BEROEPSKOSTEN - 10.04.2006

Waarom het moeilijk maken?

Het oprichten van een managementvennootschap kan interessant zijn om uw winst fiscaal te optimaliseren, maar vaak geeft dit ook aanleiding tot problemen met de fiscus. Hoe pakt u dit het best aan om discussie te vermijden?

Een managementvergoeding

Wat is de bedoeling? Een goed draaiende vennootschap kan haar administratie, beheer, enz. uitbesteden aan een managementvennootschap die daar een (forse) vergoeding voor factureert. De werkvennootschap trekt die vergoeding uiteraard af zodat haar winst dus (fors) ‘gedrukt’ wordt.

Dezelfde koek. In principe is die managementvennootschap (indirect) in handen van dezelfde personen, bv. de echtgenote, zodat de betaalde vergoeding niet ‘verloren’ gaat. Binnen die managementvennootschap kan de winst (de ontvangen vergoeding) ‘geoptimaliseerd’ worden (een auto voor de echtgenote-zaakvoerder bv.).

Probleem. Bij de fiscus ligt dit echter gevoelig, zeker als er grote bedragen betaald worden en het niet duidelijk is welke prestaties daar precies voor geleverd werden door de managementvennootschap. In dat geval kan de fiscus de aftrek van de vergoeding bij de werkvennootschap verwerpen, terwijl de managementvennootschap er toch op belast wordt.

Wat kunt u doen? Om dit te vermijden moet u een contract maken tussen de werk- en de managementvennootschap waarin duidelijk en concreet omschreven wordt welke prestaties er geleverd moeten worden. Uiteraard moet de vergoeding realistisch blijven, rekening houdend met de aard van de prestaties.

Let op! Het opmaken van een contract volstaat niet, wat overeengekomen werd moet in de praktijk ook effectief en nauwgezet uitgevoerd worden. Als het contract bv. voorziet in een maandelijkse rapportering, dan moet dit ook daadwerkelijk gebeuren, bv. aan de hand van een schriftelijk verslag. Een hele papierwinkel dus...

Een bestuurdersvergoeding

Alternatief. U zou de managementvennootschap kunnen benoemen tot zaakvoerder of bestuurder in uw werkvennootschap. Er wordt dan geen managementvergoeding meer betaald, maar een bestuurdersvergoeding.

Voordeel. In tegenstelling tot bij een managementvergoeding is er geen contract meer vereist. De managementvennootschap krijgt dan eigenlijk een bezoldiging voor haar mandaat, net als de andere zaakvoerders of bestuurders.

Let op! De bezoldiging van een bestuurder-natuurlijke persoon is in principe altijd aftrekbaar ongeacht het bedrag of de tegenprestatie, maar dit geldt niet voor de vergoeding van een bestuurder-vennootschap. Die is enkel aftrekbaar als er aangetoond kan worden dat ze niet overdreven is en dat er effectief een tegenprestatie geleverd werd, net zoals bij de managementvergoeding dus.

Tip. Om problemen te vermijden kan de algemene vergadering aan de bestuurder (de managementvennootschap) een tantième toekennen op het moment dat ze de jaarrekening van het afgelopen boekjaar goedkeurt. Dit is een toekenning van een deel van de winst en geen vergoeding voor geleverde prestaties, zodat er in principe geen discussie is over de aftrekbaarheid.

Factuur. Een managementvennootschap is in principe niet BTW-plichtig voor haar activiteit als bestuurder of zaakvoerder, maar zij kan daar wel (definitief) voor kiezen. In dat geval moet ze voor het tantième een factuur met BTW opmaken aan de werkvennootschap, met als vermelding bv. ‘tantième volgens de jaarvergadering van (bv.) 28 april 2006’.

Benoem uw managementvennootschap tot zaakvoerder of bestuurder in uw werkvennootschap. U kunt dan een tantième toekennen dat, in tegenstelling tot een managementvergoeding, zonder discussie aftrekbaar is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878