM TE WETEN - 18.10.2006

Wat als u uw auto niet verkoopt?


ACTUALITEIT - 18.10.2006

Heeft u echt meer tijd?

N.a.v. de verlenging van de bezwaartermijn meldde een abonnee ons dat hij problemen had gekregen door later in bezwaar te gaan. Wat is er aan de hand?


ACTUALITEIT - 16.10.2006

Kunt u meer dan één eindejaarscadeau geven?

Zoals u weet, kunt u ter gelegenheid van eindejaar € 35 per werknemer RSZ- en belastingvrij toekennen. Dit kan zowel in de vorm van een cheque of een geschenk als in geld. Kunt u ook kiezen voor een combinatie van deze vormen?


STUDENTENARBEID - 16.10.2006

Zijn opeenvolgende contracten een probleem?

Stel, u heeft voor een aantal weken werk voor een student, maar u weet vooraf niet precies voor hoeveel weken. Mag u dan met opeenvolgende contracten van een week werken of doet u dat beter niet? En zijn er betere oplossingen?


ACTUALITEIT - 16.10.2006

Uw werknemer gaat in de gemeenteraad zetelen…

Een werknemer is zopas verkozen als gemeenteraadslid en beweert vanaf nu zgn. politiek verlof te mogen opnemen om zijn dossiers voor te bereiden. Is dat zo? Kunt u de opname hiervan nog regelen?


ACTUALITEIT - 16.10.2006

Wie krijgt € 35 extra voor de kinderen?

Het bedrag van de RSZ- en belastingvrije eindejaarscadeaus mag zoals u weet verhoogd worden met € 35 per kind ten laste. Wie beschouwt men als kind ten laste? Hoe past u deze verhoging op een praktische manier toe?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 16.10.2006

Is een beetje afdreigen toch toegelaten?

U wilt een werknemer ontslaan om dringende redenen, maar zijn de feiten wel zwaar genoeg? Mag u hem voor de keuze stellen om ofwel zelf ontslag te nemen… ofwel het risico op een dringende reden te lopen? Een recent arrest licht toe…


ONTSLAG - 16.10.2006

Een te korte opzegtermijn? Dan teken ik niet…

Een werknemer geeft zijn opzegbrief af, maar u weigert te tekenen omdat de opzegtermijn die erin vermeld is veel te kort is. Toch blijft die werknemer weg nadat de door hem beoogde termijn verstreken is. Hoe reageert u in zo’n geval?


ACTUALITEIT - 16.10.2006

U moet niet wachten op de regering!

Uit recente persberichten blijkt dat er een bonus-malus voor arbeidsongevallen op komst zou zijn. Bestaat dat dan al niet in de vorm van de zgn. schadestatistiek?


BELEGGEN - 12.10.2006

Stap voor stap rijker?

Beleggen op de beurs blijft een risico, ook al zijn de aandelen de laatste jaren weer sterk gestegen. Wist u echter dat u toch een mooi bedrag kunt bijeensparen op de beurs zonder er uw nachtrust voor op te offeren? Even kijken hoe.


FISCAAL - 12.10.2006

Boekhouder die boeken houdt, ai… ?

Recentelijk bevestigde de minister dat u een boete kunt krijgen als uw boeken bij uw boekhouder liggen i.p.v. op uw bedrijf. Moet u zich nu zorgen maken?


SLECHTE BETALERS - 12.10.2006

Vergeten te betalen is menselijk… ?

Mogelijk staat ook in uw algemene voorwaarden dat er bij niet-betaling van de factuur automatisch interesten en een schadebeding verschuldigd zijn zonder dat er eerst een rappel verstuurd moet worden. Daar komt steeds meer kritiek op…


GOED OM TE WETEN - 12.10.2006

Hernieuwing handelshuur ook te registreren?


FISCAAL - 12.10.2006

De bluts met de buil

In een vorig nummer vertelden we u dat de gesplitste aankoop van een woning door ouders en hun kinderen bij die kinderen problemen kan geven voor de zgn. woonbonus. Een abonnee vroeg ons om dit toch even verder uit te leggen…


HET KAN OOK U OVERKOMEN - 12.10.2006

De softwarepolitie ziet u… ?

Een collega ontving onlangs een brief met de melding dat ‘men had vastgesteld’ dat hij illegale software gebruikte en dat hij zich dringend in regel moest stellen… Omdat alles een zeer officiële indruk had, sloeg de schrik hem om het lijf…


PERSONEEL - 12.10.2006

Wie mag thuisblijven voor het Suikerfeest?

Binnenkort wordt het Suikerfeest gevierd. Eén van uw allochtone werknemers wil die feestdag vieren en dan thuisblijven. Moet u dat toestaan, hoe zit dat precies? Mag u eventueel voorstellen om te ruilen met bv. de feestdag van 11 november?


ACTUALITEIT - 12.10.2006

Zij zijn het werken nog niet moe!

Een gepensioneerde kennis ziet het wel zitten om bij u wat bij te springen en wat bij te verdienen. Tot nu toe ging zo’n tewerkstelling gepaard met heel wat papierwerk. In de media wordt er gezegd dat dit nu niet meer hoeft. Is dat zo?


VERKOOP - 11.10.2006

Geef mijn voorschot terug!

Zoals u weet heeft de overheid in heel wat gevallen een recht van voorkoop. Wat als u als koper een voorschot gaf en de overheid oefent haar voorkooprecht uit? Wanneer krijgt u uw voorschot terug? Kunt u dit sneller terugkrijgen?


IN DE KIJKER - 11.10.2006

Geen successierechten meer op de gezinswoning

Vanaf 1 januari 2007 zal de langstlevende partner in het Vlaams gewest niet langer successierechten moeten betalen op de gezinswoning. Betekent dit een aanzienlijke besparing tegenover de vroegere situatie?


VLAAMS GEWEST - 11.10.2006

Bodemattest en aandelen…

Hoe zit het precies met het bodemattest in het Vlaams gewest als u de aandelen van een vennootschap koopt waar gronden en gebouwen in zitten? Is er dan een bodemattest nodig? Wat bij eventuele vervuiling?


HANDELSHUUR - 11.10.2006

Goed nieuws voor de slopers…

Zoals u weet kan een eigenaar de huurhernieuwing van een handelshuurder weigeren als hij het pand zal slopen en daarna wederopbouwt. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Hier is nu een positieve tendens.


UW RAADSMAN - 11.10.2006

Even de deur inbeuken?

U bent syndicus en een mede-eigenaar is voor langere tijd afwezig. U zou echter zijn appartement moeten betreden. Mag u dit zomaar? Zo ja, welke voorzorgen neemt u dan het best om juridisch gezien niet in de fout te gaan?


BANK - 11.10.2006

Het fiscale plaatje van ‘ongelijke’ eigenaars…

N.a.v. een bijdrage in het vorige nummer over hoe een samenwonend koppel op de goedkoopste manier elk zijn eigen krediet kon afsluiten, vroeg een abonnee zich af wat de fiscale gevolgen zijn indien elke partner apart leent.


FORUM VAN DE ABONNEES - 11.10.2006

Alles voortaan op 1 januari?


ACTUALITEIT - 11.10.2006

Informatieplicht is geen theorie

Een recent vonnis toont nog maar eens aan dat de zgn. informatieplicht van de vastgoedmakelaar in de praktijk verstrekkende gevolgen kan hebben.


GOED OM TE WETEN - 11.10.2006

Abattement omhoog?


FISCOTIP - 09.10.2006

De truc van de vervroegde terugbetaling

Indien u in de tweede helft van het jaar uw hypothecair krediet voor uw woning begint terug te betalen, zal u de fiscale aftrek niet volledig benut hebben. Toch kunt u dit op een erg eenvoudige manier oplossen…


REGISTRATIERECHTEN - 09.10.2006

Het scheelt waar u koopt!

U wilt samen met uw (nieuwe) partner een huis kopen, maar u bent al eigenaar van een woning. Hoe zit dat dan voor elk van u voor de registratierechten op de nieuwe aankoop? En is dat in elk gewest hetzelfde?


ACTUALITEIT - 09.10.2006

Het bankgeheim onder druk?

De wetgever heeft de procedure versoepeld voor het opheffen van het bankgeheim. Wat nu?


PIPELINE - 09.10.2006

Ook voor particulieren uitstel


STANDPUNT RECHTER - 09.10.2006

Welke advocatenkosten zijn aftrekbaar?

Zoals u weet zijn beroepsmatig gemaakte advocatenkosten in principe fiscaal aftrekbaar. Nu zou soms ook de aftrek mogelijk zijn van advocatenkosten die u in principe privé moet betalen. Hoe zit dat precies?


NIEUWE WETGEVING - 09.10.2006

Langstlevende betaalt minder successierechten…

Het was allang aangekondigd, maar nu is het definitief, voortaan zal de langst­levende geen successierechten meer betalen op de gezinswoning. Wat houdt de regeling precies in? Heeft successieplanning nu minder zin?


DIVIDEND - 09.10.2006

Eureka?

U wilt uw vennootschap een ‘superdividend’ laten uitkeren, maar hierdoor zou o.m. het verlaagd tarief verloren gaan. Kan dit vermeden worden door eerst het kapitaal te verhogen door een ‘incorporatie van reserves’?


STANDPUNT RECHTER - 09.10.2006

Zit u ‘safe’ met een bewijskrachtige boekhouding?

Een correcte boekhouding is fiscaal gezien heel belangrijk, dit is immers het bewijs van uw inkomsten van een bepaald jaar. Is de controleur echter altijd verplicht om eerst uw boekhouding te verwerpen als hij uw omzet wil verhogen?


GOED OM TE WETEN - 04.10.2006

Een (te) enthousiaste controleur…


ACTUALITEIT - 04.10.2006

Is uw goedheid aftrekbaar?

U wilt iets geven aan een plaatselijke vereniging voor een (naamloze) vermelding in het reclameboekje of voor een erelidmaatschap. Is dat fiscaal aftrekbaar?


ONROEREND GOED - 04.10.2006

Heeft u een probleem?

U hoort van een collega dat als u niet gehuwd bent en u samen met uw partner een (praktijk)woning kocht met een zgn. beding van aanwas, er nu een probleem zou zijn. Wat is er aan de hand? Wat kunt u doen?


VENNOOTSCHAP - 04.10.2006

Een goede keuze?

U wenst als vrije beroeper samen met twee collega’s een vennootschap op te richten. U hoort dat een coöperatieve vennootschap zo haar voordelen zou hebben. Is dit zo? Is één vennootschap echter wel handig?


GOED OM TE WETEN - 04.10.2006

Fiscale aftrek voor onderhoud stookketel!


BELEGGEN - 04.10.2006

Hoe flexibel is uw verzekeringsrekening (Tak 21)?

Een zgn. Tak 21 heeft als nadeel dat hij een looptijd heeft van meer dan acht jaar. Toch wordt deze verzekeringsrekening steeds meer gepromoot met als argument dat u zonder problemen tussentijds geld kunt afhalen. Hoe zit dat?


PERSONEEL - 04.10.2006

Heeft u een vinger in de pap?

Uw secretaresse wil meer thuis zijn bij de kinderen. Ze heeft geïnformeerd naar ouderschapsverlof of tijdskrediet en wil daar gebruik van maken. Heeft zij daar sowieso altijd recht op? Kunt u dat enigszins ‘naar uw hand zetten’?


ADVIESHOEK - 04.10.2006

Altijd prijs, altijd gewonnen?

Sinds 1 september bestaat er in Vlaanderen een nieuw systeem waardoor lenen bij familie of vrienden fiscaal gezien interessant kan zijn. Dit noemt men de win-winlening. Is dit iets voor u?


BANK - 04.10.2006

Vermijd risico’s…

Omdat u af en toe ook eens een belegging doet in een andere munt dan de euro, raadt uw bankier u aan om een ‘deviezencompartiment’ te openen op uw zichtrekening. Hoe zit dit precies? Wat zijn de voor- en de nadelen?


KOSTENVERGOEDINGEN - 02.10.2006

Is het ambtenarenforfait all-in of niet?

Een werknemer gebruikt z’n eigen wagen voor verplaatsingen in uw opdracht. U vergoedt hem met het zgn. ambtenarenforfait. Dekt dit forfait alles of kan de werknemer eisen dat u bepaalde extra’s apart vergoedt, bv. als hij panne heeft?


HOSPITALISATIEVERZEKERING - 02.10.2006

De verzekeraar laat uw werknemer in de kou staan…

De verzekeraar weigert een hospitalisatie te vergoeden omdat ze volgens hem niet gedekt wordt in de polis. Uw werknemer is daar niet gelukkig mee en u vindt het ook vreemd als u de polis erbij neemt. Wat kan men doen in zo’n geval?


ACTUALITEIT - 02.10.2006

Slecht gescoord bij de evaluatie, buiten dus?

In de onderwijssector zou er een CAO op komst zijn die stelt dat leerkrachten die twee keer na mekaar een onvoldoende krijgen bij een evaluatie ontslagen kunnen worden. “Kan zoiets ook ‘in de privé’?” vraagt u zich misschien af…


ACTUALITEIT - 02.10.2006

Interim kan niet langer bruggepensioneerde vervangen

U wilt een bruggepensioneerde werknemer vervangen door een interim. De RVA meldt u dat dit geen geldige vervanger is. Vroeger heeft u dit wel zo gedaan. Wat is er aan de hand? Moet u nu voor sancties vrezen?


PROEFPERIODE - 02.10.2006

Wanneer ontslaan in geval van ziekte tijdens de proeftijd?

Zoals u weet kunt u bedienden die tijdens hun proefperiode zeven opeenvolgende dagen ziek zijn onmiddellijk ontslaan zonder opzegtermijn of -vergoeding. Let echter op als er in die zeven dagen een weekend zit. Waarom?


RSZ-INSPECTIE - 02.10.2006

Uw boekhouding binnenstebuiten…

De RSZ voert naar verluidt steeds meer zeer grondige controles uit waarbij men zelfs uw boekhouding binnenste­buiten keert. Hoe bereidt u zich voor?


EDUCATIEF VERLOF - 02.10.2006

Binnen de uren of buiten de uren: wie beslist?

Uw werknemer gaat een cursus volgen in het kader van educatief verlof. Hij kan die cursus zowel binnen als buiten de arbeidsuren volgen. Kunt u hem verplichten om te kiezen voor bv. ‘buiten de uren’?


SUCCESSIEPLANNING - 01.10.2006

Een stichting, ook iets voor u?

In navolging van de Nederlandse Stichting Administratiekantoor kent België sinds enige tijd een eigen variant als instrument voor successieplanning. Hoe werkt dat precies? Is een stichting ook voor u bruikbaar? Zo ja, kiest u dan het best voor de Nederlandse of de Belgische versie? Zijn er valabele alternatieven en waarop moet u letten?


OBLIGATIES - 01.10.2006

Zijn obligaties ‘out’?

Op een obligatie van vijf jaar krijgt u thans nog maar net iets meer dan op een goed spaarboekje of een termijnrekening van drie maanden. Is het dan nog wel zinvol om obligaties te kopen?


AANDELEN(FONDSEN) - 01.10.2006

Een turbo in uw portefeuille?

Het beleggersjaar is meer dan driekwart gevorderd. De prestaties zijn evenwel nog niet geweldig geweest. Obligatiefondsen brachten nauwelijks iets op of staan momenteel licht negatief. De meeste aandelenfondsen gaan erop vooruit, maar men kan zeker niet spreken van topprestaties. U overweegt daarom om met een klein stukje van uw portefeuille wat meer risico te nemen om het rendement wat op te krikken. Maar hoe pakt u dit aan en hoe schat u de risico’s in?


SCHENKING - 01.10.2006

Schenken aan een minderjarige

U wilt een schenking doen aan uw minderjarige (klein)kind, uw neefje, … Kan dat op dezelfde manier als aan een meerderjarige? Kan een minderjarige zelf een schenking aanvaarden of moet iemand anders dat voor hem doen? Zo ja, wie moet of mag dat doen en wie zal de schenking beheren zolang hij minderjarig is?