Alle domeinen

2006 - Mei

PIPELINE - 22.05.2006

Schenken met rem…


FISCOTIP - 22.05.2006

De wondere wereld van de OTC-opties

Aandelenopties kunnen een fiscaal interessante manier zijn om geld uit uw vennootschap te halen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Via bepaalde opties kunt u deze nadelen echter grotendeels vermijden. Hoe zit dat precies?


PROCEDURE - 22.05.2006

Over boetes en belastingverhogingen…

Een belastingsupplement betalen is niet leuk, maar wat het meestal pas echt vervelend maakt zijn die belastingverhogingen en boetes. Maar valt hier niet over te onderhandelen? Wat is de beste strategie op het terrein?


VENNOOTSCHAP - 22.05.2006

Kies de ‘juiste’ investeringsreserve!

U heeft de voorbije twee jaar telkens een zgn. investeringsreserve aangelegd in uw vennootschap, maar u kunt niet op tijd voldoende investeren om die ‘op te vullen’ zodat ze dus beide zullen worden belast. Tenzij u goed kiest misschien...


STANDPUNT MINISTER - 22.05.2006

Voetbal kijken met een lege maag… ?


ACTUALITEIT - 22.05.2006

Uw facteur is ook maar een mens…

Krijgt u uw belastingaanslag, dan heeft u drie maanden om in bezwaar te gaan als u niet akkoord bent. Wat als u te laat bent omdat u uw aanslag niet kreeg?


STANDPUNT RECHTER - 22.05.2006

De fiscus aanvaardt geen vijgen na Pasen


UITSMIJTER - 22.05.2006

Dagvergoedingen verhogen…


SUCCESSIERECHTEN - 22.05.2006

Vermijd de soms waanzinnige successierechten

U heeft geen kinderen en u wenst een bijkomend onroerend goed aan te kopen. Wel is er een neef aan wie u wel het nodige wilt achterlaten, o.m. dit nieuwe pand. Maar uw neef dreigt tot 65% successierechten te moeten betalen…


MEERWAARDE - 09.05.2006

Discussie gesloten

Door een wetswijziging bestaat er sinds dit jaar geen discussie meer over hoe ‘meerwaarden’ juist berekend moeten worden. In een recente circulaire geeft de fiscus daar nu een woordje uitleg over. Hoe zit het precies?


STANDPUNT RECHTER - 09.05.2006

Kan ik uw R/C kopen... ?


ACTUALITEIT - 09.05.2006

Aandacht voor de ‘papierwinkel’!

Uit een recent arrest blijkt nog eens wat de verstrekkende fiscale gevolgen kunnen zijn als men het juridisch gezien niet zo nauw neemt...


VENNOOTSCHAP - 09.05.2006

Slim beleggen in uw vennootschap

Belegt uw vennootschap in een bevek, dan verliest ze in principe ofwel de belastingvrijstelling op de meerwaarden op de aandelen, ofwel daalt de notionele interestaftrek. Er zijn echter alternatieven om dat te vermijden.


UITSMIJTER - 09.05.2006

Betalend wachten


FISCOTIP - 09.05.2006

Een echtgenoot met ‘last’ is voordelig…

Echtgenoten opteren vaak voor een beding dat in de volksmond ‘langst leeft, al heeft’ genoemd wordt. De kinderen erven dan pas als beiden overleden zijn, dit is wel niet interessant voor de successierechten. Er is een oplossing.


BEROEPSKOSTEN - 09.05.2006

Een vergetelheid met zware gevolgen

Om bepaalde uitgaven zoals erelonen of commissies te kunnen aftrekken als beroepskosten moet u in principe een zgn. fiche en een samenvattende opgave opmaken. Wat als u die formaliteit vergeet? Kan dit nog rechtgezet worden?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 02.05.2006

Wie is bevoegd?

Stel, u wilt een werknemer ontslaan. U wilt dat het ontslag correct wordt afgehandeld en daarom laat u uw sociaal adviseur de formaliteiten afhandelen. Kunt u hier toch nog problemen mee krijgen? Het Hof van cassatie licht toe...


STRATEGIE - 01.05.2006

Aandelen(fondsen) met een verzekering

Verschillende studies hebben meermaals aangetoond dat aandelen(fondsen) over langere periodes een hoger rendement geven dan andere beleggingen. Maar beleggen in aandelen is zeker niet zonder risico. U hoorde onlangs van een vriend dat dit niet echt een probleem is. Zijn aandelen(fondsen) worden immers door zijn vermogensbeheerder ‘afgedekt’ door opties, zoals een verzekering. Hoe werkt dit en hoeveel kost het?


LEVENSVERZEKERING - 01.05.2006

Verbouw uw schuldsaldo

U wenst een grondige verbouwing te doen aan uw villa aan de kust. Aangezien u daarvoor gaat lenen, zou u daarvoor ook graag een schuldsaldoverzekering afsluiten. Wat doet u het beste? Het verzekerde kapitaal in uw bestaande verzekering verhogen of een nieuwe nemen? En waaraan mag u zich verwachten inzake formaliteiten?


SUCCESSIEPLANNING - 01.05.2006

Praktische problemen bij schenken

In de praktijk blijven heel wat vragen bestaan als ouders aan hun kinderen willen schenken via een handgift, bankgift (via overschrijving) of via de notaris. Hoe zit dat immers als de ouders samen iets schenken aan de kinderen uit het zgn. gemeenschappelijk vermogen of uit het zgn. eigen vermogen of een combinatie van beide? Kan dit steeds in één akte of één document?


FRANKRIJK - 01.05.2006

Wat als u onroerend goed in Frankrijk erft?

Wat als u van uw ouders een pand erft dat gelegen is in Frankrijk? Betaalt u ook successierechten in België? Betaalt u dan tweemaal successierechten: in België en in Frankrijk? Wat als u later beseft dat u het Franse pand vergat aan te geven in de Belgische akte van nalatenschap? Betaalt u dan een flinke boete? Zijn er nog andere problemen?


TERMIJNREKENING - 01.05.2006

Een termijnrekening met 4,5%

U overweegt een stuk cash op een termijnrekening in euro te plaatsen. Volgens uw bankier kunt u een pak meer verdienen met een termijnrekening in dollar…


OPSTAL - 01.05.2006

Is opstalrecht toch fiscaal voordelig?

We hebben de laatste tijd regelmatig bijdragen gebracht rond fiscale constructies waarbij vruchtgebruik een centrale rol speelde. Denk maar aan de aankoop van de blote eigendom door een bedrijfsleider en het vruchtgebruik door de vennootschap. De fiscus heeft het soms wat moeilijker met deze constructies. Maar hoe zit het eigenlijk met het opstalrecht, kunt u hier nog het nodige voordeel uit halen en wat is hier tegenwoordig de houding van de fiscus?


VENNOOTSCHAP - 01.05.2006

Kopzorgen rond de ‘aandelen aan toonder’…

Tegen uiterlijk 31 december 2013 is het gedaan met de aandelen aan toonder. Het lijkt ver, maar toch kan het niet onverstandig zijn om nu al bepaalde voorzorgen te nemen… Wat is de beste strategie? Wat riskeert u als blijkt dat u in 2014 ineens over 90% aandelen van uw familiale vennootschap beschikt? Het gevaar dat men u vraagt met welk geld u die aandelen kocht en dit in het kader van een zogenaamd ‘indiciair’ onderzoek is niet denkbeeldig.