Alle domeinen

2006 - April

FISCOTIP - 24.04.2006

Laat niets verloren gaan

Sinds er nieuwe regels gelden voor de fiscale aftrek van hypothecaire leningen voor een privéwoning, kan lenen zeer interessant zijn. Hoe kunt u uw lening dan optimaliseren om zoveel mogelijk fiscaal voordeel te doen?


PIPELINE - 24.04.2006

Langere bezwaartermijn!


PARLEMENTAIRE VRAAG - 24.04.2006

Aankoop voor de kinderen


ACTUALITEIT - 24.04.2006

Mag een controleur wel werken tijdens het weekend?

Het gebeurt dat een controleur tijdens het weekend vaststellingen doet. In een parlementaire vraag werd recentelijk aan de minister gevraagd of hij dat zomaar mag doen en zo ja, wat de waarde van die vaststellingen is.


ACTUALITEIT - 24.04.2006

De verboden cocktail!

Een recent arrest toont nog maar eens aan wat de gevaren zijn als u als zelfstandige een bankrekening zowel beroepsmatig als privé gebruikt…


CONTROLE - 24.04.2006

Een pak huiswerk

Een belastingcontroleur heeft het recht te allen tijde inlichtingen te vragen over uw (computer)boekhouding met het oog op het onderzoek van uw ‘belastbare toestand’. Maar wat als hij u met zijn vragen op kosten jaagt?


RULING - 24.04.2006

Het ‘jojokapitaal’


BEROEPSKOSTEN - 24.04.2006

Mijn vennootschap onderhoudt mijn ‘ex’…

Uw huwelijk loopt spaak. Er wordt overeengekomen dat u uw vrouw een flinke onderhoudsuitkering uitbetaalt. U heeft horen zeggen dat de alimentatie ook door uw vennootschap betaald mag worden. Is dit voordeliger?


UITSMIJTER - 10.04.2006

Eigenaardig mag


ONROEREND GOED - 10.04.2006

Heeft u even de tijd voor erfpacht?

Zoals u wellicht weet geeft een opstalrecht soms fiscale problemen wanneer u eigenaar wordt van het gebouw dat uw vennootschap heeft gezet. Is erfpacht daarvoor een oplossing, zoals sommigen beweren?


FISCOTIP - 10.04.2006

Een kleine omweg…

Als men van een eenmanszaak overstapt naar een vennootschap, heeft men dikwijls de neiging om de geplande investeringen uit te stellen. Maar is dit wel altijd een goede zet… ?


VENNOOTSCHAP - 10.04.2006

De notionele interestaftrek optimaliseren?

De notionele interestaftrek is ‘hot’ en u hoort langs alle kanten suggesties om het optimaal te genieten. Zijn die suggesties wel altijd even interessant? We bekijken er enkele voor u.


STANDPUNT RECHTER - 10.04.2006

BTW op promotiefeesten: meer goed nieuws?


BEROEPSKOSTEN - 10.04.2006

Waarom het moeilijk maken?

Het oprichten van een managementvennootschap kan interessant zijn om uw winst fiscaal te optimaliseren, maar vaak geeft dit ook aanleiding tot problemen met de fiscus. Hoe pakt u dit het best aan om discussie te vermijden?


ACTUALITEIT - 10.04.2006

Geld ‘hebben’ volstaat niet…

Een recente uitspraak toont nog maar eens aan dat ook wie ‘er warmpjes in zit’ op een indiciair tekort belast kan worden. Hoe zit dat precies?


PERSONAL FINANCE - 01.04.2006

Tijd voor een ‘moderne’ portefeuille?

Een ‘klassieke’ aandelenportefeuille bestaat bij de meeste banken nog steeds voornamelijk uit Europese en Amerikaanse aandelen(fondsen). Nu een aantal economische regio’s zich in sneltempo aan het ontwikkelen zijn, is het aange­wezen om met uw bankier of uw vermogensbeheerder de samenstelling van uw portefeuille eens ‘te herbekijken’…


SUCCESSIERECHTEN - 01.04.2006

Samen met uw kind een nieuwbouw kopen

U gaat een nieuwe woning of een buitenverblijf bouwen en u wilt uw kinderen hierbij betrekken. Met andere woorden, u wilt ze een stuk mee laten kopen zodat ze later, als ze deze woning erven, geen successierechten hoeven te betalen. Hoe kunt u dit het best organiseren?


HUWELIJKSVERMOGEN - 01.04.2006

We zijn getrouwd uit liefde…

Heel wat ondernemers en vrije beroepers zijn getrouwd zonder huwelijkscontract. Voor het geval er echt iets zou mislopen met uw onderneming of voor het geval u ooit geconfronteerd zou worden met een zware aansprakelijkheidsvordering, zou u graag omschakelen naar een scheiding van goederen. Maar hoe zwaar, hoe snel en hoe duur is deze procedure? En klopt het dat dit duur wordt als u veel on­roerend goed heeft?


VASTRENTENDE BELEGGINGEN - 01.04.2006

Kort of beter lang?

De kortetermijnrente op drie maanden spurtte naar 2,7%. Een staatsobligatie op tien jaar geeft u ongeveer 3,7%. Kiest u nu het best voor kort of voor lang?


VERZEKERINGEN - 01.04.2006

Als het noodlot toeslaat

U heeft een bloeiende zaak opgebouwd en uw gezin heeft een zekere levens­standaard ontwikkeld. Maar wat als u plots komt te overlijden? Kan uw gezin finan­cieel gezien verder zonder u? Of misschien dreigt zelfs uw bedrijf binnen de kortste keren in elkaar te stuiken? Hoe kunt u dit allemaal het best beschermen?


FISCAAL - 01.04.2006

Andorra, een alternatief voor Luxemburg?

Decennia lang was Luxemburg het discrete bankiersland bij uitstek. Het valt moeilijk te ontkennen dat ondanks een strikt bankgeheim Luxemburg toch onder grote druk blijft staan van de Europese Unie en mogelijk in de toekomst verdere stappen zal zetten in de richting van meer openheid. Zwitserland blijft dan meer dan ooit het alternatief. Maar er is ook nog Andorra, op een flinke dag rijden… Is dit ook geen discreet bankland?


FISCAAL - 01.04.2006

Mijn patrimoniumvennootschap op pensioen?

U heeft in de jaren ’80 een flink onroerend-goedpatrimonium opgebouwd, maar dit wel via een patrimoniumvennootschap. U vraagt zich nu af hoe het eigenlijk in de toekomst verder moet met deze vennootschap. Wat als deze patrimonium­vennootschap in de toekomst niet meer ‘gevoed’ wordt vanuit uw werkvennootschap? Wat doet u dan het best?


SUCCESSIEPLANNING - 01.04.2006

Alles erven zonder successierechten?

U wilt dat uw echtgeno(o)t(e) optimaal beschermd is voor het geval u iets zou overkomen. U heeft gehoord dat het via de zgn. sterfhuisconstructie mogelijk is om een wel bepaalde echtgeno(o)t(e) optimaal te beschermen bij het overlijden van de partner zonder dat er successierechten betaald hoeven te worden. Hoe zit deze techniek precies in elkaar?