SUCCESSIERECHTEN - 01.11.2006

Kijk uit hoe u ervoor zou lenen!

Erft u een woning, dan kunnen de successierechten daarop naargelang van de situatie soms behoorlijk oplopen. Speciaal hiervoor een lening aangaan kan dan een interessante piste zijn, zelfs indien u voldoende middelen beschikbaar heeft om de successierechten zo te voldoen. Van belang is dan echter wel de wijze waarop die lening wordt aangegaan en dat wordt dikwijls uit het oog verloren. We gaan even na hoe u op dit vlak kunt optimaliseren.

Als de successierechten te hoog oplopen. Zolang het gaat om een erfenis in rechte lijn (van het type ouders-kinderen), kunnen de verschuldigde successie­rechten naargelang van de situatie wellicht nog enigszins meevallen, maar dat wordt meteen heel anders als u zou erven van bv. uw broer of een suikernonkel. De successierechten daarop kunnen dan oplopen tot méér dan 60% enkel en alleen omdat de overledene geen ‘naaste’ verwant is.

Stel dat u van uw kinderloze broer een onroerend goed erft van € 200.000 en € 100.000 cash geld. Woonde uw broer bv. de laatste drie jaar in Vlaanderen, dan betaalt u op deze erfenis € 163.750 aan successierechten (ofwel 55% van wat u erft). U zou dan het geërfde geld kunnen aanwenden voor de betaling van de successierechten en uit uw eigen middelen nog € 63.750 opleggen. U zou echter ook voor bv. 2/3 van de verschuldigde successierechten, zijnde € 109.166, een lening kunnen aangaan. U hoeft dan uw eigen middelen niet vrij te maken en bovendien kunt u dan nog € 45.416 van het geld dat u heeft geërfd bijkomend beleggen (€ 100.000 - (€ 163.750 - € 109.166)).

Afhankelijk van het rendement op uw eigen middelen enerzijds en de te betalen interest op de lening anderzijds kan een lening aangaan voor de verschuldigde successierechten vanuit financieel oogpunt dus een aanrader zijn. Omzichtigheid is uiteraard geboden, want de bank zal er immers ‘graag bij zijn’ om u een extra lening ‘aan te bevelen’…

Een fiscaal surplus. Een lening aangegaan om successierechten te betalen op onroerende goederen die u erft, wordt met name gelijkgesteld met een lening die u specifiek bent aangegaan om onroerende goederen te verwerven. De interesten die u m.a.w. verschuldigd bent op een dergelijke lening, zijn bij u privé aftrekbaar van uw belastbaar onroerend inkomen, te weten het belastbare huurgeld dat u ontvangt en de kadastrale inkomens die belastbaar zijn bij u privé.

Een surplus voor uw eigen erfgenamen? U kunt het inderdaad allemaal nog wat ruimer zien en meteen ook uw eigen kinderen bv. een voordeel geven door een lening aan te gaan voor de betaling van de successierechten. Veel zal uiteraard ook hier afhangen van de concrete feitelijke omstandigheden, maar het punt is wel dat als de lening bij uw eigen overlijden nog niet volledig afgelost is, het nog openstaande saldo van de lening in dat geval aftrekbaar is als een schuld van de nalatenschap. Uw kinderen zullen daardoor dus ook minder ­successierechten verschuldigd zijn.

Bedraagt het saldo van de lening bij uw overlijden bv. nog € 80.000 en is de woning op dat ogenblik bv. € 250.000 waard, dan betalen uw erfgenamen geen successierechten op € 250.000, maar wel op € 250.000 - € 80.000 = € 170.000.

Uiteraard moet de lening zelf dan nog verder afgelost worden, maar het spreekt voor zich zelf dat enige optimalisatie hier mogelijk is.

Als ouders samen lenen of net niet? Niet!U leent beter alleen omdat een woning die u erft tot uw zgn. eigen vermogen behoort. U bent er m.a.w. alléén eigenaar van, uw partner is dus geen mede-eigenaar. Leent u samen, dan betaalt uw partner in feite de helft van de interesten, maar omdat hij of zij geen eigenaar van de woning is, zijn die interesten voor hem of haar dan ook niet aftrekbaar. U verliest m.a.w. de helft van de interestaftrek. Ook het voordeel voor de successie­rechten van uw kinderen wordt in principe gehalveerd wanneer u samen leent. De lening zou dan immers tot het zgn. gemeenschappelijke vermogen behoren, waardoor ze in principe ook maar voor de helft in uw nalatenschap zal vallen en dus ook maar voor de helft aftrekbaar zal zijn van het belastbaar actief van uw nalatenschap.

Vervelend hierbij is wel dat uw bankier er mogelijk zal op aandringen dat u die lening zgn. hoofdelijk en onverdeeld aangaat met uw partner omdat de bank dan een bijkomende schuldenaar heeft voor het geval dit nodig zou zijn. Stel uw bank in zo’n geval echter voor dat uw partner borg zal staan voor de lening in plaats van mee te tekenen als ontlener. Voor uw bankier komt dat qua zekerheid ongeveer op hetzelfde neer en voor u is het dan meteen geoptimaliseerd.

Is een lening aangaan om successierechten te betalen voor u financieel gezien interessant, zorg er dan voor dat u de lening alleen aangaat en dus niet samen (zgn. hoofdelijk en ondeelbaar) met uw partner. Alleen dan zijn de interesten op die lening maximaal aftrekbaar van uw belastbare onroerende inkomsten. Is de lening bovendien bij uw overlijden nog niet volledig afbetaald, dan is het saldo van de lening op dat moment aftrekbaar van het belastbaar actief van uw nalatenschap zodat uw erfgenamen daardoor ook nog successierechten besparen. Leent uw partner echter mee, dan worden deze voordelen gehalveerd, want u alleen bent de erfgenaam, niet uw partner. Deze laatste kan uiteraard wel gewoon borg staan voor de lening.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878