Alle domeinen

2006 - Januari

STANDPUNT RECHTER - 30.01.2006

Een zeiljacht als loon?


ROERENDE INKOMSTEN - 30.01.2006

De notionele interestaftrek en de dividendpolitiek

Wat is nu het interessantste: de winst van een vennootschap als dividend uitkeren of ‘reserveren’ en later als liquidatiebonus uitkeren?


STANDPUNT RECHTER - 30.01.2006

U moet een beetje detective spelen


FISCOTIP - 30.01.2006

Verdien geld door te lenen bij de bank

U woont samen met uw partner in uw eigen en enige woning, waarvan de lening ondertussen afbetaald is. U wilt nu een verbouwing laten doen die u in principe zelf kunt betalen. Is dit echter aangewezen of kunt u toch beter lenen?


ACTUALITEIT - 30.01.2006

Korting of overname?

Het autosalon is hét moment om tegen interessante voorwaarden een auto te kopen. Maakt het iets uit of u meer korting vraagt of een grotere overnameprijs?


CONTROLE - 30.01.2006

Probeer niet altijd de slimste te zijn!

Krijgt u een ‘bericht van wijziging’, dan heeft u steeds de neiging hier uitgebreid op te antwoorden. U zet zich ijverig aan het werk en u maakt punt voor punt brandhout van de argumentatie van de controleur. Is dit de beste strategie?


FISCALE DROOM - 30.01.2006

Drinken en feesten op het goede doel

U hoort ‘na middernacht’ het verhaal dat een bedrijfsleider al jaren een storting doet aan zijn eigen vzw, die voor hem zgn. studiereisjes en andere leuke dingen organiseert en dat de fiscus hier nooit vragen over stelt. Een goed idee?


UITSMIJTER - 30.01.2006

Niet overdrijven...


FISCOTIP - 16.01.2006

Ligt het fiscale paradijs in het Oosten?

Meer en meer ondernemers lonken naar Oost-Europa voor de goedkope en flexibele arbeidskrachten, maar ook voor de lage belastingen. Hoe pakt u dit het best aan en wat is het voordeel?


ACTUALITEIT - 16.01.2006

Fiscale duisternis voor de lichte vrachtwagen?

Zoals aangekondigd gelden er sinds dit jaar strengere fiscale regels voor lichte vrachtwagens. Wat is er concreet veranderd? Hoe zit het nu met uw terreinwagen die u bv. in 2004 nog als lichte vrachtwagen liet inschrijven?


STANDPUNT RECHTER - 16.01.2006

Ook ‘familie’ mag elkaar helpen


STANDPUNT RECHTER - 16.01.2006

Tweede verblijven en vruchtgebruik...


UITSMIJTER - 16.01.2006

Restaurantkosten niet naar 75%


BTW - 16.01.2006

Help, ik heb BTW-controle gehad…

Wat de gevolgen kunnen zijn van een BTW-controle is meestal minder gekend, hoewel het hier dikwijls ook om belangrijke bedragen kan gaan. Wat moet u hiervan weten en wat is de beste strategie als de BTW-controleur een ‘taaie’ is?


ACTUALITEIT - 16.01.2006

Niet (alleen) voor multinationals

De ‘notionele interestaftrek’ is uitgegroeid tot het paradepaardje van de regering. Er blijven echter heel wat misverstanden over bestaan. Hoe zit het nu?


DIVIDEND - 16.01.2006

Een interessant dividend… ook voor de ‘oudjes’

Meer vennootschappen dan algemeen gedacht wordt kunnen slechts 15% roerende voorheffing op een dividenduitkering genieten in plaats van 25%. Hoe zit de vork juist aan de steel?


VENNOOTSCHAP - 01.01.2006

U wilt ook nog wel iets verdienen…

U heeft een bloeiend familiebedrijf en twee enthousiaste zonen die in uw voet­sporen willen treden. U wenst de zaak (aandelen) over te dragen aan uw zonen, maar u blijft gewoon verder werken. U wenst niet dat uw zonen zich diep in de schulden steken voor de overname. U wenst alleen voorlopig nog wat mee de touwtjes in handen te houden en er verder een inkomen uit te blijven genieten.


FISCAAL - 01.01.2006

Geen probleem meer voor de familiale holding

In het kader van familiale opvolging is het soms een slimme zet een holding op te richten. Blijkbaar had de fiscus het hier vrij moeilijk mee in het verleden. Nu heeft de minister van Financiën zich over de problematiek gebogen. Volgens hem is er geen probleem als er bepaalde spelregels worden gerespecteerd, hier iets meer over…


VENNOOTSCHAP - 01.01.2006

Zijn toondereffecten out?

De goedkeuring van de Wet tot afschaffing van de toondereffecten heeft een lichte paniek veroorzaakt en zelfs een golf van bijeenroepingen van algemene vergaderingen op gang gebracht. Wat is hier van aan? Wat houdt de nieuwe regeling precies in? En moeten we nu al bepaalde (voorzorgs)maatregelen nemen?


SCHENKING - 01.01.2006

Schenken van bouwgrond

Het schenken van bouwgronden tegen een verlaagd tarief wordt verlengd. Maar vanaf 1 januari 2006 is er wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden…


GOUD - 01.01.2006

Goud: het nieuwe eldorado?

Op een nieuwjaarsreceptie vertelt een vriend dat hij twee jaar geleden goud kocht en ondertussen al kan rekenen op een mooie meerwaarde. U heeft ook wel zin om dit te doen, maar u hoort allerlei tegenstrijdige berichten over goud. Volgens uw beleggingsadviseur is goud eigenlijk niet eens een belegging, want het levert op termijn niets op. Aan de andere kant hoort u dat goud nog verder zal stijgen en dat u het best nu nog aankoopt…


PENSIOENOPBOUW - 01.01.2006

Wat kunt u op ‘hold’ zetten?

De meeste mensen maken een combinatie van spaarsystemen om een extralegaal pensioen op te bouwen. Maar wat als u door omstandigheden een keuze moet maken en voor één keertje niet alle spaarvormen die u heeft kunt volstorten? Wat brengt het meeste op en welk systeem laat u dan het best een jaartje liggen?


AANDELEN - 01.01.2006

Het aandelenrisico ‘wegspreiden’?

Nu de rente nog steeds laag blijft, overweegt u om wat meer in aandelen te beleggen. U twijfelt evenwel omwille van het risico. Volgens uw vermogensbeheerder of uw bankier kan het risico tegenwoordig voor een groot stuk ‘weggewerkt’ worden door een beredeneerde spreiding die de risico’s zal afvlakken. Vandaag de dag heeft men immers een immense keuze aan aandelen en aandelenfondsen om tot een perfect gespreide portefeuille te komen...


SUCCESSIEPLANNING - 01.01.2006

Verhuizen en geen successierechten betalen?

Er wordt door vermogende mensen druk aan ‘estate planning’ gedaan en meer bepaald aan successieplanning. Allerhande constructies worden in dit verband opgezet. Maar kunt u niet gewoon successierechten vermijden als u op een bepaald ogenblik gewoon effectief in een ander land gaat wonen? U bent dan niet langer ‘rijksinwoner’ van België. Enkel uw officiële woonplaats veranderen is onvoldoende. In dit verband circuleren Spanje en Italië wel eens als interessante plaatsen. Hoe zit het verhaal precies in elkaar?