PERSONEEL - 09.11.2006

Kunt u én voor Sinterklaas én voor Kerstman spelen?

De eindejaarsperiode is in zicht en dan wilt u misschien uw werknemers een extraatje geven. U weet dat dit kan op een ‘voordelige’ manier, maar mag u ook meerdere geschenken geven of iets voor elk feest apart?

Hoe zat het ook weer?

Principe. U weet dat rond de eindejaarsperiode ook de RSZ en de fiscus zich graag van hun meer vrijgevige kant laten zien… U kunt dan m.a.w. uw werknemer iets extra’s geven waarop hij geen RSZ of belastingen moet betalen en dat ook nog volledig fiscaal aftrekbaar is voor u. Ideaal dus…

Wat mag u geven? Daar bent u volledig vrij in. Voor de RSZ en de fiscus maakt het dus niet uit hoe u iets geeft. Dit mag dus een geschenk in natura zijn (bv. een fles wijn) of een geschenken- cheque of zelfs gewoon geld.

Let op! Geschenkencheques moet u wel aankopen bij een ‘gespecialiseerde firma’ (Accor of Sodexho), wat extra beheerskosten meebrengt.

Tip. Wilt u gewoon geld geven, dan mag u dat gewoon op hun rekening storten, dat moet dus niet apart in een enveloppe gegeven worden, al valt uw ‘geste’ zo wellicht wel meer op, anders beseffen ze het misschien niet eens.

Hoeveel mag u geven? Dit bedrag is beperkt tot € 35 per werknemer en is voor iedereen gelijk. U mag dus geen onderscheid maken naargelang uw werknemer het al dan niet ‘verdient’ om iets te krijgen of niet. Alleen voor werknemers met kinderen mag er iets extra’s. Per kind ten laste mag u nl. € 35 extra geven. Een werknemer met twee kinderen mag u dus € 105 geven.

Mag u combineren?

Met Sinterklaas en Kerstmis? Dat kan. U kunt ook een envelop met geld geven en daarbij nog iets kleins geven, bv. een chocoladen of een marse­peinen figuurtje… Alleen… en nu komt het… u moet er wel op toezien dat u het bedrag van € 35 voor beide geschenken samen niet overschrijdt. Binnen hetzelfde kalenderjaar mag u dus voor de feesten Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar niet meer geven dan € 35 (zonder kinderen ten laste) per werknemer.

Dus… Snoep met Sinterklaas en met Kerstmis een envelop met € 35 erin mag dus niet. Strikt gezien mag u dus maar € 33 in de envelop steken als u bv. nog chocoladen figuurtjes geeft van € 2. Doet u dit niet, dan riskeert u dat er op alles, dus zowel op de snoep als op de € 33, RSZ en belastingen moet worden betaald en dat het fiscaal ook niet meer aftrekbaar is voor u.

Controleren ze dit? U vraagt zich wellicht af, houden ze zich daar nu mee bezig? Maar toch. Er is bij de RSZ zelfs een speciale controlecel die zich hier onder meer mee bezighoudt. Natuurlijk moeten die dan wel kunnen aantonen dat die zakjes snoep voor uw personeel waren. Als u dus bv. vijf werknemers heeft en u bestelt 40 chocoladen mannekes om bv. ook aan uw klanten te geven, dan is dat al niet meer zo eenvoudig…

Wat wél mag. Als u uw werknemers zonder problemen naast hun envelop met geld toch nog iets extra’s wilt geven, dan kan dat als u ze een zgn. beroepsmatig geschenk geeft. Het gaat dan om iets wat ze voor het werk kunnen gebruiken…

Het gaat dan bv. om een mooie vulpen voor een bediende of gereedschap voor uw arbeider. Het wordt dus een beetje zoeken naar iets dat aan beide vereisten voldoet… Het bedrag van dat geschenk speelt dan geen rol. Op die manier kunt u toch nog combineren zonder u zo strikt aan een totaal­bedrag van € 35 te moeten houden.

Let op! De RSZ en de fiscus kunnen dan ook nog zeggen dat uw werknemer dit privé gebruikt, maar dan is het wel aan hen om dat aan te tonen…

Zolang u de 35 per werknemer (zonder kinderen ten laste) niet overschrijdt, kunt u uw werknemer meerdere eindejaarsgeschenken geven die aftrekbaar zijn voor u en voor hem RSZ- en belastingvrij zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878