ACTUALITEIT - 10.04.2006

Geld ‘hebben’ volstaat niet…

Een recente uitspraak toont nog maar eens aan dat ook wie ‘er warmpjes in zit’ op een indiciair tekort belast kan worden. Hoe zit dat precies?

Wat was er gebeurd? De bestuurder van een NV betaalde privé een aantal leveranciers van zijn vennootschap. In totaal ging het om meer dan (toen nog) 2,6 miljoen BEF aan betalingen die op zijn rekening-courant geboekt werden. De controleur stelde echter vast dat de bestuurder dat jaar niet voldoende inkomsten had om die betalingen te kunnen doen en bijgevolg belastte hij hem op een zgn. indiciair tekort.

Geld genoeg. De bestuurder ontkende niet dat hij die leveranciers betaalde, maar hij beweerde dat hij hiervoor het geld van zijn privéspaarrekening gebruikte, zodat er dus geen sprake was van een indiciair tekort. Als bewijs legde hij een rekeninguittreksel voor waaruit bleek dat er bij het begin van dat jaar meer dan 2,8 miljoen BEF op zijn spaarrekening stond. Meer dan genoeg dus…

Gebruikt? Voor de rechter (rechtbank Leuven, 24 februari 2006) volstaat dit echter niet. De bestuurder moet immers ook nog kunnen aantonen dat hij dit geld effectief ‘aangewend’ heeft. Geld dat een heel jaar ‘onaangeroerd’ op een spaarrekening blijft staan, kan immers niet gebruikt zijn om een uitgave te doen. Vermits de bestuurder niet bewijst dat hij geld van zijn rekening gehaald heeft, krijgt hij dus ongelijk…

Hoe bewijzen? Geld op een privéspaarrekening kan een perfecte uitleg zijn om een grote uitgave te verantwoorden als u kunt aantonen dat u dit geld ook effectief gebruikt heeft. Vermits het om een privérekening gaat, hoeft u daarvoor niet alle uittreksels voor te leggen, het volstaat die van 1 januari én die van 31 december te laten zien. Als onze bestuurder ook een uittreksel had voorgelegd waaruit bleek dat er op 31 december bv. nog + 200.000 BEF op zijn rekening stond, dan was er dat jaar dus 2,6 miljoen af gegaan en dan was er dus geen probleem geweest.

Tip. Het volstaat dat u kunt aantonen dat het saldo van uw rekening afgenomen is, u hoeft m.a.w. niet ook nog eens te bewijzen aan wat u het geld precies besteed heeft en wanneer. Een uittreksel voorleggen van een opname of een overschrijving van een bepaald bedrag is dus niet nodig.

Geld hebben op een privérekening is op zich geen verantwoording voor een grote uitgave. U moet ook aantonen dat dit geld van uw rekening gegaan is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878