GOUD - 01.01.2006

Goud: het nieuwe eldorado?

Op een nieuwjaarsreceptie vertelt een vriend dat hij twee jaar geleden goud kocht en ondertussen al kan rekenen op een mooie meerwaarde. U heeft ook wel zin om dit te doen, maar u hoort allerlei tegenstrijdige berichten over goud. Volgens uw beleggingsadviseur is goud eigenlijk niet eens een belegging, want het levert op termijn niets op. Aan de andere kant hoort u dat goud nog verder zal stijgen en dat u het best nu nog aankoopt…

Goud als belegging. Sommige beleggingsspecialisten stellen dat goud eigenlijk geen echte belegging is. Voor een stuk klopt dat. Goud is immers niet geschikt om bv. een groot deel van uw portefeuille in te beleggen. De koers is immers heel wispelturig en als langetermijnbelegging brengt het nauwelijks iets op. Als we de ‘gemiddelde’ prestaties van goud bekijken over een lange termijn, scoort goud nauwelijks iets beter dan de inflatie. Of om het anders te zeggen: als uw betovergrootvader in 1800 1 dollar geïnvesteerd zou hebben in goud, dan zou zijn belegging vandaag - na aftrek van inflatie - iets meer waard zijn dan 1,2 dollar. Er zijn dus betere beleggingen. Vandaar dat goud vooral een plaats heeft in een beleggingsportefeuille - en dan slechts voor een paar procenten - als u mikt op een stijging van de goudprijs en u dus wat risico wilt nemen.

Wetmatigheid op de helling? Meer dan twee maanden terug schoot de goudkoers, en dit voor het eerst sinds 1987, boven de 500 Amerikaanse dollar per ons (31,1 gram). Hierdoor verdubbelde de goudprijs ten opzichte van 2001. Nochtans merkte de gemiddelde Vlaamse belegger hier tot nu toe niet zoveel van. De winst op de goudkoers werd immers voor een groot stuk tenietgedaan door de daling van de dollar. Het is één van die oude wetmatigheden van het beleggen: zakt de dollar, dan stijgt het goud. Nochtans doet er zich de laatste tijd een eigenaardig fenomeen voor. Ondanks de stijging van de dollar ten opzichte van de euro, is ook de goudprijs blijven stijgen. De vraag is natuurlijk of goud blijft stijgen. Een spel van vraag en aanbod…

India & China verhogen de vraag. Het goud komt in stijgende mate op in India en ook in Azië is het goud in trek. De stijgende koopkracht van de Aziaten maakt dat ook de vraag naar goud blijft stijgen. Ook de Chinese Centrale Bank doet haar duit in het (goud)zakje. Goud maakt momenteel zo’n 1,5% uit van haar totale reserves. Het is voor de hand liggend dat de Chinese overheid vroeg of laat stopt met de aankoop van Amerikaanse dollars. Een verhoging van de goudvoorraad is dan een valabele optie. Bovendien mag niet uit het oog verloren worden dat de Chinese Centrale Bank historisch gesproken over een gemiddelde van 7,5% aan goudreserves beschikt.

Rol van de centrale banken. Gedurende ettelijke decennia verkochten de centrale banken tonnen goud, wat het aanbod liet stijgen. Legendarisch zijn de verkopen van de Nationale Bank van België. Stilaan lijkt er evenwel een kentering te komen. Niet enkel hebben de centrale bankiers zich geëngageerd om samen op jaarbasis maximaal 500 ton op de markt te brengen. Men ziet nu dat sommige opnieuw aan de koopkant staan. Zo hebben zowel Rusland als een aantal landen uit het Midden-Oosten aangegeven de komende jaren hun voorraad opnieuw te willen uitbreiden. Niet toevallig dikwijls landen die, als gevolg van de gestegen olieprijzen, beschikken over de nodige petrodollars.

Het goudaanbod van de mijnen. Naast de eventuele verkoop door de centrale banken vormt de nieuwe mijnproductie een tweede deel van het aanbod. Tussen 1997 en 2002 werd er bitter weinig geïnvesteerd omwille van de weinig aantrekkelijke goudprijs. Daarnaast slinkt het aantal gebieden waar er op een rendabele manier aan nieuwe ontginning van goud kan worden gedaan. Een spectaculaire stijging van het aanbod zit er dus onmiddellijk in. Kortom, het ziet ernaar uit dat door een stijging van de vraag en een daling van het aanbod de goudprijs nog een stuk kan stijgen.

Hoe beleggen in goud? Het meest voor de hand liggend is fysiek goud te kopen. U kunt een goudstaaf kopen bij uw bankier en vervolgens opbergen in uw kluis. Standaard wordt een staaf van 1 kilogram gekocht, maar een aantal bankiers stelt ook staafjes van bv. 100 gram ter beschikking. Reken hier op 1% à 2% voor de aan- en de verkoopkosten, afhankelijk van de grootte. Daarnaast zijn er ook heel wat gouden munten in omloop. De meest zuivere munten zijn de Maple Leaf en de Krugerrand. Houd er wel rekening mee dat u hier moet rekenen op 4% inzake aan- en verkoop. Een aantal banken biedt ook de mogelijkheid om goud ‘op rekening’ te kopen, m.a.w. u krijgt het goud niet fysiek geleverd. Reken op een aankoop- en een verkoopkost van 1,2% en een bewaarloon van 0,2% à 0,3% op jaarbasis. Het voordeel hier is dan weer dat u perfect 3 gram goud zou kunnen kopen. Fysiek goud (staaf) is evenwel het goedkoopst in aan- en verkoop, u betaalt geen bewaarloon en u kunt het anoniem in uw kluis steken.

Als we de ‘gemiddelde’ prestaties van goud bekijken over een lange termijn, scoort goud nauwelijks iets beter dan de inflatie en is de koers heel wispelturig. Goud is dus niet geschikt als echte langetermijnbelegging, zoals bv. aandelen(fondsen). Maar aangezien de kans groot is dat de goudprijs nog verder zal stijgen, is de aankoop van goud wellicht geen slechte zet als u risico’s wilt nemen en dit goud max. 5% van uw portefeuille uitmaakt. Wie een goudstaaf koopt, heeft de minste kosten en kan het anoniem in zijn kluis steken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878