Alle domeinen

2006 - Augustus

ACTUALITEIT - 31.08.2006

Onkostenvergoedingen in de praktijk

In een vorig nummer hadden we het reeds over de nieuwe toepassingsregels van de forfaitaire onkostenvergoedingen voor zakenreizen naar het buitenland. Even kijken hoe u hiervan zo praktisch mogelijk gebruik kunt maken…


FISCAAL - 31.08.2006

Zou u wel ‘buiten deel’ schenken?

Doet u een schenking voor de notaris aan bv. uw zoon, dan staat mogelijk in de akte dat de schenking ‘buiten deel’ of ‘buiten part’ gebeurt. Wat betekent dat precies en wanneer is dat in feite zinvol?


GOED OM TE WETEN - 31.08.2006

Eerst schenken en dan dematerialiseren?


BTW - 31.08.2006

Waarom zou u (geen) teruggave van de BTW vragen?

Blijkt uit uw BTW-aangifte dat u een tegoed heeft, dan kunt u vragen dat de BTW u dit terugbetaalt of u kunt het verrekenen met uw volgende aangifte. Maar is het wel altijd een goed idee om terugbetaling te vragen? Hoe beoordeelt u dit?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - 31.08.2006

Grote kuis gedaan zeker… ?

Een collega kreeg van een leverancier plots een factuur voor een levering van zomaar eventjes 5 jaar geleden. Is dat niet gewoon te laat of moet hij die toch nog betalen en is dat allemaal nog wel in orde voor de BTW en de Belastingen?


GOED OM TE WETEN - 31.08.2006

Hoezo, huurwaarborg cash te betalen?


ACTUALITEIT - 31.08.2006

Euh, is cash geld in mijn BVBA nu gevaarlijk?

Onlangs pakten de media uitvoerig uit met de overwinning van de fiscus tegen de zgn. kasgeldvennootschappen. Wat is precies het probleem daarmee en moet u nu zélf ook oppassen met bepaalde zaken of loopt het zo’n vaart niet?


FISCAAL - 31.08.2006

Meer tijd om te reclameren!

U heeft wellicht ook gelezen in de krant dat de bezwaartermijn is verlengd van drie naar zes maanden. Geldt dit ook al voor de aanslag van dit jaar?


PERSONEEL - 31.08.2006

De sport- en cultuurcheque onder de loep

Sinds kort is het mogelijk om werknemers een extraatje te geven door middel van zgn. sport- en cultuurcheques. Even kijken wat daar nu zo interessant aan is en waarop u moet letten als u daar gebruik van wilt maken…


FISCOTIP - 28.08.2006

Kent u het ‘investeringsspaarplan’ al?

U wilt uw werknemers een bonus geven, maar als u die onder de vorm van een gewoon loon uitbetaalt, dan houden zij daar netto weinig van over. Wist u dat er voor KMO-vennootschappen een interessant alternatief bestaat? Even kijken.


ACTUALITEIT - 28.08.2006

Blikvangers van de Programmawet

In volle vakantie verscheen de nieuwe Programma­wet. Er zijn vooral maatregelen genomen om de georganiseerde fraude aan te pakken.


STANDPUNT RECHTER - 28.08.2006

Een ongeluk bij een geluk…


NIEUWE WETGEVING - 28.08.2006

De nieuwe ‘win-winlening’ van het Vlaams gewest

De Vlaamse regering keurde recentelijk de zgn. win-winlening goed, vanaf 01.09.2006 is ze operationeel. Wat houdt deze regeling in? Wat is hier voordelig aan? Of is de regeling helemaal niet voordelig?


PIPELINE - 28.08.2006

Loeien op kosten van de fiscus


BEROEPSKOSTEN - 28.08.2006

Niet-aftrekbare kosten… toch aftrekbaar

Het lijkt een contradictio in terminis, maar niet-aftrekbare kosten (managementfees) zijn soms wél aftrekbaar. De oorzaak is te zoeken in een subtiel samenspel tussen twee wetsbepalingen. Waarover gaat het juist?


PENSIOEN - 28.08.2006

Hoe gaat het met het VAPZ?

Zoals u wellicht weet kunt u via een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) op een fiscaalvriendelijke manier uw wettelijk pensioen aanvullen. Waarop let u het best om uw ‘inspanning’ te optimaliseren?


ALTERNATIEF BELONEN - 21.08.2006

De sport- en cultuurcheque: voor elk wat wils?

Onlangs heeft de overheid een nieuw soort cheque gecreëerd die ook vrijgesteld is van RSZ-bijdragen: de sport- en cultuurcheque. Het systeem is te vergelijken met dat van de maaltijd- en geschenkcheques. Voor wie is het interessant?


EDUCATIEF VERLOF - 21.08.2006

Wanneer begint de ontslagbescherming te lopen?

Iemand deelt mee dat hij een cursus volgt die in aanmerking komt voor educatief verlof. Is hij dán al beschermd tegen ontslag of pas als hij ook een inschrijvingsbewijs afgeleverd heeft? Uit een recent arrest blijkt dat u moet oppassen…


ZIEKTE - 21.08.2006

Moet u betalen voor ziek zijn in de eerste maand?

Stel, uw werknemer is nog geen maand in dienst en hij wordt ziek voor een langere periode. Moet u dan gewaarborgd loon betalen? Hoe zit dat precies?


ONTSLAG - 21.08.2006

Kan de opzeg starten op de derde van de maand?

Stel, u ontslaat een bediende met een opzegtermijn. Aangezien de eerste van de maand een zaterdag is, vermeldt u de derde van de maand als begindatum van de opzeg. Wat zijn dan de gevolgen? Kunt u die alsnog vermijden?


ACTUALITEIT - 21.08.2006

Nieuw kilometerforfait gepubliceerd


ACTUALITEIT - 21.08.2006

Outplacement en 45-plussers

Als u een 45-plusser ontslaat, heeft die zoals u weet recht op outplacement. Voortaan bent u verplicht de werknemer hierover te informeren. Hoe doet u dat?


AANWERVEN - 21.08.2006

Eerst een studentencontract en dan een ‘echt’?

Een jongere is afgestudeerd en u wilt hem een kans geven op ‘vast werk’. Kunt u misschien een studentencontract gebruiken om hem eerst eens te testen (= u betaalt minder RSZ) en pas dan de knoop doorhakken of heeft dat geen zin?


ARBEIDSREGLEMENT - 21.08.2006

Een aanslepend conflict, wat nu?

U wilt uw arbeidsreglement wijzigen en enkele van uw werknemers liggen dwars. Welke stappen kunt u nemen om dit conflict op te lossen? Hoe gaat het in zijn werk en hoe bereikt u het best (het gewenste) resultaat?


VAN HOREN ZEGGEN - 18.08.2006

‘Gesplitst’ kopen, een lucratieve zaak?

U wilt een appartement aan zee kopen en uw boekhouder zegt dat u dat het best samen met uw kinderen koopt via een zgn. gesplitste aankoop om later successierechten te besparen. Hoe werkt dat en is dat wel helemaal koosjer?


GOED OM TE WETEN - 18.08.2006

Interesten slechte betalers nu 10%


RECHT - 18.08.2006

Als uw leverancier afhaakt…

Eén van uw leveranciers stopt van de ene op de andere dag met de levering van een bepaald product. Mag hij dat zomaar zonder enige vooropzeg? Wat kunt u daartegen doen en hoe vermijdt u zelf zoveel mogelijk problemen?


GOED OM TE WETEN - 18.08.2006

Hoezo, “Kloppen uw gegevens, meneer?”


FISCAAL - 18.08.2006

Het blijft levensgevaarlijk

Een recent arrest toont nog maar eens aan hoe ‘fiscaal gevaarlijk’ het is als u uw bankrekening privé én beroepsmatig gebruikt. Wat was er gebeurd? Hoe kunt u dit vermijden?


RECHT - 18.08.2006

Alles wat u steeds wilde weten over de huurindexering…

Mag men elk huurcontract indexeren? Hoe ziet een correcte indexatie eruit? Wat als de verhuurder de indexering is vergeten? Mag de verhuurder ook de forfaitaire onkostenvergoeding indexeren?


PERSONEEL - 18.08.2006

Tijdskrediet, maar wel op uw manier!

Uw werknemer zal 1/5 minder werken in het kader van tijdskrediet. U loopt er niet wild van, maar het zij zo. Kunt u echter niet afspreken het tijdskrediet op te sparen en zo als het minder druk is volledig thuis te blijven?


ACTUALITEIT - 18.08.2006

Aftrekbaar ‘uit sympathie’?

U wilt iets geven aan de plaatselijke fanfare bij wijze van sponsoring, maar dan zonder vermelding in ‘het boekske’. Is dat bedrag dan ook fiscaal aftrekbaar?


BTW - 18.08.2006

Uw boekhouder in het vizier?

Elk kwartaal krijgt u van de BTW een rekeninguittreksel met een heleboel cijfers en letters. Wist u dat dit uittreksel vaak nuttige informatie bevat over wat er eventueel verkeerd is gegaan met uw aangiften en betalingen? Even kijken.