FISCAAL - 01.11.2006

De fiscus, uw ‘eindejaarsvastgoedvriend’?

Voor bepaalde energiebesparende investeringen in privéwoningen kunt u zoals bekend een mooie belastingvermindering genieten. Een aantal specifieke spelregels zorgt ervoor dat u vooral nu naar het einde van het jaar toe deze zgn. energieaftrek behoorlijk kunt optimaliseren. Even kijken wat u in het oog moet houden…

Voor welke werken ook weer? De rode draad in heel dit verhaal is dat het moet gaan om werken die een zekere energiebesparing zullen opleveren voor de woning waarin ze worden uitgevoerd. Concreet komen dan zo o.m. de vervanging van een stookketel, de plaatsing van dubbele beglazing, zonnepanelen, dakisolatie, enz. in aanmerking voor de belastingvermindering. Nieuw sinds dit jaar is overigens dat ook het jaarlijkse onderhoud van een stookketel in het rijtje werd opgenomen van de energiebesparende maatregelen.

Een volledig overzicht van de in aanmerking komende investeringen als van de verplichte vermeldingen dienaangaande op de factuur van de aannemer kunt u downloaden via http://vermogen.indicator.be of opvragen per fax (016/35 99 22) - code VM 10.01.07.

Hoe groot is het fiscale cadeau inmiddels? In totaal kunt u via de energieaftrek 40% van de factuur, BTW inbegrepen, recupereren van de fiscus, zij het dat er daar wel een maximum geldt per jaar. Voor inkomstenjaar 2006 ligt dat maximum op € 1.280 per jaar en per woning. Concreet kunt u zo dus al voor € 3.200 (BTW inbegrepen) energiebesparende werken laten uitvoeren en daar zo 40% van recupereren via de fiscus.

Van belang daarbij is vooral dat het hier niet gaat om een aftrek van uw belastbaar inkomen, maar wel degelijk om een belastingvermindering. Het is dus effectief € 1.280 cash dat u minder betaalt aan belasting.

Merken we overigens op dat er in de laatste beleidsverklaring sprake van is om deze energieaftrek vanaf inkomstenjaar 2007 nog te verdubbelen, dan ­spreken we dus al over een effectief cash voordeel van € 2.560, dat zijn zowaar toch al leuke bedragen om van de fiscus terug te krijgen, zeker als u weet dat die maxima elk jaar geïndexeerd worden.

Wie kan er gebruik van maken? Iedere natuurlijke persoon die eigenaar of zelfs huurder is van één of meerdere woningen. Vennootschappen kunnen het dus niet genieten. Vereist is verder ook dat de besparende investeringen in ­kwestie fiscaal niet worden ingebracht als beroepskosten.

Te beoordelen per woning! Hierin schuilt een eerste optimalisatiemogelijkheid. Het maximum van € 1.280 waarvan hoger sprake is, geldt inderdaad niet per belastingplichtige, maar per woning. Heeft u nog enkele huurwoningen bv., dan kunt u dus m.a.w. ook voor elk van die woningen dit jaar € 1.280 aan energieaftrek genieten. Hetzelfde geldt trouwens ook voor uw appartement aan de kust, een ander tweede verblijf, enz. Van belang hierbij is nog dat het niet vereist is dat de woning ouder is dan vijf jaar, zoals wel nodig is voor het 6%-BTW-tarief. Ook voor een nieuw appartement bv. kunt u deze belastingvermindering dus genieten, zelfs al heeft u het gekocht van een bouwpromotor!

Het jaar van betaling is doorslaggevend. Op dit vlak kunt u pas echt de zaken naar uw hand zetten. Eén van de voorwaarden om de energieaftrek te kunnen genieten, is inderdaad dat u kunt bewijzen ten aanzien van de fiscus dat u de factuur van de aannemer effectief heeft betaald. U zal uw belastingvermindering m.a.w. maar krijgen als of in de mate waarin u uw aannemer heeft betaald en het is precies hier dat u nu op het einde van het jaar een extra voordeel kunt doen. Zodra u met name werken laat uitvoeren voor méér dan € 3.200, BTW inbegrepen, heeft u er belang bij om een deel van deze factuur pas in 2007 te betalen zodat u zowel voor 2006 als voor 2007 een belastingvermindering kunt genieten voor diezelfde woning.

Stel dat u werken laat uitvoeren voor in totaal € 10.000. Betaalt u deze factuur volledig in 2006, dan zal u uiteraard wel recht hebben op de maximale energieaftrek van € 1.280, maar zo gaat er in feite ook méér dan de helft van de factuur ‘verloren’ of m.a.w., die is niet meer dienstig in dit verhaal, want u zit al aan het maximum. Het kan echter ook anders. Betaalt u nu in 2006 slechts € 3.200 van de factuur, dan heeft u voor dit jaar ook de maximale energieaftrek van 40% x € 3.200 of € 1.280. Begin 2007 betaalt u dan het saldo van € 6.800 zodat u ook volgend jaar nog de maximale energieaftrek van ± € 1.300 geniet, nl. € 1.280 geïndexeerd. Met wat geluk komen trouwens de plannen om deze energieaftrek vanaf volgend jaar te verdubbelen ook effectief uit en dan heeft u helemaal dubbel en dik ‘gewonnen’…

Voor dit jaar kunt u nog een belastingvermindering genieten van 1.280 voor energiebesparende investeringen. Van belang is vooral dat dit maximum geldt per woning, dus heeft u nog enkele huurhuizen, dan kunt u het ook daarvoor ge­nieten. Aangezien u ten slotte het voordeel krijgt in het jaar van de betaling, kunt u zelf uw energieaftrek nog vergroten door een deel van uw facturen pas begin volgend jaar te betalen. U heeft dan zo voor diezelfde werken ook in 2007 nog een belastingvermindering.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878