Alle domeinen

2006 - Juni

VENNOOTSCHAP - 19.06.2006

Gaat u ook gratis naar de dokter?

De fiscus heeft de fiscale behandeling van premies en uitkeringen betaald in het kader van een zgn. collectieve verzekering voor geneeskundige verzorging versoepeld. Hoe zit het nu en wat kunt u doen als u toch belast werd?


FISCOTIP - 19.06.2006

Houd de vinger aan de knip

Nogal wat particulieren kopen momenteel samen met hun kinderen een tweede verblijf. De kinderen kopen de naakte eigendom, de ouders het vruchtgebruik. Hier zijn ook nadelen aan verbonden. Zijn die te vermijden?


PERSONENBELASTING - 19.06.2006

Hoe bent u ‘fiscaal gezien getrouwd’?

Heeft u een eenmanszaak en gebruikt u een stuk van uw woning beroepsmatig, dan wordt de aftrekbaarheid van uw kosten mee bepaald door de vraag of u gehuwd bent en onder welk stelsel. Hoe zit dat juist en wat kunt u doen?


STANDPUNT MINISTER - 19.06.2006

De Jos en de Willy zijn alles komen doen…


STANDPUNT RECHTER - 19.06.2006

Degressief afschrijven kan niet altijd…


ACTUALITEIT - 19.06.2006

Vul het laatste fiscale gaatje op

Is het zo dat u een belangrijk fiscaal voordeel kunt genieten als u nog snel een levensverzekeringscontract sluit voor 30 juni?


UITSMIJTER - 19.06.2006

Geef hem nog een kans


TEKENEN EN INDICIëN - 19.06.2006

Laat niet te veel zien…

Als de fiscus een indiciair onderzoek doet, kan het soms nodig zijn om bepaalde verrichtingen op een privérekening voor te leggen. Volstaat het dan dat u enkel de betreffende uittreksels voorlegt of moet u de volledige rekening laten zien?


BTW - 06.06.2006

Om toch niet te moeten factureren aan particulieren

Groothandelaars die ook aan particulieren verkopen zijn in principe verplicht om óók aan die particulieren een factuur uit te reiken. Toch kunt u die facturatieplicht vermijden. Hoe pakt u dat het best aan?


STANDPUNT RECHTER - 06.06.2006

De fiscus houdt niet van een ‘ommetje’


STANDPUNT ADMINISTRATIE - 06.06.2006

De BTW blijft breekijzers en koevoeten eisen


FISCOTIP - 06.06.2006

De pingponghandgift…

U woont samen met uw vriend(in) of u bent gehuwd met ‘scheiding van goederen’. Uw partner en uzelf wensen dat na het overlijden van één van beiden alle centen naar de langstlevende gaan, zonder successierechten… Kan dit?


ACTUALITEIT - 06.06.2006

De puntjes op de i

In een recente circulaire stelt de fiscus een aantal nieuwe regels vast m.b.t. de concrete toepassing van de zgn. forfaitaire reisvergoedingen als u voor uw zaak naar het buitenland gaat. Wat is er van belang?


ACTUALITEIT - 06.06.2006

Met de zegen van de minister

Dankzij de minister is er goed nieuws voor bepaalde koppels die samen lenen voor een woning waarvan slechts één van beiden eigenaar is. Hoe zit dat?


PIPELINE - 06.06.2006

Weer een discussie minder…


OPSTALRECHT - 06.06.2006

Een wondermiddel?

Wie zijn vennootschap een recht van opstal verleende riskeert privé zwaar belast te worden op het einde van de rit. Is het een oplossing om voor het einde de naakte eigendom van het gebouw over te kopen van uw vennootschap?


VASTGOED - 01.06.2006

Verkoop met BTW altijd nadelig?

U staat op het punt om een appartement aan de kust of een tweede woning te kopen. Het is geen nieuwbouw en toch wordt er verkocht met BTW. Dit lijkt dus geen goede zaak te zijn. U zal nu immers 21% BTW moeten betalen in plaats van anders 10% registratierechten (12,5% in Brussel en Wallonië). Volgens de ver­koper hoeft dit niet per se negatief te zijn. Dit begrijpt u niet.


GOUD - 01.06.2006

Gaat het goud naar af?

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijging van de goudprijs. Is het einde van de stijging al in zicht?


VENNOOTSCHAP - 01.06.2006

Uw NV omzetten naar een Comm.VA?

In 2014 is het definitief gedaan met de aandelen aan toonder. Deze toch wel in­grijpende fiscale maatregel heeft verstrekkende gevolgen naar fiscale planning toe en meer bepaald naar estateplanning toe. Eén van de vragen is wat u moet doen met uw patrimoniumvennootschap onder de vorm van een NV waarvan de aandelen aan toonder zijn. U zou uw kinderen graag al mee in het verhaal betrekken, maar u wilt toch nog wel graag de touwtjes in handen houden.


BANK - 01.06.2006

Vragen bij buitenlandse overschrijvingen?

Een kennis van u repatrieerde in het verleden geld van zijn Luxemburgse rekening door dit gewoon in een aantal kleinere bedragen over te schrijven op zijn Belgische rekening. U hoort nu echter allerlei verhalen rond diverse controles die de banken zouden uitvoeren wanneer u geld zou overschrijven van een buitenlandse bank­rekening. Hierbij duikt ook regelmatig het bedrag van € 10.000 op. Een stand van zaken…


AANDELEN - 01.06.2006

Maak uw portefeuille wat defensiever…

De meeste beurzen stegen de laatste drie jaar met zo’n 40% à 50% of zelfs meer. Nu de beurzen al een paar keer een serieus dipje kenden kiest u volgens uw bankier of vermogensbeheerder nu het best voor meer veiligheid door om te schakelen naar zgn. defensieve aandelen(fondsen). Wat bedoelt hij daar precies mee en is dat wel een goed idee in de huidige situatie van stijgende rente?


LEVENSVERZEKERING - 01.06.2006

Betaalt een verzekeraar wel altijd uit?

Indertijd heeft u een overlijdensverzekering afgesloten voor een belangrijk bedrag voor het geval u zou overlijden. U heeft evenwel gehoord dat de verzekeraar in bepaalde situaties niet zou uitbetalen bij overlijden. Hoe zit dat als u deze zomer bv. eens meevliegt met het sportvliegtuigje van een vriend of u laat verleiden tot zgn. gevaarlijke sporten (bv. elastiekspringen)? Of wat als u overlijdt door overdreven snelheid of in het geval dat uw leven beëindigd wordt door euthanasie?


SUCCESSIEPLANNING - 01.06.2006

Koop samen met uw kinderen onroerend goed

Eén van de weinige technieken om degelijk aan successieplanning te doen met onroerend goed is de zogenaamde gesplitste aankoop samen met uw meerderjarige kinderen. Een recente parlementaire vraag hierover wijst erop dat u heel nauwkeurig te werk moet gaan als u wilt dat deze techniek voor 100% sluitend is, anders riskeren uw erfgenamen toch successierechten te moeten betalen…


FRANKRIJK - 01.06.2006

The French Connection

Een buitenverblijf in Frankrijk wordt dikwijls voor een stuk gekocht met geld dat op een Luxemburgse rekening stond. Het gaat wel niet om zwart geld, maar veilig­heidshalve wilt u dit op een discrete manier investeren in een Frans onroerend goed zonder al te veel in de kijker te lopen bij de fiscus, die dan misschien allerlei vragen komt stellen…