STANDPUNT RECHTER - 30.01.2006

Een zeiljacht als loon?

Een bestuurder verkoopt in 1998 zijn zeiljacht aan zijn vennootschap voor bijna € 615.000. Er wordt een zeer summiere verkoopovereenkomst opgesteld en de vennootschap betaalt de prijs aan de bestuurder. Voor de bestuurder is dit in principe een belastingvrij ‘inkomen’…

Standpunt Administratie

Volgens de fiscus moet de volledige prijs voor het zeiljacht echter belast worden als een bezoldiging bij de bestuurder, wat een gepeperde rekening oplevert. De bestuurder kon immers niet aantonen dat hij eigenaar was van het zeiljacht en dat de verkoop van het jacht effectief heeft plaatsgevonden.

Standpunt rechter

Voor de rechtbank kan de bestuurder alsnog bewijzen dat het zeiljacht effectief aan de vennootschap werd verkocht, maar dit volstaat spijtig genoeg niet... Volgens de rechter moest hij immers ook nog aantonen dat de verkoop van het jacht geen manier was om op een verdoken wijze een vergoeding te betalen. Concreet moest de bestuurder bewijzen dat de verkoopprijs overeenkomt met de werkelijke waarde van het zeiljacht. Vermits dit bewijs niet werd geleverd, kon de verkoopsom die de bestuurder voor het zeiljacht ontving terecht als een bezoldiging van de bedrijfsleider worden belast.

Commentaar

Van ambtswege. Belangrijk in deze betwisting is dat de bestuurder geen aangifte in de personenbelasting ingediend had waardoor de aanslag van ambtswege gevestigd werd. Dit betekent dat de bewijslast omgekeerd werd zodat de bestuurder moest bewijzen dat de prijs voor het jacht niet overdreven was. Had de bestuurder wel een (tijdige) aangifte ingediend, dan had de fiscus moeten bewijzen dat de prijs wel overdreven was. Uiteraard was het dan heel wat moeilijker geweest, maar anderzijds ook niet onmogelijk…

Niet overdrijven. Bent u van plan om goederen aan uw vennootschap te verkopen of te verhuren, dan is het dus belangrijk dat de verkoop- of de huurprijs niet overdreven is.

Tip. Laat een deskundige een schattingsverslag opstellen dat aantoont dat de verkoop- of de huurprijs correct is. Op die manier maakt u het de fiscus heel wat moeilijker om aan te tonen dat er een overdreven prijs werd betaald.

Extra formaliteit. Verkoopt of verhuurt u als bedrijfsleider goederen aan uw eigen vennootschap, dan moet u in principe ook steeds de ‘procedure van tegenstrijdig belang’ toepassen. Doet u dat niet, dan kan dit voor de fiscus een (bijkomend) argument zijn om de verkoop- of de huurprijs als een bezoldiging te belasten.

Wat is dit? De procedure van strijdig belang voorziet (samengevat) dat de raad van bestuur elke handeling tussen een NV en haar bestuurders op voorhand moet goedkeuren. In een eenpersoons-BVBA moet de zaakvoerder een verslag opstellen. Zijn er meerdere zaakvoerders, dan moet de handeling vooraf door de algemene vergadering van de BVBA worden goedgekeurd en moet er een ‘lasthebber ad hoc’ worden aangesteld die dan even optreedt in de plaats van de zaakvoerder die iets wil verkopen of verhuren aan de BVBA.

Tip. Verwijs in de notulen van de raad van bestuur of de algemene vergadering of in het verslag van de zaakvoerder reeds naar het schattingsverslag van de deskundige om de aankoopprijs of de huurprijs te verantwoorden. Op die manier verhoogt u de geloofwaardigheid van uw verhaal.

Abonnees kunnen dit vonnis downloaden via http://belastingen.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code BT 12.07.06.

Verkoopt of verhuurt u goederen aan uw eigen vennootschap, overdrijf dan niet en laat een schattingsverslag opmaken. Zo niet riskeert u dat de fiscus de prijs bij u privé (gedeeltelijk) als bezoldiging belast.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878