ACTUALITEIT - 13.11.2006

Is uw groepsverzekering al ‘gewapt’?

De zgn. WAP (Wet Aanvullende Pensioenen) stelt dat een groepsverzekering aan een aantal voorwaarden moet voldoen. De deadline is 1 januari 2007. Tijd dus om te checken bij uw verzekeraar of alles wel in orde is. Hoe doet u dat?

Even opfrissen. De WAP dateert al van 2003. Het opzet van de wet was het aanvullend pensioen te democratiseren zoals dat heet. De overheid meende m.a.w. dat een groepsverzekering er niet langer alleen voor the happy few mocht zijn, maar zoveel mogelijk aan iedereen toegekend moest worden. In die optiek moest een groepsverzekering aan een aantal (nieuwe) voorwaarden voldoen... met als uiterste deadline 1 januari 2007.

Belangrijkste controlepunten

Aansluitingsleeftijd. Iedereen moet aansluiten bij uw groepsverzekering vanaf 25 jaar. U mag geen onderscheid maken tussen mannen of vrouwen, deel­­tijdse of voltijdse werknemers. Zelfs personeel met een contract van bepaalde duur moet u aansluiten. Het enige onderscheid dat u eventueel nog kunt maken, is dat uw groepsverzekering alleen geldt voor een bepaalde ‘objectieve’ categorie (bv. de kaderleden).

Verworven rechten. Uw polis moet voorzien dat van zodra een werknemer ten minste één jaar aangesloten is, de reserves verworven zijn. D.w.z., als hij uw bedrijf verlaat, dan behoudt hij dat wat er in de polis zit. Verder moet uw polis bepalen dat de stortingen minstens een bepaald rendement moeten halen (momenteel 3,25% voor uw stortingen en 3,75% voor persoonlijke stortingen).

Sectorplan. De WAP voorziet in de mogelijkheid van sectorpensioenplannen. Is er in uw PC zo’n plan, dan moet uw groepsverzekering op zijn minst aan dit plan beantwoorden.

Premie. Als u kiest voor een vast premiesysteem (bv. € 100 per maand of 2% van het brutoloon), bent u vrij om de hoogte van die premie te kiezen. De premie kan zelfs verschillen in leeftijd, maar daar staat wel een limiet op, de zgn. 4%-regel. Deze regel is te technisch om hier uit te leggen, vraag bij uw makelaar of verzekeraar na of uw pensioenplan met deze regel in orde is.

Afloopdatum. Uw pensioenplan mag ten vroegste op 60 jaar uitbetalen (tot 31.12.2009 kan het een jongere leeftijd zijn, bv. 58 jaar, als uw plan hierin al voorzag vóór 01.01.2004). De werknemer moet ook kunnen kiezen of dit in de vorm van een rente of een kapitaal gebeurt. Bij voortijdige uitdiensttreding is geen zgn. afkoop meer mogelijk. (= het gespaard bedrag wordt uitbetaald).

Wat kunt u doen?

Gevolgen indien niet WAP-conform. De WAP voorziet in sancties voor wie zijn pensioenplan op 1 januari 2007 niet conform gemaakt heeft. Daarnaast geeft zo’n plan in principe ook geen recht meer op een fiscale aftrek. Nu is de kans dat het zo ver komt in de praktijk natuurlijk niet zo groot - het is bv. niet zo dat er op 2 januari plots controleurs (van bv. de controledienst verzekeringen) op pad gestuurd zullen worden - maar dat neemt niet weg dat u hier het best wel werk van maakt. Het gevaar kan immers ook vanuit andere hoeken komen, bv. een klacht van een werk­nemer bij de arbeidsinspectie omdat hij meent recht te hebben op een/meer groepsverzekering.

Tip. Uw verzekeraar heeft vast al wel werk ge­­maakt van de aanpassing van uw contract aan de WAP. Vraag na of dit werk voltooid is. Laat de verzekeraar m.a.w. op papier bevestigen dat het contract WAP-conform is (of op welke punten dat eventueel niet zo is). Zo bent u 100% zeker… én dekt u zich ook op juridisch vlak in voor het geval er achteraf toch iets niet in de haak blijkt te zijn.

Normaal gezien heeft uw verzekeraar al wel actie ondernomen om uw groepsverzekering daar waar nodig aan te passen aan de WAP. Vraag echter toch ook dat hij op papier bevestigt dat het contract reeds WAP-conform is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878