FISCAAL - 02.11.2006

Uw boeken bij de boekhouder?

Recentelijk bevestigde de minister dat u een boete kunt krijgen als uw boeken bij uw boekhouder liggen i.p.v. in uw praktijk. Moet u zich nu zorgen maken?

Waarover gaat het? In principe moet u al uw ‘boeken en bescheiden’ in uw praktijk bewaren. Dit betekent dat niet alleen uw boekhouding zelf (bv. uw resultatenrekening, uw afschrijvingstabel, enz.), maar ook alle documenten (uw facturen, uw ereloonnota’s, uw rekeninguittreksels, enz.) altijd op de praktijk aanwezig moeten zijn. Dit is zo uitdrukkelijk in de wet voorzien (art. 319 WIB). Anderzijds is het ook logisch dat bepaalde documenten soms bij uw boekhouder liggen om uw boekhouding op te maken en bij te werken. Kan dat dan een probleem zijn?

Mogelijk wel. Volgens de minister (Vr. en Antw., senaat, 2005-2006, nr. 3-65, p. 6.327) kan er wel degelijk een boete opgelegd worden als de ‘boeken en bescheiden’ zich op een andere plaats bevinden dan wat wettelijk voorzien is. Krijgt u een controle en bevindt uw boekhouding zich nog bij uw boekhouder, dan riskeert u dus een boete van (in principe) maar liefst € 625 (als het uw eerste overtreding is)…

Vaak niets aan de hand. Bij vrije beroepers gebeurt het echter zelden dat de controleur onverwacht op controle komt. Gewoonlijk zal hij u op voorhand laten weten wanneer hij van plan is om langs te komen. In dat geval is het natuurlijk geen probleem dat uw boeken bij uw boekhouder liggen en kan er makkelijk voor gezorgd worden dat alles in orde is.

Toch een probleem? Het gebeurt echter dat men tijdens een controle het antwoord op bepaalde ‘netelige’ vragen tracht te ontwijken en de vereiste documenten niet voorlegt onder het voorwendsel dat ze net bij de boekhouder liggen… Ook dan kan de controleur u een boete van € 625 opleggen, zelfs al gaat het slechts om één document. In de praktijk zal dit echter enkel gebeuren als de discussie ‘op de spits gedreven wordt’.

Tip. Ook tegen een boete kan er bezwaar ingediend worden, net zoals tegen uw gewone aanslag. Is de controleur streng geweest en gaat het om een eerder ‘lichte’ overtreding, dan is de kans op een ‘ontheffing’ zelfs reëel.

In de praktijk zal u daar quasi nooit een boete voor krijgen. Enkel als u zou weigeren om bv. bepaalde documenten voor te leggen, is er een risico.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878